Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zelf jam maken/recepten.

~~Vaders jam.~~

Benodigdheden:

75 G GEKONFIJTE GEMBER -

1 GROTE CITROEN -

600 G RABARBER

650 G SUIKERKLONTJES.

Snijd de rabarber in blokjes van 1 centimeter en de gember in kleine stukjes.

Snijd de citroen in vieren en verwijder de pitten.

Doe dit alles met de suikerklontjes

in een plastic emmer met deksel en laat het geheel drie dagen afgesloten staan.

Af en toe roeren!.

Breng de inhoud van de emmer onder voortdurend roeren in een grote pan zonder deksel aan de kook en laat het geheel 35 minuten flink

doorkoken.

Ook tijdens het doorkoken moet zo nu en dan worden geroerd.

Verwijder tenslotte de stukken citroen.

~~Abrikozenjam.~~

Benodigdheden:

1 KG ABRIKOZEN -

1 KG SUIKER.

Recept:

Ontpit de abrikozen, breek de pitten met een notenkraker open en haal het amandeltje eruit. Kook de amandelen een paar minuten.

Doe de suiker en de abrikozen in een pan en laat

het geheel 20-30 minuten al roerend flink doorkoken.

Haal tenslotte de schilletjes

van de amandelen en doe de amandelen bij de jam.

Rozenblaadjes jam.

Pluk onbespoten blaadjes van eerder welke roos.

De oude engels rozen of wilde rozen zijn hiervoor het best

Doe de blaadjes in een pot boordevol,giet er kokend water overheen tot alle blaadjes onderzitten.

Doe er per liter water een geschilde en in schijfjes gesneden citroen bij .

Laat het 24 uur staan en doe dan alles door een neteldoek.

Doe er per liter vocht 5oo gr suiker bij ,

kook het even op en doe het in jampotjes je kan ook geleermiddel gebruiken .

Draai het schroefdeksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen.

~~Pompoenjam.~~

Benodigdheden:

500 G POMPOEN -

500 G APPELS -

4 BOLLETJES GEMBER

2 EETLEPELS GEMBERNAT -

1 KG GELEISUIKER.

Rasp de pompoen, snijd de appels in stukjes en de gemberbolletjes klein.

Doe alle ingredienten in een grote pan en laat het geheel een nacht onberoerd staan.

Kook de volgende dag het geheel in ongeveer vier minuten op een groot vuur tot jam.

~~Aardbeien-rabarberjam.~~

"Door de aardbeien te mengen met rabarber, ontstaat er een jam die

minder flauw van smaak is".

Recept, gebaseerd

op ingevroren aardbeien en rabarber.

Benodigdheden:

1 KG INGEVROREN, IN STUKJES GESNEDEN RABARBER

1 KG INGEVROREN AARDBEIEN ZONDER KROONTJES -

2 KG GELEISUIKER.

Recept:

Ontdooi de aardbeien en de rabarber.

Maak de aardbeien in de keukenmachine fijn

en kook de rabarber zachtjes gaar.

Doe de aardbeien en de rabarber bij elkaar in

een pan,

voeg de geleisuiker toe en kook het geheel in 4 minuten tot jam.

~~Zomerjam.~~

Benodigdheden:

500 G AARDBEIEN -

300 G RODE BESSEN -

200 G FRAMBOZEN

750 G SUIKER -

CITROENSAP NAAR SMAAK.

Recept:

Haal de bessen van de stelen en kook ze op een laag vuur tot ze hun sap hebben losgelaten.

Wrijf de inhoud van de pan door een plastic zeef.

Voeg de aardbeien en frambozen aan

de gezeefde bessen toe, laat het geheel iets inkoken en voeg de suiker toe.

Kook het geheel tenslotte in tot jamdikte en voeg naar smaak citroensap toe.

~~Combinatie van bramen met moesappels jam.~~ Een heel smakelijke gelei.

Benodigdheden:

2,7 KG BRAMEN -

1,35 KG MOESAPPELEN - SUIKER

2 EETLEPELS VERS GEPERST CITROENSAP.

Recept:

Doe de appels samen met 250 ml water in een inmaakpan en laat ze op een matig vuur

30 minuten stoven tot ze zacht zijn.

Roer hierbij geregeld.

Voeg de bramen toe en laat

het fruitmengsel 30 minuten sudderen.

Giet de inhoud van de pan in een vochtige filterzak

en laat die 12 uur uitlekken.

Meet de hoeveelheid vruchtensap.

Weeg per 250 ml sap 115 gram suiker af.

Doe de benodigde hoeveelheid suiker in een ruime pan,

voeg het citroensap toe en breng het mengsel al roerende op een matig vuur aan de kook.

Wacht tot de suiker is opgelost.

Voeg het vruchtensap bij het gezoete citroensap en breng het

geheel op een hoog vuur snel aan de kook.

Roer herhaaldelijk en laat het mengsel

in 15 minuten tot jamdikte inkoken.

Lavendeljam

.

Benodigdheden.

1 kg Sevilla-sinaasappels

1 citroen

2 liter water

2 kg inmaaksuiker

25 g gedroogde lavendelbloemen in een zakje.

Bereidingswijze.

Snijd de sinaasappels en citroen doormidden en pers het sap eruit en snijdt de schil fijn.

Doe de schil, sap en het water in een pan en breng het aan de kook.

Laat het geheel ongeveer anderhalf uur (of langer) zachtjes pruttelen.

Roer de suiker er op een laag vuurtje door tot hij is opgelost.

Voeg het zakje lavendel toe en breng het in ongeveer tien minuten aan de kook.

Wring het sap uit het zakje lavende.

Laat het mengsel op een hoog vuur koken tot het stollingspunt is bereikt.

Laat de marmelade een half uur staan, schep het in warme droge potten en sluit die luchtdicht af.

~~Mispeljam.~~

Benodigdheden:

2 KG RIJPE MISPELS -

2 CITROENEN (SAP EN SCHIL) -

0,5 L WATER

750 G SUIKER -

1 THEELEPEL SPECULAASKRUIDEN.

Recept:

Was de mispels,

kook ze een half uur en druk de vruchten met de bolle kant van een

pollepel door een grove zeef.

Voeg de overige ingredienten aan de mispelmoes toe en kook het geheel in tot jamdikte.

Hieronder volgen nog enkele tips om u behulpzaam te zijn bij het maken van uw eigen jam.

Gebruik een roest-vrije stalen pan met dikke bodem (aluminium kan verkleuren door de fruitzuren en kan een metaalsmaak geven aan de jam.

Zonder suiker

Er is pectine verkrijgbaar (Marmello), die de suiker in de jam kan vervangen.

De jam wordt frisser met citroensap .

Was de vruchten als het nodig is maar laat er zo weinig mogelijk water aan hangen

(leg in de pot of pan keukenpapier dat het resterende vocht zal opslorpen).

Groot fruit in stukken snijden.

Tijdens koken goed roeren, haal het schuim weg met een schuimspaan.

Sappige vruchten.

Gebruik gave vruchten.

Dergelijk fruit bevat het meeste sap.

Houd er ook rekening mee, dat ingevroren vruchten hun sap

gemakkelijker afstaan dan vers geplukte.

Jam te dun, voeg er tijdens koken citroensap bij.

De juiste dikte.

Het is heel eenvoudig te controleren of jam bij het inkoken de juiste dikte heeft

bereikt.

Laat een druppel hete jam in een beker koud water vallen.

Als de druppel niet uitloopt, is de dikte goed.

Potten vullen.

Als je ze hebt, gebruik deksels met een rubberlaagje in, ze sluiten goed luchtdicht af.

Potjes en deksels 5 a 10 minuten koken in een kookpan met water (maakt kiemvrij) en soda of in de afwasmachine.

Laat dekseltjes en potjes, goed drogen op een frisse keukenhanddoek.

Direct na de bereiding de potjes tot boven toe vullen,(anders is de jam minder lang houdbaar) rand goed schoon maken,

(ik gebruik een klein doekje, nat gemaakt in jenever, heeft een ontsmettende werking).

Giet een klein beetje jenever in de droge dekseltjes, terug uitgieten, plaats het dekseltje op het potje.

Nadat het schroefdeksel is aangebracht,

worden de potten omgekeerd op een plankje of dienblad weggezet tot de jam is

afgekoeld.

Donker bewaren.

Bewaar jams in een koele en donkere ruimte.

Op het aanrecht voor het raam

kan het broodbeleg in vruchtencider veranderen.

Best geopende jampotjes in de koelkast plaatsen.

Wat ging er mis?.

Als uw zelfgemaakte jam kristalliseert, heeft u te veel suiker gebruikt.

Jam die bruin verkleurt, heeft te lang gekookt.

Mocht uw jam van zacht fruit

niet goed geleren, voeg dan wat appels aan het recept toe.

Home Recepten