Broodproblemen, maten van vormen…

Tips voor een goed eindprodukt met de broodbakmachine
mijn brood rijst helemaal niet…..

Mijn brood rijst helemaal niet!

Hier zijn een aantal redenen voor te geven.

Zijn de gist en het zout gescheiden van elkaar toegevoegd?
Dus bijvoorbeeld eerst de gist en als laatste het zout?
Wanneer zout en gist samen worden toegevoegd zal de gist niet meer werken omdat het zout de gistcellen vernietigt.

Waren alle grondstoffen op kamertemperatuur? Vooral als melk uit de koelkast komt is het te koud.
Warmt U het dan op in een pannetje dan is het te vlug te warm.
De temperatuur moet zijn zoals U het in een zuigfles zou doen voor een baby.
Bacterien, in dit geval gist, vermenigvuldigen zichzelf het snelst bij 30-37 C. lichaamstemperatuur.

Hebt U lang genoeg gekneed?
Kneden is het belangrijkste wat er is in brood bakken.
Ook het zogenaamde opmaken hoort hiertoe.
Druk hiertoe de deegbal uit tot een grote lap, kost moeite, ongeveer ter grootte van Uw bakblik.
Sla de linker- en rechterkant naar binnen en rol het op zoals een vaatdoek.
Leg het in het bakblik met de sluiting naar beneden.
Heeft het te rijzen deeg niet op de tocht gestaan?
Is te voorkomen door het met een vochtige doek te bedekken.
Is ook beter voor het vermenigvuldigen van de gist.

Heeft het te rijzen deeg rustig gestaan?
Soms zakt het deeg in als er plotselinge bewegingen zijn.
Voor de hand liggende vraag, maar was de gist, vers of droog, wel vers?
Verse gist moet brokkelig zijn.
Het is ongeveer 3 weken houdbaar in de koeling. Droge gist is in principe werkzaam tot de tenminste houdbaar datum op de verpakking. Eenmaal geopend loopt de werkzaamheid terug.
De werkzaamheid houdt ongeveer op na 3-4 maanden.
Zie ook: Hoe kan ik grote(-re) verpakkingen gist aanbreken en bewaren?

Kan ik verse gist invriezen?
Het is mogelijk om verse gist in te vriezen.
Het is dan niet meer brokkelig als U het ontdooit maar papperig.
Maak daarom porties voordat U het invriest.
Laat het ontdooien in een lauw kopje water. Watertemperatuur maximaal 20 C.
Anders verdwijnt de werking.
We hebben hierover heel enthousiaste erover gehoord en sommige teleurstellende ervaringen. Is een kwestie van uitproberen.

Moet ik de gedroogde gist aanmaken met water en suiker?
NEEN! In het verleden wel en met sommige merken nog steeds maar met het merk Bruggeman gaat de werking weg als U het aanmaakt.
Erdoorheen mengen zoals suiker of zout.
Maar nooit samen met het zout.
Wanneer zout en gist samen worden toegevoegd zal de gist niet meer werken omdat het zout de gistcellen vernietigt.

Hoe kan ik grote(-re) verpakkingen gedroogde gist bewaren?
Het beste is om 2 of 3 luchtdichte potjes of bakjes te nemen, de gist daarover te verdelen, en ze te bewaren in de koelkast.
Een van de potjes of bakjes gebruikt U steeds, de anderen laat U gesloten.
Als de eerste leeg is, of als de werking terugloopt (het brood rijst niet meer zo goed), kunt U met de tweede beginnen. Enzovoort.

Kan er i.p.v. water ook melk in het brood?
Men kan water vervangen door elke vloeistof. Bijvoorbeeld bier, wijn, tomatensap of melk. Uiteraard heeft dit een uitwerking op de smaak van het brood.
Indien men het water vervangt door melk zullen de aanwezige melksuiker de rijzing en deegontwikkeling bevorderen.
Ook is het lekker om bijvoorbeeld een melkbrood te bakken.

Is het lekker om een ei door het brooddeeg te mengen?
Het nadeel van een ei door het brood is dat het droger zal worden. Voordeel is dat de smaak verandert. Ook kunt U een luxe brood bakken met melk en een ei.

Moet er altijd suiker en zout in het brood?

Nee. Voor een zoutloos dieet kunt U brood zonder zout bakken, alleen wordt het brood minder hoog. Als U iets suiker toevoegt (ongeveer evenveel als de hoeveelheid zout) activeert dit de werking van de gist, strikt nodig is dit echter niet.

Er zitten gaten onder de broodkorst
Dit is een gevolg van het te snel rijzen.
De gist heeft dan teveel koolzuur gegeven. Misschien hebt U teveel suiker erbij gedaan, niet lang genoeg gekneed of er teveel water erbij gedaan.
Ook kan het deeg te snel gerezen zijn. Samengevat: langer kneden of minder suiker of minder water of langzamer laten rijzen.

Het brood rijst goed, maar zakt dan in (krater- of valleibrood)
Het is mogelijk dat er te weinig eiwit in de bloem of meel zit.
Het komt meer voor bij bruinbrood dan bij wit brood.
Oplossing is om witte bloem er door te mengen maar dan wordt het brood lichter van kleur.
Ook een oorzaak kan zijn dat er teveel aan vetten in het brood (boter, olie, enz.) aanwezig is.
Het brood rijst dan te snel en zakt weer in. Minder vetten gebruiken kan helpen.
Een oplossing kan zijn de boter weglaten en een deel van de olie vervangen door water.
Ook niet meer gist gebruiken dan wat er is aangegeven op de verpakking.
Ook een korter programma van de broodbakmachine kan uitkomst bieden.Mijn brood smaakt naar gist
Minder gist gebruiken.
Smaakt alleen een stukje van het brood ernaar dan is de gist niet goed verdeeld door het deeg. Langer kneden dus.

Mijn brood bakt over de vorm.
Vanzelfsprekend: Dit kan een gevolg zijn van te veel deeg voor de vorm.
Maar ook kan er teveel boter of te veel gist zijn gebruikt.
Voor een brood van 500 gram bruinmeel of wittebloem is ongeveer 25 gram verse gist of 5 1/2 gram droge gist nodig.

Ook kan er teveel water zijn gebruikt.
Let echter op bij bruin(volkoren)meel:
De aanwezige zemelen nemen extra vocht op.
Dit heeft echter wel tijd nodig, waardoor het deeg er kleverig uitziet en aanvoelt.
Langer kneden is dan de beste oplossing, zodat het deeg tijd heeft om het vocht op te nemen.
Ziet U het deeg te hoog worden open dan de deur van de oven of het deksel van de broodmachine en prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.

Moet ik meelverbeteraar gebruiken?

De meelverbeteraar zorgt voor een betere werking van de gluten.
Het deeg wordt soepeler en makkelijker te verwerken.
Het krijgt een groter volume bij het rijzen en het blijft langer vers.

Wat kan ik bijmengen door mijn deeg?

Alles wat U lekker vindt!!
Dat is het leuke van zelf brood bakken!!
Droge toevoegingen zoals noten hebben weinig invloed op het recept.
Wees voorzichtig met producten die van zichzelf al vocht bevatten.
Gebruikt U een broodbakmachine wees dan voorzichtig met harde producten zoals bijvoorbeeld noten of suikerchips voor suikerbrood.
De teflonlaag is snel beschadigd.
Doe ze erbij bij de piepjes of aan het eind van de laatste kneding.
U kunt ze natuurlijk ook zelf fijn hakken.
Een ander idee is groenten of kaas.
Ook is het een mogelijkheid om de volgende grondstoffen erbij te doen: zonnebloempitten (even roosteren voor meer smaak), lijnzaad, roggemeel, specerijen, zuidvruchten, gewone en/of gemoute tarwevlokken, sesamzaad, maanzaad, suikerbroodchips voor suikerbrood enz
U wordt beperkt door Uw eigen verbeelding.

Kan ik ook zuidvruchten gebruiken met een broodbakmachine?

Vanzelfsprekend.
Maar doe ze er dan aan het eind bij omdat ze anders geheel kapot zullen gaan.
U proeft ze wel, maar ziet ze niet (meer)!
Doe ze erbij bij de piepjes of aan het eind van de laatste kneding.

Hoe kan ik beste mijn plaatstalen broodblikken bewaren?

De beste manier om broodblikken te bewaren is ingevet en al.
Dit omdat ze anders gaan roesten en U de volgende keer weer van voren-af-aan moet beginnen om Uw brood er uit te tobben.
Was ze dus nooit af.!
Met het afwassen wast U ook het vetlaagje eraf wat U er de eerste keer hebt opgesmeerd.
Maakt ze schoon met een stukje keukenpapier. Klinkt misschien onhygienisch, maar is wel uiterst praktisch.
En het brood incl. vorm wordt gebakken met 190-210 C.
Zorg er echter wel voor dat de olie of het vet wat in de vorm blijft niet ranzig wordt, anders krijgt U een vieze smaak bij de volgende keer broodbakken.
Het beste schoonmaken met een stukje keukenpapier.

Het brood of de cake wil niet uit de vorm!

Helaas, het is nu te laat om de vorm nog in te vetten.
Gebruik een scherp mes en probeer in de hoekjes van het blik te komen.
Pas op als het een teflonblik is.
Boter of olie de volgende keer ook de hoeken goed en paneer desnoods ook nog.
Laat een cake altijd lang afkoelen voordat U het uit het blik haalt.
In tegenstelling tot een brood wat U er altijd direct uit moet halen.

Hoe kan ik het beste mijn plaatstalen broodblikken in gebruik nemen?

De beste manier is om uw oven op zijn heetst te zetten, de plaatstalen broodblikken zonder iets in de oven zetten gedurende 10 minuten.
Het zal wel stinken maar ze branden dan helemaal schoon en alle olie- en vetlagen van het ijzerbewerkingsproces zijn dan wel verdwenen. Pas op met het eruit halen omdat ze heet zijn! Daarna invetten, vooral de hoekjes.Mijn plaatstalen broodblik en brood stinken naar ijzer als het uit de oven komt.

Dit is een normaal verschijnsel.
De lucht zal vanzelf verdwijnen.
Komt het meeste voor bij nogal nieuwe plaatstalen broodblikken.

Hoe komt dat een bruinbrood kleiner is dan een witbrood?

Wit brood wordt gemaakt van witte tarwebloem. Witte tarwebloem is uitgezeefd volkoren tarwemeel.
Wat overblijft bij witte tarwebloem is dus de kern van de tarwekorrel.
Alleen in de kern van de tarwekorrel zitten de eiwitten die gluten vormen om volume te geven aan het brood.
Verhoudingsgewijs zit er dus in volkoren tarwemeel minder bloem (en dus minder eiwitten en gluten) en meer zemelen en kiemen.
Zemelen en kiemen doen niets bij het rijsproces.

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Het verschil tussen meel en bloem is dat bloem uitgezeefd meel is.
In meel zijn dus de tarwezemelen en tarwekiemen nog aanwezig.
Terwijl het in bloem eruit gezeefd is.
Vandaar dat we van meel bruinbrood kunnen bakken en van bloem witbrood.
Hetzelfde geldt voor roggemeel/roggebloem, maismeel/maisbloem, enzovoort.

Hoe krijg ik een mooie goudgele boterkoek?

NIET door er een geklutst ei over te kwasten. Dit levert alleen maar een vel op.
Het simpelste is met een kwastje er wat melk over te smeren.

Hoe krijg ik mijn boterkoek lekker smeuig gebakken?

Bakt boterkoek altijd ?op gezicht?.
Boterkoek is klaar als het ?bubbelt? in de oven. Als U het uit de oven haalt en het-heen-en-weer schudt en de boterkoek schudt ook heen-en-weer in het blik is hij klaar.
Boterkoek moet net niet gaar zijn.

Hoe voorkom ik dat boterkoek tegen-de-rand-oploopt?
Gebruik een grotere vorm.

Hoe voorkom ik dat mijn cake gaat scheuren van boven?
De oven niet voorverwarmen.
Langer bakken met een lagere temperatuur.

Hoe voorkom ik dat mijn koekjes enorm uitlopen in de oven?
Gebruik minder boter.
Dus i.p.v. 250 gram boter op 500 gram koekjesmix 200 gram boter.
Geldt ook voor speculaasjes.

Hoe voorkom ik dat mijn brood kruimelt na het ontdooien?

Een vriezer onttrekt altijd veel vocht aan de levensmiddelen die er in bewaart worden.
Al het vocht uit de lucht en de artikelen slaat neer op de koude-elementen, vandaar dat het het beste is alles wat U erin bewaart zo luchtdicht mogelijk te bewaren zodat er zo min mogelijk vocht uit kan vriezen.
Snijdt het brood daarom van te voren (makkelijker en sneller ontdooien) en bewaar het dan in luchtdichte diepvrieszakken of luchtdichte bakjes.
U kunt natuurlijk ook meer vocht toevoegen bij het deeg.
Ook meer vet (boter) of broodcreme wil helpen.

Springvorm maten.

Soms ook zo’n problemen met de maten van springvormen en recepten.
Net voor dat ene recept mis je de goede maat springvorm.

In plaats van
springvorm met een doorsnede van 24 cm,
kun je gebruiken 28 cm doorsnede plus 1/4 deel van het beslag in plaats van
springvorm met een doorsnede van 18 cm,
kun je gebruiken 24 cm doorsnede plus 1/2 deel van het beslag

In plaats van
springvorm met een doorsnede van 18 cm
kun je gebruiken 28 cm doorsnede en 2/3 deel van het beslag.

In plaats van
springvorm van 22 cm doorsnede
kun je gebruiken 28 cm doorsnede, plus 1/3 deel van het beslag.


Tips om een goed eindprodukt te verkrijgen met de broodbakmachine.

Plaats bakvorm en de kneedhaken in de machine.

Doe de ingredienten op de volgende wijze en in de volgorde in de bakvorm: 1.Bloem/meel *2.Water/melk *3.Boter/margarine *4.Suiker* 5.zout *6.Gist.

Indien u de timer-functie gebruikt, eerst de helft van de bloem/meel in het bakblik te doen, dan water/melk toe te voegen en tenslotte de rest van de bloem/meel toe te voegen.

Sluit de deksel en steek de stekker in het stopcontact. 0:00 verschijnt op het display.

Druk op de selectietoets en bepaal de bruining van de korst.

Mocht u gebruik willen maken van de timer-functie, dan kan deze nu worden ingesteld.

Druk op de starttoets.

Na het eerste piepsignaal kunnen er indien gewenst extra ingredienten worden toegevoegd.

Een tweede piepsignaal geeft aan dat het bakproces beendigd is.

Haal het brood na het tweede piepsignaal gelijk uit de machine en laat het brood afkoelen op een rooster. Let op !!!! Het brood en de bakvorm zijn erg heet, dus maak altijd gebruik van ovenhandschoenen.

Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.

6 Reacties

  1. Fijn hoor,heb ‘m meegenomen!
    Groetjes Jacqueline

  2. Ik heb deze artikel meegenomen.
    Groetjes

  3. tips_en_tricks

    15 februari 2005 at 12:03

    Echt een artikel die goed past op mijn pagina. Groetjes Lia

  4. leuk artikel. Heb het meegenomen, zodat ik het later nog eens terug kan lezen. Bedankt en groetjes marie

  5. als de korst van je brood klef is geworden, doordat het te lang in de vorm heeft gezeten, leg hem dan ff in de oven, zo krijg je een algehele knapperige korst. niet te lang!

  6. artikel. Heb het meegenomen, zodat ik het later nog eens terug kan lezen. Bedankt en groetjes van Gea.

Geef een reactie