Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Sinterklaas-recepten

5 december komt er weer aan.

Laat het gezonde eten dan maar even staan.

Calorieen even vergeten.

Laat je hier verblijden.

met allerlei Sinterklaaslekkernijen.

Amandelspeculaas

Benodigdheden :

- 400 gram bloem

- 2,5 theelepel bakpoeder

- 1,5 theelepel speculaaskruiden

- 200 gram boter

- 250 gram bruine basterdsuiker

- 75 gram amandelsnippers

Bereiding :

Zeef de bloem en meng deze met het bakpoeder, de

speculaaskruiden en het zout.

Basterdsuiker en koude boter toevoegen.

Kneed hier een soepel deegje van en laat dit vervolgens een nachtje staan, op deze manier trekt de geur van de kruiden in het deeg.

Als u over een speculaasplank beschikt, bestuift u deze met meel en drukt u er stukjes deeg in.

U kunt het deeg ook gewoon uitrollen en er koekjes uit steken of snijden.

Koekjes op een beboterd bakblik met amandelsnippers bestrooien.

Vervolgens bij 160 graden bruin en gaar bakken.

Pepernoten

Benodigdheden :

- 100 gram bloem

- 100 gram zelfrijzend bakmeel

- 60 gram bruine basterdsuiker

- 50 gram boter

- 2 theelepels stroop

- 1 eetlepel speculaaskruiden

- 4 eetlepels melk

- mespuntje zout

- boter om bakblik in te vetten

Bereiding :

Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel,

de gezeefde basterdsuiker en boter toe.

Snij de boter met 2 messen tot stukjes.

Voeg de stroop, de speculaaskruiden en de melk toe.

Kneed alles tot een soepele bal deeg en laat deze 1 uur in de koelkast rusten.

Vorm er dan kleine bolletjes van.

Beboter een bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk ze iets platter.

Bak de pepernoten in 20 minuten bij 175 graden C stand 3.

Laat ze op een rooster afkoelen en bewaar ze daarna in een

goed sluitende trommel.

Taaitaai zelf maken, een lastig karwei?

Met het volgende recept kunt ook u de lekkerste taaitaai maken

Benodigdheden :

- 330 gram vloeibare honing

- 1/2 ei

- 300 gram bloem

- 12 gram bakpoeder

- 10 gram speculaaskruiden

Bereiding :

Meng de honing met het halve ei.

Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom Voeg het honing-eimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel.

Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg.

U kunt ook uw handen gebruiken, maar wees erop

voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.

Laat het deeg minimaal een halve dag rusten.

Rol het daarna tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier uit tot een lap van ongeveer 1 centimer dik.

Snij of steek het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 a 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Hartige letter voor wie na al het zoetigheid trek heeft gekregen in een hartige tractatie biedt deze hartige Sinterklaasletter een aangename afwisseling.

Benodigdheden :

- 200 g half-om-halfgehakt

- gehaktkruiden

- 1 ei (losgeklopt)

- 4 plakjes bladerdeeg

- halve eetlepel boter

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 200 ?C.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Meng in een kom het gehakt, ? ei en de gehaktkruiden.

Vet een bakplaat in met boter.

Halveer de plakjes bladerdeeg tot 8 even grote rechthoeken.

Vorm met 4 plakjes de letter S.

Verdeel het gehaktmengsel over deze 4 plakjes bladerdeeg,

dek het gehaktmengsel af met de andere plakjes bladerdeeg en druk de deegranden goed dicht.

Bestrijk de bovenzijde van het bladerdeeg met de rest van het losgeklopte ei.

Bak de letter op de bakplaat in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Chocolade-borstplaat

Een klassiek en heerlijk suikergoedje:een makkelijk te maken snoepgoedje waarmee u eindeloos kunt varieren.

Benodigdheden :

- 500 gram kristalsuiker

- 2 eetlepels cacaopoeder

- 1,5 dl melk

- borstplaatvormen

- bakpapier

Bereiding :

Doe de suiker in een steelpan en roer het cacaopoeder er door.

Giet er zoveel melk op, dat de bovenkant van de suiker net vochtig is.

Breng op een laag vuur langzaam aan de kook.

Onder constant roeren (houten lepel!) ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken tot een druppel die van de lepel valt een draad trekt.

Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld en dof is geworden.

Spoel de vormen om met koud water en zet ze op een stuk bakpapier.

Vul de vormen met het mengsel en laat het opstijven.

Als de bovenkant hard is, het bakpapier verwijderen en de borstplaat in de vorm op zijn kant laten opstijven.

Opgepast! :

Vouw het bakpapier eerst rondom de vormen omhoog: sommige vormen zijn niet geheel vlak aan de onderzijde waardoor het mengsel er onderdoor kan ontsnappen.

Als dit gebeurt, pas dan op met uw vingers en die van \\\'behulpzame\\\' kleinkinderen: gesmolten suiker is gloeiendheet!

Basisrecept marcepein, met wat amandelen, poedersuiker en rozenwater kan je op heel eenvoudige wijze marsepein maken.

Benodigdheden :

- 150 gr blanke amandelen

- 150 gr poedersuiker

- 1,5 eetlepel rozenwater

Bereiding :

De amandelen een paar keer malen in een amandel of vleesmolen, of heel fijn malen in een keukenmachine/blender.

De poedersuiker zeven.

De amandelen, suiker en het rozenwater tot een soepel deeg kneden.

De marsepein minimaal 1 dag in de koelkast bewaren in een stukje plasticfolie of een luchtdicht doosje.

Daarna kunt u het verwerken tot allerlei leuke vormen.

Maak bijvoorbeeld kleine bolletjes, rol deze licht door wat cacaopoeder, en u hebt kleine aardappeltjes.

Marsepeinbuideltje met mandarijntjes en pepernoten

2 stuks verse mandarijnen,

50 gr. pepernoot-250 gr. marsepein-1 el. mandarijnlikeur-50 gr. cranberry-50 gr. suiker

4 blaadjes mint

Pel de mandarijntjes en snijd ze in kleine stukjes.

Breek de pepernoten en vermeng deze met de mandarijntjes samen met de likeur.

Rol de marsepein uit tot een plakje en leg de mandarijn-pepernootvulling in het midden.

Vouw dicht tot een buideltje.Kook de cranberry?s en de suiker tot een saus.

Leg het buideltje in het midden van een bord en lepel de saus er omheen

Snijd de mintblaadjes in fijne reepjes en strooi ze over het gerecht

Amandelkoekjes

Oventemperatuur en baktijd:

Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 165 gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3 (voorverwarmd)

Baktijd: 10 -12 minuten

Ingredi?nten:

Voor het deeg:

200 g bloem

? theelepel Backin bakpoeder

1 mespunt zout

70 g suiker

1 zakje Vanillesuiker

1 ei

3 druppels Citroenaroma

100 g koude boter of margarine

Voor de bovenkant:

1 ei

100 g amandelen, in reepjes

50 g suiker

Bereiding:

Zeef de bloem met het bakpoeder boven een mengkom.

Maak een kuiltje in het midden, doe hier het zout, de suiker, de vanillesuiker, het ei en het citroenaroma in en meng dit met een beetje bloem tot een dikke brij.

Leg hierop de in stukken gesneden boter, dek af met een beetje bloem en kneed dit snel vanuit het midden tot een samenhangend deeg.

Laat het deeg 30 minuten op een koele plaats rusten.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dikte van 5 mm.

Steek er rondjes uit van ongeveer 3 ? 4 cm doorsnede en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Klop het ei los en bestrijk hiermee de deegrondjes.

Meng de amandelen en de suiker door elkaar en bestrooi hiermee de deegrondjes.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat de amandelkoekjes bakken.

Caramellen

Ingredienten:

een halve l room

300 g suiker

2 eetl. honing

1 eetl. boter

Bereiding:

Doe de ingredienten in een hoge ketel en breng deze onder voortdurend roeren aan de kook.

Neem de ketel even van het vuur indien de massa te hoog opkookt.

Op een klein vuur en onder voortdurend roeren laten koken tot u een lichtbruine kleur en een dikkere massa bekomt, kooktijd ongeveer 15 minuten

Giet de kokende massa in een met bakpapier bekleedde bakvorm (30 x 10 cm) en strijk deze glad.

Laat dit een nacht afkoelen.

Neem de gestolde massa uit de vorm en verwijder voorzichtig het bakpapier.

Snijd de caramel in kleine stukjes.

Chocoladegezichtjes

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 180 gr.C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)

Baktijd: ongeveer 15 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

125 g zachte boter

100 g bruine suiker

1 ei

1 zakje Vanillesuiker

geraspte schil van een halve sinaasappel

5 druppels Rumaroma

1 snufje zout

180 g gezeefd meel

150 g kleingesneden melkchocolade

Voor het versieren:

100 g witte chocolade

100 g bruine chocolade

Bereiding:

Meng de ingredienten voor het deeg in de aangegeven volgorde mengen met de mixer tot een glad deeg.

Plaats het deeg gedurende 1 uur in de koelkast.

Vorm van het deeg een rol en snijd deze in schijfje van ongeveer 4 cm dik.

Vorm van elke schijfje een bolletje en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat (een beetje afstand bewaren tussen elke bolletje). Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.

Laat de witte en bruine chocolade elk in een andere kookpot smelten au bain marie.

Neem de kookpotten van het vuur en laat deze al roerend tot kamertemperatuur afkoelen.

Dompel de koekjes afwisselend in de witte en de bruine chocolade en leg ze op een stuk bakpapier.

Vul een spuitzakje met de overgebleven witte chocolade en eentje met de overgebleven bruine chocolade en vorm hiermee de ogen en de mond van de gezichtjes.

Gevulde amandelkoekjes

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 190 gr.C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 175gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3 (voorverwarmd)

Baktijd: ongeveer 10 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

300 g volkoren tarwemeel

100 g Honing

2 eidooiers

1 snufje zout

1 zakje vanillesuiker

Geraspte schil van 1 citroen

50 g gemalen amandelen

200 g koude boter of margarine

Om te bestrijken

1 eiwit

Om te bestrooien:

100 g geschaafde amandelen

Voor de vulling:

100 g frambozenjam of ?compote

Bereiding:

Strooi het meel op een werkblad en maak in het midden een kuiltje.

Voeg hierin de honing, de eidooiers, het zout, de vanillesuiker, de citroenschil, de amandelen en de in stukjes gesneden koude boter toe. Kneed vanuit het midden alle ingredienten snel tot een glad deeg.

Laat het vervolgens 2 uur in de koelkast rusten.

Rol het deeg op een met meel bestrooid werkvlak dun uit.

Steek er schijven uit met een doorsnede van 5 cm leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Klop het eiwit met een vork los.

Bestrijk hiermee de schijven en bestrooi ze vervolgens met geschaafde amandelen.

Bak de amandelkoekjes in het midden van de voorverwarmde oven.

Bestrijk, na het afkoelen, de schijven met frambozenjam of ?compote en leg ze twee aan twee op elkaar.

Gevulde speculaas

Oventemperatuur en baktijd:

Elektrische oven: 200 gr C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 175 gr C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3-4 (voorverwarmd)

Baktijd: 30-40 minuten

Ingredienten:

250 g bloem

half zakje (8 gram) bakpoeder

zout (naar keuze)

2 eetl. speculaaskruiden

150 g bruine basterdsuiker

150 g boter

3 eetl. melk

250 g amandelspijs

45 g garneeramandelen

1 eiwit, 1 eidooier

Bereidingswijze:

Meng de balpoeder met de bloem in een kom.

Snijd de boter in de bloem in kleine blokjes. Voeg de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.

Verwarm de oven voor.

Vermeng de amandelspijs met het eiwit.

Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm. Strijk de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand.

Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan.

Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant met eidooier.

Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de koek in een half uur tot drie kwartier gaar en goudbruin.

Laat de gevulde speculaas afkoelen.

Het paard van Sinterklaas

Baktijd en oventemperatuur:

Boven- en onderhitte: 175 gr C tot 200gr C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 160 gr C 180 gr C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 3 of 4 (voorverwarmd)

Baktijd: 15 tot 20 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

120 g honing

1 afgestreken eetlepel poedersuiker

1 pakje Vanillesuiker

1 ei

250 g tarwemeel

1 afgestreken theelepel Bakpoeder

gecondenseerde melk (koffiemelk)

Ter versiering:

Citroenglazuur, gesmolten

Kleurstoffen (bv. blauw, rood, geel, zwart)

Suikerstift

Poedersuiker

Een beetje eiwit

Sinaasappelconfituur

Grove suiker

Bereiding:

Roer de honing met de gezeefde poedersuiker, de vanillesuiker en het ei door elkaar.

Meng en zeef het meel met het bakpoeder en roer 2/3 hiervan onder de honingmassa.

Leg het deeg op het tafelblad en kneed de rest van het meel onder.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm dik.

Snijd de vorm van een schommelpaard uit het deeg aan de hand van een papieren sjabloon en voor de pakjes 2 kleine vierkantjes.

Rol de rest van het deeg een halve cm dik uit en steek met steekvormpjes sterren en maantjes uit.

Leg het paard en de andere motieven op een met bakpapier belegde bakplaat en bestrijk ze met de gecondenseerde melk.

Schuif de bakplaat vervolgens in de voorverwarmde oven.

Laat het gebak op een taartrooster afkoelen.

Deel het gesmolten glazuur op in drie tot vier delen en kleur ze in een verschillende kleur met de kleurstoffen.

Bestrijk hiermee vervolgens het paard en de pakjes.

De manen van het paard maak je met witte glazuur of met suikerschrift.

Versier het paard verder met suikerschrift en bestrooi het onderste deel met wat poedersuiker.

Bestrijk de maan met witte glazuur en de sterren eerst met een beetje sinaasappeljam en daarna met de grove suiker.

Marcepein-kokos-sterren

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 175 gr C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 2 tot 3 (voorverwarmen)

Baktijd: 8 tot 10 minuten

Ingredienten:

400 g onbewerkte marsepein

poedersuiker, gezeefd

Voor de garnering:

300 g suiker

5 eiwitten

250 g geraspte kokos

50 g garneerkersen

Bereiding:

Rol de marsepein uit op een met poedersuiker bestrooid werkvlak tot een dikte van ongeveer 2 cm.

Steek met een vormpje sterren uit en leg deze op een beboterde bakplaat.

Meng de suiker met de eiwitten en verhit het mengsel.

Voeg de geraspte kokos toe aan het warme mengsel en doe het geheel in een spuitzak met een gekartelde mond.

Spuit op elke ster een toefje van dit mengsel en garneer dit met de in reepjes gesneden kersen. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.

Banketletter

450 gr. bladerdeeg

500 gr. amandelspijs

1. Leg de deeglapjes op elkaar en rol ze uit tot een

rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm

2. Snijd de deeglap in 2 en plak ze in de lengte aan elkaar (tot 15 x 60 cm)

3. Vorm de amandelspiijs tot een rol van 55 cm

4. Verwarm de oven voor op 200 graden

5. Leg de amandelspijs op de deeglap en vouw het deeg rond de amandelspijs

6. Plak de deegnaad en de zijkanten met water vast en vorm de rol met de deegnaad naar beneden op de bakplaat tot een letter S

Amandelspijs

150 gr. amandel, gepelde

150 gr. suiker

1 klein ei

1 stuk citroenschil, geraspte

1. Maal de amandelen door een amandelmolen of door een vleesmolen (niet met de messen van een keukenmachine/blender, daar er anders te veel olie vrijkomt)

2. Vermeng ze met de overige ingredienten en maal deze vochtige massa nog een keer

TIPS

- Laat de amandelspijs liefst enige tijd (minstens 4 dagen) in een afgesloten jampot staan, dit verhoogt de smaak

Speculaasjes

400 gr. bloem

2.5 tl. bakpoeder

1.5 tl. speculaaskruiden

200 gr. boter

250 gr. basterdsuiker, bruine

75 gr. amandelsnipper

1 ei, Losgeklopt

1.Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de

speculaaskruiden en het zout

2. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen

3. Kneed hier soepel deeg van en laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden goed in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van.

4. Dan het deeg goed kneden

5. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden. Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen.

6. Dan het deeg met het losgeklopte ei bestrijken met een kwastje

7. De koekjes leg je op een beboterde bakplaat en bestrooi je met amandelsnippers

8. Ook de stukjes amandel bestrijken met het losgeklopte ei

9. Vervolgens in een matig warme oven (160 graden) in 25 of 30 minuten bruin en gaar bakken

10. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.

Schuimpjes

3 stuks eiwitten

375 gr. poedersuiker

1. Oven op laagste stand voor verwarmen

2. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier

3. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom

4. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven

5. Daarna nog een minuut mixen

6. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen

7. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim

8. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand

9. Na het bakken schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster

Priksnoepjes

4 stuks rijstewafels-2 repen chocolade-4 stuks spekjes, snoepgoed-1 pakje muisjes, roze, witte-4 stuks flensjes-1 pot chocoladepasta-1 pakje muisjes, blauw/witte

-100 gr. noot, gemengde, gehakte

Smelt de chocoladerepen, doop de kleine rijstwafeltjes hierin en haal ze vervolgens door de muisjes.

Beleg deze rijstrondjes met een spekje en zet vast met een prikkertje.

Besmeer de flensjes met chocoladepasta.

Strooi de muisjes en de gehakte nootjes erover en rol de flensjes op.

Snijd de flensjes in schuine stukjes (Chinese ruit) en zet vast met een prikkertje.

Speculaas en pepernoten, glutenvrij

120 gr. boekweitmeel 120 gr. rijstemeel 100 gr. basterdsuiker 12 gr. glutenvrij bakpoeder 1 eierdooier 1 tl. citroensap 100 gr. boter, harde

0.5 zakje vanillesuiker 1 snufje zout 2 el. speculaaskruiden 15 ml. karnemelk 50 gr. amandel

Meng alle ingredienten in een kom

Snijd de koude boter of margarine klein door het meelmengsel

Kneed alle ingredi?nten met een koele hand of kneedhaak snel tot een samenhangende bal

Zet afgedekt op een koele plek (b.v. koelkast) voor enkele dagen

Verwerk het deeg hierna tot speculaasjes, speculaaspop of pepernoten

Speculaasjes

Rol het deeg uit tot een dikke lap en vorm er met de hand (of steek er) figuren uit. U kunt natuurlijk ook een speculaasplank gebruiken voor de echte speculaasfiguurtjes:

Bestrooi de plank vooraf licht met rijstemeel (of aardappelmeel) om aanplakken tegen te gaan.

Druk het deeg in de uitgesneden figuren en tik ze zachtjes uit de plank.

Leg de koekjes op de beklede (of ingevette) bakplaat.

Bestrijk ze met losgeklopt ei en garneer eventueel met amandelen.

Bak de speculaasjes gaar in een voorverwarmde oven van 160 gr. C-180gr.C in 20 minuten

Pepernoten:

Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een knikker.

Leg de balletjes op een ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer 10-15 minuten bruin en knapperig (140gr C)

Tips

Het deeg kan het beste enkele dagen van tevoren worden bereid om de kruiden goed te laten inwerken

Variatie: 100 g boekweitmeel + 25 g sojameel gebruiken in plaats van 125 g boekweitmeel

Variatie: sinaasappelsap gebruiken in plaats van karnemelk

Speculaaskruiden:

50 g fijne kaneel

15 g gemalen nootmuskaat

10 g gemalen kruidnagel

10 g gemalen gember

5 g gemalen peper

5 g gemalen anijs

Alle ingredienten goed vermengen.

Bewaren in een afgesloten pot.

Sinterklaas en zwarte Piet koekjes

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 180 gr.C voorverwarmen

Gasoven: stand 3 voorverwarmen

Baktijd: ca. 10 minuten

Ingredienten voor 16 stuks:

Voor het deeg:

250 g gezeefd bloem

? pakje bakpoeder

250 g zachte boter

140 g poedersuiker

1 pakje Vanillesuiker

150 g geschaafde amandelen

1 eetlepel melk

Voor de vulling:

120 g zeer zachte boter

70 g poedersuiker

1 pakje Vanillesuiker

2 eetlepels hazelnootpasta

en een vierde flesje Rumaroma

Om te besmeren:

250 g gesmolten fondant chocolade

Ter versiering:

Wat kokosrasp

Een beetje chocolade of gekleurde suikerbolletjes

Een beetje rode marsepein

Een beetje witte marsepein

Een beetje gesmolten fondant chocolade

Bereiding:

Voor het deeg:

Meng de bloem en het bakpoeder en zeef het geheel in een mengkom.

Voeg de overige ingredienten in de aangegeven volgorde eraan toe en kneed met de mixer de massa tot een glad deeg (met kneedhaken).

Laat het deeg gedurende 30 minuten in de koelkast rusten.

Rol het deeg uit tot een ca. 3 mm dikke laag. Steek met een uitsteker ovalen uit het deeg en leg ze op een licht ingevette bakplaat.

Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.

Voor de vulling:

Vermeng alle ingredi?nten in de aangegeven volgorde in een mengkom.

Mix het geheel met de klopper tot er een schuimige massa ontstaat.

Smeer de vulling tussen de afgekoelde koekjes en plaats ze 30 minuten in de koelkast.

Ter versiering:

Bestrijk de koekjes met de gesmolten chocolade.

Voor de Sinterklaaskoekjes kan u wat kokosrasp als baard op de nog zachte chocolade strooien.

Voor de ogen en de neus kan u chocolade of gekleurde suikerbolletjes gebruiken.

Rol de rode en witte marsepein op een met poedersuiker bestrooide werkplaat dun uit.

Snij de mutsen, monden en mijters uit en versier hiermee de koekjes.

Met de glazuur kan u nog pupillen op de suikerbolletjes aanstippen en op de mijters versieringen spuiten.

Zakjes van marcepein

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 175gr. of 200gr. C(voorverwarmd)

Gasoven: stand 3, 4 (niet voorverwarmd)

Baktijd: ca. 15 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

1 ei

3 eetlepels warm water

75 g suiker

1 zakje Vanillesuiker

100 g tarwebloem

1 afgestreken theelepel bakpoeder

Voor de vulling:

200 g fondant chocolade

25 g suiker

125 ml koude melk

65 g boter of margarine

100 g poedersuiker

200 g marsepein (onbewerkt)

water

cacao

Bereiding:

Voorbereiding:

Maak van aluminiumfolie 10 vormpjes (eventueel een dubbele laag).

Knip hiervoor 10 rondjes uit (doorsnee ca. 15 cm), die u over de bodem en zijkant van een kleine yoghurtbeker drukt.

Vervolgens haalt u de velletjes er voorzichtig af, zodat de vorm van de beker in de folie blijft zitten.

Voor het deeg:

Klop het ei samen met de eetlepels warm water schuimig, voeg er beetje bij beetje de suiker en het zakje vanille Suiker aan toe en blijf kloppen tot er een cremeachtig mengsel ontstaat.

Vermeng de tarwebloem met het bakpoeder, zeef het boven het eimengsel en schep het er voorzichtig doorheen (niet roeren).

Vul ieder ingevet vormpje met 2 volle eetlepels deeg, plaats ze op een bakblik en bak ze. Onmiddellijk na het bakken maakt u ieder vormpje met een puntig mes los, haalt u de folie er voorzichtig af en laat u het gebak afkoelen.

Voor de vulling:

Laat de chocolade smelten, roer dit samen met de suiker met 3 eetlepels van de koude melk tot een papje.

Breng de rest van de melk aan de kook, neem het van het vuur.

Roer het chocolademengsel erdoorheen, breng opnieuw aan de kook en laat afkoelen (tijdens het afkoelen er af en toe door roeren).

Roer de boter of margarine glad, roer de chocoladevulling er lepel na lepel doorheen.

Snijd de taartjes doormidden, bestrijk de onderste helft met de chocoladecreme, zet de bovenste helft erop en bestrijk de rand eveneens met creme.

Zeef het poedersuiker.

Kneed de marsepein, rol het uit op het gezeefde poedersuiker, snijd het in 10 repen van 9 cm breed en ca. 18 cm lang.

Leg ieder taartje op een reepje marsepein, en wel zo dat aan de onderste rand van het taartje ca. 2 cm en aan de bovenste rand ca. 3 cm vrij blijft.

Wikkel het taartje in de marsepein en bestrijk daarbij het begin en het einde met water, druk goed aan.

Druk de smallere marsepeinreepjes tegen de bodem van de taart, zet de taartjes rechtop, druk te uitstekende marsepeinreepjes tegen elkaar aan, en wel zo, dat ieder taartje op een dichtgebonden zak gaat lijken.

Bestuif vervolgens de marsepeinzakjes met een dun laagje cacao en zet ze op een koele plaats.

Marcepeinbonbons

Ingredienten:

200 g marsepein

150 g pure chocolade, gesmolten

ca. 20 gepelde amandelen

Voor de versiering:

50 g melkchocolade, gesmolten

Bereidingstijd:

Ca. 20 minuten

Bereiding

Vorm van de marsepein een rolletje van ca. 20 cm lengte en snijd dit in plakjes van ca. 1 cm dikte.

Prik de rondjes op een vork, dompel ze in de gesmolten chocolade en leg ze op een met bakpapier of aluminiumfolie beklede taartrooster.

Druk er bovenop een amandel in voordat het glazuur hard is geworden.

Laat de melkchocolade wat afkoelen, schep het in een papieren kornetje of kunststof spuitzakje en versier er de marsepeinbonbons mee.

Tip: De bonbons kunnen afgedekt in de koelkast een week worden bewaard.

Niet geschikt om in te vriezen.

Marcepeinbloemetjes

Voor ca 20 bloemekens:

50 g marsepein 50 g poedersuiker Gele levensmiddelenkleurstof 20 halve gekonfijte kersen

Op voorhand:

1. Bestrooi het werkvlak op voorhand met poedersuiker zodat de marsepein niet blijft vastkleven.

2. De marsepein moet op kamertemperatuur zijn, omdat het zich dan makkelijker laat vormen.

3. Om de onderdeeltjes aan elkaar vast te maken, kan u wat gesmolten chocolade gebruiken.

Kleur de marsepein geel door de marsepein en het poedersuiker met in water opgeloste kleurstof goed door elkaar te kneden.

De marsepein dun uitrollen en uit de lap met een uitsteker (2-3 cm diameter) bloemetjes uitsteken.

Met de achterkant van een mes de bloemetjes twee tot drie keer inkerven en midden op elk bloemetje een gekonfijte kers leggen.

Haasjesmarcepein

200 gram gepelde amandelen- 250 gram gezeefde poedersuiker- 1 eiwit- wat druppels citroensap- voedselkleurstof

TIP: Gebruik een schone snijplank, een mesje, sateprikkers, kleine kwastjes, decoratiesuiker enz. om de figuurtjes te maken.

Leg ze op een bord en dek ze af met plastic en zet in de koelkast tot gebruik.

Maal in een vijzel of een goede mixer de amandelen heel fijn.

Doe er de poedersuiker, het eiwit en enkele druppels citroensap door.

Nog even goed malen.

Vorm de pasta tot een rol en verpak in een vel alluminiumfolie of plasticfolie.

Leg de rol in de koelkast en laat een dag rusten. Vorm er dan figuurtjes van.

Je kunt de kleurstof door de marsepein mengen maar ook met kleurvloeistof verven.

Denk ook aan natuurlijke kleurstoffen als cacao en saffraan.

Ook essences als rum, vanille, amandel, sinaasappel enz. kun je toevoegen voor extra smaak, doe dat dan i.p.v. citroensap.

Tip: Koop het liefst voedselkleurstof in poeder of pastavorm.

Heb je alleen vloeistof, let dan op dat je marsepein niet te nat wordt.

Voeg anders meer poedersuiker toe, maar gebruik echt maar een minidruppel kleurstof, even met een prikker in de verf en dan door de marsepein is echt voldoende.

Walnotenkoekjes

Baktemperatuur en tijd:

Boven ? onderhitte: 200 gr.C (voorverwarmd)

Hetelucht oven: 175 gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: Stand 3-4 (voorverwarmd)

Baktijd: 5 - 10 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

300 g tarwebloem

200 g suiker

1 pakje vanille suiker

1 flesje Rumaroma

3 druppels Amandelaroma

1 mespunt zout

200 g koude boter

150 g gemalen walnoten

Voor de garnering:

Rode bessengelei

200 g half melk, half bittere couverture

200 g halve gepelde walnoten

Bereiding:

Zeef de bloem op het werkblad en maak in het midden een kuiltje.

Doe de suiker, de gevanillineerde suiker, het rumaroma, het amandelaroma en het zout in het kuiltje.

Hak de boter in kleine stukjes en voeg deze samen met de gemalen walnoten bij de bloem. Kneed dit mengsel van het midden uit tot een glad deeg.

Rol het deeg dun uit en steek met een vormpje cirkels uit (van ongeveer 4 cm diameter).

Leg deze op de bakplaat en bak ze in 5 a 10 minuten bruin.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Bestrijk de helft van de afgekoelde koekjes aan de onderkant met rode bessengelei, leg ze op de andere koekjes en druk ze stevig aan.

Roer, in een kommetje au bain-marie, de couverture tot een halfzachte massa en bestrijk de koekjes hiermee.

Versier de koekjes met halve gepelde walnoten.

Speculaasbrokken

Oventemperatuur en baktijd:

Boven? en onderwarmte: 200 gr.C

Heteluchtoven: 175 gr.C

Gasoven: stand 3-4

Baktijd: 20-25 minuten

Ingredienten:

250 g bloem

1 zakje, 16 gram, bakpoeder

125 g donkere basterdsuiker

15 g speculaaskruiden

zout

150 g koude boter in stukjes

45 g gehalveerde blanke amandelen

3 eetl. melk

1 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

Vermeng de bakpoeder met de bloem in een kom. Snijd de boter in de bloem in kleine blokjes. Voeg de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe en verkruimel ze met de vingers door de bloem.

Kneed het geheel tot een soepel deeg.

Verwarm de oven voor op de aangegeven temperatuur.

Rol het deeg uit tot een deegplak van ca. 10 mm dik.

Leg het deeg op de bakplaat.

Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met losgeklopt ei.

Bak de speculaas in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.

Laat de speculaas afkoelen op een rooster. Breek de speculaas tenslotte in stukken.

Marsepein ijs

een halve liter chipolata ijs

150 gr. marsepein

100 gr. strooigoed

Bereiding:

Laat het ijs in de koelkast in 30 min. wat zachter worden.

Rol het marsepein uit tot een lap van ca. 2 mm. dikte.

Snijd de lap in 4 plakken ter grootte van een cakevorm.

Leg om en om een plak marsepein en een laag ijs in de cakevorm.

Begin en eindig met een plak marsepein.

Laat het ijs in de diepvries in ca. 1 uur opnieuw bevriezen.

Snijd de ijscake vlak voor het serveren met een warm mes in 8 plakken.

Leg op ieder dessertbordje 2 plakken marsepeinijs en garneer met strooigoed.

Sinaasappelkoekjes

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 175 - 200 gr.C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 3 - 4 (voorverwarmen)

Baktijd: 10 of 15 minuten

Ingredienten:

175 g boter

100 g suiker

1 zakje Vanillesuiker

1 ei

1 flesje Citroenaroma

300 g tarwebloem

Voor het glazuur:

ongeveer 175 g poedersuiker

4 of 5 eetlepels sinaasappellikeur

gekonfijte sinaasappelschijven

Bereiding:

Roer de boter romig.

Voeg geleidelijk suiker, vanillesuiker, ei en citroenaroma toe.

Zeef de tarwebloem.

Roer 2derde hiervan beetje bij beetje door de massa.

Voeg de rest van de bloem toe en kneed dit tot een glad deeg.

Indien het deeg klef is, laat het dan een tijdje op een koele plaats liggen.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve cm dikte en steek met een rond vormpje (diameter 4 cm) rondjes uit, leg deze op een beboterde bakplaat en schuif de plaat in de voorverwarmde oven.

Zeef de poedersuiker, voeg de sinaasappellikeur toe en roer dit glad tot u een dikvloeibare massa krijgt.

Bestrijk hiermee de afgekoelde koekjes.

Snijd de gekonfijte sinaasappelschijven in stukjes en garneer hiermee de koekjes.

Peperkoekjes met noten

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 175 gr.C (voorverwarmd)

Heteluchtoven: 160 gr.C (voorverwarmd)

Gasoven: stand 2 (voorverwarmd)

Baktijd: 6 of 7 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:

250 gr honing

2 eetlepels water

170 gr volkoren roggemeel

170 gr volkoren tarwemeel

50 gr fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil

50 gr fijngehakte gekonfijte citroenschil

50 gr gemalen amandelen

1 koffielepel of 2 theelepels (peper)koekkruiden

een halve afgestreken koffielepel of 1 theelepel bakpoeder

1 eetlepel water

Voor de versiering:

30 g walnoten

Om te bestrijken:

1 eidooier

2 eetlepels melk

Bereiding:

Breng de honing met het water aan de kook en laat het afkoelen.

Kneed het meel en de overige ingredienten door de afgekoelde honing.

Rol het deeg uit op een met meel bestoven werkvlak, snijd er rechthoeken van 4 x 7 cm uit en leg op elke rechthoek een halve walnoot.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze op de onderste richel van de voorverwarmde oven.

Klop de eidooier met het melk los en bestrijk hiermee de koekjes.

Schuif de bakplaat vervolgens nogmaals in de oven en laat nog eens 6 of 7 minuten bakken.

Zwarte Pietenkopjes

4 eierdooiers

30 gram suiker

geraspte schil van 1/2 citroen

2 eetlepels water

6 eiwitten

90 gram suiker

50 gram bloem

60 gram maizena

100 gram abrikozenjam

100 gram chocolade-vetglazuur

50 gram poedersuiker

1 eetlepel eiwit

voor de bakplaat: vetvrij papier.

Bekleed de bakplaat met vetvrij papier en verwarm de oven vervolgens voor op 180 graden. Klop de eierdooiers samen met de 30 gram suiker, de citroenschil en het water tot een schuimig geheel.

Klop de eiwitten stijf met de 90 gram suiker en schep ze door de dooiermassa.

Zeef de bloem met de maizena boven de eieren en schep alles voorzichtig door elkaar, doe dit biscuitdeeg in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.

Maak op het vetvrije papier ongeveer even grote, halve bollen.

Bak deze bollen op de tweede richel van onderen 12-15 minuten af.

Als ze afgekoeld zijn haal je het papier er af en plak je steeds twee halve bollen met wat jam op elkaar, zodat je een kop krijgt.

Verwarm de overgebleven jam (goed roeren) en bestrijk er de zwarte pieten koppen mee.

Smelt nu het chocolade-vetglazuur en smeer de kopjes daar mee in.

Pak de poedersuiker en roer dit samen met het eiwit tot een glad papje.

Vul een papieren spuitzakje met dit mengsel en beschilder de kopjes als zwarte pieten, zie plaatje

Sinterklaas taart

Ingredienten

cake 20 x 20 cm

300 gram botercreme

200 gram rode rolfondant

100 gram bruine rolfondant

restjes diverse kleuren rolfondant

Voor de cake:

5 eieren

150 gram suiker

zakje vanillesuiker

125 gram bloem

25 gram maizena

zout

Voor de decoratie

200 gram rode rolfondant

100 gram bruine rolfondant

restjes diverse kleuren rolfondant

zwarte Piet- en/of Sinterklaasfiguurtjes.

Bereiding cake

Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.

Beboter een vorm van 20 x 20 cm en bestuif deze met bloem, weeg alvast de bloem en maizena af.

Doe de eieren en suiker in een kom.

Zet de kom in een bak met heet water en mix met de mixer op de hoogste stand 2 a 3 minuten tot er een dikke schuimige massa ontstaat.

Zeef de bloem en ma?zena boven de kom en schep het voorzichting door de massa.

Schenk het beslag in de bakvorm.

Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten gaar.

Bereiding botercreme

Roer boter, poedersuiker en melk tot een stevige massa.

Bereiding taart

Stap 1

Snij een rand van 4 cm breed van de cake.

Snij het grote stuk over de smalle kant diagonaal doormidden.

Snij het smalle deel in drie kleine vierkantjes en een rechthoek.

Snij de rechthoek aan 1 kant schuin af; dit is de schoorsteen.

Stap 2

Bouw de cake op een ruime onderplaat op.

Plak de schuine stukken als een puntdak met botercreme tegen elkaar aan.

Smeer een laag botercreme over de hele cake. Eventuele gaten of oneffenheden kunnen ook met botercreme worden gevuld.

Marsepein

Het recept voor marsepein is door de arabieren naar europa gebracht.

De nonnen in de kloosters wisten al snel de meest geraffineerde desserts van marsepein te bereiden.

Eeuwenlang was marsepein een van de geliefkoosde lekkernijen van vorsten en prinsen.

Het woord marsepein zou afkomstig zijn van het arabische woord, mautaban, wat, iemand die als een koning rustig zit, betekent.

Mautaban was dan ook de naam voor een byzantijnse munt waarop christus in een zittende houding was afgebeeld.

In de dertiende eeuw was de betekenis van het woord mautaban veranderd en werd het gebruikt om een doos met een bepaald gewicht mee aan te duiden.

Dit gewicht werd in venetie marzapane genoemd. in de loop van de 14e eeuw werd marzapane echter niet meer gebruikt om de doos, maar om de inhoud daarvan aan te duiden. en de inhoud bestond uit marsepein, maar nu het recept:

Ingredienten

200 gram amandelen

200 gram suiker

30 gram meel

2 dooiers en het eiwit van 1 ei

bereiding

stamp de amandelen - het liefst in een mortier - met de suiker fijn.

Voeg dan beetje bij beetje het eiwit en de twee dooiers toe.

Als laatste voeg je het meel toe.

Je kunt het meel daartoe het beste in een zeefje in en met behulp van een lepel beetje bij beetje bij de andere ingredienten voegen.

Laat de marsepein even rusten en maak er dan leuke figuurtjes van.

Marsepein is van amandelnoten gemaakt en verwijst dus ook naar de vruchtbare levenszaden en de vruchten.

Maar vooral het marsepeinen varken is naast chocolade en speculaas het Sinterklaas snoepgoed bij uitstek.

Het varken speelt in die symboliek een belangrijke rol.

Het is het zinnebeeld van de lente en de zonneschijn waar men in deze midwintertijd naar uitkijkt.

Een varken in de winter houden, was voor de mensen in onze streken heel belangrijk om de winter goed door te komen.

Een varken leeft van restafval en was goedkoop om te houden.

Marcepeinen varkens.

De varkens(koppen) van marsepein doen denken aan geluksvarkens die men aan de

god Freyr offerde.

In de mythologische verhalen reeds Freyr op een wild zwijn.

De Duitse uitdrukking, Schwein haben, geluk hebben, boffen, herinnert nog aan het oude volksgeloof.

Het varken was aan Freyr gewijd en op het Sinterklaasfeest dat misschien als verschoven winterfeest is te beschouwen zijn de zwijnen door marsepeinen varkens vervangen.

Aan Freyr als god van rijkdom herinneren nog de spaarvarkens.

Marsepein is van amandelnoten gemaakt en verwijst dus ook naar de vruchtbare levenszaden.

Chocolade snoepgoed.

De chocolade figuren met Sinterklaas zijn zeer verscheiden van aard.

Een heel aantal kan men duiden vanuit de legenden van Sinterklaas en de Germaanse wortels van dit feest.

Zoals de Sint afgebeeld met de drie kinderen in de ton of de chocolade centen.

De Sint op het paard en op het dak.

Zwarte piet met roede en zak.

De ezel die de pakjes draagt.

De stoomboot waarmee de Sint uit Spanje komt.

Maar je vindt ook een afbeelding van de maan, die bij de nacht hoort en naar de zak en Zwarte Piet, de god Oel in de Germaanse mythologie verwijst zoals in het Sinterklaaslied, Zie de maan schijnt door de bomen.

Een eekhoorn die zaden en noten verzamelt verwijst opnieuw naar de vruchtbaarheid en de zorg van de mensen om zich goed te voorzien om de winter door te komen.

Een varken met een klavertje vier al dan niet met een schoorsteenveger, oeleman, op de rug .

Een oude vrouw kom je ook vaak tegen.

Als ze lijkt op een heks symboliseert ze de donkere en bedreigende kant van de komende winter, tegelijk met het negatieve, het duivelse karakter waarvan sprake bij Zwarte Piet.

Maar ze kan ook een afbeelding zijn van Wodans gemalin Freya, soms Frigga genoemd, ook wel geheten Perchta, = de glanzende.

Aan deze naam herinneren in de folklore de perchten die in sommige streken van Europa rond gaan ter ere van de komende lente.

De naam luidt soms: Bertha.

Een herinnering aan Wodans gemalin leeft wellicht nog in Limburg voort, waar Sinte Berb,afgeleid van Sint-Barbara, 4 dec als huishoudster van Sinterklaas wordt beschouwd. Ook zij deelt geschenken uit.

Freya wordt vaak vereenzelvigd met de godin Holda, vgl. vrouw Holle, die vruchtbaarheid aan de akkers verleent.

Wellicht zijn ook de zoete onze-lieve-vrouwtjes een verchristelijking van Freya.

Ook chocolade katten zijn met Sinterklaas te vinden.

Ze zijn in vruchtbaarheidculturen aanbeden dieren omwille van het sterke vruchtbaarheid. Niet alleen bij de Germanen maar ook bij de Egyptenaren.

Een ander teken van vruchtbaarheid wat we in chocolade vorm kunnen tegenkomen zijn paddestoelen.

Maar meer nog dan bij sinterklaas vinden we de paddestoel met kerstmis terug.

Er zijn ook figuren bijgekomen die naar de winter verwijzen zoals een trol of kabouter, een sneeuwman en een eskimo.

Daarnaast zijn er nog talloze andere figuurtjes op de markt verschenen die vooral verwijzingen naar het door de Sint gebrachte speelgoed zijn. Een autootje, een beer, een pop, een moto... en zo meer.

Vruchten, groeten en wortelen in marsepein:

De groenten rapen,wortelen in marsepein verwijzen naar de offergebruiken van de Germanen.

Zij offerden deze aan de God Wodan in de hoop vruchtbare zaden als geschenken terug te krijgen.

Kinderen leggen wortelen en bieten in de schoen voor het paard van de Sint, de schimmel van de god Wodan, die voor levenszaden zorgt.

Chocolademunten: 1 van de bekendste legenden over Nicolaas vertelt dat hij \'s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide bij een arme man.

Dit om te voorkomen dat hij zijn dochters de prostitutie in moest sturen om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

Chocoladen beeld van Sinterklaas op zijn paard en op het dak.

Brengt de Sint in beeld zoals hij aan de kinderen verteld wordt.

De schimmel verwijst dan weer naar het vliegend paard van de god Wodan.

Chocoladen beeld van Zwarte piet met de zak en de roede

Chocoladen beeld van Sinterklaas met staf en mijter en met onderaan drie kinderen in een ton:

Verwijst naar de bekende legende van de drie vermoorde jongeren die in een pekelvat bewaard werden en die door de H. Nicolaas werden gered.Onze-lieve-vrouwtjes: wellicht zijn ook de zoete onze-lieve-vrouwtjes een eerder verwijzing naar de godin Freya de gemalin van Wodan.

Later werd in de plaats daarvan het een christelijke betekenis gegeven en werd Maria, de moeder van Jezus, ook wel Onze Lieve Vrouw genoemd, in de plaats gezet.

Het strooien van noten en snoepgoed: een teken van vrijgevigheid en gulheid.

Verwijst naar het strooien van de levenszaden door Wodan en Oel.

Ook weer te verbinden met de legende van de drie huwbare meisjes waar Nicolaas met geld strooit. Het zegt ook dat het leven gratis is, gegeven voor iedereen.

Speculaaspoppen: ook wel Vrijers genoemd, kreeg je er 1, dan had je een aanbidder.

Mannen gaven aan vrouwen en omgekeerd een koek met als afbeelding een man of een vrouw ,waarbij ze als het ware tot elkaar zegden: je bent als om in te bijten waarmee ze dus hun liefde voor elkaar uiten.

In sommige koeken werd ook de vruchtbaarheidsgodin Freya, vrouw van Wodan afgebeeld.

De man vrouw figuren vind je vandaag nog weinig terug in het reguliere snoepgoed, maar in de betere speculaaszaken zeker nog wel.

Soms werden ook koeken in hartvorm aan elkaar gegeven.

Omdat Nicolaas er volgens de bekende legenden voor zorgde dat de meisjes door het krijgen van de bruidschat aan een man geraakten werd hij patroonheilige van de jong verliefden.AmandelspeculaasSinaasappelen, mandarijnen en clementines: de Vlaamse en Nederlandse zeelieden die uit het Middellandse zeegebied kwamen brachten extra fruit mee naar onze streken. I

n december zijn sinaasappelen op hun best.

Die zeelieden brachten dus naast de verhalen en legenden over Sinterklaas ook sinaasappelen uit Itali? en Spanje mee.

Ze zijn uit het Sinterklaasfeest niet weg te denken.

Home Recepten