Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heks La Befana......

body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040411125110.jpg)}--

La Befana vien di notte

con le calze tutte rotte

col cappello alla romana...

viva viva la befana!.

De heks komt in de nacht

met haar kapotte kousen

en haar romeinse hoofddoek

lang leve de heks!.

In de nacht van 5 op 6 januari komt in Italie de 'Befana' op haar bezemsteeltje aangevlogen. Ze draagt een wijde, donkere rok, een schort vol zakken.

Een sjaal en een hoofddoek, een paar versleten slofjes en kapotte kousen.

Op haar gebochelde rug draagt ze een zware zak vol met cadeautjes, chocolaatjes en snoepjes. Maar dat niet alleen! want onder in de zak zitten kolen en as. die zijn voorbehouden aan de stoute kindertjes.

De 'befana' (afgeleid van 'epifania', zoals het feest zelf wordt genoemd)en is een eeuwenoud italiaans volksfeest dat gevierd wordt op 'driekoningen'.

Het is een eenvoudig feest zonder pretenties.

'Zoete' kinderen vinden snoepgoed in hun kous, 'stoute kinderen' krijgen een zakje kolen (gemaakt van suiker).

Het feest is rijk aan symbolen.

Er wordt wel gezegd dat de 'Befana' staat voor het oude jaar dat we achter ons laten.

De snoepjes en andere zoetigheden zouden een nieuw - beter - jaar symboliseren.

De kous is een comfortabel kledingstuk dat de dagelijkse zware arbeid van de boeren zal verzachten.

Anderen menen wel dat het feest een christelijke oorsprong heeft.

De 'Befana' brengt geschenken ter herinnering aan de geschenken die de drie koningen aan het kindje jezus brachten.

In ieder geval is het een vrolijk feest vol verwachtingen en goede hoop voor het nieuwe jaar.

Overal in de winkels in italie hangen heksjes en in bakkerijen en supermarkten liggen de 'kolen' voor stoute kindertjes uitgestald.

Hier het recept van de 'kolen' van de 'Befana'.

Ingredienten:

1 kg suiker

poedersuiker

300 gram water

1 ei

natuurlijke zwarte kleurstof

Bereiding:

Breng de suiker met het water aan de kook totdat de suiker bruin wordt (en je dus karamel verkregen hebt).

Voeg dan de zwarte kleurstof toe.

Scheid de eierdooier van het eiwit.

Vermeng het eiwit met wat poedersuiker en voeg het toe aan de karamel.

Haal de 'steenkool' van het vuur en laat afkoelen zodat de steenkool hard wordt.

Breek de 'steenkool' dan in stukken en stop ze in de sok van de 'Befana'.

Home Recepten