Recepten, Brandnetel.

goed voor zowat alle denkbare kwalen: reuma, jicht, hoofd- en maagpijn, en allerlei ander onheil, een beetje natuurlijke pijnstiller.


De Grote brandnetel, Urtica dioica.
Andere namen
Engels: Bigsting, Stinging nettle, Common nettle, Duits: Grose Brennessel, Frans: Ortie dioique.
Je loopt er het liefst met een grote boog omheen en hoeft er maar een keer mee in aanraking te zijn geweest en je weet voor je hele leven dat je ze moet mijden.
Brandnetelhaartjes piepklein maar vol venijn.

De netelharen veroorzaken een onaangename jeuk en later een schrijnend gevoel op de huid.
Toch zijn ze tot nut voor de mens.

Ze kunnen behoorlijk agressief uit de hoek komen.
Lastig, dat wel maar voor mensen die gewrichtsklachten hebben bestaat er geen effectiever smeer middel dan een aai over de spreekwoordelijke brandnetel bol.
Waar het normaal alleen maar jeukt, werkt het mierenzuur bij reumatische klachten juist verlichtend.

De netel is een vals serpent, doch grijp haar even stevig beet, en ze is getemd, las ik onlangs in een oud kruidenboek.
Wat dat vals serpent betreft, daar ben ik het helemaal niet mee eens.
Brandnetel verdient echt een positievere naam.
Het is goed voor zowat alle denkbare kwalen: reuma, jicht, hoofd- en maagpijn, en allerlei ander onheil.
Het is dus een beetje natuurlijke pijnstiller.

Wat dat stevig beet grijpen betreft, ga ik wel akkoord.
Als u de brandnetel van onderen naar boven vastpakt, kunt u er gewoon met uw hand over glijden zon der dat u een prik krijgt.
En mocht dat toch het geval zijn, troost u dan met de gedachte dat u door dat soort prikken veel minder last zult krijgen van reuma en jicht.

In zowel de grote als de kleine brandnetel zit mierenzuur, bepaald niet de beste vriend van reuma en jicht.
Jeukt de prik nadien te fel, dan wrijft u er het best een gekneusd blaadje hondsdraf of weegbree over.

Gekookte brandnetels steken niet.

Nog iets: netelvuur is liefdesvuur.
Van dit gezegde maakten
de Romeinen al dankbaar gebruik.
Romeinse soldaten zouden de soort Urtica pilulifera mee naar het noorden hebben genomen. De engelse benaming voor deze soort is ook Roman nettle.
Ze gebruikten het tegen de kou.
Hiervoor stampten ze de plant fijn in olie en wreven zich ermee in.
Ze stimuleerden de bloedsomloop door zich lekker in de brandnetels te rollen.
De plant komt nog altijd voor bij Romeinse ruines in Noord-Europa.

Eigenschappen van de brandnetel
Brandnetels werken bloedzuiverend.
Kippen leggen eieren tussen brandnetels zodat ze voor dieren en mensen minder toegankelijk zijn. De brandnetel heeft een mild kruidige smaak.
De brandnetel heeft, net als spinazie, een hoog nitraatgehalte dus is het niet aan te raden om het daarna nog eens op te warmen.

De plant werd voor veel doeleinden gebruikt, zo gebruikte men de stugge vezels om stoffen van te weven.
Dit werd door Hans Christian Andersen vereeuwigd in het sprookje van de prinses en de 11 zwanen, de mantels die zij voor hen moesten maken voor zonsopgang maakte ze van brandnetels.

Neteldoek
Vroeger werd er veel vaker neteldoek gemaakt van de vezels in de oudere stengels.
De doeken die men hiermee maakte waren zeer sterk en duurzaam.
De vezels uit de oudere netels werden verzameld en in mekaar geweven.

Ps, op deze site: http://www.brennels.nl/NL/bewust.htm (plak de url in je browser).
Brennels Mode voor vrouwen.
Brennels combineert stijlvolle eenvoud met prachtige natuurlijke stoffen als brandnetel… enz

De plant werd ook gebruikt bij de productie van papier.
In 1835 ontdekte de kruidkundige
Vogel, na een bezoek aan de indianen, dat brandnetel zijn patienten genas van scheurbuik.

Brandnetel heeft groene, sterk zaagvormig bladeren met een donzige onderkant.
Het belangrijkste kenmerk van de brandnetel is dat hij bedekt is met brandharen.
Dit zijn fijne holle haartjes, die een brandend gevoel geven wanneer de breekbare punt afbreekt.
De haren bevatten mierenzuur en andere stoffen die blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaken.

Wedden dat het nog nooit bij je is opgekomen brandnetels te zaaien of te planten?
Helaas voor de brandnetel: onbekend is onbemind, want hij is voor bijna alles goed…

In de keuken.
De brandnetel is klaar te maken als spinazie, gestoofd met een eitje maar is ook te gebruiken in de soep en in de stamppot en lekker
Culinair: op een pizza met mozzarella.

Miso en brandnetel soep voor 6 porties

Ingredienten
1 liter water 2 wortelen, in klein blokjes gesneden 1 ui, gesnipperd 1 prei, in 1 cm stukjes gesneden 2 Elp tapioca 2 Elp miso, opgelost in een beetje water 4 Elp netelblaadjes, fijngehakt in hakmolen

Werkwijze
De brandnetel blaadjes moeten geplukt worden in de vroege lente.
Gebruik enkel de kleine blaadjes die nog niet ontvouwen zijn (de topjes).
Voeg de wortelen, ui, prei en tapioca toe aan het water en breng tot kookpunt.
Kook voor ongeveer 30 minuten totdat de tapioca doorzichtig is.
Roer nu en dan om te voorkomen dat de tapioca aanbrand.
Voeg de brandnetel toe en breng nog eens tot kookpunt.
Serveer de miso en netelsoep onmiddelijk.

Brandnetelsoep:
pluk brandneteltoppen op een plaats die ver genoeg verwijderd is van druk bereden wegen.
Snipper ze fijn.
Doe ze in een soepbord en overgiet ze met uw eigen, kokende soepcreatie.
Eenvoudiger kan het niet
Zo hoeft de brandnetel ook niet minutenlang staan pruttelen, want dan gaan alle positieve bestanddelen eruit.
Gebruik de soep als dagelijks tonicum.

Nog een brandnetelsoep
400 gr.jonge brandneteltoppen
2 halfgaar gekookte aardappelen
1 ltr. melk of 8-1/2 dl. water
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie of boter

Was de brandnetels goed in koud water.
Verwijder de bladeren van de steel.
Houd een kleine hoeveelheid apart voor de garnering.
Doe de olie of boter in een pan en smoor de bladeren, stelen, ui en knoflook 10 minuten. Voeg de melk (of het water) en de aardappelen toe en laat alles nog eens 10 minuten koken.
Laat de soep iets afkoelen en zeef of vermaal alles met een mixer tot een glad geheel.
Warm de soep weer op, snij de apart gehouden bladeren fijn en strooi ze voor het opdienen over de soep.
Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Brandnetelsalade
Voeg aan 2-4 eetlepels kwark een fijn gesneden teentje knoflook, een handjevol jonge brandnetelblaadjes en andere gesneden voorjaarsgroenten toe.

Brandnetelkroketten
De bladeren tot een dikke brij koken en er een deegachtige massa van kneden tezamen met eieren, melk en meel.
Voeg kruiden naar smaak toe.
Vorm van het deeg kroketten en bak ze op gematigd vuur in olie of boter.

Gekookte brandnetels
Kook de jonge spruiten van de brandnetel 10 min. in water.
Laat ze uitlekken, hak ze fijn en smoor ze in boter of olie met een fijn gesnipperd uitje.
Voeg wat melk of groentebouillon toe en kook het gerecht iets in, (melk is wat milder).
Zout, peper, nootmuskaat en wat suiker naar smaak toevoegen.
Serveren op een omelet of met aardappelpuree.

Brandnetelnoedels
fijngehakte rauwe brandnetelbladeren
1 theelepel boter
broodkruim of paneelmeel
1/2 ei per persoon
bonenkruid
basilicum.

Meng de boter met het broodkruim en de eieren. Voeg de andere gerechten toe en kneed alles goed door elkaar.
Vorm hiervan kleine balletjes en kook ze gaar in zout water of in de soep.

Brandnetelsouffle
1 kg. jonge brandnetelblaadjes
4 kleine broodjes of beschuit
15 gr. boter of 2 eetlepels olie
1 glas melk
2 uien fijngesneden
1 ei
venkel
zout

Kook de brandnetels 10 min. in water met wat zout. Laat ze uitdruipen en hak ze fijn.
Doe de boter of de olie in de pan.
Voeg de ui en verkruimeld brood of beschuit toe en laat het geheel 2 min. sudderen.
Scheid het ei en klop het eiwit luchtig.
Meng de brandnetels samen met het eiwit, dooier en broodkruim.
Voeg zout en venkel naar smaak toe en schep het in een goed ingevette schaal.
Zet het een half uur in een voorverwarmde oven (190 graden) en dien het meteen op.

Brandnetel pasta.
Benodigdheden.
Brandnetels (als ze al wat ouder zijn, alleen de toppen) Magere spekblokjes Pasta Roomsausje uit een pakje, bij tuinkruiden Geraspte kaas

Werkwijze.
Brandnetels goed wassen en grof hakken.
Pasta gaar koken en de spekblokjes even bakken.
De brandnetels bij de spekblokjes voegen en laten slinken (er blijft weinig van over, gebruik dus veel brandnetels)
Voeg het roomsausje toe en daarna nog even doorwarmen.
Roer de gekookte pasta erdoorheen en het is klaar om op te dienen.
Doe er op je bord wat geraspte kaas over.

Dit recept heeft oneindig veel variatiemogelijkheden: wat salami bij de spekjes of bijvoorbeeld creme freche of room culinair in plaats van het roomsausje.

Als u het niet ziet zitten om elke dag op zoek te gaan naar brandnetels, kunt u in uw eigen tuin voor dit kruid een plek voorzien.
U kunt ook brandneteltoppen drogen.
Dat gaat prima in een heteluchtoven.
Zet die op de laagste stand en laat de ovendeur op een kier.
Het kan ook op een tochtige plaats, in een linnen zak of een oude kussensloop maar niet in de volle zon!
Als u de poederdroge brandnetels fijnmaalt en op uw rauwkostschotels uitstrooit, krijgt u beslist bijzonder tevreden tafelgenoten.
Zwijg bij het opdienen voorlopig over het feit dat u brandnetels serveert.
Onthul het pas als ze zeggen dat ze het zo lekker vinden.

Van de plant maak je lekkere en gezonde thee, die het bloed zuivert.

Voor thee
doe een theelepel gedroogd kruid in uw kop, overgiet met kokend water en laat niet langer dan vijf minuten trekken.
Drink van een thee 2 maal daags 2 deciliter en van het wortelafkooksel dagelijks 2 dl.
Goed tegen voorjaarsmoeheid.

Neem van de brandneteltinctuur 3 maal daags 3 ml (60 druppels) in.

In de tuin
De brandnetel kan ook een uitstekende hulp zijn in de tuin.
Laat gedurende drie dagen een massa brandnetels rotten in vers regenwater.
Doe er nadien de brandnetel uit.
Besprenkel nu de planten die aangetast zijn met rupsen.
Deze zullen als de bliksem uit de tuin verdwijnen.

Brandnetels als bestrijdingsmiddel
Voeg 100 gram suiker aan een liter van de verdunde brandnetel vloeistof toe en laat dit nog eens 24 uur trekken op een warme plek.
Er ontstaat zo een gisting dat wat alcohol maakt.
Deze vloeistof is een uitstekend middel tegen kleine rupsen, luizen en hun eitjes.
Dit spuit je bij voorkeur vroeg in de morgen op de besmette plant.

De gier is ook een prima bemesting.
Plant de brandnetels in een bodemloze emmer, die u ingraaft.
De wortels worden op die manier binnen de perken gehouden.
Misschien kunt u ze verder maar beter hun gang laten gaan, u weet maar nooit waarvoor het allemaal goed kan zijn.

Bladbemesting van brandnetels
Verzamel de toppen van de brandnetelplanten.
Doe ze in een emmer of vat met water.
De brandnetel bevat belangrijke elementen zoals; kalk, fosfor,stikstof, magnesium.
Voor het gebruik moet je per liter vloeistof 5 tot 10 liter water toevoegen. s morgens vroeg bespuit je, bij voorkeur als er dauw op de planten ligt.
Na een paar dagen herhalen.
Dit is een uitstekende voedingstof voor kamerplanten maar ook voor de tuinplanten.

Oogsten.
De brandnetel zal je niet prikken als je hem van onderen oogst.
De naaldjes in de stengel, die voor het prikkende mierenzuur verantwoordelijk zijn, staan namelijk schuin naar boven, en als je ze van onder benadert kunnen ze je bijna niet steken.
Oogst het liefst in de lente, en gebruik alleen de jonge malse toppen.
Laat ze daarna wat in water met zout liggen, dit om er eventuele beestjes uit te halen.

Dus van nu af aan kijk je best met heel wat respect naar deze prikkelende tovenaar.

Brandnetelsalade met yoghurt voor 4 personen.

500 gram brandnetel
4 1/2 dl yoghurt
1 theelepel komijnzaad geroosterd en fijngemalen
1/2 theelepel garam masala
1/4 theelepel zwarte peper

Spoel de brandnetel met heet water en snijd hem fijn.
Laat de yoghurt 3 uur uitlekken.
Roer alles dooreen en serveer als bijgerecht bij een maaltijd.

Brandnetels met verse kaas:
Breng in een pan 2 liter melk aan de kook en giet er 2 1/2 dl yoghurt bij.
De droge melkbestand delen scheiden zich nu af van de melk.
Giet alles door een doe die in een vergiet gelegd is.
Vang het vocht op want dit kun je drinken of als huidlotion gebruiken (molkosan) dit is vele malen goedkoper dan gekocht in de winkel.
Laat deze substantie een half uur in de vergiet staan.

500 gram brandnetels of de helft en de andere helft zevenblad
1 eetlepel olie
2 theelepels gemalen korianderzaad
1/2 theelepel kurkuma
beetje sambal
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 1/2 dl room
beetje suiker en wat zout

Snijd de groente fijn.
Doe de olie in een pan en bak de kruiden er in.
Voeg de groenten toe en smoor de groenten in 10 minuten gaar.
Doe er naar behoefte een beetje water bij.
Snij de verse kaas in blokjes en voeg de suiker en het zout er bij, laat dit nu 3 minuten stoven.
Roer de room er door en serveer dit met rijst of met hele dunne pannenkoekjes. (Indiaas).

Stamppot van raapstelen en brandnetel voor 4 personen
1 kilo aardappels
1 bosje raapstelen
500 gram brandnetel
250 gram komijnekaas
zout en peper.
eventueel melk.

Kook de aardappels gaar en stam ze fijn.
Blancheer de brandnetel en laat ze goed uitdruppelen.
Was de raapstelen en hak de raapstelen en de brandnetels fijn.
Vermeng dit met de aardappelpuree en warm dit goed door.
Op smaak brengen met peper en zout.
Snij de kaas in blokjes en roer deze door de stamp.
Direct serveren.

Roerbaksoep
1 eetlepel notenolie
handje brandnetel
handje zevenblad
1 paardebloem blad
handje madeliefjes
1 worteltje
1 kleine ui of het blad van de daslook
1/2 dl room

Snij alle groeten in dunne reepjes.
Doe wat notenolie in een pan en roerbak daar het zevenblad in met brandnetel en een blaadje paardebloem de madeliefblaadjes en een geraspt worteltje en de ui of daslook.
Doe dit 5 minuten doorroeren.
Blus af met 1 liter groente bouillon en de room.

Serveer met stokbrood wat in de lengte is doorgesneden en met olijfolie is besprenkeld en waar je met een teen knoflook overheen gegaan bent.
Dit even onder de grill.

Stamppot van brandnetel en bieslook
1 kilo aardappelen – bosje brandnetel ? 1/2 bosje bieslook ? naar smaak: blaadjes zuring, paardebloem en daslook ? mix van creme fraiche (1 bekertje), pindakaas, zoete chilisaus en mosterd.

Met enige kennis van de plantenwereld zult u de ingredientenlijst compleet kunnen maken door buiten veldzuring en paardebloem te plukken (wilde kruiden niet langs de weg plukken). Daslook is te krijgen bij de groentespecialist.

Schrob de aardappelen schoon onder de kraan of in een bak met water.
Kook ze tot ze stampgaar zijn.
Spoel de brandnetel af en snijd ze in repen.
Doe hetzelfde met de bieslook.
Leg in een pan met 1 cm water de aardappels, de brandnetel, de bieslook en de eventuele andere kruiden.
Mix de creme fraiche met een lepel pindakaas, een lepel chilisaus en een theel. mosterd tot een sausje en doe dit ook in de pan.
Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens 5 minuten trekken.
Mix de massa met een staafmixer fijn of stamp het fijn.
Laat het gerecht nog 5 minuten trekken om het daarna op te dienen.

Brandnetel-cremesoep

250 gr fijngesneden brandneteltopjes
200 g puree van aardappels
1 ui
1 l groentenbouillon
2 eetl tarwe- of rijstebloem

Ui in een beetje olie fruiten, bouillon erbij, aan de kook brengen.
Al roerende aardappelpuree en meel toevoegen, de brandneteltopjes erbij en nog 5 minuten zacht doorkoken.
Op smaak brengen met een snufje nootmuskaat en event. zout of gistextrakt.
Garneren met bijv. verse bieslook of peterselie.

Dit is gewoon lekker

BrandnetelSoep

-50 gram boter
-1 pond kleingesneden aardappelen
-2 grote kleingesneden uien
-6 kleingesneden stengels prei
-4,5 kopje kippenbouillon
-150 gram verse brandnetel, gewassen en fijngehakt
of
-60 gram gedroogde brandnetel
-3/4 kopje room
-zou en peper naar smaak

Smelt de boter in een diepe braadpan of steelpan.
Voeg waneer ze schuimt aardappelen, uien en prei toe.
Roer tot alles een boterlaagje heeft, bestrooi met zout en peper en dek toe.
Laat 10 min. oplaag vuur stoven, of tot de groente zacht zijn.
Voeg de bouillon toe en laat pruttelen.
Voeg brandnetelbladeren toe en laat meepruttelen tot ze zacht zijn, laat niet te lang koken.
Voeg de room toe met kleine beetjes tegelijk.
Naar wens zijn meer smaakmaker toe te voegen zoals munt of rozemarijn of kruidenboter.

Voorjaarsstamppot
(stamppot raapsteeltjes en brandnetel)

1,5 kg aardappel, 3 bosjes raapsteeltjes, 50 gram brandneteltopjes,
snuf zout,eventueel:2 ons jonge kaas,
zonnebloempitjesen sojasaus

Schil de aardappels.
Snij de aardappels eventueel door tot het allemaal ongeveer even grote stukken zijn.
Doe een klein laagje water in een pan.
Voeg er de aardappels aan toe.
Voeg een snufje zout toe.
Kook de aardappels in 15 minuten gaar.
Was ondertussen de raapsteeltjes en snij ze fijn.
Je kunt de worteltjes ook eten, maar je kunt ze er ook af snijden.
Was de brandneteltopjes.
Voeg de brandneteltopjes aan de aardappels toe als die klaar zijn.
Laat de brandnetels 1 of 2 minuutjes mee koken, dan is de prik van de brandnetel af.
Giet het eventueel nog aanwezige kookvocht af. Stamp de aardappels een stamppotstamper fijn. Roer er de raapsteeltjes door heen.
Is het nog wat droog? voeg dan een scheutje melk en/of een klontje boter toe.

Eventueel:
Kaas, het is erg lekker om kaas in een stamppot te verwerken.
Voeg de geraspte kaas toe tegelijk met de brandnetel.
De kaas krijgt dan even de kans te smelten.

Brandnetelbroodjes

Ingredienten voor 4 personen

4 sneetjes brood
300 g brandnetel
1 sjalot
1 ei
1 dl melk (halfvol)
200 g kaas (belegen)
2 cl olijfolie (extra vierge)

Schenk de melk in een platte schaal.
Klop het ei in de melk los en laat het brood in het mengsel weken (5 tot 10 minuten).
Spoel de brandneteltoppen.
Snipper de sjalot.
Verhit de olijfolie en fruit de sjalot.
Voeg de netels met het aanhangende water toe. Laat ze op een zacht vuur gaar worden (2 minuten) en haal ze uit de pan.

Verwarm opnieuw olijfolie in de pan en leg de sneetjes brood erin.
Bak ze aan een zijde.
Keer de sneetjes om en leg op elke boterham een portie netels en een plakje kaas.
Doe een deksel op de pan zodat de kaas kan smelten.
Laat nog 5 minuten zachtjes bakken.

Geschiedenis.
Al heel lang in gebruik als voedselgewas en geneeskruid.

Bij de Germanen was de Brandnetel gewijd aan Thor/Donar, de God van de Donder, Vruchtbaarheid en Huwelijk, maar ook van de Oorlog.

Plinius de oudere schreef dat de plant voor velen een heilige plant was, die gegeten wordt om een heel jaar gezond te blijven.
Brandnetels moeten volgens het volksgeloof bij voorkeur op bepaalde heilige dagen geplukt worden zoals het Germaanse Joelfeest, (dit werd na de kerstening Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Driekoningen), het Lentefeest (werd na de kerstening Pasen en Pinksteren), het Midzomerfeest (dit werd later Sint-Jansfeest) etc.

Planten met brandharen, stekels en doornen, hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de plantlore, deze planten werden als antidemonisch middel beschouwt, dit gold ook voor de brandnetel, vaak werd deze plant aan stallen en huizen gehangen om ze te beschermen tegen het kwaad.

In Nederland werd op het Zaanse Luilakfeest de ‘luilak’ met een bos Brandnetels geslagen of hing men een bos Brandnetels aan de deurklink, op andere plaatsen zette men de ‘luilak’ een Brandnetelkroon op het hoofd.
Ook werd de Brandnetel gebruikt om voorspellingen te doen.
De urine van een zieke werd bijvoorbeeld over Brandnetels gegoten, of er werden Brandnetels onder het ziekbed gelegd, bleven de planten fris dan zou de zieke het overleven, als het kruid verwelkte dan zou de zieke sterven.
Ook werd de Brandnetel gebruikt om de controleren of een meisje nog maagd was, men liet haar urineren over een bos Brandnetels, als de plant verdorde, was het meisje geen maagd meer.

Romeinse soldaten wreven als ze het in de door hen veroverde noordelijke streken koud hadden hun lichaam in met netels, dit is niet zo gek, want de in de Brandnetels aanwezige inhoudstof histamine, zet de bloedvaten open.
Verder werd het kruid algemeen gebruikt bij verkoudheid, gezwellen en zweren.

Brandnetelwortels bij jicht en andere gewrichtsaandoeningen.

Uitwendig gebruik.
– Wrijf bij stijve gewrichten de pijnlijke plaats in met verse brandnetelbladeren.
– Snuif bij een bloedneus vers brandnetelsap op.
– Maak een kompres tegen verbrandingen.
– Het olie-extract is heilzaam bij ontstoken psoriasis.
– Gebruik de thee of tinctuur als spoeling bij haaruitval en een droge hoofdhuid.

Hildegard von Bingen had een hoge dunk van de Brandnetel: gekookte jonge, verse netels zijn een nuttig maal voor de mens, omdat ze de maag reinigen en een teveel aan slijm verwijderen.

Dodoens schreef de Brandnetel bij tal van kwalen voor, bijvoorbeeld bij een moeilijke stoelgang, uitblijvende menstruatie, zwellingen aan de huig, de beet van dolle honden, kankerachtige zweren etc.

Afgezien van het culinaire gebruik werden Brandnetelvezels tot in de 19de eeuw gebruikt om textiel van te maken, het zogenaamde neteldoek, dat zeer sterk en duurzaam is, vergelijkbaar met linnen of hennepvezels, in Nederland gebeurde dat vooral in Friesland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er chlorofyl uit de planten gewonnen om geneesmiddelen van te maken, andere grondstoffen waren immers schaars.

Typologie: bij een snel geirriteerd prikkelbaar mens met verzuurd bloed.
Ook een mens vol agressie die zichzelf voortdurend in een netelige positie begeeft. Mensen die veel energie hebben, maar zich moeilijk uiten, dit slaat vaak terug op de gewrichten.

Tot slot voor de vermoeide en uitgeputte mens, die energie nodig heeft.

Constitutie: een zeer groot constitutiekruid, werkt op het hele lichaam, op alle organen als reiniger en versterker.

Ook bij osteoporose.

Goed kruid bij een afvalpoging.

Verder bij hooikoorts door de aanwezige histamine.

Helpt door het hoge gehalte aan mineralen ook goed bij spierkrampen.

Verder bij elke kwaal die gebaat heeft bij een toevoeging van mineralen.

Zeer goede voorjaarsreiniger.

Twee soorten komen in het wild voor: Urtica dioica,
de grote brandnetel, en Urtica urens,
de kleine brandnetel.

Beide hebben gemeen dat de holle, schuin omhoog staande brandharen een bijtend vocht bevatten. Komt de huid in aanraking met een brandhaar, dan breekt deze van de plant af en veroorzaakt een wondje.

Kenmerkend voor brandnetels zijn de vierkante stelen en de gezaagde bladeren.

Alle delen van de plant zijn bezet met brandharen.

Eetbaar en tegen roos
In de homeopathie wordt alleen extract van de kleine brandnetel gebruikt.
Het is werkzaam tegen huiduitslag, waterzucht en brandwonden van de eerste graad.

Thee en in wijn gekookte jonge bladeren en wortels van de grote brandnetel worden als ‘huismiddeltje’ gebruikt tegen verslijming van de longen en ademhalingswegen, huiduitslag, geelzucht en aambeien.

Thee zuivert bovendien de maag.

Inwrijven van de huid met brandnetels verzacht reuma en artritis.

De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan vitamine A en C, ijzer en mineralen. Commercieel wordt brandnetelextract verwerkt in shampoo.
Het is werkzaam tegen roos.

Vroeger dacht men dat de brandnetel een plant van de duivel was.
Men verdacht de mensen die er gebruik van maakten, dat ze aan tovenarij of zwarte magie deden.
De slierten van de brandnetel werden ook als zwepen gebruikt in de Middeleeuwen.
Paters en monniken die boete deden, geselden zichzelf met deze brandnetelzweepjes.
Deze boetedoening deden ze ook om gezondheidsredenen.
Het verblijf in de wakke en kille ruimten bezorgde hen een aanleg tot reuma.
De brandnetels hielpen als reuma-behandeling.

Volksnamen. Bengelkruid Broeinetel Duivelskruid Duivelsvoorschoot Gemene Netel Hoendernetel Nestel Netelkruid Roomse Netel Tingels Stinknetel Verkeerde netel Wilde netel en grote netel.

In schaduwrijke plaatsen vormt hij een oase van rust voor dagvlinders zoals de
kleine vos en de
dagpauwoog.

In de plant aanwezige stoffen.
Bitterstof (cnicine), looistoffen, slijmstoffen, etherische olie (weinig), chlorofyl, indolen (bijvoorbeeld: histamine en serotonine), acetylcholine, vitamine C, betacaroteen, ijzer, kalium, calcium, zwavel, mangaan, silicium en voedingsvezels.

Dus van nu af aan kijk je best met heel wat respect naar deze prikkelende tovenaar.

Spreekwoordelijk

Zich uit de netels redden:
je uit een moeilijke ‘netelige situatie redden.

Op netels zitten:
uitdrukking gelijk aan op hete kolen zitten.

Netelig:
een netelige zaak, aard, zaak of omstandigheden hebben.

Netelsprookje.
Er was eens een prinsesje dat zeven brandnetelhemdjes voor haar betoverde broers weefde.
Zij waren door hun boze stiefmoeder in zwanen veranderd.
Net voordat het prinsesje op de brandstapel zou worden geroosterd, gooide ze de hemdjes over de voorbijvliegende zwanen.
Meteen veranderden zij in echte prinsjes.
Maar een van de prinsjes had geen mouw in zijn hemd en loopt nu nog altijd rond met een zwanenvleugel.

8 Reacties

  1. neem ik mee naar mijn pagina, bedankt

  2. Prachtig artikel,en superhandig om eens zelf iets klaar te maken,BEDANKT!!!
    groetjes,
    Priscilla

  3. Dit neem ik mee! Interessant! Ik las dat een bedrijf in Nederland brandnetelstelen voor de kledingindustrie gaat gebruiken.
    Groetjesss

  4. Wat een geweldig artikel zeg! Heel interresant allemaal. Ik neem hem mee naar mijn pagina. Doeg SImone

  5. Heb jou artikel meegenomen,en heb met heeeeeel veel intresse gelezen.Wat een geweldige informatie.
    Bij onze dochter die woont nogal afgelegen staan een hele boel brandnetels.
    Zal het voor haar uitprinten,en ze zal er heel blij mee zijn.Ze houden nogal van kruiden.
    Meid bedankt.
    Groetjes Vroni.

  6. Heb ‘m meegenomen,Ghislaine!
    Groetjes Jacqueline

  7. Dank je Ghislaine ook ik neem jouw artikel weer met genoegen mee!
    Liefs Resi

  8. bezemsteeltje

    30 april 2005 at 08:51

    En natuurlijk gaat deze mee!Dank je,Lut.

Geef een reactie