Zonnebloemen, nuttige informatie
Recepten voor de brood-bakmachine.
body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040829022150.jpg)}--
Zonnebloem: symbool van zon en gezondheid.
Iedereen kent zonnebloemen, het symbool van de zomer, van geluk, van vruchtbaarheid, van kunstzinnigheid.
Zonnebloemen spelen een belangrijke rol in de keuken, ook voor onze gezondheid.
Een bos zonnebloemen brengt de zon in huis,
en een uitgestrekt veld vol zonnebloemen biedt een adembenemende aanblik.
De zonnebloem is natuurlijk de bloem die iedereen aan zon, warmte en zomer doet denken.
Voor volwassenen heeft de zonnebloem vaak een nostalgische en romantische associatie met landelijke en romantische tafereeltjes of ouderwetse cottages, in het echt of op schilderijen en plaatjes.
De Inca's vereerden de zonnebloemen als beeld van hun zonnegod.
Van oorsprong was de zonnebloem de zonnekoningin van de indianen van tropisch Midden-Amerika.
Voor de Azteken was het een van de heilige planten.
Zonnepriesteressen werden er mee gekroond en droegen ze ook wel in de hand.
Al drieduizend jaar geleden werd de zonnebloem gekweekt en direct al gewijd aan de zonnegod.
Veel bloempjes.
Wat wij met de "bloem van de zonnebloemplant" aanduiden, is in werkelijkheid een bloemkorf waarop honderden bloempjes staan.
Een zonnebloem draagt honderden bloempjes.
Planten die hun bloemen samen in een korfje zetten, behoren tot de familie van de samengesteldbloemige of composieten.
Onze zonnebloem heet met haar wetenschappelijke naam Helianthus annuus en behoort tot het geslacht zonnebloem, dat 50 andere soorten telt.
In het Frans noemt de zonnebloem 'tournesol'. Dit betekent: draait met de zon.
De zonnebloem is de lieveling van elke tuinier.
De bloem is enorm groot en erg mooi.
De bijen houden van de nectar en bestuiven in ruil de vele bloemetjes waaruit de plant is samengesteld.
De bloemen worden goed bezocht door allerlei insecten.
In het najaar eten vogels de vetrijke zaden. Vooral Koolmezen en halsbandparkieten smullen van de pitten.
Toch worden deze bloemen niet vanwege hun schoonheid op grote schaal gekweekt.
Ze vormen vooral een erg nuttig gewas.
Overal waar de zon heerlijk schijnt vind je zonnebloemen: Mexico, Peru, Europa, voornamelijk China en Midden-Azie.
In onze streken wordt ze weliswaar gekweekt maar is ze eigenlijk verwilderd.
De bloemschijf draait met de zon.
De vrucht is olierijk.
Nut:
De pit voorziet in de oliebehoefte, is smaakvol, mits de schil wordt uitgespuwd, geeft kracht in taaiheid.
De koudgeperste olie bevat 40 a 50% olie.
Deze is lichtgeel of helbruin en fijngeurig.
Ze is onverzadigd en buitengewoon verteerbaar, een der best verteerbare stoffen.
De olie beinvloedt ook gunstig de vetomzetting. Ze normaliseert, bij geregeld gebruik het te hoge cholesterolgehalte, maar mag niet te hoog verhit worden.
Ze voorkomt daardoor weefselontaarding van bloedvaten,aderverkalking.
Ze verrijkt de voeding met onmisbare onverzadigde vetzuren.
Ze doet het vetgehalte in het bloed dalen.
Ze wakkert de voedselomzetting aan.
Ze is aanbevolen in een dieet voor maag, darm en lever.
Zonnebloemolie wordt gewonnen door het persen van de pitten van Helianthus annuus.
De olie zorgt voor een betere doorbloeding en is goed te gebruiken in een massage olie bij griep en allerlei problemen die te maken hebben met kou.
Zonnebloemolie bestaat voornamelijk uit linolzuur, oliezuur en palmzuur.
Weert alle soorten huiduitslag en wordt vooral gebruikt bij beenzweren.
Verzacht het slijmvlies bij hoesten en keelontsteking.
Het is een fijne zeer vloeibare massage-olie, die zich goed over de huid laat verdelen en deze versoepelt en verzacht.
Zonnebloem olie wordt ook gebruikt als basis bij het maken van maceraten.
Zonnebloemolie bevat de vitaminen B1, E en de mineralen calcium, chloor, ijzer, magnesium, natrium, fosfor, zwavel en silicium.
Zonnebloemen worden als siergewas gekweekt, als vogelvoer, als oliekoek voor het vee.
In de voeding dient ze als spijsolie. Zonnebloemen worden als soepje of snoep, in Rusland en Oost-Azie gebruikt: rauw, gezouten, geroosterd.
Ze zijn heel lekker, vooral als ze geroosterd zijn.
Ze zijn ook gemakkelijk te verwerken als ingredient in bijvoorbeeld brood, muesli of salade.
De bloemknoppen worden wel in salades gebruikt.
Voor de kiemzaden is er ook een toepassing, te vergelijken met tauge.
In salades kan zo'n ontkiemend zaadje erg lekker zijn.
De pit of het zaad is waardevoller dan de olie, die als ze niet geraffineerd werd, wrang en bitter smaakt: dus liever de hele pit eten dan de olie.
Dagelijks 80 g gebruiken, bij een dieet voor maag-, darm- en leverkwalen.
Galstenen kan je wegspoelen met een oliekuur van ongeraffineerde olie van olijf-, walnoot-, maanzaad-, of zonnebloemolie.
Tegelijk 3 a 5 dl olie innemen, waardoor de steen gestimuleerd wordt het lichaam te verlaten.
Tegelijk voortdurend hete kompressen van kamille voor en na de olie.
Meteen ook 2 uur per dag op de rechterzij in bed liggen.
Vooraf de darmen grondig reinigen bijvoorbeeld met geweekte vijgen ofwel vers gemalen lijnzaad of met Linosan.
Zonnebloemen worden ook gebruikt voor de productie van creme en geparfumeerde zeep.
Plant jij ook een zonnebloem?
Hou je ook zo van zonnebloemen?
Ik vind ze prachtig, zoals ze hoog en knalgeel in de zomerse zon kunnen staan!
Laten we de wereld eens wat vrolijker maken.
Laten we allemaal eens een paar zonnebloemen planten.
~~~~~
Doen?
De zonnebloem is geen moeilijke zomergast.
Ze laat zich makkelijk overhalen om snel te groeien en te bloeien.
Einde april, begin mei zo?n paar zonnebloemzaadjes in de grond en dan maar afwachten.
Later heeft zo?n zonnebloem wel vaak een steunstok nodig.
Als je geen zonnebloemblaadjes hebt? Dan ga je eens in de buurt kijken.
Je krijgt er vast wel een handvol van iemand.
Zonnebloemen zijn zonnetjes op een steel.
?s Zomers wijst mijn zoon me de zonnebloemen aan en eens zei hij daarbij: "Net zonnetjes op een steel".
?s Avonds tekende hij een blad vol zonnebloemen, lange gebogen stelen met daarop gele schijven, compleet met ogen, neus en lachende mond.
Zonnebloem verliest het noorden niet.
Ook als ze "slapen" verliezen zonnebloemen hun gevoel voor orientering niet, schrijft een Israelische geleerde in het Britse tijdschrift Nature.
Hij ontdekte dat zonnebloemen, die zoals bekend overdag de zon volgen, ook ?s nachts niet stilstaan ? integendeel.
Volgens de man beginnen "slapende" zonnebloemen een paar uren na middernacht al opnieuw te bewegen.
Zij richten zich dan alvast naar het oosten, waar straks de verse warme zonnestralen zullen verschijnen.
Die nachtelijke draaibeweging gaat daarenboven 2 maal zo snel als de bewegingen overdag.
Waarom richten zonnebloemen zich naar de zon?
Voor het rijpen van de zaden is zonlicht nodig. In direct zonlicht wordt het donker gekleurde bloemhart flink warm.
De bloem maakt aan de achterkant groeistoffen aan, afhankelijk van zon en schaduw.
Dat zorgt ervoor dat de bloem steeds richting het zonlicht keert.
In een groot zonnebloemveld kun je op een dag het draaien van de hoofden van de zonnebloemen goed zien.
Wat men weten moet over plantenolie en plantenvetten.
Zonnebloemzaden bestaan uit 40% uit vet; voor 32% uit eiwit en voor 16% uit koolhydraten.
Uit 100 kg zonnebloemzaden kan er 40 kg vet worden gehaald.
Dit vet kennen we als zonnebloemolie die wordt bij ons alsmaar meer verkocht.
Vooral in zo?n ondoorzichtige, felgeel gekleurde, plastieken flessen.
Omdat zonnebloemolie veel onverzadigde vetzuren bevat en arm is aan cholesterol, is ze een van de minder schadelijke vetten.
Maar niet alle zonnebloemolie verdwijnt in margarines, mayonaises en sausjes bij de sla.
Ze is ook grondstof voor verf, vernis, plastiek en schoonheidsproducten.
Nadat uit de pitten de olie is geperst, blijft nog de perskoek over.
Die bevat nog een rest vetten en vooral veel eiwitten, of proteinen en koolhydraten, zetmeel en suikers.
Eiwitten zijn de "bouwstoffen" van ons lichaam. Vooral kinderen, die voortdurend nieuwe cellen moeten vormen om te groeien, hebben veel eiwitten nodig.
Een koudgeperste en ongeraffineerde zonnebloemolie is, op het gebied der dietetiek, een hoogst waardevol product.
De geneesheren, steunend op de jongste ontdekkingen inzake dietetiek, bevelen het gebruik van koudgeperste zonnebloemolie ten zeerste aan.
* Om de storingen in de omzetting der vetstoffen, alsook de weefselontaardingen der bloedvaten, aderverkalking te voorkomen.
* Om de voeding te verrijken door middel van onmisbare onverzadigde vetzuren, die het menselijk organisme niet bij machte is uit zichzelf voort te brengen en waarvan het dus dagelijks moet worden voorzien.
* Om het gehalte van vetten in het bloed te verminderen, wanneer een bijzonder regime worden opgelegd in geval van aderverkalking, suikerziekte of andere aandoeningen die een verhoging van dit gehalte voor gevolg hebben.
* Om de spijsverteringsorganen te ontzien, voornamelijk in de specifieke regimes voor maag-, darmen- en leverziekten, alsook om aan dit laatste orgaan toe te laten zich beter van zijn taak te kwijten.
Bovendien is de koudgeperste zonnebloemolie merkwaardig verteerbaar.
Zij wordt zeer snel door de ingewanden opgenomen en door deze laatste in de kortst mogelijke tijd uitgedreven.
Proefnemingen in de kinderafdeling van het stedelijk hospitaal te Lubeck hebben uitgemaakt dat zelfs te vroeg geboren kinderen en zuigelingen ? wier spijsverteringsorganen nog niet zijn aangepast aan de omzetting van vetstoffen ? de plantenolien beter en gemakkelijker opnemen dan het vet van koemelk, Dtsch. Med. Wachr. 17,851. 1961.
Hieruit mag men stellig besluiten dat een koudgeperste zonnebloemolie van eerste kwaliteit moet beschouwd worden als een der best verteerbare vetstoffen en, bijgevolg, ook op de allereerste plaats is aan te raden bij de speciale regimes voor maag-, darm- en leverziekten.
Knopen van zonnebloemen zijn niet te versmaden
De stralende goudgele kleur en de vorm van de zonnebloem doen denken aan oude afbeeldingen van de zon.
De zonnebloem heeft zijn naam dan ook aan deze gelijkenis te danken.
Wie echter meent dat de overeenkomst met dit belangrijke hemellichaam aanleiding is geweest tot het weven van sagen en legenden rond deze plant, komt bedrogen uit.
De zonnebloem speelt hoegenaamd geen rol in onze folklore en dat is niet zo vreemd als men weet dat we de zonnebloem pas in de loop van de 16de eeuw hebben leren kennen.
Zo werd toen, met vele andere plaatsen zoals bijvoorbeeld de aardappel, de tomaat en de prinsessenboon, uit Amerika naar Europa gebracht.
Het heeft een hele tijd geduurd eer men deze gigant onder de eenjarige gewassen, die in een zomer gemakkelijk 3 m hoog kan worden, heeft leren waarderen.
Maar momenteel worden zonnebloemen over gekweekt, zowel als sierplant, als windvang in particuliere tuinen als ook als landbouwgewas. In dit laatste geval omwille van de zaden, die rijk zijn aan een olie met veelonverzadigde vetzuren en daarom voor de fabricage van consumptieolie en dieetmargarine gebruikt wordt.
U hebt zelf zonnebloemen gekweekt, maar ze ontpitten is een groot werk.
Ik leg ze op een plaat en plet ze met de deegrol, een heel karwei maar een goed resultaat!
Zonnebloempitten zijn uitstekend voor iedereen!
Recepten.
Zonnebloemknoppen met botersaus.
Ingredienten:
4 kopjes verse knoppen van de zonnebloem, 1/2 kopje boter, 3 el citroensap,
2 el fijngesneden blaadjes van kruizemunt, peper, zout.
Bereiding:
Pluk de knoppen van de zonnebloem als ze nog dicht zijn en voor de bloemblaadjes geel kleuren.
Was ze zorgvuldig en laat ze drogen.
Vul een, flinke pan met zoveel water dat er een laagje van een cm of 3 in staat.
Voeg 1 tl zout toe, breng het water aan de kook en leg er dan voorzichtig de zonnebloemknoppen in.
Dek de pan af en laat de bloemknop op een zeer zacht vuur koken tot ze gaar zijn.
Meestal is daar ongeveer 15 minuten mee gemoeid. Haal de bloemen uit het kookvocht en laat ze uitlekken.
Leg ze naast elkaar op een schaal en houd ze warm.
Smelt dan de boter in een pannetje dikke bodem, maar laat de boter bruin worden.
Voeg al roerende citroensap, peper en zout en fijngesneden kruizemuntblaadjes toe.
Giet deze kruidige boter heet over bloemknoppen en serveer zo warm mogelijk.
Koekjes met zonnebloemenzaad.
Ingredienten:
1/4 ,kopje vers zonnebloemzaad, 1/2 kopje boter, 1/2 kopje lichtbruine basterdsuiker,
1 ei, 1 1/2 kopje zelfrijzen bakmeet, 1 pakje vanillesuiker, 1 ei, iets zout.
Bereiding:
Roer de boter romig en voeg er het ei aan toe. Blijf roeren tot de massa luchtig is, voeg dan de vanillesuiker toe en blijf weer roeren tot de suiker opgelost is.
Spatel er daarna de gezeefde bloem door en de zonnebloemzaadjes.
Maak met behulp van 2 lepeltjes kleine koekjes van dit deeg en leg deze op een beboterd bakblik.
Verwarm de oven tot 200?C, plaats het bakblik met de koekjes in de oven en laat de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar en bruin worden.
Finse Kruidkoek
Voorbereiding: ca. 20 min. Baktijd: ca. 1 uur
Nodig.
100 gr. Zachte boter, en wat extra voor het insmeren van de vorm.
250 gr. Bruine Suiker
3 eieren
300 gr. Stevige appels, bijv. Goudrenetten.
400 gr. Tarwebloem
2 theelepels bakpoeder
5 theelepels koekkruiden
1 dl. Karnemelk .
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 175 graden C. Een cakevorm, ca. 25 cm, inhoud ca. anderhalve liter, goed invetten.
De boter met de suiker tot een creme kloppen. De eieren een voor een toevoegen en luchtig kloppen.
De appels schillen, klokhuis ver-wijderen en grof raspen; direct door de creme roeren.
De bloem met de bakpoeder en de koekkruiden zeven en afwisselend met de karnemelk door de creme roeren.
Het beslag in de ingevette cakevorm doen en gladstrijken.
De vorm op een rooster onder in de oven plaatsen en de koek ca. 1 uur bakken.
Een paar minuten in de vorm laten afkoelen, dan omkeren op een rooster en onder een doek verder laten afkoelen.
Piep minder met een zonnebloem.
De liefhebbers van een keiltje, zoals veel Nederlanders hun nationale drank noemen, zullen in deze drank ook iets van hun gading vinden.
Om deze siroop te maken kook om te beginnen:
100 g zonnebloempitten in 1 liter water.
Laat dat koken tot er nog meer een 1/2 liter vloeistof in de pan is en giet door een zeef.
Voeg er een 1/4 liter goede jenever aan toe, samen met 250 g rietsuiker, bruine.
Het mengsel dat zo ontstaat, blijft lang goed als het in stevig afgesloten schone fles wordt bewaard.
Zodra de eerste hoestprikkels of bronchiale piepgeluiden worden opgevangen neem ik er 3 tot 4 maal daags 1 of 2 theelepels van in.
Het smaakt goed en het verlicht.
Alleen wel uitkijken dat de patient er niet te zeer aan gehecht raakt.
Brood, je gezonde energieleverancier.
Geef jezelf je dagelijks brood.
Brood draagt in belangrijke mate bij tot een evenwichtige en gevarieerde voeding.
De aanbeveling is om dagelijks vijf tot twaalf sneden brood te eten, afhankelijk van je leeftijd, geslacht, gewicht en lichamelijke activiteit.
Brood levert naast energie ook nog vitaminen, vooral vitaminen B waaronder ook foliumzuur, mineralen, vooral ijzer en magnesium en voedingsvezels.
Voedingsvezels verbeteren de stoelgang en kunnen je mogelijk beschermen tegen hart- en vaatziektes en sommige kankers.
Bruine broodsoorten bevatten meer voedingsvezels dan de witte soorten.
Om optimaal te kunnen functioneren hebben we genoeg energie nodig.
Die kunnen we onder meer halen uit brood.
Brood is net zoals andere graanproducten en aardappelen een goede bron van complexe of meervoudige koolhydraten.
Er wordt in de voeding een onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten, bijvoorbeeld in suiker, worden zodanig snel verwerkt in het lichaam dat het energie-effect maar van korte duur is.
Als gevolg hiervan voelen we ons flauw en krijgen we snel weer honger.
Het is beter om je energieniveau op peil te houden met meervoudige koolhydraten.
Die worden trager verteerd en langzamer omgezet in glucose waardoor je langer kan doorgaan zonder last te hebben van een dip.
Bruin brood en wit brood leveren evenveel energie.
Wit en bruin brood leveren ongeveer evenveel calorieen.
Melkbrood, suikerbrood en rozijnenbrood kunnen meer calorieen bevatten. Dit komt omdat er melk, vet en/of suiker aan het brood is toegevoegd.
En die toevoegingen zorgen voor meer calorieen.
Broodbakmachine / Broodbaktips.
De machine.Net als bij al de andere dingen die u in de keuken doet, geldt voor zelf broodbakken: goed materiaal is het halve werk.
De broodbakmachine is ontworpen om met bloem (witbroodmeel) een mooi brood te kunnen bakken.
Volkorenmeel gebruiken kan uiteraard ook, maar verwacht dan geen hoog brood.
Dit omdat er in verhouding minder gluten in volkorenmeel zitten.
U kunt een mix van bloem en volkorenmeel gebruiken.
Kant en klare broodmixen zijn gemakkelijk en vaak best smakelijk maar de ware zelfbakker zoekt meer uitdaging.
Anders is het verschil met het kant en klaar gekochte broodje eigenlijk nihil...
Er zijn vele soorten machines.
Merken en inhoud verschillen van elkaar. Uiteraard bakken die niet hetzelfde.
Zelfs de machines van hetzelfde fabrikaat kunnen toch iets anders bakken.
Daarom is het niet altijd mogelijk om een panklaar antwoord te geven op bakproblemen.
De bezitter van een broodbakmachine moet niet bang zijn om te experimenteren en vooral doorgaan na teleurstellingen.
Zorg dus voor goede producten als meel, gist en andere zaken die u aan het brood wenst toe te voegen.
Koop een goede broodbakmachine van een gerenommeerd merk, om teleurstelling achteraf te voorkomen.
Best er een te kopen met de mogelijkheid om broden van diverse gewichten te bakken.
Volg voor de korstkleur en de grootte van de recepten het advies van de fabrikant bij vergelijkbare hoeveelheden meel.
Wanneer er toevoegingen zijn als noten etc., gebruik dan een programma, dat een piepsignaal geeft wanneer deze toegevoegd kunnen worden.
Probeer in grotere hoeveelheden in te kopen. Merken als Aveve, Soezieclub en Soubry leveren ook verpakkingen die meer bevatten dan een kilo.
Bijvoorbeeld: Heeft u zelf geen pas van een groothandel? Zoek iemand in uw omgeving die deze wel heeft. (Makro etc.)
Kijk bij natuurwinkels. Geef in het buitenland uw ogen goed de kost!
Belangrijk: volg de beschrijving van de producent van de broodmachine, zegt men altijd. Dit heeft dan met name betrekking op de volgorde, waarin de ingredienten in de machine gedaan dienen te worden.
Gooi zout en gist niet op elkaar.
Vooral niet als u van de timer gebruik maakt. Extra toevoegingen, zoals b.v. rozijnen en noten, zorgen ervoor dat het brood minder rijst. Als u hiermee experimenteert, moet u ook weer de juiste verhoudingen zoeken.
Pas op met harde ingredienten, deze kunnen het bakblik (teflonlaag) beschadigen.
Bij de kant-en-klaar producten hoef je meestal alleen water en soms gist toe te voegen.
Gist is gedroogd of vers verkrijgbaar.
Verse gist verliest bij langer bewaren wel snel zijn kracht.
De ingredienten voor bijzondere broden zoals noten, zaden of stukjes chocolade enz. moeten pas na het kneden toegevoegd worden, dit omdat er anders door het kneedproces niets meer van overblijft.
Vaak geeft de broodbakmachine hier voor op het juiste moment een signaal af.
Er zijn verschillende manieren om het resultaat te verbeteren. U kunt wat meer gist, broodverbeteraar, vitamine C of gluten toevoegen.
In de winkel kan men u hierover informeren.
Zowel de broodbakmachine als de ingredienten moeten voor gebruik op kamertemperatuur zijn. Voor een goed en constant resultaat is nauwkeurig afwegen een vereiste.
Controleer ongeveer 5 minuten nadat u de machine aangezet hebt of het deeg al tot een bal gevormd is.
Het deeg moet soepel zijn.
Als het te papperig is, moet er iets meel bij. Wanneer het te droog is wat water toevoegen.
Het deeg kan beter iets nat dan te droog zijn.
Toevoegingen:
Als u uw recept wilt veranderen, begin dan met een onderdeel tegelijk.
Als dat een goed product oplevert, kunt u verder gaan met een andere toevoeging.
Lukt dit niet dan moet u met de hoeveelheden gaan experimenteren.
Experimenteren kunt u met:
? melk (beter melkpoeder), karnemelk of bier i.p.v. water.
? Rozijnen, krenten, gember, noten, muesli, anijszaad, maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, pijnboompitjes, pompoenpitjes, geraspte appel, blokjes paprika, geraspte kaas, tomaten, kaneel, nootmuskaat, basterdsuiker, honing, hard gekookte ei, tuinkruiden, mosterdpoeder, pesto, blokjes ham, spek, etc.
Eigenlijk kan alles, wat je maar bedenkt.
Het eindresultaat is elke keer weer een verrassing.
Soms een teleurstelling, maar geef de moed niet op.
Strooi geen maan-, sesamzaad of iets anders boven op uw deeg.
Het blijft niet plakken.
Beter is het om het deeg uit de machine te halen, uiteraard na de laatste kneding.
Vervolgens rolt u het deeg door de decoratie en plaats het weer in het blik.
Als het niet goed blijft plakken, kunt u het deeg licht bevochtigen met b.v. een plantenspuit.
De kneder kunt u er dan uit laten.
Aan de slag.
Breng de bloem, in een bergje in de vorm.
Dan de vloeistof eromheen gieten.
Olie of boter etc. in een hoekje, suiker/honing in een ander hoekje, zout eveneens in een eigen hoek, gist in een kuiltje in de bloem.
Laat het gist NIET in aanraking komen met vocht of zout, voordat de machine zijn werk gaat doen.
Dan moet het bijna altijd lukken!.
Recept Zonnepit-brood, lichte korst.
Net 'n tikje anders, 'n mooi hoog brood, lekker bij b.v. soep.
Nodig.
345 gr.witte bloem
75 gr. volkorenmeel
275 ml. water
2 el. zonnebloemolie
2 el. honing
1 tl. zout
1 el. uienpoeder
60 gr. zonnepitten
7 gr. gedroogde gist.
Decoreer na de laatste kneding met een klein handje zonnepitten.
Zuurdesem zonder toevoeging van gist.
Zuurdesem is het originele, echt natuurlijke brood.
Dan heb ik het over bijbelse tijden, omdat we hier in plaats van commerciele gist, natuurlijke gist uit de lucht gebruiken om brood te maken.
Zuurdesembrood is het ultieme brood, met zijn knobbelige, taaie, maar luchtige structuur en vreselijk krokante korst, die ervoor zorgt dat het vocht goed vastgehouden wordt.
De methode neemt een week in beslag, maar als je eenmaal een begin mengsel hebt kun je het brood elke dag maken.
Het is handig om te weten dat je op de eerste dag biologisch roggemeel moet gebruiken, omdat daar de benodigde wilde gist en bacterien inzitten en omdat toevoegingen en chemicalien de groei van de microflora kunnen afremmen.
Misschien een beetje technisch allemaal, maar wel interessant om te weten.
Maandag:
Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom.
Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.
Dinsdag:
Het begin te bubbelen. Laat het met rust.
Woensdag:
Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs.
Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.
Donderdag:
Laat het met rust.
Vrijdagmiddag:
Ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter.
Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt.
Kneed het ruim vijf minuten.
Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet.
Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort.
Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe.
Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.
Zaterdagochtend:
Bak het brood.
Verwarm de oven voor op 190 ?C.
Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt.
Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd. Oudbakken brood kun je prima in stukken scheuren en door de soep doen.
'Standaard' recepten.
Cottage cheese, Hutenkase.
Zacht en romig, mooie zachte bruine korst en fijne textuur van binnen.
Nodig.
400 gr. boerenbruin
225 gr. cottage cheese
175 ml. water
2 el. olie
25 gr. suiker
1 ei
1 tl. zout
1/2 tl. baking soda, verkrijgbaar o.a. bij de toko.
6 gr. gedroogde gist.
Brood met Duvel.
Voor de liefhebber van het betere Belgische bier.
Heerlijk bij Vlaams stoofvlees.
Nodig.
350 gr. 9 granen mix
150 gr. wit
1 flesje Duvel
14 gr. cacao
15 gr. bruine suiker
10 gr. zout
10 gr. olijfolie
5 gr. gist.
Maanzaad-brood, lichte korst.
Mooi, van binnen blauw gespikkeld, hoog en luchtig brood.
Nodig.
410 gr.wittebloem
295 ml. water
4 el. honing
10 gr.. zout
5 gr. magere poedermelk
60 gr. maanzaad
20 gr. zonnepitten
10 gr. gedroogde gist.
Maisbrood.
Voor de liefhebbers van 'n beetje normaal, maar net niet helemaal!
Nodig.
455 gr. tarwebloem
105 gr. maismeel
1/4 tl. tabasco
320 ml. water
3 el. maisolie
1 el. suiker
1 1/2 tl. zout
4,5 gr. gedroogde gist.
Spekbrood.
Lekker, met uitgebakken spekjes! 'n Eitje erbij...
Nodig
500 gr. bloem, wit
270 ml. water
10 gr. suiker
10 gr. zout
7 gr. gedroogde gist.
125 gr. uitgebakken magere spekblokjes, af laten koelen en toevoegen na de piep.
Yoghurt-brood.
Dit brood kent een beetje de structuur van onze kadetjes.
Mooie zachte bruine korst en lekker zacht van binnen.
Nodig.
200 gr. wittebloem
125 gr. tarwebloem
50 gr. maismeel
240 ml. yoghurt
120 ml. water
1 1/2 el. olie
3 el. honing
1 tl. zout
1/2 tl. baking soda, verkrijgbaar o.a. bij de toko.
7 gr. gedroogde gist.
Kruiden-broden.
Brood met anijszaad.
Probeer dit eens met een sateetje!
Nodig.
475 gr. bloem wit
70 ml. water
70 ml. melk
70 gr. boter
3 eieren
5 gr. kaneel
1 tl. anijszaadjes uit de vijzel
70 gr.bruine rietsuiker
Geraspte schil van een halve sinaasappel
5 gr.zout
7 gr. gedroogde gist.
Knoflook-brood met peterselie.
'n Basis knoflookbroodje.
Lekker bij de maaltijd, dippen in gekruide olijfolie.
Nodig.
420 gr. witte bloem
260 ml. melk
2 tl. knoflookpoeder
11/2 el. gedroogde peterselie
1 el. suiker.
11/2 tl. zout
1 el. olie
5 gr. gedroogde gist.
Duits donker brood.
Een heerlijk donker, iets hartig, karwijzaadjes, zoet (honing) brood.
Een ervaring!
Nodig.
280 gr. volkoren bloem
280 gr. 9 granen mix
400 ml. water
110 ml. honing
60 ml. cacao
2 el olijfolie
2 tl. zout
1 el. karwijzaad
10 gr. gedroogde gist.
Geitenkaas-brood.
Heerlijk bij een brunch, met een beetje honing!
Nodig.
500 gr. witte bloem
260 ml water
10 gr. honing
4 gr. zout
100 gr. geitenkaas op olie, in stukjes
1 el. olie van de kaas
2 t.l Provencaalse kruiden
7 gr. gedroogde gist.
Italiaans olijven brood.
500 gr. 6 granenmix
260 ml. water
1,5 el. olijfolie
1,5 el. honing
1 tl. zout
2 tl. gedroogde Provencaalse kruiden
7 gr. gedroogde gist
20 groene olijven zonder pit, toevoegen na de piep!
150 gr. geraspte wortel, toevoegen na de piep!
Snij de olijven doormidden
De wortel raspen.
Knoflook brood met Peccorino-kaas.
Lekker bij borrel en voorgerecht...
Nodig.
275 volkoren bloem
275 Frans Krokant
325 ml. water
3 el.olijfolie
2 tl. zout
3 el. suiker
1 tl. gedroogde basilicum
1 tl. knoflookpoeder
1 tl. grof versgemalen zwarte peper
1 tl. fijngehakte verse knoflook
3 el. fijngehakte verse bieslook
200 gr. geraspte Peccorino kaas
8 gr. gedroogde gist.
Tomaat met kruiden.
Ook deze is lekker Italiaans
420 gr.. Boerenbruin
240 ml water
2 el. olijfolie
2 el. honing
1/2 tl. zout
7 gr. gist
60 gr. zongedroogde tomaatjes op olie, toevoegen na de piep!
15 gr. gehakte basilicum en peterselie, toevoegen na de piep!
Provencaals Pompoenbrood.
'n Broodje voor het najaar.
Nodig.
370 gr. witte bloem
50 gr. volkoren meel
230 ml. pompoensap
(sapcentrifuge)
80 gr. van het achtergebleven
vruchtvlees uit de sapcentrifuge
1 el. Provencaalse kruiden
1 el. olijfolie
5 zwarte olijven zonderpit
10 gr. zout
10 gr. honing
6 gr. gist.
Rozemarijnbrood.
Zoooo lekker geurig.
Zowel voor ontbijt als bij het diner.
Nodig.
340 gr. witte bloem
240 ml. water
1/4 tl. provencaalse kruiden
1/4 tl. versgemalen zwarte peper
1 el. gedroogde rozemarijn
11/2 tl.suiker.
11/2 tl. zout
3 el. olie
5 gr. gedroogde gist.
Tomaten-uienbrood.
Lekker Italiaans.
Nodig.
500 gr.. Boerenbruin
160 ml water
90 gr. zongedroogde tomaatjes op olie
80 gr. grofgesnipperde ui
1,5 el. suiker
1 tl. zout
2 tl. gedroogde provencaalse kruiden
7 gr. gist.
Zoete broden.
Amerikaans zoet kaneelbrood.
Lekker zoet kaneelbroodje, beetje cake-achtig.
Nodig.
335 gr. bloem wit
75 ml. water
125 ml. melk
40 gr. boter
1 ei
5 gr. kaneel
70 gr.witte basterdsuiker.
2 gr.zout
5 gr. gedroogde gist
50 gr. rozijnen, eerst wellen, dan toevoegen na de piep!
Kastanje-brood met noten.
Ideaal broodje bij wildgerechten, maar ook gewoon lekker.
450 gr. Witte bloem
270 ml. Water
150 gr. Kastanjepuree, ongezoet
15 gr. Honing
10 gr. Zout
7 gr. gist
75 gr. noten, walnoten en hazelnoten.
Krenten-brood.
Nodig.
335 gr. bloem wit
210 ml. water
20 gr. boter
1/2 tl. kaneel
geraspte schil van 1 citroen
geraspte schil van 1/2 handsinaasappel
6 gr.suiker.
5 gr.zout
8 gr. gedroogde gist
100 gr. rozijnen, eerst wellen, dan toevoegen na de piep!
200 gr. krenten, eerst wellen, dan toevoegen na de piep!
Mueslibrood.
Nodig.
250 gr. volkorenmeel
175 gr. tarwemeel
285 ml. water
10 gr. zout
20 gr. boter
12 gr. honing
50 gr. muesli
75 gr. rozijnen
7 gr. instantgist
50 gr. hazelnoten, toevoegen na de piep!
Pindakaas-broodje.
450 gr. witte bloem
270 ml. water
1 tl. zout
1 eetlepel honing
6 gr. gist
100 gr. pindakaas, toevoegen na de piep!
75 gr. ongezouten pinda's, toevoegen na de piep!
Suikerbrood.
400 gr. tarwebloem
150 ml. water
3 el. gembersiroop
2 eieren
30 gr. roomboter
2 el. melkpoeder
3 gr. zout
5gr. gedroogde gist
180 gram parelsuiker*
1 tl. kaneel*
20 gr. kristalsuiker*
Het probleem met suikerbrood is even vanzelfsprekend als lastig.
De parelsuiker kan de bakvorm beschadigen.
En gewone suiker etc. geven niet het gewenste resultaat.
Daarom met er tijdens het bereiden van een suikerbrood een handeling handmatig worden uitgevoerd.
Voor hen die niet gewend zijn soms ook lekker met de handen in het deeg te zitten, is dit misschien een eerste, leuke ervaring.
Bereiding.
Doe de ingredienten in de bakvorm, uitgezonderd de kristalsuiker en de parelsuiker.
Zet de machine op een stand voor alleen deeg of pizza.
Laat het kneden en rijzen voor ca. anderhalf uur.
Dan deeg en deegklopper uit de machine halen. Een houten werkplank licht bestuiven met bloem. De parelsuiker* en het kaneel* mengen met het deeg, het nu pas toevoegen van het kaneel geeft mooie adertjes in het deeg.
Natuurlijk kan het ook in het begin al toegevoegd worden.
Hier een bol van maken en helemaal bestrooien met de kristalsuiker* .
Dan het deeg terug doen in de bakvorm zonder de deegklopper.
Het deeg ca. twee uur laten rijzen in de broodmachine, dan 40 minuten bakken op de,alleen bakken, stand.
Uiteraard kan dit deeg ook in een traditionele over worden afgebakken, in elke gewenst vorm!
Zandcake, traditioneel gemaakt, net iets lekkerder dan uit de broodoven.
125 gr. bloem wit
175 gr. zelfrijzendbakmeel
1/2 tl. bakpoeder
1/2 tl. bakingsoda, te koop bij de toko.
4 eieren
mespunt zout
200 gr. boter
175 gr.suiker
zakje vanille suiker
1 tl. marasquin essence.
Klop de boter en de suiker schuimig met mixer of in de foodprocessor.
Voeg dan een voor een de eieren toe tot een flinke 'vla'.
Voeg aan dit geheel de bloem, bakmeel, bakpoeder bakingsoda, zout, dit alles gezeefd.
Voeg suikers en maraquin toe toe.
Mix alles goed door elkaar.
Stort in een cakeblik en bak ca. 50 min in een oven van 160 graden, heteluchtoven ca. 150 graden.
Dieet-recepten.
Een hartig kikkererwten-broodje, heerlijk met kaas & vleeswaren.
325 gr. kikkererwtenmeel
125 gr. aardappelpureepoeder
385 ml water
20 gr. Johannesbroodpitmeel
1 tl. bakingsoda
1 tl. bakmeel
11/2 tl. zout
1 el. suiker
1 el. zonnebloemolie
7 gr. droge gist.
In de machine alleen het deeg bereiden op stand pizza.
In de machine nog ca. 1 uur laten rijzen.
Dan nogmaals 5 minuten kneden op pizzastand.
Nog 1 uur laten rijzen.
Dan uit de vorm halen en op bakblik nog iets kneden.
In vorm brengen en insmeren met (zonnebloem)olie.
Nog 1 a 11/2 uur laten rijzen onder een theedoek.
Dan in 40 minuten bakken in een (niet voorverwarmde) 180 graden oven, hetelucht 160 graden.
Blijf tijdens het kneden van het deeg in de buurt.
Kijk regelmatig of het goed gaat, omdat deze ingredienten helaas minder makkelijk kneden als regulier meel.
Dan met een flexibel spateltje de ingredienten dooreenroeren.
Het resultaat zal ook nooit zo mooi worden als hoog gerezen brood, door het ontbreken van gluten.
De bakingsoda en het bakmeel zorgen voor lucht in de substantie.
Het heeft iets weg van de structuur van cake.
Echter, voor mensen met een glutenallergie kan dit een heel smakelijk alternatief zijn.
Lijnzaad-brood.
Koolhydraten nihil, geen gluten, geen gist! Atkinsproof!
Nodig.
150 gr. zeer fijn gemalen lijnzaad
12 eieren
30 gr. proteine poeder*
6 gr. zout
15 gr. bakpoeder
2 maatschepjes Johannesbrood-pitmeel**
Voor hen die Atkins doen ook:
2 maatschepjes Colon rein***
De gemalen lijnzaad, deze kunt u ook zelf in de foodprocessor malen, de eieren, eerst een voor een breken in een schaaltje, want bij een bedorven ei kunt u de direct alles weggooien, en de overige ingredienten in het blik van de machine.
ca. 15 minuten kneden.
Nu overdoen in ingevet cakeblik.
Niet bakken in de broodmachine.
Hiervan is het blik te compact en gaart de binnenkant van het brood niet, wat instortingsgevaar geeft.
Het bakblik in een op 170 graden, hetelucht 155 gr. voorverwarmde oven zetten en ca. 75 minuten bakken.
Per 100 gr. ca. 2, 4 Kh.
*Wij gebruiken Protifar Plus, verkrijgbaar bij o.a. Kruidvat en Etos. Let op de PLUS.
** Nutriton, Kruidvat bij de babyvoeding.
*** Kruidvat, Darmreiniger naturel.
Lijnzaad & roomkaas-brood .
Koolhydraten nihil, geen gluten, geen gist! Atkinsproof!
125 gr. zeer fijn gemalen lijnzaad
8 eieren
150 gr. roomkaas
30 gr. proteine poeder*
6 el. (olijf)olie
1 tl. bouillonpoeder
15 gr. bakpoeder
1 maatschepje Johannesbrood-pitmeel**
Voor hen die Atkins doen ook:
2 maatschepjes Colon rein***
Het gemalen lijnzaad, deze kunt u ook zelf in de foodprocessor malen,
De eieren, eerst een voor een breken in een schaaltje, want bij een bedorven ei kunt u de direct alles weggooien, en de overige ingredienten in het blik van de machine. ca. 15 minuten kneden.
Nu overdoen in ingevet cakeblik.
Niet bakken in de broodmachine.
Hiervan is het blik te compact en gaart de binnenkant van het brood niet, wat instortingsgevaar geeft.
Het bakblik in een op 170 graden (hetelucht 155) voorverwarmde oven zetten en ca. 75 minuten bakken.
320 gr. witte bloem
235 ml. water
11/2 tl. zout
6 gr. droge gist
In de machine alleen het deeg bereiden op basis of Frans.
Nadat de broodbakmachine zijn werk gedaan heeft op de stand voor deeg.
Leg het deeg op een met olie ingevette werkplank.
Kneed een paar seconden met de hand.
Doe het deeg in een met olie ingevette grote kom.
Laat nog eens 1,5 uur rijzen.
Vet een bakplaat in.
Leg hierop het in twee delen gesplitste deeg, en vorm er zo goed en zo kwaad als het gaat twee stokbroodvormige deeglapjes van.
Laat nog een uurtje rijzen, afgedekt met een theedoek.
Bak in ca. 25 minuten in een (niet voorverwarmde) 190 graden oven, hetelucht 170 graden.
Spuit tijdens het bakproces 3 x waternevel in de oven voor een lekker authentiek Frans korstje.
Deeg, af te bakken in traditionele oven.
Focaccia.
De kruiden & kaas zijn optioneel... maar wel erg lekker!
Ideaal bij Italiaanse pasta maaltijden & - salades!
580 gr. witte bloem
345 ml. water
11/2 tl. zout
3 el. olijfolie
3 el. suiker
2 el. magere melkpoeder
1 ei, licht geklopt
6 gr. droge gist.
Nadat de broodbakmachine zijn werk gedaan heeft op de stand voor deeg, leg het deeg op een bakplaat, maak het een beetje een vierkant geheel.
Borstel er wat olijfolie over.
Optioneel:
Strooi over het deeg wat knoflook- & uienpoeder, gedroogde peterselie, - basilicum, - rozemarijn en wat geraspte parmezaanse kaas, alsmede een klein beetje zout.
Laat nog een uurtje onder een geurvrije theedoek rijzen.
Daarna ca. 22 minuten afbakken in een oven van 190 ?C (hete lucht 170 ?C) Eet smakelijk!
Feestelijk brood.
En zondags of met de feestdagen of zomaar tussendoor, omdat je daar trek in hebt en bovendien kan je die ook invriezen, net als de andere broden, een heerlijk gevuld vruchtennotenmixbrood.
De mix bestaat uit rozijnen, papaya, ananas, hazelnoten, abrikozen, stukjes cashewnoten, pepita's en amandelen. Samengestelde mix te verkrijgen in grootwarenhuizen.
Doe er nog wat extra sucade, oranjesnippers en biggareax bij.
Nodig.
500 gr. ongebleekt tarwebloem- 2? dl melk- 1 ei- 100 gr boter- 1 el rum aroma- 75 gr.witte basterdsuiker- 1 zakje vanillesuiker- 8 gr zout en 8 gr. gedroogde gist,
Na de eerste piep toevoegen:
250 gr vruchtennotenmix
50 gr. sucade, biggareax en oranjesnippers.
Bereiding:
Boter in melk zachtjes in magnetron laten smelten of steelpannetje, niet TE heet.
Wachten met in tot het mengsel koud noch warm aanvoelt.
Samen met ei, vanillesuiker en rum of andere aroma even mixen, hoeft niet schuimig, in de vorm doen.
Zout en basterdsuiker toevoegen.
De bloem toevoegen en als laatste de 8 gr gist.
Voor dit brood machine instellen op zoet, is voor krentenbrood etc.
Baktijd 2.55 u en de korst op donker.
Leuk te serveren bij een ontbijt of brunchbuffet met diverse soorten brood.
Maisbroodjes.
Lekker, luxe.
550 gr. tarwebloem
80 gr. grof maismeel
330 ml. water
2 el. olijfolie
2 el. suiker
11/2 tl. zout
9 gr. droge gist
2 licht geklutste eieren*
Voeg een ei toe, de andere is om te bestrijken na het rijzen.
In de machine alleen het deeg bereiden op basis of Frans.
Nadat de broodbakmachine zijn werk gedaan heeft op de stand voor deeg, leg het deeg op een met bloem bestoven werkplank.
Kneed een paar seconden met de hand.
Maak er bolletjes van, elk ca. 75 gr. deeg.
En desnoods 1 mooi grote ronde bol.
Vet een bakplaat in.
Leg hierop de deegvormpjes
Laat nog anderhalf uur rijzen, afgedekt met een theedoek.
Bestrijk met ei en bestrooi desgewenst met nog wat grof maismeel.
Bak in ca. 25 minuten in een (niet voorverwarmde) 190 graden oven, hetelucht 170 graden.
Meergranen Pistoletjes.
350 gr. meergranen meel
200 ml. water
1 el. olijfolie
1 el. suiker
1 tl. zout
5 gr. droge gist
1 licht geklutst ei*
Voeg de helft van het ei toe, de andere helft is om te bestrijken na het rijzen.
In de machine alleen het deeg bereiden op basis of Frans.
Nadat de broodbakmachine zijn werk gedaan heeft op de stand voor deeg, leg het deeg op een met olie ingevette werkplank.
Kneed een paar seconden met de hand.
Maak er bolletjes of langwerpige vormen van, elk ca. 75 gr. deeg.
Vet een bakplaat in.
Leg hierop de deegvormpjes
Laat nog een uurtje rijzen, afgedekt met een theedoek. Bestrijk met ei en bestrooi desgewenst met zonnebloem- of pompoenpitten.
Bak in ca. 25 minuten in een (niet voorverwarmde) 190 graden oven, hetelucht 170 graden.
Naankoek met koriander.
Heerlijk bij een Indiase maaltijd.
450 gr. tarwebloem
1,2 dl. melk
1,2 dl yoghurt
2 el. olijfolie
1 ei
2 el. suiker
1 tl. zout
7 gr. droge gist
1 el. versgemalen (of uit de vijzel) koriander
In de machine alleen het deeg bereiden op basis of Frans en laat EEN uur extra rijzen.
Nadat de broodbakmachine zijn werk gedaan heeft op de stand voor deeg, leg het deeg op een met bloem bestoven werkplank.
Kneed een paar seconden met de hand.
Maak er ca. 8 bolletjes van en rol uit tot rondjes van ca. 20 cm doorsnee.
Bestrijk met olie en strooi de koriander erover. Bak per twee ca. 3 minuten in een voorverwarmde 250 graden oven, hetelucht 220 graden.
We vergeten de vogeltjes niet in de winter.
Met de pitten van zonnebloemhoofdjes kan je wintervoer maken voor de mezen.
Recept.
Laat oud frituurvet over de pitten lopen in potjes.
Steek vooraf een touw in de potten.
Het vet stijft op en de pitten zitten vast in de potjes.
Tips & Trics:
Bewaar het ongesneden brood in een theedoek.
Dan blijft het zeker twee a drie dagen vers.
Mijn brood komt wel eens slecht gerezen uit het proces.
Het heeft meer van een baksteen terwijl ik toch alles precies doe zoals in het recept staat.
Antwoord:
Wellicht staat de broodoven op een plaats waar veel temperatuurswisselingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld een tuindeur die regelmatig opengaat.
Zet de oven op een qua temperatuur constante plaats!
Welke stand moet ik gebruiken als de hoeveelheden afwijken van de basisrecepten?
Kies de stand die het dichtst in de buurt komt. Vergelijk de hoeveelheid bloem in een recept met die van de basisrecepten.
Staat er bijvoorbeeld 420 gram bloem + 60 gr. zonnepitten, kies dan voor de stand van een 900 grams brood.
Staat er 335 gr. Bloem (krentenbrood), kies de stand voor een 600 grams brood. etc. etc.
Hoe geeft ik een brood een lekker donker kleurtje?
Voeg 1 a 2 eetlepels cacao toe.
U zult versteld staan van het resultaat.
Een eenvoudig boeket van een paar zonnebloemen, die beschermd liggen tussen grassen en Bupleurum.
Een van de bloemen die het meest tot de verbeelding spreekt is ongetwijfeld de zonnebloem.
Ze doet haar naam eer aan want zijn bloemvorm lijkt qua kleur en vorm op de zon.
Dat de Helianthus populairder is dan ooit dankt hij vooral aan zijn bloemen die ons aan de krachtigst, denkbare energiebron - de zon - doet denken.
De zonnebloem is er in soorten en maten.
Er zijn grootbloemige met bloemen groter dan twintig cm en kleinbloemige soorten met een bescheidener formaat van vijf tot vijftien cm. De bloemkleur kan varieren van geel, oranje tot roodbruin.
Alle tinten maken een zomerse indruk die prachtig aansluiten bij een trendy interieur.
De bloemen kunnen op talloze manieren worden gebruikt.
Het maakt niet uit wat voor arrangement u kiest; de zonnebloem blijft in elke compositie overeind als belangrijke sfeermaker.
Een bos zonnebloemen is namelijk tijdloos. Verfrissend is de toepassing met kortgeknipte stelen zodat de karakteristieke bloemen net boven de vaas uit'piepen'.
Bij het gebruik in glazen drijfschalen worden de stelen helemaal afgeknipt.
In dit geval zijn drie bloemen zelfs al voldoende.
Op een sombere dag kan een boeket met zonnebloemen toch voor het nodige 'licht' zorgen dat in het interieur van tegenwoordig zo'n belangrijke rol speelt.
Ook de combinatie met andere bloemen zoals witte margrieten, gele dille en witte Astilbe maakt een zonnige indruk die zelfs een dag met somber weer doet vergeten.
Ook op een terras- of balkontafel kunnen zonnebloemen een wat donkere hoek opvrolijken. In elke ruimte kan een vaas met zonnebloemen op tafel of op een plek die wel een oplichtend effect kan gebruiken een zonnig middelpunt vormen.
In een modern overwegend wit interieur met lichte houtsoorten lijken zonnebloemen extra licht uit te stralen die voor de finishing touch zorgen.
Het meenemen van een bos zonnebloemen naar een persoon die iets te vieren heeft of naar iemand die ziek is, zal altijd een warme en hartelijk indruk maken.
Zonnebloem-verhaal.
Er waren eens drie zonnebloemen
Ze stonden aan de grote muur,
Ze groeiden en groeiden en kregen een mooi bruin gezicht met een grote gele kraag.
Ze voelden zich fijn.
Elke dag werden ze groter en hoger.
De bloemen zeiden tot elkaar :
Zo groeien is toch fijn.
Zo leven is heerlijk.
Een bloem keek nochtans stil voor zich uit en zei :
Ik vraag me af wie ons doet groeien.
Ik vraag me af wie ons zo mooi geel maakt.
Dag bloem.., sprak er iemand.
Ik ben het die jullie doet groeien.
Ik ben de zon.
Ik liet jullie leven en mijn warmte doet jullie groeien.
Jullie zijn echte zonnenbloemen.
En jullie zullen nog mooier worden.
Kijk naar mij.
Volg mij van 's morgens tot 's avonds en groei in mijn licht.
De zonnebloemen straalden van vreugde.
En ze draaiden hun hoofd altijd naar de zon.
Elke dag werden ze mooier en geler.
Tot op een dag.
' Ik draai niet meer mee, 'zegde een van de zonnenbloemen.
'Ik wil mijn eigen zin doen'.
'' Ik heb die zon ook niet meer nodig, ik ben groot genoeg' zei de tweede bloem.
'Jullie hebben gelijk,' zei de derde bloem.
'Weet die zon het dan zo goed ?
Wij kunnen best zonder haar..'
En toen keerden ze zich om en keken naar de andere kan van de muur.
Nu waren de bloemen niet meer naar de zon gericht en zo gebeurde het.
Hun gezichten werden donker, hun gele kraag werd slap en bleek, en hun stengel werd slap.
Toen wisten ze het : ze konden niet leven zonder de zon .
Zachtjes draaiden de bloemen hun gezicht weer naar de zon en al spoedig straalden ze weer als mooie zonnebloemen.
Zonnebloemgedicht.
Het bloemgezicht.
In wenteling geheven
drinkt zonnelicht
en wacht,
totdat het zelf
een lichtbol is,
die even
met gouden hart
naar 't lokkend
leven lacht. Elly Vb.
Zonnebloem-knutselen.
Zonnebloemen met een gezichtje.
Het is leuk om van het donkerbruine hart van een zonnebloem een gezichtje te maken.
Dat gaat heel gemakkelijk en het gezichtje blijft tijdens de bloei en de vorming van de zonnebloemzaden goed zichtbaar.
Zo werkt het:
Ogen
Kijk eerst waar de ogen moeten komen en pluk daar delen van het bruine zonnebloemenhart weg. Je kunt ronde ogen maken en amandelvormige ogen. Je kunt de zonnebloem ook laten knipogen door een rondje te maken en een streepje voor de knipoog.
Neus
Nu is de neus aan de beurt.
Je plukt net zo lang tot je een mooi verticaal streepje hebt of een rondje.
Mond
Het leukste is een zonnebloem met een vrolijke glimlach.
Die glimlach tover je op het zonnebloemgezicht door een gebogen streepje te maken met de mondhoeken omhoog.
Zonnebloemen met polygonumstengels.
Polygonumstengels zijn prachtige lange stengels van de Japanse duizendknoop.
Een plant die even wat jaren nodig heeft voordat de stengels zo dik zijn dat ze als decoratie gebruikt kunnen worden.
Op de veiling worden prachtige bossen te koop aangeboden.
Materiaal:
2 gelijke vazen met smalle opening
Zonnebloemen
Polygonumstengels
Decoratiespelden.
Werkwijze:
Dit werkstuk wordt heel experimenteel gemaakt. Zonder steekschuim in de vazen worden de stengels en de zonnebloemen in vrije compositie verwerkt.
Maak het werkstuk altijd op de plaats waar je het hebben wil, twee vazen zijn moeilijk te verplaatsen.
Snij de stengels schuin af, zodat ze enigszins op orgelpijpen lijken.
Leg een lange stengel horizontaal over de twee vazen, stop korte stukken van de stengel verticaal in de
vazen op ongelijke hoogte en verbind het geheel met een decoratiespeld, zodat de stengels niet verschuiven.
Plaats de zonnebloemen op ongelijke hoogte in het stuk.
Zijn de zonnebloemen uitgebloeid, dan is de polygonum nog prachtig, spoel de vazen en de stengels goed uit en vervang de zonnebloemen eens door dahlia's.
Zonnebloemen schilderen voor kinderen.
Dit heb je nodig
plakkaatverf, bruin, geel en groen.
kwast
schorten
papier.
Zo ga je te werk.
Met vingerverf kunnen kinderen zelf vrolijke zonnebloemen maken!
Doe het eerst een keer voor,
zodat de kinderen zien wat de bedoeling is.
Je bestrijkt de palm van een van je handen helemaal met bruine verf.
Daarmee maak je het hart van de bloem.
De binnenkant van je vingers smeer je in met gele verf, voor de bloemblaadjes.
Vervolgens zet je je handpalm op een vel papier en druk je je hele hand een aantal keren af.
De onderkant van je handpalm laat je steeds op dezelfde plek staan, de rest van je hand zet je steeds een beetje verder.
Na een aantal keren drukken ontstaat er een mooie zonnebloem.
De kinderen kunnen nu ook aan de gang: schorten voor, mouwen omhoog!
Ze kunnen elkaar helpen bij het verven van de
handen, maar er kan ook individueel worden gewerkt.
Als de bloemen klaar zijn en de handen weer
schoon, kunnen ze met groene verf de stelen en bladeren erbij verven.
Dit kun je zowel met de handen als met een kwast laten doen.
Het staat heel vrolijk, zo?n blad
vol zonnebloemen aan de muur.
Ook kale ramen kun je er heel goed mee opfleuren!
Zonnebloemen.
Materiaal:
Houten latjes ongeveer 2 cm breed.
liniaal
zaag
groene plakkaatverf
penseel
overtrekpapier
potlood
grijs vouwkarton
schaar
houtlijm
zonnebloempitten
groen en geel vouwkarton
Werkwijze:
Van de latten ongeveer 80 cm lange stukken zagen.
Verf deze groen.
Voor een zonnebloem trek je twee keer een schoteltje over op grijs vouwkarton en knip beide uit.
Besmeer er een met lijm en leg daar de zonnepitten op.
Laat goed drogen.!
Knip uit geel vouwkarton een heleboel bloemblaadjes.
Plak de bloemblaadjes rondom op de tweede cirkel van grijs vouwkarton.
Lijm nu de steel, (het groene latje) aan de bloem en daar weer bovenop de schijf met zonnepitten. Doe dat wel voorzichtig, want bij het aandrukken moeten er niet teveel zonnepitten loslaten.
Knip tenslotte uit het groene vouwkarton nog bladeren voor aan de steel van je zonnebloem. Lijm de bladeren aan de steel.
Deze zonnebloemen zijn een geweldige blikvanger. Je kunt ze in vazen of bloempotten zetten, op het balkon, op het terras of in de kamer.
Verzorgingstips voor zonnebloemen.
Zonnebloemen in een vaas blijven langer mooi als u zo weinig mogelijk water in de vaas doet.
De stelen gaan anders snotteren, wat ten koste gaat van de bloemen.
Als je zonnebloemen in een vaas zet, snijd dan altijd eerst een stukje van de steel.
Zonnebloemen in heet water zetten met een heel klein scheutje bleekwater.
Een vaas vullen met 10 cm van het heetste water wat uit de kraan komt.
Na 20 min. de vaas bij vullen met gewoon, 'koud' water uit de kraan.
Zo gaan ze niet hangen!
Zet de bloemen in een schone vaas en doe in het water snijbloemenvoedsel.
Het is beter om het water niet te verschonen, maar aan te vullen met water waaraan snijbloemenvoedsel is toegevoegd.
Zet de vaas liever niet in het felle zonlicht.
Zonnebloemen zijn een heerlijk hapje voor slakken.
Het helpt om de rond van de pot waarin je de zonnebloem hebt geplant in te smeren met vaseline, daar komen de slakken niet voorbij!
~
~
Tips om een goed eindprodukt te verkrijgen met de broodbakmachine.
Plaats bakvorm en de kneedhaken in de machine.
Doe de ingredienten op de volgende wijze en in de volgorde in de bakvorm: 1.Bloem/meel *2.Water/melk *3.Boter/margarine *4.Suiker* 5.zout *6.Gist.
Indien u de timer-functie gebruikt, eerst de helft van de bloem/meel in het bakblik te doen, dan water/melk toe te voegen en tenslotte de rest van de bloem/meel toe te voegen.
Sluit de deksel en steek de stekker in het stopcontact. 0:00 verschijnt op het display.
Druk op de selectietoets en bepaal de bruining van de korst.
Mocht u gebruik willen maken van de timer-functie, dan kan deze nu worden ingesteld.
Druk op de starttoets.
Na het eerste piepsignaal kunnen er indien gewenst extra ingredienten worden toegevoegd.
Een tweede piepsignaal geeft aan dat het bakproces beendigd is.
Haal het brood na het tweede piepsignaal gelijk uit de machine en laat het brood afkoelen op een rooster.
Let op !!!! Het brood en de bakvorm zijn erg heet, dus maak altijd gebruik van ovenhandschoenen.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact...