Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Gezond barbecuen. 86 recepten

Barbecuen is een party waar we weer zin in krijgen als de zon hoog aan de hemel staat.

En bij het woord "Barbecue" denkt u direct aan vlees.

Maar er is echt nog veel meer!.

Wilt u van uw barbecue een echte party maken? Zorg dan altijd voor een goede voorbereiding.

Gek he? Het zijn nog steeds de mannen die achter de barbecue staan.

Maar waarom niet een beetje samenwerking?.

Want een barbecue wordt pas echt een party als u er iets leuks van maakt.

Niet alleen stukken vlees, maar ook gepofte aardappelen, geroosterde groenten, frisse salades, zomerse sapjes en een verfrissend dessert maken er een echte party van.

Gepofte aardappelen.

Het vlees hoort op het rooster, de aardappelen horen eronder!

Gepofte aardappelen zijn prima te bereiden op de barbecue.

In het aluminiumfolie garen ze heerlijk tussen de hete kooltjes.

Voor het poffen maakt u gebruik van een iets kruimige aardappel.

Meestal staat er op de verpakking van de aardappel al aangegeven of ze geschikt zijn om te poffen.

Het poffen van een aardappel kost echter wel even tijd.

Daarom is het verstandig om de aardappelen even voor te garen.

Dit doet u door ze gewoon 15 minuutjes in de schil te koken of prik ze even in en gaar ze in 5 minuten voor in de magnetron op 800 watt.

Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de magnetron.

Vervolgens verpakt u de aardappelen in aluminiumfolie.

Leg de ingepakte aardappelen ca. 20 minuten tussen de hete kooltjes van uw barbecue.

Als ze gaar zijn snijd u ze kruislings in en drukt daardoor de inhoud iets naar boven.

Strooi er wat fijngeknipte bieslook over en serveer ze met wat kruidenboter.

Er zijn nog diverse andere culinaire mogelijkheden om deze gepofte aardappelen te vullen.

Geroosterde groenten.

Ook met groenten maakt u van uw barbecue een echte party.

Net als vlees kunt u ook diverse groentesoorten op het rooster leggen.

Zo kunt u bijvoorbeeld groenten aan spiesjes rijgen al dan niet gecombineert met vlees.

Ook pakketjes van groenten in aluminiumfolie behoren tot de mogelijkheden.

Laat uw creativiteit de vrije loop en u zult zien, het wordt een gezond barbecuefeest.

Het is zelfs mogelijk om een complete vegetarische barbecue te maken.

Ook voor de salades kunt u gebruik maken van diverse groentesoorten.

Diverse kleuren sla maar ook witlof, andijvie en bloemkool lenen zich prima voor een culinair hoogstandje bij de barbecue.

En, vergeet de rauwkosten niet.

De combinaties laten we geheel over aan uw eigen creativiteit.

Fruit bij de barbecue.

De geur van geroosterd vlees is echt fantastisch. Een salade erbij is verrukkelijk en veel fruit maakt van uw barbecue een echt zomers festijn!.

U kunt het zo gek niet bedenken of het combineert bij de barbecue.

Fruit, veel fruit brengt absoluut de sfeer in uw party.

Maak bijvoorbeeld eens foliepakketjes van vlees, met een stukje ananas.

Ananas heeft namelijk de sterke eigenschap dat het vlees malser maakt.

Een heerlijke en verfrissende combinatie dus. Maak een bowl van diverse soorten (zacht) fruit. Zo'n bowl is heerlijk verfrissend op een warme zomerdag.

Een gezond en zomers sapje bij de barbecue is weer eens wat anders als een glas wijn of een pilsje. Geperste sinaasappeltjes met bijvoorbeeld gepureerde aardbei, banaan of kiwi maken een cocktail waar u en uw gasten echt van zullen genieten.

Uiteraard kunt u nog veel meer smaakvolle combinaties verzinnen.

En dan hebben we nog het dessert.

Zuivel of ijs gecombineerd met vers fruit smaakt prima onder de warme stralen van de zon.

Het geeft kleur en verfrissing aan een zomerse barbecue.

Maar ook een schijfje ananas, mango, banaan of appel kunt u met rum en bruine basterdsuiker even roosteren op de barbecue (ca. 2 minuten) en vervolgens serveren met slagroom en een bolletje ijs, dat is echt zomers smullen!.Barbecue bijgerecht voor 4 personen.

Ingredienten:

2 rode paprika's

2 groene paprika's

olijfolie

Bereidingswijze:

Was de paprika's en snij ze in de lengte in door midden.

Verwijder de steel en de zaadjes.

Bestrijk ze met olijfolie en rooster ze op de barbecue.

Daarna met zout en peper bestrooien.

Knoflookbrood.

Bijgerecht.

Ingredienten:

1 stokbrood

3 uitgeperste knoflookteentjes

120 gram boter

aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Vermeng de boter met de knoflook teentjes.

Snij het stokbrood in schuine schijven net tot aan de onderkant, zodat het brood niet uit elkaar valt.

Verdeel de knoflookboter in de gleuven en pak het brood in aluminiumfolie.

Leg het even op de barbecue tot het warm is.

Kruidige tomaten .

bereidingstijd: 15 minuten.

Ingredienten:

8 middelgrote tomaten - per tomaat 1 snuf zout en peper - 2 eetlepels olie - 2 eetlepels fijngehakte peterselie.

Bereiding:

Was de tomaten, droog ze goed af en snij ze aan het eind zonder steel kruisgewijs in.

Strooi zout en peper over de tomaten en grill ze 5 minuten op het rooster met de in gekruiste kant naar onderen.

Draai de tomaten om, plaats het rooster eventueel iets hoger en grill de bovenkant van de tomaten nog 5 minuten.

Smeer de tomaten tijdens het grillen meermalen in met olie en strooi er voor het opdienen wat gehakte peterselie over.

Gegrillde tomaten zijn erg in trek, omdat het aroma op deze manier goed behouden blijft. Gegrillde kruidige tomaten passen goed bij vis, gevogelte of vlees.

Advies: De gekruide tomaten kunnen ook op een zacht vuur of losjes in folie verpakt worden gegrilld.

Gevulde kaastomaten

bereidingstijd:20 min.,eenvoudig

Ingredienten:

8 middelgrote tomaten - 1 afgestreken theelepelzout, peper, paprikapoeder - 8 eetlepels geraspte kaas - 200 gr ham - 2 eierdooiers - 8 theelepels boter in klontjes.

Bereiding:

Was en droog de tomaten en snij het bovenste derde deel eraf als deksel.

Hol de tomaten uit.

Meng zout; peper en paprikapoeder door elkaar en vul de tomaten met dit mengsel.

Strooi de geraspte kaas in de uitgeholde tomaten. Snij de ham eerst in dunne plakjes, daarna in kleine stukjes en strooi deze op de kaas.

Klop de eierdooiers en verdeel deze weer over de ham.

Leg tenslotte wat klontjes boter erop en grill de tomaten 1 0 minuten aan de rand van de barbecue. Als de hitte van de barbecue te groot is, zet de tomaten dan op een stuk folie.

Als het eigeel aan de bovenkant van de tomaten niet voldoende stolt en de boter niet smelt, legt men een stukje aluminium op de tomaten en draait ze op het laatst nog een paar minuten met de vulling naar beneden.

Komkommers met hamvulling .

bereidingstijd:35 min., eenvoudig

Ingredienten:

4 eieren - 400 gr. gekookte ham aan een stuk - 2 gekookte aardappelen - 4 kleine dikke komkommers - 2 eetlepels gehakte peterselie - 2 eetlepels gehakte dille - 4 eetlepels room - 1 afgestreken theelepelzout - 1 theelepelmosterd - '4 theelepel wittepeper - 1 theelepel citroensap.

Bereiding:

Kook de eieren 1 0 minuten.

Snij de ham in kleine stukjes.

Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes.

Was en droog de komkommers, snij ze in de lengte doormidden en haal er met een lepeltje de pitten uit.

Als de pitten eruit zijn krabt u met een lepeltje nog iets van het binnenste van de komkommers weg.

Laat de eieren in koud water schrikken, schil ze en hak ze fijn.

De stukjes ei, ham en aardappel worden voorzichtig gemengd met peterselie, dille, room, zout, mosterd, peper, het citroensap en wat van de uitgeholde komkommers.

Verdeel de vulling over de 4 halve komkommers en zet de andere helften er weer op.

Smeer vier grote stukken folie in met olie, pak de komkommers losjes in folie en vouw de randen goed dicht.

Grill de komkommers in folie op de barbecue ongeveer 15-20 minuten onder regelmatig draaien.

Bananen in hamrolletjes.

bereidingstijd:ca. 10 min.,eenvoudig

Ingredienten:

4 bananen - 8 niet te dunne plakjes ham - vers gemalen peper uit de molen - 1 afgestreken theelepelpaprikapoeder - 2 eetlepels olie.

Bereiding:

Ontdoe de bananen van de schil.

Bestrooi de plakken ham met vers gemalen peper, wikkel telkens twee plakken ham om 1 banaan en steek de ham vast met houten prikkers of bind ze vast met een draadje garen.

Roer de paprika door de olie. De bananen in ham zachtjes 10 minuten grillen onder af en toe keren.

Bestrijk de bananen tijdens het grillen voortdurend met de paprika-olie.

Geroosterde appelen en bananen voor de barbecue.Bereidingstijd: 30 min.

Ingredienten (4 pers.):

4 appelen

4 eetlepels konfituur

4 eetlepels fijne suiker

20 gr boter

4 bananen

verse room.

Bereiding:

de appelen wassen afdrogen en met een appelboor de klokhuizen uithalen, de holtes opvullen met de confituur en de suiker en er bovenop een klontje boter erop leggen en alles in een papillot insluiten.

Grillen op een zacht gloeide houtskool en regelmatig omdraaien gedurend een 25 tal min na de helft van de tijd de bananen in hun schil bijvoegen ze moeten ongeveer 7 min aan beide kanten geroosterd worden.

De schil inkerven vlak voor het opdienen en alles samen serveren met fijne suiker en met verse room naar smaak opdienen.

Kaastoast op Italiaanse wijze

bereidingstijd:ca. 15 minuten;eenvoudig

Ingredienten:

2 stevige tomaten - 4 sneden brood om te roosteren - 1 eetlepel boter of margarine per snee brood - 1 snuifzout, peper en gedroogde oregano - 4 plakken kaas.

Bereiding:

Was en droog de tomaten en snij ze in dikke plakken.

Rooster de sneden brood aan een kant.

Besmeer de ongeroosterde kant met boter of margarine, beleg ze met schijfjes tomaat en bestrooi deze met zout en peper.

Leg op elke snee brood een plak kaas en strooi er oregano over.

Grill de toastjes net zo lang tot de kaas begint te smelten.

Serveer met sla of Napolitaanse salade.

Napolitaanse salade:

(6-8 personen)

bereidingstijd:25 minuten.

Ingredienten:

450 g worteltjes en doperwten, vers of uit diepvries - 3 eieren - 2 kopjes prinsessenbonen uit blik - 1 potje artisjokbodems - 30 groene olijven - 1 kopje slasaus - 2 eetlepels gehakte peterselie 3 eetlepels slagroom - zout, peper en paprikapoeder - 1 theelepel citroensap.

Bereiding:

Breng ongeveer 1 lit. water aan de kook.

Gooi de diepvriesdoperwten en wortels met wat zout in het kokende water en laat ze op een zacht vuur in een gesloten pan 8 minuten koken.

Leg de eieren in kokend water en laat ze tien minuten koken.

Laat de bonen uitdruipen, evenals de artisjokbodems.

Snij de artisjokbodemsin stukjes, spoel de olijven met koud water af en snij ze in plakjes. Giet de diepvriesgroente door een zeef en laat ze afkoelen.

Bewaar 2 eetlepels van het vocht.

Laat de eieren in koud water schrikken en prak 2 eieren fijn.

Snij het derde ei in partjes.

Meng de slasaus met de gehakte peterselie, slagroom, zout, peper, paprikapoeder, citroensap en 2 eetlepels groentevocht en schep dit mengsel door de salade. Garneer de sla met partjes ei.

Knappende kaasbroodjes:

bereidingstijd: ca. 20 minuten, iets werk maar lekker.

Ingredienten:

6 broodjes -200 gr gekookte ham - 100 g boter of margarine - 150 g geraspte kaas zout, peper -2 eierdooiers

Bereiding:

Snij de broodjes doormidden en hol ze enigszins uit.

Snij de ham in gelijkmatige dunne repen of kleine blokjes.

Roer de boter of margarine schuimig, meng er de ham door, de geraspte kaas, het zout, de peper en de eierdooiers en vul de broodjes met dit mengsel.

Bak de broodjes in de voorverwarmde grill net zo lang tot ze goudgeel en knappend zijn.

Advies: De kaasbroodjes kunnen ook in de oven worden gebakken bij 300' of op een zachtgloeiend houtskoolvuur, maar dan liefst op aluminiumfolie.

Shaslik met champignons.

Barbecue gerecht voor 4 personen.

Ingredienten:

250 gram lamsvlees

24 kleine champignons

16 kerstomaatjes

4 grillpennen

Voor de marinade:

2 deciliter olijfolie

2 eetlepels citroensap

1 fijngesneden ui

1 geplet teentje knoflook

1 theelepel zout

mespuntje tijm

mespuntje zwarte peper

Bereidingswijze:

Doe de ingredieenten voor de marinade in een schaal en roer het door elkaar.

Snij het vlees in blokjes en leg het 2 tot 3 uur in de marinade.

Was de champignons en tomaatjes en dep ze droog. Rijg het vlees om en om met de champignons en tomaatjes aan de grillpennen en ze op de barbecue tot het vlees gaar is.

Wel regelmatig keren.

Vlees en groenten aan pennen.

Barbecue gerecht voor 4 personen.

Ingredienten:

500 gram lamsvlees

225 gram cocktailworstjes

125 gram grote champignons

1 groene paprika

zout en peper

olie

4 grillpennen

Bereidingswijze:

Snij het vlees in blokjes van 2,5 centimeter. Snij de stelen van de champignons.

Haal het zaad en de kern uit de paprika en snij deze in ringen.

Steek alle ingredieenten, licht gezouten en gepeperd, om en om aan de pennen.

Bestrijk ze met olie en leg ze op de barbecue tot het vlees gaar is.

Wel regelmatig keren en eventueel nog een keer met olie bestrijken.

Sate met pindasaus (voor de barbecue).

Dit moet je er voor hebben:

250 gr varkensvlees

olijfolie

zout en peper

paprikapoeder

4 eetlepels pindakaas

het sap van een halve citroen

een half kopje room of melk

ketjap

sambal ??.

Verder gebruik je:

mes en kommetje

sate stokjes

ovenwanten

een pan met een dikke bodem

houten lepel

Zo wordt het lekker:

Snij het vlees in mooie blokjes, doe de blokjes in de kom en voeg wat olijfolie toe.

Strooi een beetje zout en peper over het vlees en roer het even door elkaar.

Steek de blokjes aan de satepennen.

Schroei het vlees op de barbecue aan alle kanten goudbruin.

WAARSCHUWING: haal de pen er niet te snel af, rauw vlees is niet gezond en niet lekker!. En......ovenwanten gebruiken!

Doe de pindakaas met twee eetlepels olijfolie in de pan en zet hem op een laag vuur.

Roeren tot het een zachte massa wordt en dan het citroensap, een scheutje ketjap, een mespuntje zout en peper, en voor wie daar van houdt, een heel klein beetje sambal toevoegen.

Blijf roeren en giet er met kleine scheutjes de melk of room bij.

Als de saus te dik is kun je hem dunner maken met wat heet water.

Thaise bananen.

Omschrijving:

Een heerlijk nagerecht uit de Thaise keuken.

Ingredienten:

1 schoongeboende sinaasappel, 2 theelepel fijngehakte gemberwortel, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel sesamzaad, 1 eetlepel geraspte kokos, 4 niet te rijpe bananen, 1/2 liter vanille-ijs.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.

Trek van de sinaasappel met een citroentrekker sliertjes schil (of schil hem dun en snijd de schil in reepjes).

Pers de sinaasappel uit.

Vermeng 4 eetlepels sap met de gemberwortel en de gembersiroop.

Vermeng het sesamzaad en de kokos.

Snijd de banaan aan de holle kant over de hele lengte in tot op de schil aan de bolle kant.

Snijd de bananen los van de schil en leg ze open.

Leg het sinaasappel-gembersap op de snijkanten, strooi er de sesamzaad-kokos over en klap de bananen dicht.

Rooster ze 15 minuten in de oven of op de barbecue.

Serveer ze warm met een bolletje ijs, bestrooid met sliertjes sinaasappelschil.

Appelschijven Geraldine .

bereidingstijd:15 minuten.

Ingredienten:

2 grote stevige appelen - Sap van 1 citroen - 1 eetlepel gesmolten boter - 2 afgestreken eetlepels suiker - 1 afgestreken eetlepel kaneel.

Bereiding:

Schil de appelen, haal de klokhuizen er met een appelboor uit en snijd de appelen in plakken van ongeveer 1 cm dikte.

Druppel wat citroensap over de plakken en laat ze uitdruipen.

Besmeer de schijven appel vervolgens met gesmolten boter, leg ze op het rooster en grill ze 3 tot 5 minuten.

Doet dit op een zacht vuur, of aan de rand van het rooster.

Pas op dat ze niet te bruin worden.

Meng tijdens het grillen de suiker met de kaneel en bestrooi de schijven appel daarmee aan een kant.

Keer de plakken daarna om, besmeer ze weer met de gesmolten boter, bestrooi ze met het suiker. kaneelmengsel en laat ze nog 3 minuten grillen. Bestrooi de gegrillde appelschijven voor het opdienen desgewenst nog een keer met suiker en kaneel, of dien de suiker en kaneel er apart bij op.

Ananas Annabelle

( 6 - 8 personen)

bereiding:20 minuten.

Ingredienten:

1 verse ananas - 3 eetlepels boter - 2 afgestreken eetlepels suiker - 4 eetlepels bananenlikeur - (of een andere likeur die u voorradig hebt)

Bereiding:

Schil de ananas en snij ze in plakken van ongeveer 3 cm.

Snijd het houtige midden er met een scherp mes cirkelvormig uit.

Laat de boter smelten. Bestrijk de schijven ananas met boter en grill ze 4 minuten op het geoliede grill rooster.

Bestrijk de schijven ananas herhaaldelijk met boter, bestrooi ze met suiker en laat ze nog 4 minuten grillen.

Voor het opdienen met de rest van de suiker bestrooien en er bananenlikeur op druppelen.

Advies: Ananas Annabelle smaakt uitstekend als dessert; eventueel kan het midden ook worden opgevuld met slagroom.

Zonder slagroom en zonder de bananenlikeur smaken de gegrillde schijven ananas ook voortreffefijk bij wild, gevogelte en gegrilde biefstuk.

Verrassing metPerziken .

bereidingstijd: 10 minuten, eenvoudig

Ingredienten:

8 halveperziken uit blik - 2 eetlepels boter - 4 eetlepels veenbessenjam - 1 eetlepel citroensap - 2 eetlepels bramenlikeur (of een andere likeur die u lekker vindt).

Bereiding:

Laat de perzikhelften goed uitdruipen.

Smelt de boter en smeer de perziken daarmee aan alle kanten goed in.

Grill de perziken aan elke kant 3 minuten.

Meng de veenbessenjam met citroensap en de likeur en vul de halve perziken daarmee.

Knoflookaardappeltjes - BBQ

Ingredienten:

1 kg aardappels ? 2 teentjes knof- look, in plakjes ? i tl zeezout ? i el verse of gedroogde oregano ? 3 el olijfolie ? bak- papier.

Bereidingswijze:

Aardappels schoon- boenen en halveren.

In pan met ruim water en zout aardappels 10 min. voor- koken.

Aardappels afgieten en in ver- giet even laten uitdampen.

B Oven voorverwarmen op 225 "C.

In schaal knoflook, zout. oregano en olie mengen. Aardappels (met schil) in stukken snijden en dooroliemengsel scheppen.

Bakplaat bekleden met bakpapier en aardappels erover uit- spreiden.

B Aardappelstukjes in midden van oven in 20-25 min. bruin en gaar roosteren. Regelmatig omscheppen.

Spare ribs.

Omschrijving:

Marinade voor spare-ribs.

Bereidingstijd:

Ingredienten:

0,5 deciliter zoete sojasaus, 0,5 deciliter witte wijnazijn of appelazijn, 1 eetlepel gembersiroop, 0,5 deciliter vieux of cognac, sap van een halve sinaasappel, 2 eetlepels honing, 2 tenen knoflook geperst, 500 gram varkens-krabbetjes per persoon.

Bereiding:

Marinade voor spareribs:

Meng de sojasaus, de wijnazijn, de gembersiroop, de vieux of cognac, het sap van de sinaasappel, de honing en de knoflook en bestrijk hiermee de krabbetjes.

Laat de krabbetjes ongeveer 2 uur marineren. De krabbetjes op de barbecue, op flinke afstand van de kolen, ongeveer 30 minuten roosteren, eerst de vleeskant 10 minuten, daarna de botkant.

Marinade voor spareribs 2.

Probeer deze ook eens.

Ingredienten:

1/2 deciliter zoete sojasaus 1/2 deciliter witte wijnazijn of appelazijn 1 eetlepel gembersiroop 1/2 deciliter vieux of cognac sap van 1/2 sinaasappel 2 eetlepels honing 2 tenen knoflook geperst 500 gram varkens-krabbetjes per persoon

Bereiding:

Meng de sojasaus, de wijnazijn, de gembersiroop, de vieux of cognac, het sap van de sinaasappel, de honing en de knoflook en bestrijk hiermee de krabbetjes.

Laat de krabbetjes ongeveer 2 uur marineren.

De krabbetjes op de barbecue, op flinke afstand van de kolen, ongeveer 30 minuten roosteren, eerst de vleeskant 10 minuten, daarna de botkant.

Gemengde grillschotel .( 8 personen)

bereiding:ca. 50 minuten, eenvoudig.

Ingredienten.

2 lamskoteletten - 2 kalfskarbonades - 2 varkenskarbonades - 500 gr kippelevertjes - 1 stuk varkensfilet - 2 dikke plakken ham - ongeveer 4 eetlepels olie - zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder - theelepel gedroogde rozemarijn - 4 schijven ananas uit blik - 8 tomaten - 2 eetlepels geraspte kaas.

Bereiding:

Snij de vetranden van de karbonades een paar keer in.

Bestrijk alle stukken vlees aan beide kanten met olie.

Grill het vlees bij matige hitte aan beide kanten ongeveer 4 - 6 minuten op de barbecue. Zout en peper het vlees na het grillen, de varkenskarbonades met paprikapoeder, de lamskoteletten met knoflookpoeder en de kalfskarbonades met de gedroogde rozemarijn. Grill de schijven ananas aan de rand van de barbecue, evenals de tomaten.

Strooi zout en kaas over de tomaten.

Serveer met pommes frites, in boter opgewarmde doperwten en aspergepunten, sperziebonen en verscheidene broodsoorten.

Mixed grill special.

bereidingstijd:ca. 35 minuten,

eenvoudig .

Ingredienten:

4 lamskoteletten (zo mogelijk zonder been) - 8 saucijsjes - 8 plakken bacon - 20 grote champignons - 2 tomaten - 1 bosjepeterselie - 3 eetlepels olie - zout, grofgemalen zwartepeper - 1 flinke snuifgedroogde salie.

Leg de saucijsjes een paar minuten in kokend water.

Was en droog de champignons.

Was en droog de tomaten en snij ze doormidden. Was en droog de peterselie en verdeel ze in takjes.

Schep de saucijsjes uit het hete water en maak ze goed droog.

Smeer alles in met olie, behalve de peterselie, en grill in totaal 8-10 minuten op de barbecue of op het goed geoliede rooster van de elektrische grill.

De gare champignons, tomaten en lamskarbonades met zout en peper bestrooien.

Strooi gedroogde salie over de tomaten. Schik de mixed grill op bordjes en versier elk bord met een takje peterselie.

Serveer met doperwten en gestoofde bloemkool en fritjes.

Entrecote met kruidenboter,(6 personen)

bereidingstijd:ca. 25 minuten, eenvoudig.

Ingredienten:

1 ui - 2 teentjes knoflook - 8 eetlepels gemengde verse gehakte kruiden - 125 g boter - 6 entrecotes van 200 gr elk - 4 eetlepels olie - zout en cayennepeper.

Bereiding:

Schil en hak de ui fijn.

Schil de knoflook en hak ze fijn.

Meng degehakte kruiden, knoflook en gehakte ui door de boter en doe de boter in een schaaltje. Roer cayennepeper en zout door de olie en bestrijk het vlees hiermee aan beide kanten. Grill de entrecotes 4-6 minuten aan elke kant op de barbecue, naar smaak.

Bestrijk het vlees tijdens het grillen regelmatig met de gekruide olie.

Dien de entrecotes op met de kruidenboter.

Serveer met stokbrood en gemengde sla.

Geroosterde karbonades.(12 personen).

bereidingstijd:ca. 40 minuten, eenvoudig

Ingredienten:

6 varkenskarbonades - 6 kalfskarbonades - 8 lamskarbonades - 8 eetlepels olie - 2 afgestreken theelepels grof gemalen peper - 1 afgestreken theelepel zout - per varkenskarbonade 1 snuif - cayennepeper - per kalfskarbonade 1 snuf gedroogde rozemarijn per lamskarbonade - 1 snuf gedroogde dragon.

Bereiding:

Snij de randen van de karbonades in.

Meng grof gemalen peper door de olie en smeer de karbonades aan beide kanten hiermee goed in. Grill de karbonades op de barbecue aan elke kant ongeveer 6 minuten.

Bestrooi de karbonades voor het opdienen met zout en elke kotelet met de speciale kruiderij.

Ieder kan naar wens een of meer karbonades nemen.

Hierbij wordt geserveerd: verscheidene klaar gekochte sauzen, stokbrood en groene sla.

Salades:

Aardappelsalade.( 6 - 8 personen)

bereidingstijd:25 min.eenvoudig.

Ingredienten:

2 kg aardappelen - 4 uien - 8 zure augurken - 2 rodepaprika's - 1/4 ltr. hete bouillon (uit pot of van blokjes) - 4 eetlepels wijnazijn - 12 eetlepels olie -zout, peper - 1 kopje gemengde gehakte verse kruiden

Bereiding:

Voorbereiding: Borstel de aardappelen onder stromend koud water schoon en laat ze in een gesloten pan 20 minuten in water koken.

Verder: Spoel de gare aardappelen met koud water af en laat ze enigszins afkoelen.

Schil en hak de uien.

Hak de augurken. Snij de paprika's doormidden, maak ze schoon, was ze en snij ze in kleine stukjes.

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.

Meng de plakjes aardappel, de gehakte uien, augurken en paprika door elkaar.

Giet de hete bouillon over de salade.

Roer azijn, olie, zout en peper door elkaar en giet dit, tezamen met de kruiden, over de sla, meng alles goed door elkaar en laat de salade in de koelkast in een afgedekte schaal enige tijd intrekken.

Bonte maissalade

bereidingstijd: 10 minuten, eenvoudig.

Ingredienten:

6 tomaten - 1 kleine komkommer - 1 blik maiskorrels - 1 kleine ui - sap van 1 citroen 8 eetlepels olie - zout, peper en knoflookpoeder - 4 eetlepels gehakte peterselie of bieslook

Bereiding:

Was en droog de tomaten en snij ze in stukjes. Was de komkommer, snij hem in de lengte doormidden en snij de helften in dunne schijfjes. Laat de maiskorrels uitdruipen en bewaar 1 eetlepel van het vocht.Schil en hak de ui.

Meng het citroensap met olie,ui, sap van de mais, zout, peper en knoflookpoeder.

Leg de stukjes tomaat midden in een kom, schik de komkommerschijfjes eromheen en strooi langs de rand de maiskorrels.

Giet de slasaus er overheen en daarover de gehakte kruiden.

Wordt geserveerd bij: gegrillde worstjes, varkenskarbonades of vlees aan het spit.

Bloemkoolsalade.(6 personen).

bereiding:10 min./vooraf 20 min./kooktijd 20 min.,eenvoudig.

Ingredienten:

1 bloemkool - 3 eetlepels wijnazijn - 300 gr jonge worteltjes - 1 bosje peterselie - 3/4 ltr. water - 1/2 theelepel zout - 3 eieren - 5 eetlepels mayonaise - 3 eetlepels koffieroom.

Bereiding:

Voorbereiding:

Leg de bloemkool met de stronk naar boven in koud water en voeg er 1 theelepel azijn bij.

Laat de bloemkool 30 minuten in het water liggen, zodat eventuele diertjes te voorschijn komen.

Was de worteltjes en snij ze in kleine smalle reepjes.

Was de peterselie, hak ze en bewaar ze in een gesloten schaal.

Laat de bloemkool uitdruipen, verdeel ze in roosjes en snij de stronken eraf.

Leg de bloemkool en worteltjes in kokend water en laat ze met het zout op een zacht vuur 20 minuten koken.

Kook de eieren 10 minuten.

Verder: Giet de stukjes bloemkool en reepjes wortel in een zeef en laat ze afkoelen.

Laat de eieren in koud water schrikken, pel ze en snij ze in partjes.

Roer de mayonaise door de koffieroom met de rest van de azijn en maak de bloemkool en worteltjes aan met deze slasaus.

Strooi peterselie over de salade en garneer deze met partjes ei.

Advies: De groenten kunnen ook worden ingevroren maar de slasaus, peterselie en partjes ei dan pas na het ontdooien toevoegen.

Een restant van deze salade kunt u geheel aangemaakt, ook tot 10 dagen lang invriezen.

Sauzen:

Kruidenmayonaise

bereidingstijd:15 minuten, eenvoudig .

Ingredienten:

1 eetlepelkappertjes - 2 zure augurken - 1/2 kopje gemarineerde paprika uit blik of pot - 1 zure bom - 1 mespunt cayennepeper - een paar druppels worcestersaus - l 1/2 kopje mayonaise

Bereiding:

Maak de kappertjes fijn met een vork.

Hak de augurken, de paprika's en de zure bom tot kleine stukjes.

Meng kappertjes, stukjes augurk en paprika, evenals de cayennepeper en de worcestersaus door de mayonaise en laat het geheel wat intrekken.

Wordt geserveerd bij: worstspecialiteiten, gegrillde vis of gegrilld vlees.

Mosterd-roomsaus .

bereidingstijd:20 minuten.,eenvoudig .

Ingredienten:

1/8 litr. slagroom - flesje mosterdsaus (klaar gekocht) - 1 theelepel citroensap - theelepel suiker.

Bereiding:

Klop de slagroom stijf.

Meng de mosterdsaus door de room en maak de saus naar smaak af met citroensap en suiker.

Wordt geserveerd bij: gegrilld vlees.

Weense saus.

bereidingstijd:15 minuten, eenvoudig.

Ingredienten:

1 appel - 2 porties roomkaas - 3 eetlepels witte wijn - 1 eetlepel citroensap - 1 theelepelgngemaakte mierikswortel - l/8 slagroom - paprikapoeder - 4 eetlepels gehakte verse kruiden.

Bereiding:

Schil en rasp de appel.

Maak de roomkaas met een vork fijn en roer dit door de geraspte appel, witte wijn, citroensap en mierikswortel tot een gladde massa.

Klop de slagroom stijf en vermeng deze met paprikapoeder en gehakte kruiden.

Roer dit mengsel door de kaascreme.

Wordt geserveerd bij Vlees, Vis, Mais en Gevogelte .

Romige saus.

bereidingstijd: kort, eenvoudig.

Ingredienten:

125 g roomkaas - 2 eetlepels French dressing (klaar gekochte saus) - 3 eetlepels melk - 2 eetlepels tomatenketchup - ui - 1 afgestreken theelepel ansjovispasta.

Bereiding:

Roer de roomkaas met de French dressing, de melk en tomatenketchup tot een schunnige massa.

Schil en hak de uien en meng ze'met de ansjovispasta door de saus.

Wordt geserveerd bij: gegrillde groente, gegrillde aardappelen en vis.

Roquefortsaus

bereidingstijd:kort, eenvoudig.

Ingredienten:

125 g roomkaas - 50 g roquefort - 8 eetlepels slagroom - 1 eetlepel calvados (of cognac) - 1 theelepel mosterdsaus (klaar gekochte saus)- 1 flinke snuf paprikapoeder - 1 eetlepel gehakte bieslook.

Bereiding:

Meng de roomkaas en de roquefort met een vork door elkaar en voeg er langzamerhand de slagroom en de calvados bij.

Roer tenslotte mosterdsaus, paprikapoeder en gehakte bieslook door de saus.

Wordt geserveerd bij: gegrillde groente, aardappelen, biefstuk en knoflookbrood.

Paprikasaus

bereidingstijd: 20 min., eenvoudig.

Ingredienten:

1 flinke ui - 2 paprika's -75 gr boter - 3 lepels water - 2 tomaten - paprikapoeder - cayennepeper - zout

Bereiding:

Snij de paprika's doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en hak de paprika's zo klein mogelijk.

Hak ook de ui fijn.

Laat nu in een pan de ui in de boter goudbruin worden, voeg er de paprika bij en de klein gesneden tomaten.

Maak het mengsel goed pittig met cayennepeper, zout en paprikapoeder.

Giet het water erbij, roer nog eens goed om en laat nu met dicht deksel gedurende 1 0 minuten pruttelen.

Deze saus is erg smakelijk bij gegrillde biefstuk en bij allerlei vlees aan de spies.

Avocadosaus

bereidingstijd:15 min.,eenvoudig

Ingredienten:

3 avocado's - 3 eierdooiers - 1 theelepel citroensap - -1/2 theelepel zout - 1/2 theelepel wittepeper - 1/2 theelepel dragon uit azijn (of, liever nog, verse) - 4 eetlepels yoghurt.

Bereiding:

Snij de avocado's doormidden, haal de pit eruit, schep het vrucht vlees eruit en maak het met een vork fijn.

Meng eigeel, citroensap, zout, peper, dragon en de yoghurt door het vruchtvlees en maak er een sausje van.

Laat de saus in de koelkast nog een tijdje goed intrekken.

Wordt geserveerd bij: gegrilld gevogelte en gegrilld kalfsvlees.

Avocadosaus

bereidingstijd:15 min.,eenvoudig

Ingredienten:

3 avocado's - 3 eierdooiers - 1 theelepel citroensap - -1/2 theelepel zout - 1/2 theelepel wittepeper - 1/2 theelepel dragon uit azijn (of, liever nog, verse) - 4 eetlepels yoghurt.

Bereiding:

Snij de avocado's doormidden, haal de pit eruit, schep het vrucht vlees eruit en maak het met een vork fijn.

Meng eigeel, citroensap, zout, peper, dragon en de yoghurt door het vruchtvlees en maak er een sausje van.

Laat de saus in de koelkast nog een tijdje goed intrekken.

Wordt geserveerd bij: gegrilld gevogelte en gegrilld kalfsvlees.

Mangosaus

bereidingstijd:15 min.,eenvoudig

Ingredienten:

1 blik mango's - 1 eetlepel wijnazijn - 3 eetlepels honing - 1 afgestreken theelepel zout - 1 flinke snuf gedroogd basilicum - 1 eetlepel gehakte peterselie - 1 eetlepel gehakte bieslook - 1 kopjefijngehakte ui - vers gemalen witte peper.

Bereiding:

Laat de mango's met het vocht, met de wijnazijn en de honing ongeveer 2 minuten koken.

Laat de vruchten dan in het sap afkoelen en roer er zout, basilicum, peterselie, bieslook, gehakte uien en peper door.

Laat het geheel volledig afkoelen.

Wordt geserveerd bij: gegrilld vlees, gegrilld gevogelte of ge grilld wild.

U kunt mangosaus ook klaar in flessen kopen.

Uienketchup

bereidingstijd:10 minuten. categorie:eenvoudig

Ingredienten:

1 kopje tomatenketchup - 1 theelepel vloeibaar ui-aroma (klaar gekocht) 1 potje kleine zilveruitjes.

Bereiding:

Roer het ui-aroma door de tomatenketchup.

Laat de zilveruitjes uitdruipen en roer de kleine uitjes door de tomatenketchup.

Wordt geserveerd bij: gegrilld vlees, gegrillde vis of worstjes.

Vinaigrettesaus:

bereidingstijd:30 min., eenvoudig

Ingredienten:

4 eieren - 2 kleine uien - 4 zure augurken -1 kopje gehakte verse kruiden - 2 eetlepels wijnazijn - 1 eetlepel mosterd - 8 eetlepels olie - zout, peper.

Bereiding:

Zo gaat u te werk:

Laat de eieren 10 minuten koken.

Schil en hak de uien.

Hak de zure augurken klein.

Laat de hard gekookte eieren in koud water schrikken, pel en prak ze fijn.

De geprakte eieren, uien en augurk mengen met kruiden, wijnazijn, mosterd, olie, zout en peper.

Wordt geserveerd bij: sla en groentesla, maar past ook bij gegrillde worstspecialiteiten en gegrilld vlees.

Rookworst Hollandaise

bereidingstijd:ca.20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 flinke rookworst van ongeveer 500 gr - 100 gr Edammer (of Goudse kaas) aan een stuk - 1 ui - 1 groene paprika - paar zure augurken - 100 gr doorregen spek - 1 theelepel grof gemalen zwarte peper - 1 afgestreken theelepel kerrie

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Laat de worst ongeveer 10 minuten in warm water wellen.

Snij de kaas in niet al te kleine stukjes.

Schil de ui en snij deze in achten.

Snij de paprika doormidden, maak hem schoon, was de beide helften en snij deze nogmaals doormidden.

Snij de augurken in langwerpige stukjes.

Snij het spek in blokjes.

Haal de worst uit het warme water, goed uit laten druipen en om de 2 centimeter in de lengte insnijden.

Leg in de inkepingen stukjes kaas, ui, paprika, augurk en spek.

Smeer de worst aan alle kanten goed met olie in en grill hem ongeveer 15 minuten.

Bestrooi de worst voor het opdienen met zwarte peper en kerrie.

Rookworst Suisse

(6 personen)

bereidingstijd:ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 flinke rookworst van ongeveer 800 gr - 100 gr gesneden kaas (plakken van 1 cm - Gruyere of - Emmenthaler, maar Hollandse kaas kan ook) - 2 uien - 200 gr doorregen spek - 2 eetlepels olie - 1 afgestreken eetl. gemalen paprika

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Snij de worst om de 2 centimeter in de lengte in. Snij de plakjes kaas in repen van 2 cm.

Schil de uien, snij ze in achten en halveer deze partjes nog een keer.

Snij het spek in plakjes.

Roer de paprika door de olie. Steek afwisselend reepjes kaas, stukjes ui en plakjes spek in de inkepingen van de worst.

Smeer worst en vulling goed in met gekruide olie en grill ze ongeveer 15 minuten bij niet al te grote hitte.

Serveer met verschillende soorten brood, tomatenketchup en gemengde salade.

Frankfurter Worstsjes

bereidingstijd:ca. 15 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

8 Frankforter worstjes - 200 gr gesneden kaas - 150 gr spek in dunne plakjes - 4 tomaten - enkele zure augurken

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Zo gaat u te werk.-

Snij de worstjes in stukken van ongeveer 4 cm. Snij elk stukje worst tot de helft in en steek in elke inkeping een dubbel plakje kaas (snij de plakken kaas in stukjes die even groot zijn als de stukjes worst).

Wikkel om elk stukje worst een dun plakje spek. Was de tomaten en snij deze in vie- ren. Snij de augurken in de lengte in reepjes.

Prik de omwikkelde stukjes worst afwisselend met stukjes tomaat en augurk op satepennen en grill ze 15 minuten.

Gevulde Worstplakken

bereidingstijd:ca. 40 min.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 selderijknol - 2 appelen - 2 eetlepels geraspte mierikswortel - 1 theelepel citroensap - 1 theelepel suiker - snufje zout - paprika en gemberpoeder - 4 eetlepels kwark - 2-3 eetlepels koffieroom - 8 plakken boterhamworst van 1 cm dik - 2 eetlepels olie - 2 eetlepels gehakte peterselie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Schil de selderijknol, was hem goed met koud water en rasp deze op een grove rasp.

Schil de appels, snij ze doormidden, haal het klokhuis eruit en rasp ze eveneens.

Meng geraspte appel en selderij door de geraspte mierikswortel, het citroensap, de suiker, het zout de paprika, het gemberpoeder, de kwark en de koffieroom.

Grill de plakjes worst net zolang op de barbecue bij matige hitte, tot ze iets krom beginnen te trekken.

Meng de peterselie door de olie en besmeer de enigszins holle plakken worst van binnen verscheidene keren met de olie.

Meng de rest van de olie met de peterselie door de vulling en vul de gare worstplakken daarmee op.

Serveer met verschillende soorten brood, sla, tomaten- of komkommersalade.

Je kunt de worstplakken ook vullen met een met mayonaise aangemaakte groentesalade, rijstsalade, in boter warm gemaakte doperwten of aspergepunten.

Gevulde Braadworst

bereidingstijd:ca.15 minuten, iets werk maar heel lekker.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

4 stuks braadworst - 1 bosje bieslook - 1 theelepel mosterd - 2 plakken kaas - 4 dunne plakken ontbijtspek

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Giet kokend water over de worsten en laat ze daarin ongeveer 5 minuten liggen.

Was en hak de bieslook. Haal de worsten uit het water, laat ze goed uitdruipen en snij ze in de lengte zover in, dat de worsten nog net aan elkaar blijven zitten.

Besmeer de snijvlakken met mosterd en strooi bieslook over de mosterd.

Leg in elke worst 1 plak kaas en wikkel om elke worst een plak spek.

Steek de plakjes spek vast met een houten prikker.

Grill de gevulde worsten ongeveer 5 minuten onder regelmatig keren.

Serveer hiebij aardappelsla of tomatensalade.

Aardappelsalade

( 6 - 8 personen)

bereidingstijd:25 min./vooraf20 min.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

2 kg aardappelen - 4 uien - 8 zure augurken - 2 rodepaprika's - 1/4 ltr. hete bouillon (uit pot of van blokjes) - 4 eetlepels wijnazijn - 12 eetlepels olie -zout, peper - 1 kopje gemengde gehakte verse kruiden

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding: Borstel de aardappelen onder stromend koud water schoon en laat ze in een gesloten pan 20 minuten in water koken.

Verder: Spoel de gare aardappelen met koud water af en laat ze enigszins afkoelen.

Schil en hak de uien.

Hak de augurken. Snij de paprika's doormidden, maak ze schoon, was ze en snij ze in kleine stukjes.

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.

Meng de plakjes aardappel, de gehakte uien, augurken en paprika door elkaar.

Giet de hete bouillon over de salade.

Roer azijn, olie, zout en peper door elkaar en giet dit, tezamen met de kruiden, over de sla, meng alles goed door elkaar en laat de salade in de koelkast in een afgedekte schaal enige tijd intrekken.

Worstschnitzel gevuld

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

8 schijven boterhamworst van 1/2 cm dikte - 1 afgestreken theelepel Franse mosterd - 2 uien - 1 groene paprika - 2 eetlepels kappertjes - 4 plakken kaas - 1 eetlepel olie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Bestrijk de plakken worst dunnetjes met mosterd. Schil de uien en snij ze in dunne ringen.

Snij de paprika eveneens in dunne ringen, was deze en maak ze schoon.

Druk de kappertjes enigszins fijn met een vork. Snij de plakken kaas in smalle reepjes.

Verdeel de uiringen, paprika, kappertjes en reepjes kaas over 4 plakken worst en leg de andere plakken worst erbovenop.

Besmeer deze worstschnitzels aan beide kanten met olie en grill ze aan elke kant ongeveer 4 minuten.

Provencaalse Saucijzen

bereidingstijd:ca. 35 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

4 saucijzen - 3 mooie appels - 2 eetlepels Franse mosterd - 100 gram roomboter - het sap van 1 citroen

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Meng de mosterd met de helft van de boter en maak daarvan een pasta die u ruimschoots en rondom op de saucijzen smeert.

Haal met behulp van een appelboor de klokhuizen uit de appels, schil deze en snij ze in dikke plakken.

Maak van de tweede helft van de boter een smeersel door er citroensap door te roeren.

Smeer hiermee de plakken appel in. Leg nu saucijzen en appelplakken tegelijkertijd op een niet te warme plaats van de grill (zo nodig met een vel folie ertussen) en laat ze zo'n 6-8 minuten roosteren.

Wanneer de helft van de roostertijd verstreken is, draait u de saucijzen en de appelplakken een keer om.

Drink er lichte Provencaalse wijn bij of cider als u dat lekkerder vindt.

Gevulde gehaktpakjes

bereidingstijd:ca. 15 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

4 dikke plakken gebraden gehakt -1 appel -1 theelepel citroensap -1 kopje ingemaakte paprika (uit een pot) - 1 theelepel mosterd - zout en gedroogde tijm - 2 eetlepels gecondenseerde melk

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Snij de plakken gebraden gehakt in de lengte doormidden.

Schil de appel, snij hem in vieren, haal het klokhuis eruit en rasp hem.

Druppel citroensap over de geraspte appel. Snij de paprika in kleine stukjes.

Meng de geraspte appel met de stukjes paprika, mosterd, wat zout, tijm en de melk.

Bestrijk telkens een helft van het gehakt met de appelvulling, leg de andere helft erop en pak.het geheel in aluminiumfolie.

Leg de pakjes op de barbecue en laat ze onder af en toe keren in 10 minuten gaar worden.

Serveer met boerenbrood, gepofte aardappelen en sla.

Russische frikadellen

bereidingstijd:ca. 30 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 ui - 2 eetlepels boter - 500 gr gehakt - zout, peper en geraspte nootmuskaat 2 eieren - 1/8 liter zure room

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Schil en hak de uien.

Smelt de boter in een klein pannetje.

Kneed het gehakt met 1 eetlepel gesmolten boter, 1 eetlepel gehakte ui, zout, peper, nootmuskaat en de eieren tot een gladde massa.

Bak de rest van de gehakte ui in de boter. Vorm uit het vleesmengsel met vochtige handen kleine balletjes en grill deze in ruim 10 minuten aan beide kanten.

Roer de zure room met de gebakken ui door de resterende boter en serveer deze saus over de frikadellen.

Serveer met aardappelsla of aardappelpuree.

Versierde Hamburger

bereidingstijd:ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

4 witte boterhammen zonder korst - 1 ui - 1 ei - zout, paprikapoeder - 4 ons gehakt half om half 4 plakken ananas uit blik -1/2 kopje paneermeel - 1/2 kopje geraspte kaas

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Week het brood in lauw water.

Schil en hak de ui.

Druk het brood goed uit en meng het met de gehakte ui, het ei, zout en paprikapoeder door het gehakt en kneed er een soepel deeg van.

Pak de plakken ananas elk in een deel van het vleesmengsel.

Meng het paneermeel en de geraspte kaas door elkaar en rol deze hamburgers aan alle kanten goed door dit mengsel.

Leg de hamburgers op een stuk aluminiumfolie en grill ze aan elke kant gedurende 7 minuten. Serveer met aardappelsla of kropsla.

Zigeuner Hamburger

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

500 g varkensgehakt - 1/2 kopje paneermeel of broodkruim - 1 ei - 1/4 theelepel zout - 1 flinke snuif uipoeder - peper en knoflookpoeder - 2 eetlepels olie

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, zout en peper.

Roer uipoeder, peper en knoflookpoeder door de olie.

Vorm uit het gehakt met vochtige handen kleine platte koekjes, smeer deze in met de gekruide olie, leg ze op het rooster van de grill en grill ze aan elke kant zo'n 5 minuten.

Serveer met gepofte aardappelen

--------------------------------------------------------------------------------

Hamburgers van de grill

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

2 uien - 1 pond mager rundergehakt - 1 afgestreken theelepel zout - 1/2 theelepel peper - 2 eetlepels gecondenseerde melk of koffiemelk - 1 fles barbecuesaus (klaar gekocht)

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding: Schil en hak de uien.

Kneed de gehakte ui met het gehakt, het zout, de peper en de melk.

Kneed van dit mengsel met vochtige handen koekjes ter grootte van een klein schoteltje.

Kerf met een mes ruitjes in de steaks teneinde ze zo los en sappig mogelijk te houden.

Leg de steaks voorzichtig op de grill en grill ze 5 minuten aan elke kant.

Bestrijk de steaks tijdens het grillen met barbecuesaus en geef er tenslotte ook barbecuesaus bij.

Serveer met wit brood met kruidenboter en zure zilveruitjes.

Hawaispiesjes

bereidingstijd:ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

3 boterhammen zonder korst - 300 gr gehakt half om half - 1 ei - sap van 1/2 citroen - zout, peper en paprikapoeder - 3 halve perziken uit blik - 2 plakken ananas uit blik - 150 gr kaas aan een stuk - 8 cocktailkersen - 2 eetlepels olie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Week het brood in lauw water of melk.

Meng het gehakt met het ei het citroensap, het zout, de peper en het goed uitgedrukte brood. Vorm hiervan balletjes ter grootte van bitterballen en braad deze in 1 eetlepel olie in de pan aan alle kanten op zacht vuur.

Laat de perziken en ananas uitdruipen en snijd ze in stukjes die ongeveer even groot zijn als de vleesballetjes.

Snij de kaas in blokjes, eveneens ter grootte van de gehaktballetjes.

Prik de gehaktballetjes, de stukjes fruit, de blokjes kaas afwisselend met de coektailkersen op sjaslikpennen en grill ze gedurende 15 minuten. Roer paprikapoeder door de rest van de olie en bestrijk de spiesjes tijdens het grillen verscheidene malen met deze paprika-olie.

--------------------------------------------------------------------------------

Saksisch gehakt

bereidingstijd: ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

500 g mager rundergehakt - zout, peper - 1 afgestreken eetlepel gehakte mierikswortel (uit een pot) - 3 eieren - 1 kopje gemengde gehakte verse kruiden 4-6 eetlepels paneermeel of broodkruim - 1 eetlepel olie - 2 eetlepels bier

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Kneed het gehakt met zout, peper, mierikswortel, eieren, kruiden en zoveel brood of paneermeel dat een soepele massa wordt verkregen, waaruit een soort vlaai kan worden gevormd.

Smeer een groot stuk aluminiumfolie in met olie, leg het gehakt er als een ronde dunne vlaai op, vouw de folie dicht en grill de gehaktkoek aan elke kant gedurende ongeveer 4 minuten.

Verwijder de folie en grill de gehaktkoek aan beide kanten nog eens zonder folie gedurende 3 minuten en bestrijk hem daarbij regelmatig met wat bier.

Serveer met knoflookbrood.

Balkangehakt

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

500 g gehakt (bij voorkeur van lamsvlees; als het niet anders kan gewoon gehakt) - 4 tenen knoflook - 3 lepels gehakte peterselie - 2 sneden bruin brood - het sap van 1 citroen - 1 lepel bruine suiker - 1 ei - paprikapoeder, zout.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Verkruimel het brood zo fijn mogelijk, knijp er de knoflooktenen op uit, meng er met twee vorken of met de handen het vlees door, het ei, de peterselie, suiker, het citroensap, de paprikapoeder en het zout.

Maak hiervan platte koekjes ter dikte van een hamburger. Rooster deze koekjes, nadat u ze eerst met olie hebt in gesmeerd, aan beide zijden mooi bruin. In Bulgarije, waar dit gerecht vandaan komt, serveert men er fijn gehakte jonge sjalotjes bij.

--------------------------------------------------------------------------------

Bluefort Hamburger

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

500 g rundergehakt - 3 eetlepels Bluefort (dat is Hollandse blauwe kaas; je kunt ook Danish Blue gebruiken) - peper - 1 lepel fijngehakte ui - 1 uitgeknepen teen knoflook - 8 broodjes

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Maak mooi soepel gehakt van het vlees, de peper, ui, knoflook (eventueel wat zout maar dan weinig, de kaas is al erg zout van zichzelf) en, zo nodig, een ei.

Maak van dit gehakt 16 ronde dunne koekjes.

Leg nu 8 van deze koekjes op de werkplaat, leg op elk koekje een bergje verkruimelde kaas en druk er een tweede koekje bovenop.

Druk de buitenkant van de koekjes tegen elkaar, zodat de kaas als het ware in het midden opgesloten zit en niet kan weglopen.

Rooster ze mooi bruin en serveer ze op een eveneens licht geroosterd broodje.

Gegrilde frikadellen

bereidingstijd:ca. 35 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

3 boterhammen zonder korst - 2 uien - 600 g gehakt (halfom half) - 2 eieren - peper, zout, cayennepeper - 2-3 eetlepels paneermeel. - 2 rodepaprika's - 2 groenepaprika's - 3 eetlepels olie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Week het brood in wat lauwwarm water' Schil en hak de uien.

Druk het brood goed uit en meng het met de uien door het gehakt.

Voeg eieren, paneermeel, zout, peper en cayennepeper erbij en kneed alles tot een soepel deeg.

Vorm met vochtige handen ronde frikadellen uit het gehaktdeeg.

Snij de paprika's doormidden, maak ze schoon, was en droog ze en bestrijk ze met olie.

Smeer de frikadellen dunnetjes in met olie en grill ze ongeveer 8 minuten aan elke kant op matig vuur op de barbecue of in de elektrische grill.

Grill de halve paprika's aan beide kanten en dien ze op bij de frikadellen.

Serveer met aardappelsalade.

Kalkoenbout en Kalkoenschnitzel

(8 personen)

bereiding: ontdooien 10 min./vooraf 30 min./kooktijd 1 uur.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

2 kalkoenbouten - 4 kalkoenschnitzels elk van 150 gram - zout, gedroogde majoraan - zwarte peper - 2 eetlepels olie - 1 snuf cayennepeper

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding:

Haal de kalkoenbouten ongeveer 12 uur voor het grillen uit de verpakking en laat ze toegedekt in de koelkast ontdooien.

De kalkoenschnitzels hoeven pas een paar uur voor het grillen te worden ontdooid; het kan echter geen kwaad als u ze eveneens de hele nacht in de koelkast laat ontdooien.

Werder:Wrijf de kalkoenbouten aan alle kanten goed in met zout, majoraan en zwarte peper.

Smeer twee grote stukken aluminiumfolie in met wat olie en pak de bouten losjes in folie.

Sluit de randen van de folie goed. Grill de bouten ongeveer 45 minuten in folie op de barbecue onder voortdurend keren.

De kalkoenschnitzels goed met olie bestrijken en aan elke kant ongeveer 4 minuten grillen.

Haal de kalkoenbouten uit de folie, smeer ze aan alle kanten goed in met het restant olie en laat ze boven open vuur goed bruin worden.

Wrijf de kalkoenschnitzels voor het opdienen in met wat zout en cayennepeper.

Serveer met avocadosaus , kruidige tomaten, partjes citroen, takjes peterselie en andijviesalade.

Normandische garnalen

bereidingstijd:ca. 15 miuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

20 verse grote garnalen (of hetzelfde aantal diep vries garnalen)- 2 eetlepels calvados 2 eetlepels olie -1 snuffje zout en witte peper.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Droog de garnalen goed af en verdeel ze over een aantal pennen.

Roer olie, zout en peper door de calvados en bestrijk de stokjes daarmee.

Grill de stokjes bij flinke hitte 8-10 minuten onder voortdurend keren en insmeren met olie. Serveer met droge rijst en Napolitaanse salade.

Napolitaanse salade .

(6-8 personen)

bereidingstijd:25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

450 g worteltjes en doperwten, vers of uit diepvries - 3 eieren - 2 kopjes prinsessenbonen uit blik - 1 potje artisjokbodems - 30 groene olijven - 1 kopje slasaus - 2 eetlepels gehakte peterselie 3 eetlepels slagroom - zout, peper en paprikapoeder - 1 theelepel citroensap.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Breng ongeveer -,li 1 water aan de kook.

Gooi de diepvriesdoperwten en wortels met wat zout in het kokende water en laat ze op een zacht vuur in een gesloten pan 8 minuten koken.

Leg de eieren in kokend water en laat ze tien minuten koken.

Laat de bonen uitdruipen, evenals de artisjokbodems.

Snij de artisjokbodemsin stukjes, spoel de olijven met koud water af en snij ze in plakjes. Giet de diepvriesgroente door een zeef en laat ze afkoelen.

Bewaar 2 eetlepels van het vocht.

Laat de eieren in koud water schrikken en prak 2 eieren fijn.

Snij het derde ei in partjes.

Meng de slasaus met de gehakte peterselie, slagroom, zout, peper, paprikapoeder, citroensap en 2 eetlepels groentevocht en schep dit mengsel door de salade.

Garneer de sla met partjes ei.

Gegrilde zalm

(8personen)

bereiding:ca. 30 min./vooraf 20 min.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 1/2 kg zalm of l8 zalmsteaks (je kunt ze doorgaans wel in diepvries kopen) - 2 eetlepels citroensap - theelepel zout - vers gemalen witte peper - knoflookzout - 2 citroenen - 1 komkommer - 2 sjalotjes - 3 eetlepels boter - 8 lepels gehakte kruiden (peterselie, dille en basilicum)

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding:

Snij de zalm, die u in de vishandel hebt laten schoonmaken, in dikke plakken van 2 1/2 cm.

Roer zout, peper en knoflookzout door het citroensap en smeer de moten zalm daarmee aan beide kanten in.

Snij de citroenen in dunne plakjes.

Was en droog de komkommer en snijd hem in dunne plakken. Schil en hak de sjalotjes.

Verder: Smelt de boter in een pannetje en bak de gehakte sjalotjes en de gehakte kruiden hierin enige minuten onder goed roeren op zacht vuur en laat daarna iets afkoelen.

Grill de gekruide moten zalm bij matige hitte aan elke kant 5 minuten.

Als de moten te snel bruin worden, leg er dan een stuk aluminiumfolie onder.

Warm dan tot slot de moten zalm nog een keer aan beide kanten zonder folie op de grill.

Schik de gegrillde zalmmoten op een grote schaal, garneer met de plakjes komkommer en citroen. Verdeel de in de boter gebraden kruidensjalotjes over de moten zalm. Sereveer met geroosterd witbrood en boter.

Gekruide Forel

bereidingstijd:ca.30 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

Voor de forellen: 1 bosjepeterselie - 4 verse schoongemaakte forellen - zout, vers gemalen witiepeper - 2 eetlepels olie.

Voor de saus: 2 eierdooiers - theelepel selderijzout - 3 eetlepels olie - 1 kopje sojasaus (klaar gekocht) - 1 klein potje kappertjes

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Wrijf de forellen met zout en peper in aan de binnenkant.

Stop in elke forel 1/4 van de gehakte peterselie. Smeer de forellen met olie in en grill ze bij gematigde hitte 12-15 minuten, onder voortdurend keren en herhaald insmeren met de olie.

Klop de eierdooiers met het selderijzout en voeg dit mengsel druppelsgewijs onder voortdurend roeren bij de olie.

Roer de sojasaus door deze gekruide mayonaise, druk de kappertjes fijn met een vork en voeg ze eveneens bij de saus.

Dien de saus op bij de forellen.

Serveer met gekookte aardappelen en sla.

Amerikaanse Vissticks

6 personen

bereiding:ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

800 g vissticks uit diepvries - 3 eetlepels boter - sap van 1 citroen - 6 ronde broodjes - 2 uien - 2 eetlepels olie - 1 afgestreken theelepel paprikapoeder.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Neem de vissticks uit de verpakking en haal ze van elkaar.

Smelt de boter en roer er citroensap en wat zout door.

Smeer de vissticks met de citroenboter in en grill ze in totaal 10 minutein aan alle kanten op een ingevet rooster.

Snij de broodjes doormidden, leg ze met het snijvlak naar boven op de grill en rooster ze licht.

Schil de uien en snijd ze in ringen.

Roer het paprikapoeder door de olie, doop de uiringen in de gekruide olie en rooster ze eveneens licht aan beide kanten op de rand van de barbecue.

Leg 2-3 vissticks op een broodje, leg daar een ruime hoeveelheid uiringen op, leg de tweede helft van het brood je erop en dien ze op.

Gegrilde haring

bereidingstijd: ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

8 groene haringen - zout - vers gemalen peper - paprikapoeder - 2 eetlepels kappertjes - theelepelgedroogde rozemarijn - 8 theelepels boter.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Koop de haringen schoongemaakt.

Meng het zout met peper, paprika, fijn gemaakte kappertjes en fijn gemaakte rozemarijn.

Wrijf hiermee de haringen van binnen in en doe in het binnenste van elke haring 1 theelepel boter. Grill de haringen op een matig vuur op de barbecue onder voortdurend keren in 10 - 15 minuten. Of in een grillpan bij matige hitte in 15 - 18 minuten.

Serveer met komkommersalade.

Tongrolletjes met garnalen

bereidingstijd: ca. 25 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

8 tongfilets (eventueel uit de diepvries) - 2 eetlepels citroensap - 2 eetlepels ananassap uit blik - zout, peper - komkommer - 1 bosje dille - 250 g garnalen - 1 eetlepel boter - 1 ei 2 eetlepelspaneermeel - 1 snuifje gemberpoeder en cayennepeper - 2 eetlepels olie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding: Roer citroensap, ananassap, zout en peper door elkaar, druppel dit alles over de tongfilets en laat het intrekken, of laat, als u diepvriestong hebt, deze in de ma- rinade ontdooien in een afgedekte schaal.

Verder: Schil de komkommer, snijd hem eerst in plakken en daarna in kleine stukjes. Was en droog de dille en hak ze fijn. Laat de boter smelten. Leg de plakjes komkommer, gehakte dille en garnalen in de boter, neem daarna de boter van het vuur, roer het losgeklopte ei, het paneermeel, de gember- en cayennepoeder er goed doorheen. Neem de tongfilets uit de marinade en maak ze goed droog. Smeer het garnalenmengsel op de tongf filets, rol de filets op en steek ze vast met houten prikkers. Roer 1 eetlepel van de marinade door de olie en smeer de tongfilets hiermee aan alle kanten goed in. Grill de tongrolletjes 10 minuten op de barbecue, op een geolied rooster, onder voortdurend keren en bestrijken met de aangemaakte olie. Serveer met wit brood en Weense saus.

Weense saus

bereidingstijd:15 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 appel - 2 porties roomkaas - 3 eetlepels witte wijn - 1 eetlepel citroensap - 1 theelepelgngemaakte mierikswortel - l/8 slagroom - paprikapoeder - 4 eetlepels gehakte verse kruiden

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Schil en rasp de appel.

Maak de roomkaas met een vork fijn en roer dit door de geraspte appel, witte wijn, citroensap en mierikswortel tot een gladde massa.

Klop de slagroom stijf en vermeng deze met paprikapoeder en gehakte kruiden.

Roer dit mengsel door de kaascreme.

Wordt geserveerd bij Vlees, Vis, Mais en Gevogelte .

Visfrikadel op Spaanse wijze

bereidingstijd:ca. 20 min./voorber. 15 min.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

750 g visfilets (kabeljauw, schelvis) - 1 1/2 water - 1 1/2 theelepel zout - 2 eetlepels azijn - 1 teentje knoflook - 1 ui - peper - paprikapoeder - 3 eetlepels verse gehakte peterselie - 2 eieren - 1 kopjepaneermeel - 2 eetlepels olie - 1 citroen.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding: Breng het water met 1 afgestreken theelepel zout aan de kook, voeg de azijn erbij en laat de visfilets in het kokende water 1 0 mi nuten gaar worden.

Schil de knoflook en maak hem fijn. Schil en hak de ui.

Verder: Draai de afgekoelde visfilets met de gehakte ui door de vleesmolen en kneed dit met wat zout, fijngedrukte knoflook, peper. paprikapoeder, peterselie, de eieren en het paneermeel tot een soepel deeg.

Vorm hiervan met vochtige handen ongeveer 5 cm lange frikadellen.

Bestrijk de frikadellen met olie en grill ze ongeveer 5 minuten aan beide kanten bij matige hitte op het houtskoolvuur.

Bestrijk de frikadellen tijdens het grillen nog eens met de olie.

Snij de citroen in partjes en serveer deze bij de frikadellen.

Serveer met wit brood, kropsla en remoulade saus (klaar gekochte).

Barbecue spareribs pikant.

Bereidingstijd 30 min.

Ingredienten (4 pers.):

8 kant en klare spareribs

4 ananasschijven

1 el sambal oelek

1 el kerrie

3 el ketjap manis

1 el bruine basterd suiker

1 el peterselie

Bereiding:

Meng de sambal, kerrie, ketjap en bruine suiker. Wrijf de spareribs in met deze marinade en laat de spareribs 1 uur marineren.

Halveer de ananasschijven.

Leg de spareribs en halve ananasschijf op een stuk folie , strooi over de ananas wat peterselie en maak een pakketje.

Leg de pakketjes ca.10 - 15 min.op de barbecue.

Gegrilde Tilapia spiezen op Turkse wijze(kebabs).

Bereiding 25 min.

Ingredienten (4 pers.):

4 visfilets

1 ui

2 tenen knoflook

1 groene paprika

16 cherrytomaatjes

olijfolie

citroensap

1 theelepel paprikapoeder

4 laurierblaadjes

zout en peper naar smaak.

Bereiding:

ui in dunne ringen snijden knoflook uitpersen in diepe schaal een bodempje olijfolie doen dan goed door roeren met de uiringen,knoflook,laurierblaadjes 2 eetlepels citroensap en het zout en peper naar smaak.

Ieder filet in 8 stukken snijden,dat in de marinade leggen.

En af en toe voorzichtig omscheppen.

Paprika in 16 stukjes snijden.

Ondertussen de salade klaar maken van ijsbergsla wat je lekker vindt,als bijgerecht.

Nu op spiezen steken vis,paprika,vis en tomaatje tot je 4 visstukjes gebruikt hebt,de rest van de marinade gebruken om de spiezen te bestrijken en hier en daar een uiring opleggen.

Je kan ook nog wat verse dille overstrooien.

In voorverwarmde gril of barbecue in 10 minuutjes een korstje geven halverwege keren. Lekker met een frisse salade en gebakken aardappels.

Zalm met sinaasappel voor de barbecue of grill.

Bereidingstijd 20 min.

Ingredienten (4 pers.):

500 gram zalmfilet

2 sinaasappels

citroensap

dille

zout/peper

olijfolie

4 gevulde olijven.

Bereiding:

Snij de zalm in stukken van 2 x 2 cm.

Besprenkel ze met citroensap, strooi er flink wat dille en een beetje peper en zout over.

Laat dit minimaal een uur intrekken.

Rijg de pennen als volgt: stukje vis, een partje sinaasappel, stukje vis, nog een partje sinaasappel, nog een stukje vis en een olijf. Smeer ze in met olijfolie.

Leg ze circa 8 minuten op de barbecue of onder de grill. Na enkele minuten keren.

Gemengde vleesspiesen met een gemengde salade met aardbeien.

Bereidingstijd 25 min.

Ingredienten (4 pers.):

300 g varkenshaas

200 g (kalfs)lever

6 lange plakjes ontbijtspek

1/2 theel. fijngehakte rozemarijn

7 eetl. frambozenazijn

7 eetl. olie

1 eetl. honing

200 g gemengde salade

zout, peper.

Bereiding:

Snijd de varkenshaas in 20 stukjes, de lever in 12 stukjes en de plakjes spek doormidden.

Wikkel elk stukje lever in een plakje spek.

Rijg het vlees om en om aan 4 spiesen, beginnend en eindigend met een stukje varkenshaas.

Meng de rozemarijn met 2 eetl. olie en bestrijk hiermee het vlees.

Maak de aardbeien schoon. Snijd 150 g van de aardbeien in vieren en pureer de rest van de aardbeien.

Meng de aardbeienpuree met de azijn, de honing, een snufje zout, een snufje peper en 5 eetl. olie.

Steek de barbecue aan of verhit de grill.

Laat de vleesspiesen op de hete barbecue rondom bruin en van binnen rose worden (6-8 minuten). Roer de aardbeiendressing nog eens door.

Hussel de salade, de aardbeien en de dressing door elkaar. Schep de salade op 4 borden en leg de spiesen ernaast.

Champignonbrochettes:

Barbecuegerecht voor 4 personen

Ingredienten:

200 gram kleine champignons

200 gram spekblokje

6 tomaten

3 uien

150 gram hamblokjes

8 grillpennen

Bereidingswijze:

Maak de champignons schoon, maar laat ze heel. Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.

Maak de uien schoon en snij deze ook in vieren. Rijg de ingredienten afwissellen op de pennen. Strijk er een beetje olie over en rooster ze op de barbecue gaar.

Tonijnspiezen met citroen.Bereidingstijd: 15 min.

Ingredienten (2 pers.):

200 gram verse tonijn

twee eetlepels verse dille (of van die handige verse diepvrieskruiden van Daregal (AH)

scheut olijfolie

sap van een halve citroen

2 hele citroenen

peper

lange satestokken (chinese toko).

Bereiding:

Laat de satehstokken eerst 15 minuten in water liggen.

Snijd de tonijn in dobbelstenen die groot genoeg zijn om op een stokje te rijgen.

Snijd de citroenen in dikke plakken, met schil en al maak van de olie, de dille en het citroensap een soort marinade.

Rijg om en om een stuk citroen en een stuk vis op de satehstok. giet de marinade er over en laat het geheel 20 minuten in de koelkast staan en dan: grillen maar. Niet te lang! een minuut of 5, blijven wentelen.

De vis mag best een tikkeltje roze blijven van binnen...

Lekker met frietjes, salade en een rose.

Ierse spies.

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

600 g runderlende -1 flinke ui -1 appel -2 groenepaprika's -2 eetlepels olie -1 eetlepel whisky - zout, peper en gemberpoeder.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Snij het vlees in stukken van ongeveer 1/2 cm. Schil de ui en snijdt deze in stukken.

Schil de appel, snij hem in vieren, haal het klokhuis eruit en snijdt de vier parten nogmaals doormidden.

Halveer de paprika's, maak ze schoon en snij de helften nogmaals doormidden.

Verdeel de stukken vlees, afwisselend met stukjes ui, appel en paprika, over 4 spiesjes of prik ze aan een groot spit.

Roer whisky, zout, peper en wat gemberpoeder door de olie en bestrijk de spiesjes met dit mengsel. Bij matige hitte 8-10 minuten grillen onder voortdurend keren en bestrijken met het olie-whisky-mengsel.

Serveer met witbrood en gegrillde met wat kaas bestrooide tomaten.

Spaanse spies

bereidingstijd:ca. 35min./ontdooitijd 3 uur.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

400 gr grote garnalen (gambas) uit diepvries - 400 gr lendebiefstuk 2 groene paprika's - 2 eetlepels olie - 1 theelepel zout - theelepel vers gemalen witte peper

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding: Leg de garnalen in een schaal en laat ze toegedekt bij kamertemperatuur ontdooien. Vervolgens: Snij het vlees in ongeveer gelijke stukken.

Snij de paprika's doormidden en maak ze schoon. Was ze, droog ze goed af en snij ze in ongeveer even grote stukken als het vlees.

Maak de garnalen goed droog met een theedoek en snijze ook in stukken.

Verdeel de stukjes vlees, garnaal en paprika afwisselend over de pennen.

Bestrijk ze met olie en grill ze bij matige hitte 8-10 minuten onder voortdurend keren en bestrijken met olie.

Kruid de spiesjes voor het opdienen met zout en peper.

Serveer met stokbrood.

Mosselen aan het spit

bereidingstijd:ca. 20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

600-800 gram mosselen uit een pot - 4 tomaten - 150 gr ontbijtspek - zout, peper, paprikapoeder, gedroogde tijm en gedroogd basilicum - 3 eetlepels olie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Laat de mosselen goed uitdruipen.

Was en droog de tomaten en snij ze in vieren. Snij het spek in lange, dunne repen en vouw deze een paar keer dubbel.

Verdeel de mosselen, de stukjes tomaat en de opgevouwen repen spek over barbecuepennen.

Roer zout, peper, paprikapoeder, tijm en basilicum door de olie en smeer de spiesjes daarmee goed in.

Grill de spiesjes ongeveer 5 minuten onder voortdurend keren en bestrijk ze ondertussen met de gekruide olie.

Serveer met wit brood of droge rijst.

Pikante Hamstokjes

bereidingstijd: ca.20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

300 gr kaas aan een stuk - 300 gr gekookte ham aan een stuk - 2 tomaten - kopje mandarijntjes uit blik - 1 eetlepel gembersap - 1 eetlepel olie - zout.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Snij kaas en ham in even grote stukjes.

Was en droog de tomaten en snij ze in achten. Zout de tomaten.

Verdeel de stukjes kaas, ham, tomaat en mandarijntjes afwisselend over vier pennen.

Roer het gembersap door de olie en grill de stokjes onder voortdurend draaien en bestrijken met de gekruide olie net zo lang tot de kaas begint te smelten.

Serveer met geroosterd witbrood met boter.

Saucijzenspies

bereidingstijd:ca.20 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

12 saucijsjes - 1 komkommer - 16 sjalotjes of kleine uitjes - 2 eetlepels olie - zout - 1 snufje knoflookpoeder en kerrie.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Leg de saucijsjes in kokend heet water en laat ze er 10 minuten in liggen.

Was de komkommer, droog hem af en snij hem in plakken van ongeveer 2 cm dikte.

Schil de sjalotjes en laat ze heel.

Meng de olie met zout, knoflookpoeder en kerrie. Haal de worsten uit het water en laat ze goed uitlekken.

Verdeel de saucijzen, komkommerplakken en sjalotjes afwisselend over de vier pennen en bestrijk ze aan alle kanten met olie.

Grill de spiesjes in ongeveer 15 minuten, onder regelmatig keren en besmeren met olie.

Varkensvlees mosterdsaus

bereidingstijd:ca. 30 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

2 eieren - 250 g varkensfilet - 250 g varkenslever - 1 rode en 1 groene paprika - 12 zure augurkjes - 2 eetlepels olie - 1 eetlepel Franse mosterd - 1 afgestreken theelepelsuiker - knoflookzout - 1 scheutje vloeibaar ui-aroma - 4 eetlepels olie - 1/2 litr (zure) room - 1 eetlepel witte wijn - enkele druppels citroensap.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Laat de eieren 10 minuten koken.

Snij varkensfilet en lever in even grote stukken.

Snij de paprika's doormidden, maak ze schoon, was ze en snij ze in stukken.

Verdeel de stukken vlees afwisselend met stukken paprika en augurkjes over barbecuepennen.

Roer zout en peper door de olie en bestrijk de spiesjes hiermee.

Grill de spiesjes ongeveer 8 minuten onder voortdurend keren en insmeren met olie.

Laat de gekookte eieren in koud water schrikken, pel ze en hak ze fijn.

Roer mosterd, suiker, knoflookzout en zout, vloeibaar ui-aroma, olie, zure room, witte wijn en citroensap met de geprakte harde eieren goed door elkaar en serveer deze saus bij de spiesjes. Serveer met stokbrood en sla.

Kalfsvleesspies.

bereidingstijd: ca. 15 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

400 g kalfslapjes - 3 tomaten - 2 groenepaprika's - 1 komkommer- 2 eetlepels olie - 1 snufje zout en sjaslikkruiden.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Snij het kalfsvlees in gelijke stukken.

Was en droog de tomaten en snijdt ze in stukken. Snij de paprika's doormidden, maak ze schoon, was ze en snij ze eveneens in stukken.

Was de komkommer en snij deze in dikke plakken. Verdeel de stukken vlees afwisselend met stukken tomaat, paprika en plakjes komkommer over vier pennen.

Besmeer deze met olie en grill ze in 8-10 minuten mooi bruin onder voortdurend keren en insmeren met olie.

Bestrooi de spiesjes voor het opdienen met wat zout en sjaslikkruiden.

Serveer met komkommersla met dillesaus.

Californisch varkensvlees.

(8personen)

bereidin: ca. 20 minuten/Marinade 1uur.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 kg in gelijke stukken gesneden varkensfilet - 400 gram ontbijtspek aan een stuk - 4 mooie sinaasappels - laurierblaadjes.

Voor de saus:

1 lepel tomatenketchup - 1 lepel worcestersaus - 1 glaasje (olijf) olie - 1 borrelglas whisky - sap van 1 citroen - zout, peper.

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Maak een marinade van alle ingredienten voor de saus en leg daar de stukken vlees gedurende ruim 1 uur in.

Maak nu spiezen door beurtelings 1 stuk vlees af te wisselen met 1 schijf sinaasappel, 1 stukje spek, 1 blad laurier enzovoorts, tot al het vlees op is.

Leg op het rooster en laat in 15 minuten gaar en bruin worden onder regelmatig bedruipen met de marinade.

Advies: Je kunt de schijven sinaasappel ook vervangen door stukjes (verse) ananas.

Groot Filetspit .

bereidingstijd:ca. 50 minuten.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

250 gram runderlende - 250 gram kalfslende - 250 gram varkensfilet - 2 kleine uien - 4 verse pepers - 1 of 2 niet te dikke courgettes - 2 kleine appels - zout, peper, knoflookpoeder - 3 eetlepels olie

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Snij het vlees in gelijke, niet te kleine stukjes.

Schil de uien en laat ze heel.

Was en droog de pepers, snij ze in de lengte door en snij de helften nogmaals door waarbij je het zaad eruit haalt.

Schil de appelen, snij de courgettes in stukjes. Steek de stukken vlees, uien, pepers, de stukken courgette en de appelen aan het grote braadspit. Roer zout, peper en knoflookpoeder door de olie en bestrijk het spit daarmee aan alle kanten. Grill het spit ongeveer 20-25 minuten (naar gelang van de grootte van de stukken vlees). Serveer met rijst, stokbrood en klaar gekochte barbecuesauzen.

Drents braadstuk.

(6 personen)

bereiding:10 min./ braadtijd 2 uur 30 min. categorie:eenvoudig

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

1 groot stuk varkensvlees van ongeveer 2 1/2 kg - 1/2 theelepel maljoraan - zout, peper, eventueel wat gemalen kummel - 3 eetlepels olie - 1 eetlepel honing - 1eetlepel heet water - 1 kopje room - 1heelepel mosterd

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Steek het stuk vlees zorgvuldig aan het spit en prik de klemmen van het spit stevig in het vlees. Grill het vlees zo'n 2 - 2 1/2 uur aan het draaispit. (Zet een schaal onder het vlees voor het afdruipende vet.)

Roer majoraan, zout en kummel door de olie en bestrijk het vlees na de eerste 40 minuten herhaaldelijk met dit mengsel.

Roer 15 minuten voor het einde van het grillen de honing door het hete water en smeer het vlees herhaalde malen met dit honingrnengsel in.

Meng het restant gekruide olie en de honingoplossing met de room, mosterd, peper en 2-3 eetlepels van het afgedropen braadvet tot een saus.

Serveer met: gepofte aardappelen en een rauwkostsalade.

Shish Kebab .

6 personen

bereiding:ca. 20 min./ vooraf 1 1/2 uur.

Ingredienten:

--------------------------------------------------------------------------------

800 gr lamsschouder of lamskoteletten zonder bot - 8 grote champignons - 2 kleine uien 2 groene paprika's - 8 kleine tomaten - kopje olie - theelepel zout - theelepel peper 1 afgestreken theelepel gedroogde marjolein - 2 theelepels citroensap - laurierbladeren

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------

Spoel het lamsvlees even af met koud water, droog het af en verwijder beentjes, velletjes en zenen. Snij het daarna in gelijke stukken (de stukjes vlees mogen niet veel kleiner zijn dan de hele tomaten).

Snij de steel van de champignons af, was en droog de hoedjes en laat deze heel.

Schil de uien en snijd ze in stukken. Snijdt de paprika's doormidden, maak ze schoon, was ze en snij ze in achten.

Was de tomaten en leg ze met de stukken vlees, de champignons, de stukken ui en paprika in een schaal.

Meng de olie met zout, peper, marjolein, citroensap en 2 fijngemaakte laurierblaadjes en giet dit mengsel over het vlees en de groenten. Laat 1 uur in de koelkast marineren.

Werkwijze: Haal het vlees en de groenten uit de marinade en verdeel ze afwisselend over de pennen.

Prik aan elke pen ook een 1/2 laurierblad. Grill ze niet langer dan 15 minuten en bestrijk ze tijdens het grillen voortdurend met de marinade. Serveer met droge rijst.

Kipkluifjes - BBQ

--------------------------------------------------------------------------------

Ingredienten:

0.5 lt kippenbouillon, min. 16 kipkluifjes, 3 el cajunkruidenmix (silvo), 2 el citroensap, 12 gewelde abrikozen, 12 plakjes gerookte ontbijtspek(100 gr), 2 elcongac, 8 BBQ pennen(dubbel).

Bereidingswijze:

Gaar de kipkluifjes voor in de bouillon voor 5 min.

Meng de cajunkruiden met de citroen en congac tot een smurrie.

Laat de kluifjes afkoelen en smeer ze in met de kruidensmurrie.

Steek nu om en om een kluifje en een abrikoos in spek gewikkeld aan 2 spiesjes (om draaien te voorkomen).

Leg ze voor 15 min op de BBQ.

Lamsboutlapje - BBQ

--------------------------------------------------------------------------------

Ingredienten:

Dunne Lamsboutlapjes, Hoisinsaus, 125gr tauge, zoete chillisaus, 50gr selderij gesneden. Citroen.

Bereidingswijze:

Marineer het vlees ruim 20 min. in de hoisinsaus. Rooster het vlees in 3 a 4 min. bruin.

Leg de tauge in de vergiet en spoel af met kokend water.

Meng de tauge met de selderij en leg hier het vlees op en besprenkel licht met een paar druppels citroen.

Home Recepten