Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Moermandieet.TherapieDieetRecepten.

Cornelis Moerman en zijn therapie.

De grondlegger van de Moermantherapie is de Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893 - 1988). Hij ontdekte in de jaren dertig door experimenten met postduiven dat er een nadrukkelijk verband bestaat tussen leefwijze, voeding en kanker.

Op dit gegeven baseerde hij zijn therapie, die hij in 1939 met succes op een ernstig zieke kankerpatient toepaste.

Met deze therapie bleef hij kankerpatienten behandelen tot 1985.

Zijn uitgangspunt was dat *** het gevolg is van een fout in de stofwisseling.

Het herstellen van die stofwisseling zou in deze optiek moeten leiden tot genezing.

Via zijn experimenten vond Moerman een aantal stoffen die naar zijn mening absoluut noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid van de lichaamscellen.

Deze stoffen (ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur, vitamine A, D, E, de vitamines van het B-complex en later vitamine C)

vormen de grondslag van de door hem ontwikkelde kankertherapie.

De therapie bestaat uit twee delen.

Het eerste is de voedingswijze.

Alles wat minder goed of schadelijk is,

is hieruit zorgvuldig geweerd.

Wie de Moermanvoedingswijze volgt,

krijgt uitsluitend stoffen binnen die helpen de gezondheid te verbeteren.

Het tweede deel bestaat uit het toedienen van supplementen: extra vitamines, mineralen en andere microvoedingsstoffen.

In het spraakgebruik wordt de therapie vaak vereenzelvigd met de voedingswijze.

Ten onrechte, want de voedingswijze is dus maar een van de twee pijlers

van de Moermantherapie.

De voedingswijze kan iedereen zelfstandig volgen, terwijl voor het volgen van de Moermantherapie begeleiding door een Moermanarts noodzakelijk is.

De door Cornelis Moerman ontwikkelde geneeswijze heeft navolging gekregen.

Ongeveer vijftig artsen hebben zich gespecialiseerd in de Moermantherapie.

De Moermantherapie onder de loep.

De Moermantherapie bestaat uit twee delen: een voedingswijze en supplementen.

1. Voedingswijze.

In de Moermanvoedingswijze hebben alleen levensmiddelen met een goede voedingswaarde een plaats gekregen.

Stoffen die bij overmatig gebruik schadelijk zijn, zoals zout en vet, zijn slechts met mate toegestaan.

Granen, groenten en fruit spelen een belangrijke rol.

Ze bevatten namelijk veel noodzakelijke stoffen zoals voedingsvezel, kalium, magnesium, kalk, ijzer en veel andere mineralen, enzymen en de vitamines B en C.

Groenten en fruit hebben dankzij de anti-carcinogenen (stoffen die *** tegengaan) die erin zitten, een beschermend effect tegen kanker.

Eiwitten

Geen vlees, vis of gevogelte.

Pas na overleg met de behandelende NTTT-arts kan van dit advies worden afgeweken.

Bouillon van vlees

Toegestaan mits biologisch, maar vet er afscheppen. Vlees niet opeten. Bouillon trekken van een mergpijp is toegestaan.

Eieren

Kunnen dagelijks gegeten worden. Bij voorkeur een rauwe eidooier, verwerkt in sausjes (direct eten, niet bewaren), of een heel ei zacht gekookt.

Zuivelproducten

Melk: niet drinken. Alleen in pap gebruiken, na overleg met arts.

Karnemelk: toegestaan tot maximaal een halve liter per dag.

Yoghurt: alleen rechtsdraaiende ofwel biogarde.

Kaas: jong, zoutarm, niet vet (maximaal 20+). Ook Moermankaas.

Kwark: alleen bij goede eetlust, vooral in Budwigpapje (zie recept).

Roomboter: ongezouten met mate toegestaan.

Slagroom en zure room: niet toegestaan.

Toegestaan: geitenkaas, schapenkaas, Huttekase en Kefir.

Fruit en vruchtensappen

Dagelijkse hoeveelheid: zoveel vruchten als men wil, liefst gevarieerd. Minimaal 3 stuks.

Vruchtensap: maximaal 200 cc. Bij voorkeur vers geperste sappen.

Speciaal aanbevolen voor sap: citroen, grapefruit, appel, sinaasappel.

Speciaal aanbevolen verse vruchten: ananas, gele grapefruit, kiwi, avocado, mango en papaya.

Zuidvruchten

Met mate toegestaan, bijvoorbeeld ongezwavelde abrikozen en rozijnen. Ook gedroogde of verse vijgen, maar geen gekonfijte vruchten zoals dadels.

Groenten

Dagelijkse hoeveelheid: zoveel als men verdraagt. Tot 1000 gram per dag (dit kan ook geperst tot sap zijn).

Speciaal aanbevolen groenten: broccoli, koolsoorten, sojabonen, peulvruchten, tomaten, wortels, bieten, uien, knoflook.

Chinese kool: met mate toegestaan

Groentesoepen

Alle groenten; ook erwtensoep met wortels, uien en andere groenten; tomatensoep (speciaal bij prostaatkanker), wordt geadviseerd vaak te eten, bijvoorbeeld bij de broodmaaltijd. Ter afwisseling is ook linzensoep met groenten toegestaan.

Groentesappen

Alle groenten kunnen als sap worden gebruikt, met name als er niet voldoende gegeten kan worden. Vooral wortels en rode bieten.

Aardappelen

Toegestaan 2-3 maal per week. Bij voorkeur eko-aardappelen; in de schil koken. Andere aardappelen schillen. Aardappelen zijn ook toe te voegen aan groentenschotel.

Peulvruchten

Alle peulvruchten toegestaan, mits goed gaar.

Soja-producten

Tofu, tahoe, sojamelk, sojayoghurt, bio_shoyu, bio-tamari en soja cuisine alleen na overleg met NTTT-arts.

Paddestoelen

Mogen met mate gebruikt worden, maar alleen van biologische teelt.

Granen en graanproducten

Brood: volkoren, liefst biologisch, zonder bakkersvet, met zowel gist als zuurdesem. Moermanbrood, ook gebuild brood als grof niet wordt verdragen.

Rijst: zilvervliesrijst, eventueel bij diarree Basmati-rijst.

Meelproducten

Alleen volkoren of gebuild (gezeefd).

Spaghetti en macaroni: met mate, alleen volkoren.

Andere granen

Gierst (couscous), haver (muesli, havermout), rogge (knackebrod), mais, gerst, boekweit, spelt.

Gekiemde zaden en granen

Gekiemde zaden en granen zijn een heel goede voedingsbron; kiembakjes zijn in reformwinkels te koop, evenals de instructieboekjes. Alfalfa, tauge en sterrekers zijn kant en klaar te verkrijgen.

Olie

Ruim gebruiken, maar koudgeperst, bijvoorbeeld lijnzaadolie (in Budwigpapje), olijfolie (ook om licht te bakken), verder als sladressing samen met appelazijn of citroen, saffloerolie, tarwekiemolie, zonnebloem-olie, sesamolie, notenolie. Geen pinda- of arachideolie.

Noten

Toegestaan, vooral hazelnoten, amandelen en walnoten.

Pinda?s niet toegestaan, dat zijn geen noten.

Zaden

Zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, sesamzaad (sesamzaad eventueel licht geroosterd), lijnzaad bij obstipatie.

Tuinkruiden en specerijen

Alle tuinkruiden zijn toegestaan en worden zelfs geadviseerd. Specerijen in het algemeen niet.

Honing

Mag gebruikt worden, mits van goede kwaliteit, maximaal 1-3 dessertlepels per dag.

Suiker

Vermijd geraffineerde suiker; gebruik daarvoor in de plaats oersuiker of honing. Geen suikervervangers.

Zout

Vermijden, in elk geval niet toevoegen, brood en kaas hoeven niet zoutloos.

Conserven

Niet gebruiken, behalve uit de natuurvoedingswinkel (biologisch-dynamisch of eko).

Koffie en thee

Koffie en thee: (vruchten/granen)koffie af en toe; overleg met uw arts. Als thee vooral groene thee (driejaren thee), of thee van biologische teelt.

Kruidenthee: toegestaan, afwisselende soorten.

Cacao

Niet gebruiken.

Water

Alleen goed mineraalwater, zoals Spa-blauw uit glazen flessen, of goed gefilterd water (omgekeerd osmose systeem).

Smaakstoffen, kleurstoffen, geurstoffen, conserveringsmiddelen

Alleen natuurlijke smaakstoffen, kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen zijn toegestaan.

Biologisch-dynamische/ organische producten

Hebben altijd de voorkeur(bijvoorbeeld een groente-abonnement van natuurvoedingswinkel).

Wijn en bier

Bier is niet toegestaan. Wijn is toegestaan mits van goede kwaliteit of biologisch (merk Prodor); een glas per dag, bij uitzondering twee. Drink de wijn bij voorkeur tijdens de maaltijd of bij een slaapprobleem voor de nacht.

Wijze van bereiden

Bakken, braden en fruiten: alleen in olijfolie of weinig roomboter. Kortdurend. Bijvoorbeeld uitjes en andere groenten kunnen ook in een wok worden bereid.

Frituren: niet toegestaan.

Koken en stomen: indien nodig; bij voorkeur stomen i.v.m. minder verlies van voedingsstoffen.

Magnetron: niet gebruiken.

Speciale richtlijnen

Veel rauwe groenten eten. Als de hoeveelheid te groot is, van de rest sap maken en drinken om tot de vereiste hoeveelheid van 500 tot 1000 gram per dag te komen. Goed kauwen.

Niet eten wat niet wordt verdragen of tegenstaat.

Voedsel liever niet opwarmen. Niet-bereide groenten liever bewaren.

Zo veel mogelijk lichaamsbeweging, maar geen grote inspanning. Minimaal een uur per dag zo mogelijk in de buitenlucht, bijvoorbeeld wandelen in de natuur.

Sapkuur bij onvoldoende eetlust

Bij onvoldoende eetlust is aan te raden enige tijd uitsluitend sappen te gebruiken. Vanwege het hoge suikergehalte van vruchtensappen (vooral van sinaasappels) hebben groentesappen de voorkeur. Bijvoorbeeld 6 glazen groentesap van elk 200 cc en 1 of 2 glazen vruchtensap. Dit kan enige dagen worden volgehouden, tot de eetlust is hersteld. In principe nooit langer dan een week, vanwege het gebrek aan essentiele vetzuren en eiwitten dat op den duur ontstaat. Altijd in overleg met de arts.

Enkele belangrijke pijlers van de voedingswijze:

Breng variatie aan in het eten.

Alle soorten fruit en groente hebben hun eigen combinatie nuttige bouwstoffen.

Wie gevarieerd eet kan verzekerd zijn van voldoende bouwstoffen voor het lichaam.

Wissel aardappels regelmatig af met zilvervliesrijst en peulvruchten.

Ook kunt u een broodmaaltijd per dag vervangen door bijvoorbeeld havermoutpap of muesli.

Vooral wortelen en rode bietjes zijn gezond, die moeten minstens een keer per veertien dagen op het menu staan.

In principe geen vlees, vis of gevogelte.

Alleen na overleg met de behandelend arts kan van dit advies worden afgeweken.

Vermijd zoveel mogelijk witmeelproducten als witbrood, witte rijst, koek, macaroni en dergelijke. Om ze wit te krijgen zijn de bouwstoffen zo bewerkt dat vrijwel alle vitamines, mineralen en enzymen eruit zijn verdwenen. Het is daarom beter te kiezen voor volwaardige producten als volkorenbrood en zilvervliesrijst waar de waardevolle bouwstoffen nog wel inzitten.

Gebruik geen suiker.

Snoep en andere zoetigheid bevat geen bruikbare bouwstoffen voor het lichaam, en vormt alleen een belasting.

Gebruik bij voorkeur biologische groenten, aangezien bestrijdingsmiddelen en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen een zware belasting vormen voor het lichaam.

Laat gemaksvoeding liggen.

Verse producten verdienen de voorkeur.

Kook groenten niet te lang, omdat anders de voedingsstoffen er ?uitgekookt? worden.

Veel groenten moeten rauw gegeten worden, omdat dit de beste garantie is dat de waardevolle voedingsstoffen er nog inzitten.

Eet zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen.

2. Supplementen.

Terwijl het volgen van de Moermanvoedingswijze ook mogelijk is zonder de begeleiding van een arts, is dat voor het gebruik van supplementen niet het geval.

Voor het voorschrijven van supplementen is vakkennis vereist.

Een Moermanarts stelt voor elke patient afzonderlijk de optimale hoeveelheid van de supplementen vast.

Daarnaast is natuurlijk regelmatig bewegen in de buitenlucht van levensbelang.

Dat is een activiteit die bijzonder opbouwend is, die evenwicht geeft en opwekkend werkt.

Een wandeling tussen de bomen en planten, waar het vredig en kalm is, kan de spanning wegwerken die het moderne leven veroorzaakt.

Bomen en planten geven verse zuivere zuurstof, die wij zo nodig hebben.

Aangezien wij mensen vroeger in de natuur leefden, krijgen wij, zodra wij daarin terugkeren, een vredig gevoel over ons, omdat de natuur de plaats is waar wij van nature thuishoren. Leer vooral je eigen omgeving optimistischer te bekijken.

Het kan je al een eind op weg helpen om je beter te voelen.

Waarom de Moermantherapie?.

De gebruikelijke behandelingen als bij u een gezwel wordt ontdekt, zijn operatie (weghalen van de tumor), bestraling (vernietigen van de tumor) of behandelen met cytostatica, de zogenaamde chemotherapie (remmen van de celdeling).

Deze gangbare manieren van behandelen hebben als achtergrondgedachte dat het gezwel de ziekte zelf is.

Moerman vond opereren, bestralen en chemotherapie niet de aangewezen weg om een tumor te bestrijden.

Er zijn grote nadelen aan verbonden. Bij opereren bestaat een groter risico dat cellen losraken van de tumor en gaan zwerven door het lichaam, waardoor ze op verschillende plaatsen nieuwe gezwellen kunnen veroorzaken.

Bestraling en chemotherapie ondermijnen het weerstandsvermogen van kankerpatienten, omdat ze behalve de woekerende cellen ook de gezonde cellen afbreken en remmen.

De Moermantherapie is juist gericht op opbouwen in plaats van afbreken: de therapie vergroot de weerstand van de patient.

Sommige kankerpatienten volgen de Moermantherapie in plaats van een reguliere behandeling. Veel mensen die wel een operatie, bestraling of chemotherapie ondergaan, kiezen voor de Moermantherapie als aanvullende behandeling, omdat ze zelf actief bezig willen zijn met hun genezing.

De Moermantherapie kan in beide gevallen succesvol worden toegepast.

De reguliere behandelingen en de Moermantherapie hebben hun sterke en zwakke kanten.

De belangrijkste verschillen zijn:Reguliere therapieen.

Snelwerkend

'Gemakkelijk'. De patient is passief.

Alles wordt voor hem gedaan.

Lokale aanpak van ***

Ernstige, gevaarlijke bijwerkingen

Therapieen onderdrukken of beschadigen het afweersysteem

Nauwelijks preventief

Geschikt voor noodsituaties

Verslechtering van levenskwaliteit.

Moermantherapie.

Heeft tijd nodig

'Moeilijk'. De patient moet actief zijn.

Er wordt een grote inzet van hem vereist.

Totale aanpak van lichaam en geest tegen ***

Onschadelijk

Therapie stimuleert en versterkt het afweersysteem

Preventief

Niet geschikt als een snelle ingreep noodzakelijk is

Verbetering van levenskwaliteit.

De Moermantherapie is geen wondermiddel.

Sommige mensen genezen erdoor,

bij anderen groeit de tumor minder snel.

Wie de Moermantherapie volgt, voelt zich vrijwel altijd fitter en sterker en kan eventuele reguliere behandelingen beter aan.

Wie niet geneest, heeft in de tijd die hem rest in elk geval een kwalitatief beter leven.

Moermantherapie past binnen de reguliere zorg

De Moermantherapie is een van de belangrijkste natuurlijke therapieen voor kankerbestrijding. Veel mensen kiezen liever voor een natuurlijke manier van kankerbestrijding dan voor een klassieke behandeling.

Ook al is de Moermantherapie natuurlijk en onschadelijk, er bestaan toch de nodige vooroordelen tegen.

Hoewel in de loop der jaren vele mensen dankzij de Moermantherapie zijn genezen, zorgt het ontbreken van een sluitend wetenschappelijk bewijs ervoor dat deze therapie nog steeds als ?alternatief? wordt aangemerkt, en dat maakt haar in de ogen van sommigen automatisch verdacht.

Gelukkig is in de loop der jaren met de kennis over de Moermantherapie ook het begrip voor patienten die voor deze therapie kiezen, behoorlijk gestegen.

Toch is het heel goed mogelijk dat mensen die voor de Moermantherapie kiezen in hun omgeving op onbegrip of afkeuring stuiten.

Hoewel dat jammer en bovendien onnodig is, is het goed hierop voorbereid te zijn en op de hoogte te zijn van de feiten.

Kiezen voor de Moermantherapie hoeft geen kwestie van ?of-of? te zijn. De therapie past uitstekend binnen de reguliere zorg.

Voor veel mensen is de Moermantherapie een aanvulling op een reguliere therapie, zoals operatie, chemotherapie of bestraling.

Door de Moermantherapie te volgen versterken ze de natuurlijke afweerkracht van hun lichaam, waardoor ze beter in staat zijn de klassieke behandelingsmethoden te ondergaan.

De Moermanvereniging vindt dit een goede zaak. Waar mogelijk werkt ze graag samen met andere partijen.

In de strijd tegen *** mag het immers niet gaan om ?gelijk krijgen?, maar is het noodzakelijk zoveel mogelijk de handen ineen te slaan om een gemeenschappelijke vijand buiten de deur te houden.De voedingswijzer die behoort bij de Moermantherapie, maar ook door mensen die gezond willen eten gebruikt kan worden, is te beschouwen als een ?algemeen bouwplan?, gebaseerd op de uitgangspunten van de Moermantherapie.

De artsen die samenwerken in de Vereniging Niet-Toxische Tumor Therapie (NTTT) hebben deze wijzer aangepast aan de recentste wetenschappelijke inzichten.

De artsen kunnen in individuele gevallen van dit voorschrift afwijken.

Eiwitten

Geen vlees, vis of gevogelte. Pas na overleg met de behandelende NTTT-arts kan van dit advies worden afgeweken.

Bouillon van vlees

Toegestaan mits biologisch, maar vet er afscheppen. Vlees niet opeten. Bouillon trekken van een mergpijp is toegestaan.

Eieren

Kunnen dagelijks gegeten worden. Bij voorkeur een rauwe eidooier, verwerkt in sausjes (direct eten, niet bewaren), of een heel ei zacht gekookt.

Zuivelproducten

Melk: niet drinken. Alleen in pap gebruiken, na overleg met arts.

Karnemelk: toegestaan tot maximaal een halve liter per dag.

Yoghurt: alleen rechtsdraaiende ofwel biogarde.

Kaas: jong, zoutarm, niet vet (maximaal 20+). Ook Moermankaas.

Kwark: alleen bij goede eetlust, vooral in Budwigpapje (zie recept).

Roomboter: ongezouten met mate toegestaan.

Slagroom en zure room: niet toegestaan.

Toegestaan: geitenkaas, schapenkaas, Huttekase en Kefir.

Fruit en vruchtensappen

Dagelijkse hoeveelheid: zoveel vruchten als men wil, liefst gevarieerd. Minimaal 3 stuks.

Vruchtensap: maximaal 200 cc. Bij voorkeur vers geperste sappen.

Speciaal aanbevolen voor sap: citroen, grapefruit, appel, sinaasappel.

Speciaal aanbevolen verse vruchten: ananas, gele grapefruit, kiwi, avocado, mango en papaya.

Zuidvruchten

Met mate toegestaan, bijvoorbeeld ongezwavelde abrikozen en rozijnen. Ook gedroogde of verse vijgen, maar geen gekonfijte vruchten zoals dadels.

Groenten

Dagelijkse hoeveelheid: zoveel als men verdraagt. Tot 1000 gram per dag (dit kan ook geperst tot sap zijn).

Speciaal aanbevolen groenten: broccoli, koolsoorten, sojabonen, peulvruchten, tomaten, wortels, bieten, uien, knoflook.

Chinese kool: met mate toegestaan

Groentesoepen

Alle groenten; ook erwtensoep met wortels, uien en andere groenten; tomatensoep (speciaal bij prostaatkanker), wordt geadviseerd vaak te eten, bijvoorbeeld bij de broodmaaltijd. Ter afwisseling is ook linzensoep met groenten toegestaan.

Groentesappen

Alle groenten kunnen als sap worden gebruikt, met name als er niet voldoende gegeten kan worden. Vooral wortels en rode bieten.

Aardappelen

Toegestaan 2-3 maal per week. Bij voorkeur eko-aardappelen; in de schil koken. Andere aardappelen schillen. Aardappelen zijn ook toe te voegen aan groentenschotel.

Peulvruchten

Alle peulvruchten toegestaan, mits goed gaar.

Soja-producten

Tofu, tahoe, sojamelk, sojayoghurt, bio_shoyu, bio-tamari en soja cuisine alleen na overleg met NTTT-arts.

Paddestoelen

Mogen met mate gebruikt worden, maar alleen van biologische teelt.

Granen en graanproducten

Brood: volkoren, liefst biologisch, zonder bakkersvet, met zowel gist als zuurdesem. Moermanbrood, ook gebuild brood als grof niet wordt verdragen.

Rijst: zilvervliesrijst, eventueel bij diarree Basmati-rijst.

Meelproducten

Alleen volkoren of gebuild (gezeefd).

Spaghetti en macaroni: met mate, alleen volkoren.

Andere granen

Gierst (couscous), haver (muesli, havermout), rogge (knackebrod), mais, gerst, boekweit, spelt.

Gekiemde zaden en granen

Gekiemde zaden en granen zijn een heel goede voedingsbron; kiembakjes zijn in reformwinkels te koop, evenals de instructieboekjes. Alfalfa, tauge en sterrekers zijn kant en klaar te verkrijgen.

Olie

Ruim gebruiken, maar koudgeperst, bijvoorbeeld lijnzaadolie (in Budwigpapje), olijfolie (ook om licht te bakken), verder als sladressing samen met appelazijn of citroen, saffloerolie, tarwekiemolie, zonnebloem-olie, sesamolie, notenolie. Geen pinda- of arachideolie.

Noten

Toegestaan, vooral hazelnoten, amandelen en walnoten.

Pinda?s niet toegestaan, dat zijn geen noten.

Zaden

Zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, sesamzaad (sesamzaad eventueel licht geroosterd), lijnzaad bij obstipatie.

Tuinkruiden en specerijen

Alle tuinkruiden zijn toegestaan en worden zelfs geadviseerd. Specerijen in het algemeen niet.

Honing

Mag gebruikt worden, mits van goede kwaliteit, maximaal 1-3 dessertlepels per dag.

Suiker

Vermijd geraffineerde suiker; gebruik daarvoor in de plaats oersuiker of honing. Geen suikervervangers.

Zout

Vermijden, in elk geval niet toevoegen, brood en kaas hoeven niet zoutloos.

Conserven

Niet gebruiken, behalve uit de natuurvoedingswinkel (biologisch-dynamisch of eko).

Koffie en thee

Koffie en thee: (vruchten/granen)koffie af en toe; overleg met uw arts. Als thee vooral groene thee (driejaren thee), of thee van biologische teelt.

Kruidenthee: toegestaan, afwisselende soorten.

Cacao

Niet gebruiken.

Water

Alleen goed mineraalwater, zoals Spa-blauw uit glazen flessen, of goed gefilterd water (omgekeerd osmose systeem).

Smaakstoffen, kleurstoffen, geurstoffen, conserveringsmiddelen

Alleen natuurlijke smaakstoffen, kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen zijn toegestaan.

Biologisch-dynamische/ organische producten

Hebben altijd de voorkeur(bijvoorbeeld een groente-abonnement van natuurvoedingswinkel).

Wijn en bier

Bier is niet toegestaan. Wijn is toegestaan mits van goede kwaliteit of biologisch (merk Prodor); een glas per dag, bij uitzondering twee. Drink de wijn bij voorkeur tijdens de maaltijd of bij een slaapprobleem voor de nacht.

Wijze van bereiden

Bakken, braden en fruiten: alleen in olijfolie of weinig roomboter. Kortdurend. Bijvoorbeeld uitjes en andere groenten kunnen ook in een wok worden bereid.

Frituren: niet toegestaan.

Koken en stomen: indien nodig; bij voorkeur stomen i.v.m. minder verlies van voedingsstoffen.

Magnetron: niet gebruiken.

Speciale richtlijnen

Veel rauwe groenten eten. Als de hoeveelheid te groot is, van de rest sap maken en drinken om tot de vereiste hoeveelheid van 500 tot 1000 gram per dag te komen. Goed kauwen.

Niet eten wat niet wordt verdragen of tegenstaat.

Voedsel liever niet opwarmen. Niet-bereide groenten liever bewaren.

Zo veel mogelijk lichaamsbeweging, maar geen grote inspanning. Minimaal een uur per dag zo mogelijk in de buitenlucht, bijvoorbeeld wandelen in de natuur.

Sapkuur bij onvoldoende eetlust

Bij onvoldoende eetlust is aan te raden enige tijd uitsluitend sappen te gebruiken. Vanwege het hoge suikergehalte van vruchtensappen (vooral van sinaasappels) hebben groentesappen de voorkeur. Bijvoorbeeld 6 glazen groentesap van elk 200 cc en 1 of 2 glazen vruchtensap. Dit kan enige dagen worden volgehouden, tot de eetlust is hersteld. In principe nooit langer dan een week, vanwege het gebrek aan essentiele vetzuren en eiwitten dat op den duur ontstaat. Altijd in overleg met de arts.

Recept Budwigpapje

4 dessertlepels kwark mengen met 2 dessertlepels lijnzaadolie. Hieraan toevoegen: 1 theelepel honing of 1/2 rijpe banaan. Een halve citroen erin uitpersen. Vers gemalen graan of, als dat niet lukt, vlokken rijst, gerst, boekweit of haver, 2 dessertlepels. Gemalen zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, amandelen of hazelnoten (afwisselen!), 2 dessertlepels. Vers fruit gesneden of geraspt toevoegen naar behoefte. Malen in koffiemolen.

Voorbeeld van een dagmenu

Let vooral op het dagritme van de maaltijden

Ontbijt: 08.00 uur

2 vruchten of muesli met vruchtensap (20 min. laten weken). Of Budwigpapje met vers fruit (zie recept). Een groot glas mineraalwater om medicijnen (supplementen) in te nemen.

10.00 uur

Volkoren boterham met een glas karnemelk, groentesap of vruchtensap (als dat nog niet is gebruikt bij het ontbijt). Een kop (vruchten)koffie of (groene) thee.

Lunch: 12.30 uur

Indien warme maaltijd, volgens de voorgaande voorschriften (?s middags warm eten is wenselijk). Nooit fruit toe eten.

Indien broodmaaltijd, dan ook groentesoep en rauwkost. Beleg volgens voorschrift. Soms is een stevige soep alleen ook wel voldoende, met wat volkorenbrood er bij. Rust na de maaltijd een half uur. Daarna groot glas groentesap of mineraalwater.

16.00 uur

(Groene) thee of groentesap, eventueel met een glas mineraalwater.

Diner: 18.00 uur

Dezelfde mogelijkheden als bij de lunch. Vooraf een kopje heldere bouillon van mergpijp of vlees, of van een vegetarisch bouillonblokje (merk Hugli). Eventueel een glas rode wijn.(Een glas rode wijn per dag toegestaan.)

20.00 uur

Groentesap, (groene) thee of mineraalwater.

22.00 uur

Groentesap, (groene) thee, mineraalwater of rode wijn.

(Een glas rode wijn per dag toegestaan.)Ingredienten: 3 eetl. boter

250 g verse, in plakjes gesneden paddestoelen

1 gesnipperde ui

2 eetl. gezeefd volkorenmeel

2 tot 2 1/2 dl koude bouillon

1 eetl. citroensap

1 eetl. gehakte peterselie

peper (zout)

De boter smelten in een pan. De paddestoelen en de ui

toevoegen en zachtjes smoren. De bloem er goed doorroeren en

al roerende even laten pruttelen. De koude bouillon

toevoegen en goed roeren met een garde. Enkele minuten

zachtjes laten koken. Verder op smaak maken met peper

(zout). Voeg vlak voor het opdienen de citroensap en de

peterselie toe.

Lekker met zilvervliesrijst.

- Vruchten/groentensalade (recept voor 2 personen).

Ingredienten:

- 1 ? appel gewassen in blokjes

- 1 plak ananas fijn gesneden

- ? sinaasappel in partjes

- ? steel bleekselderij zeer fijn gesneden

- 1 worteltje in dunne plakjes

- ? rode paprika in dunne plakjes

- 1 eetl. geweekte ongezwavelde rozijnen

- 1 eetl. gehakte amandelen

dressing:

ingredienten:

- ? dl. biogarde yoghurt

- 2 eetl. ananas- of sinsaasappelsap (of gemengd)

- mespunt kaneel

Maak de dressing en schep deze goed door alle ingredienten

heen.

- Fluwelige perziksoep.

De perzik is met haar zoete, sappige vruchtvlees, haar zijdezachte huid en volle ronde vorm al sinds mensenheugenis een symbool voor rijpe seksualiteit.

In Amerika, China en Arabie wordt het woord ?perzik? gebruikt als aanduiding voor een jonge vrouw.

Ingredienten voor 4 personen:

6 rijpe perziken, geschild en ontpit

1 kleine sinaasappel, schoongeboend en gehalveerd

? citroen, schoongeboend

1 laurierblad

1 flinke theelepel kaneelpoeder (of 1 kaneelstokje)

4 hele kruidnagels

5 dl droge witte wijn

5 dl water

80 g suiker

1 theelepel maizena

3 eetlepels abrikozenbrandewijn

2 dl ginger ale

Doe perziken, sinaasappel en citroen in een grote steelpan met het laurierblad, de kaneel, kruidnagels, wijn, water en suiker.

Breng alles langzaam aan de kook. Draai het vuur lager en laat het geheel ca. 1 uur sudderen tot alle ingredienten zacht zijn.

Meng maizena en brandewijn in en kommetje. Roer het papje door het perzikmengsel en breng dit opnieuw aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen. Verwijder de schillen, het laurierblad en de kruidnagels. Pureer het mengsel glad in een blender.

Wrijf de puree boven een kom door een zeef. Verdeel 2,5 dl van de puree over 4 kleine ronde bakjes en zet deze in de vriezer. Zet de rest in de koelkast en voeg vlak voor serveren de ginger ale toe. Serveer de soep in koele kommen en laat de bevroren vruchtenpuree er bovenop drijven.

- Bananenpannekoekjes met chocoladesiroop

Bananen zijn legendarisch om hun begeerte-opwekkende eigenschappen. Denk alleen maar aan de vorm! Er is zelfs door de Apachen een liefdesliedje geschreven over de banaan: ?Ik kijk naar hem, ik geef hem de banaan. Omdat de banaan bij de man is, zal de man bij mij zijn.? Een tip dus om te houden als je een nieuwe liefde wilt veroveren.

Ook chocola is al eeuwenlang een bekend afrodisiacum. Zo dronk een Montezuma, de aztekenvorst, voor een bezoek altijd een chocoladedrank, die zijn potentie verhoogde. Verder was het zelfs zo dat chocola in bepaalde kloosters in de zeventiende eeuw verboden was, vanwege de vermeende lustopwekkende kracht!

Ingredienten voor 4-6 personen:

210 g bloem

1 eetlepel suiker

? theelepel zout

1 flinke theelepel soda (natriumcarbonaat)

1 flinke theelepel bakpoeder

1 ei

2,5 dl karnemelk

0,6 dl melk

15 g ongezouten boter, gesmolten

3 rijpe bananen, in plakjes

chocoladesiroop

Zeef bloem, suiker, zout, soda en bakpoeder in een kom. Zet deze apart.

Klop het ei, karnemelk, melk en gesmolten boter in een andere kom. Voeg de droge ingredienten toe en roer tot de bloem net verdwenen is. Het beslag moet wat klonterig zijn.

Schep voor elke pannekoek ongeveer ? soeplepel beslag in een pan. Druk er direct 4 of 5 plakjes banaan in, zodat het beslag er half overheen loopt. Bak de pannekoekjes tot er luchtbellen verschijnen, draai ze om en laat de andere kant bruin worden.

Leg ze op een bord en hou ze warm in de oven terwijl u de rest bakt. Giet er voor het serveren warme chocoladesiroop overheen.

Belangrijke tips voor patienten.

Begin niet zelf met supplementen.

Het komt nogal eens voor dat patienten op eigen houtje vitamines en dergelijke kopen en gebruiken, voordat ze een arts hebben bezocht. Dat is onverstandig en het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Hoewel de meeste vitamines onschuldige stoffen zijn, is vooral bij vitamine A en D voorzichtigheid geboden.

De dosis moet voor elke patient apart worden vastgesteld door een arts.

Wel is het mogelijk om alvast met de Moermanvoedingswijze te beginnen voordat men bij een arts is geweest.

Daarbij is het belangrijk om alles uit de voeding weg te laten wat u niet verdraagt.

De arts stelt later wel vast wat u wel en niet mag gebruiken.

Wat voor de een goed is, hoeft dat zeker niet voor de ander te zijn.

Bereid u voor op moeilijke momenten.

Na enige weken de Moermanvoedingswijze gevolgd te hebben voelt een patient zich vaak bijzonder fit. Het gevaar is dan dat hij teveel werk aanpakt, zonder de nodige rust te nemen.

Dat kan een belangrijke terugslag tot gevolg hebben.

Ook is het mogelijk dat u zich onwel gaat voelen, de eetlust verliest en koorts krijgt.

Dat is niets om u zorgen om te maken: het betekent dat de therapie effect heeft.

Het lichaam is dan bezig zich te zuiveren van schadelijke stoffen. Dat proces kost veel energie, doordat de lever heel hard moet werken.

Het verdwijnen van de eetlust is een hulpmiddel van het lichaam om de lever te ontlasten.

Luister in dit geval naar uw lichaam en laat het eten tijdelijk staan.

Als u gedurende enkele dagen uitsluitend sappen drinkt, keert de eetlust vanzelf weer terug.

Kauw langzaam en goed.

Eet nooit meer dan u lust en gebruik niets wat u slecht bekomt.

Gebruik zoveel mogelijk onbespoten groenten.

Warm groenten nooit op.

Voor mensen die moeilijk in slaap komen is een beker warme melk met een theelepel honing toegestaan.

Gebruik uitsluitend onbeschadigde emaille- of roestvrijstalen pannen. Toen Cornelis Moerman in de jaren dertig zijn therapie ontwikkelde,

ontmoette hij in de medische wereld weinig waardering.

Vanwege zijn onorthodoxe visie, die bovendien niet wetenschappelijk was onderbouwd, werden zijn ideeen niet serieus genomen.

Erkenning bleef dan ook lang uit.

Kanker voorkomen.

De laatste jaren wordt echter beetje bij beetje veel van wat Moerman al in de jaren dertig propageerde,

voorzien van een wetenschappelijke basis. Onderzoekers in binnen- en buitenland die zich buigen over de relatie tussen gezonde voeding en kanker,

hebben inmiddels onomstotelijk bewezen dat die relatie bestaat.

Het idee dat *** voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door de manier waarop wij leven,

eten en drinken is tegenwoordig algemeen geaccepteerd.

Zo is vastgesteld dat de kankersoorten die onder de blanke bevolking van Zuid-Afrika voorkomen, precies lijken op de kankers in West-Europa en Noord-Amerika,

waar een vergelijkbaar leefpatroon wordt aangehouden.

In het verlengde hiervan groeit de overtuiging dat *** voorkomen kan worden door gezond eten en leven.

Vele onderzoeken, onder andere aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, hebben aangetoond dat in groenten en fruit stoffen zitten, de zogenaamde anti-carcinogenen, die bescherming bieden tegen kanker.

De claim van Cornelis Moerman dat zijn therapie een rol kan spelen bij het voorkomen van kanker, is dus gehonoreerd.

Kanker genezen.

Het wetenschappelijke bewijs dat met de Moermantherapie *** genezen kan worden is nog niet geleverd.

Daar is een gedegen onderzoek voor nodig en dat is om verschillende redenen nog nooit uitgevoerd. Maar het empirisch (in de praktijk geleverd) bewijs is er wel degelijk.

Een retrospectief (terugblikkend op het verleden) onderzoek dat in 1991 werd voltooid, toont ondubbelzinnig aan dat een aantal kankerpatienten met uitsluitend toepassing van de Moermantherapie volledig is genezen.

Voor dit onderzoek ('Retrospectief onderzoek naar de effectiviteit van de Moermantherapie bij kankerpatienten',

Sdu Uitgeverij Plantijnstraat, 1991 en alleen nog te bestellen bij de Moermanvereniging voor de ledenprijs van e 20,40) was een strenge patientenselectie toegepast, omdat onomstotelijk moest vaststaan dat ze geen enkele reguliere behandeling hadden ondergaan.

Veel kankerpatienten, dikwijls door de reguliere medici opgegeven, zijn de afgelopen decennia met succes met de Moermantherapie behandeld.

Moerman's claims.

Cornelis Moerman claimde met zijn therapie twee dingen:

de genezende werking en het preventieve effect. Dat zijn zienswijze een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van *** is gehonoreerd.

Recente campagnes van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF om gezonder te eten ('Bordje gezond' en 'Geef *** minder kans, eet volop groenten en fruit')

laten daarover geen twijfel bestaan.

De genezende werking is weliswaar nog steeds omstreden,

maar er is wel een groeiende belangstelling voor de Moermantherapie als ondersteunende behandeling.

Geen wondermiddel

De Moermantherapie is geen wondermiddel.

Een aantal mensen geneest, bij anderen groeit de tumor minder snel.

Deze therapie brengt in ieder geval het lichaam in een optimale conditie, waardoor de kans op genezing aanzienlijk toeneemt.

Nagenoeg alle kankerpatienten die de Moermantherapie volgen voelen zich energieker, fitter en sterker en kunnen reguliere behandelingen beter verdragen.

Brengt de therapie geen genezing, de kwaliteit van de resterende levenstijd is in ieder geval beduidend beter.

Aanpassing voedingsregels

Cornelis Moerman ontwikkelde zijn voedingsregels in de jaren dertig.

Vergeleken met de kennis van de 21ste eeuw, was er in zijn tijd nog nauwelijks iets op het gebied van voeding en voedingsstoffen bekend.

Vitaminen, mineralen, enzymen, anticarcinogenen, het was nog bijna geheimtaal.

Moerman erkende zijn beperkingen en drong er bij artsen die zijn therapie eveneens toepasten op aan de voedingsregels aan te passen,

als nieuwe inzichten daar aanleiding toe gaven. De NTTT-artsen doen dat dan ook.

Op deze manier is een vernieuwd basisdieet ontstaan.

Artsen kunnen in individuele gevallen van dit basisdieet afwijken.

Het Houtsmullerdieet is een op het Moermandieet gebaseerde variant.

De voedingsregels zijn de laatste jaren wat versoepeld.

De lijst met voedingsmiddelen die voor kankerpatienten verboden zijn, is kleiner geworden.

In tegenstelling tot vroeger mag de kankerpatient best eens aardappelen eten, evenals sommige soorten vette vis.

Water en koffie mogen met mate.

Regels waarvoor geen wetenschappelijke onderbouwing is gevonden, zijn afgeschaft.

Ook voor de voedingswijze van de Moermantherapie is aanpassing aan de nieuwste inzichten noodzakelijk.

Cornelis Moerman heeft een begaanbaar spoor in de kankerbestrijding gewezen en een waardevolle basis gelegd.

Kanker en psyche

De Moermantherapie beperkt zich niet alleen tot het voedingsaspect.

De mens in al zijn diversiteit vormt het uitgangspunt, en dat betekent:

lichaam en geest. Er bestaat een nauwe samenhang tussen die twee.

Het is algemeen bekend dat psychische problemen ernstige lichamelijke gevolgen kunnen hebben, doordat ze het immuunsysteem aantasten.

Vooral stress kan onze weerstand flink ondergraven.

Een hoge werkdruk, spanningen in de relatie, verdriet om het verlies van een geliefde, eenzaamheid, angst, wrok,

er zijn legio zaken die een aanslag kunnen plegen op de gezondheid.

Wie dergelijke spanningen heeft doet er goed aan ze niet te negeren, maar ze onder ogen te zien en te zoeken naar een oplossing.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun emoties opkroppen, kwetsbaarder zijn voor *** dan mensen die dat niet doen.

Ernstige teleurstelling, een plotseling verlies of een hevige depressie kunnen het immuunsysteem flink belasten.

Spanning vormt dan ook een veel grotere bedreiging voor onze gezondheid dan we zouden willen.

Wie het risico op *** wil beperken, moet ook dit aspect nauwlettend in de gaten houden.

Bij iemand je hart luchten kan al bijdragen aan ontspanning.

Zijn de problemen groter, dan is het aan te raden professionele hulp te zoeken.

Terwijl somber denken je gezondheid negatief kan beinvloeden, is ook het omgekeerde waar.

Mensen met een positieve, optimistische inslag hebben een grotere kans om ziekte te boven te komen dan mensen die bij de pakken neerzitten en de strijd eigenlijk al opgegeven hebben. Vechtlust en een geloof in de goede afloop zijn positieve emoties die de weerstand versterken en de kans op genezing vergroten.

Het is enorm belangrijk voor kankerpatienten om weer grip op hun leven te krijgen.

Het immuunsysteem kikkert als het ware op van positieve gedachten.

Het volgen van de Moermantherapie kan uitstekend samengaan met een aanvullende psychologisch georienteerde therapie zoals de Simontontherapie.Kankerpreventie wint terrein

Iedereen is het er tegenwoordig over eens dat de manier van leven de kans om *** te krijgen beinvloedt.

Het klinkt u ongetwijfeld bekend in de oren dat roken longkanker kan veroorzaken,

lang in de zon zitten huidkanker kan opleveren en haastig uit de muur eten ook niet best is voor uw gezondheid.

In de eerste helft van de vorige eeuw was de overtuiging dat voeding en *** met elkaar in verband stonden lang niet zo wijd verbreid als nu.

De Vlaardingse arts Cornelis Moerman was een van degenen die er wel zeker van was dat voedsel invloed heeft op het ontstaan van kanker.

Hij bewees experimenteel dat *** met goede voeding te voorkomen en te genezen is.

Inmiddels heeft de opvatting dat voeding en *** met elkaar in relatie staan stevig voet aan de grond gekregen.

Het gezondheidsonderzoek houdt zich tegenwoordig volop met die relatie bezig.

Uit onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM) en de Landbouwuniversiteit Wageningen,

in tijdschriften voor voedingsvoorlichters, in folders van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelminafonds, overal blijkt dat de opvatting is geaccepteerd dat gezonde voeding een belangrijk preventief middel tegen het ontstaan van *** kan zijn.

Kankerbestrijding heeft meer kans van slagen als u begint met kanker-preventie.

Kanker kan voorkomen worden door een gezondere manier van leven.

Deze overtuiging, die de Moermanvereniging al jarenlang uitdraagt, heeft tegenwoordig in brede kring binnen de gezondheidszorg postgevat.

U kunt *** voor zijn.

'U heeft kanker', is een boodschap die niemand ooit te horen wil krijgen.

Veel mensen verbinden *** onverbrekelijk met overlijden.

De cijfers liegen er dan ook niet om.

Nederland heeft een bevolking van iets meer dan 15 miljoen inwoners.

In 1997 werd bij ongeveer 65000 mensen een kwaadaardige tumor gevonden.

Hierbij moet worden aangetekend dat het aantal gevallen van huidkanker relatief toeneemt en dat de kans op genezing van huidkanker vrij groot is.

In 1998 zijn in Nederland ruim 37000 mensen aan *** overleden.

Het aantal overledenen met *** als doodsoorzaak blijft sinds 1989 ongeveer gelijk. In relatie tot het totale aantal sterfgevallen in Nederland neemt het aantal doden door *** echter toe.

Vrijwel zonder uitzondering heeft iedereen in zijn familie- of vriendenkring wel iemand die aan *** lijdt, of die eraan is gestorven. Kanker is na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.

Over *** zou dan ook weinig opwekkends te vertellen zijn, als het daarmee ophield.

Maar *** hoeft niet dodelijk te zijn.

Kanker is te genezen.

En, wat minstens zo belangrijk is, u kunt *** voorkomen, door te kiezen voor een gezonde leefstijl en goede, gevarieerde voeding.

Het is niet zo dat wie nooit een sigaret heeft opgestoken gegarandeerd geen longkanker krijgt. Evenmin kan worden gesteld dat wie zijn leven lang sla eet en bietensap drinkt,

kanker kan uitsluiten. Maar de risico's voor *** kunt u wel terugbrengen door tabak af te zweren en een uitgebalanceerd voedingspakket te kiezen.

Zo zijn er meer maatregelen die u kunt nemen om het ontstaan van *** tegen te gaan.

Een maatschappij van makkelijk en veel

Gezond leven vraagt om een bewuste keuze.

Je moet je teweerstellen tegen trends in de huidige westerse samenleving die is gericht op overvloed, snelheid en gemak.

Een ongezonde leefstijl heeft alles met die trends te maken.

Ongezond leven bestaat vaak uit een aantal elementen die de gezondheid ondermijnen.

Zo gaan grote boosdoeners als slechte voeding, stress en weinig beweging vaak samen.

Wat voeding betreft breidt het assortiment van voedingsmiddelen voor vlugge bereiding en consumptie zich zienderogen uit.

De doorsnee-consument is gesteld op gemak en snelheid. Dat past bij het leeftempo dat veel mensen vandaag de dag aanhouden.

Velen hebben een drukke baan, met een hoog werktempo of combineren een druk gezinsleven met andere activiteiten.

Ze zijn laat thuis, hebben geen zin meer om lang in de keuken te staan of hebben helemaal geen tijd om te eten tussen de vergaderingen door. Maar al te vaak draait het dan uit op voorgesneden sla, een magnetronmaaltijd of een snelle hap uit de vitrines van een benzinestation.

Te vet, te veel, te weinig volwaardige bouwstoffen en te weinig variatie in de maagvulling is het gevolg.

Een slechte zaak, want onderzoek heeft aangetoond dat groenten en fruit een beschermende werking hebben tegen kanker.

Voor mensen die veel groenten (liefst rauw) en fruit eten, is het risico om *** te krijgen kleiner dan voor anderen.

Bij mensen die veel dierlijke vetten of vlees gebruiken, is de kans op het ontstaan van *** groter.

Dit zijn de onderzoeksstellingen in een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen verschillen in voedingsgewoonten en het ontstaan van kanker.

In zeven EEG-landen, waaronder Nederland, onderzoeken instituten als het RIVM wat de deelnemers aan voeding gebruiken en bij wie welke soort *** ontstaat.

In totaal doen meer dan 300.000 Europeanen aan het onderzoek mee, van wie ruim 40.000 Nederlanders.

In Nederland is de studie gestart in 1993. Ze loopt door tot zeker 2010.

Het is het omvangrijkste onderzoek ter wereld naar de relatie tussen voeding en kanker.

Het bevestigen van de onderzoekshypothesen zal ongetwijfeld leiden tot aanbevelingen om *** tegen te gaan door betere voeding.

De relatie tussen het voedingspatroon en het ontstaan van *** blijkt uit een overzicht van meer dan 200 wetenschappelijke onderzoeken, samengesteld door de Landbouwuniversiteit in Wageningen.

Daaruit komt naar voren dat het eten van circa 400 gram groenten en fruit per dag, het aantal nieuwe gevallen van *** in Nederland met 21% kan terugbrengen.

Dat is een zeer optimistische schatting, want het negatieve effect op de gezondheid van roken en alcohol drinken is hierin niet meegenomen.

Wordt dat negatieve effect wel meegenomen, dan nog kan het aantal nieuwe kankerpatienten met 7% dalen door meer groenten en fruit te eten. Nederlanders nuttigen dagelijks gemiddeld 128 gram groenten en 114 gram fruit.

Uitgaande van anderhalve portie extra per dag, is de kans op longkanker maar liefst met 40 tot 50% te verkleinen.

Voor maag-, slokdarm-, mond-, keel- en stembandkanker is de verlaging van het risico zelfs 50 tot 60%.

Voor *** van de dikke darm en de endeldarm gaat het om 30 tot 50%.

Voor baarmoederhals-, borst- en prostaatkanker ligt het percentage beduidend lager: 10 tot 20% vermindering. Al met al reden genoeg om meer groenten en fruit te eten.

Ga eens even 'op de rem' staan.

Naast slechte voeding doen ook drukte en spanning een grote aanslag op het weerstandsvermogen van uw lichaam.

Wie geen moment rust neemt, put zichzelf uit. U bent minder vatbaar voor ziekten, wanneer u af en toe de tijd neemt om even op adem te komen.

Overigens bevordert een 'leeg' leven de gezondheid ook niet.

Verveling vermindert de prikkel om te leven. Het beste na een drukke periode is even 'op de rem' te gaan staan en het wat kalmer aan te doen.

En beweeg meer als uw leven wat al te rustig verloopt.

Ook als u geestelijk onder druk staat,

doet u er goed aan ontspanning in te lassen.

Dat kan door niet alles zelf te dragen en op te kroppen,

maar uw hart bij iemand te luchten.

Praten over uw verdriet, woede, angst of teleurstellingen helpt de spanning verminderen die deze gevoelens met zich meebrengen.

Als u hevige emoties opkropt, belast u uw immuunsysteem. Hierdoor krijgt uw lichaam minder weerstand.

Wie spanning niet ontlaadt,

is kwetsbaarder voor ziekten, ook voor kanker. Het is goed u ervan bewust te zijn dat u, net als vrijwel ieder mens in de huidige samenleving,

onder druk leeft en dat het goed is die stress te verminderen door ontspanning te zoeken.Dr. Houtsmuller (? 1924), internist en ex-kankerpatient, heeft zichzelf genezen van *** door een dieet, dat aanzienlijk ruimer is dan het Moermandieet.

Hij zelf spreekt liever van een voedingstherapie dan van een dieet. Er mag namelijk een enkele keer gezondigd worden.

De methode.

De methode van Dr. Houtsmuller bestaat uit een combinatie van vier aspecten die de kankerpatient,

maar ook de gezonde mens, zou moeten hanteren bij de preventie en bestrijding van kanker:

Gerichte voeding.

Toevoegen van vitaminen, mineralen en sporenelementen

Het geven van kankerremmende stoffen zonder bijwerkingen

Mentale steun

1. Voeding

Het Houtsmullerdieet bevat zoveel mogelijk groenten en fruit.

Houtsmuller vindt dat een aantal groenten bij voorkeur rauw of in sapvorm moet worden genuttigd, omdat die groenten veel anticarcinogene (anti-kanker) stoffen bevatten. Bijvoorbeeld: broccoli, rode bieten, knoflook, tarwekiemen, alfalfa en wortelen.

Verder zijn in principe bijna alle groentensappen goed waarbij Houtsmuller specifiek nog noemt: andijvie, bloemkool, Chinese kool, groene kool, rode kool, witlof en spruitjes,

maar ook knolselderij, komkommer, paprika, peterselie, prei, radijs, selderij, allerlei soorten sla, spitskool, spinazie, tomaten en venkel.

Voor praktische adviezen hoe deze groenten in sapvorm klaar te maken en te gebruiken raadt Houtsmuller het boekje 'Verse sappen en hun geneeskracht' aan van Van Waning (1992).

Bijna alle groenten kunnen ook gekookt en/of in moesvorm worden gegeten.

Met de nadruk op alle peulvruchten, gekookt, omdat die protease-remmers bevatten, als bruine bonen, witte bonen, capucijners, linzen, maar bovenal sojabonen met het volgens Houtsmuller belangrijke BBI (Bowman Birk Inhibitor, een zeer sterke protease-remmer) en genistein.

2. Vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Naast het dieet, of misschien beter gezegd onderdeel van het dieet, is een scala aan voedingssupplementen.

In zijn boek beschrijft Houtsmuller een aantal in zijn ogen belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen.

We noemen deze hier niet expliciet, omdat wij geen arts of medisch deskundige zijn en omdat bij elke soort van *** er blijkbaar verschillende voedingssupplementen worden gegeven.

Voor bv. leukemie geldt een ander protocol van suppletie dan voor mond- en keelkanker.

Valstar vertelde ons dat hij in principe nooit een algemene, maar altijd een persoonlijke, op de individuele patient toegesneden orthomoleculaire dosering voorschrijft.

Raadpleging van een deskundig en gediplomeerd orthomoleculair arts lijkt ons hierbij absoluut noodzakelijk.

3. Kankerremmende stoffen.

Naast bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen adviseert Houtsmuller om specifieke kankerremmers als extra te nemen.

Ook hier geldt hetzelfde als voor de vitaminen enz. dat de dosering en keuze van kankerremmers bepaald wordt door de soort van *** en lichamelijke en geestelijke conditie van de individuele kankerpatient.

Raadpleging van een deskundig en gediplomeerd orthomoleculair arts lijkt ons hierbij absoluut noodzakelijk.

4. Mentale steun.

In de ogen van Houtsmuller is het erg belangrijk dat de kankerpatient mentale steun krijgt. Houtsmuller noemt dat ook wel geestelijk voedsel. Hij doelt in eerste instantie natuurlijk op partners, familie, vrienden,

maar wijst verder op de steun die genezen kankerpatienten, geestelijk verzorgers, huisartsen, specialisten en orthomoleculaire artsen met veel tijd voor hun patienten kunnen bieden.

Bij lopendebandwerk kunt u dat soort artsen beter mijden als het gaat om mentale steun.

I n het algemeen hebben mensen bij het horen van een dieet bij *** associaties van bonen, erwtensoep, veel rauwkost enz.

Het Moermandieet staat nog diep gegrift in het geheugen van vele mensen en dat wordt regelmatig nog gevoed door de tegenstanders van voeding bij kanker.

De Stichting tegen Kwakzalverij bv. probeert in alle publicaties daar de nadruk op te leggen.

Dat zo'n dieet vreselijk zou zijn en bijna niet vol te houden.

En dat was vroeger natuurlijk ook zo, maar door nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten is dat veel en ingrijpend veranderd.

Onze ervaringen met het Houtsmullerdieet, in feite een moderne variant van het Moermandieet, zijn veel positiever.

Natuurlijk moet je een omslag maken.

Onze ervaringen met het Houtsmullerdieet, in feite een moderne variant van het Moermandieet, zijn veel positiever.

Natuurlijk moet je een omslag maken.

Ik, Kees, was gewoon veel vlees te eten, bijna elke dag.

Ook hield ik van zoetigheid. Suiker, snoep, chocolade.

En als je dan ook nog een kapotte mond/keel hebt met veel slikklachten door de tumor en later door de bestraling dan moet je wel even doorbijten om bv. melkzuurgefermenteerde wortelsap of bietensap te drinken.

En ook andere gezinsleden worden geconfronteerd met een andere eetwijze.

Zeker aan kinderen is het moeilijk uitleggen waarom zij een ijsje of patat met een hamburger wat vaker zouden moeten laten staan.

Wij hebben dan ook een soort van compromis daarvoor gevonden, door wel een aantal dagen samen vanuit het dieet te eten,

en andere dagen eten Claire en Liza (mijn vrouw en dochter) gewoon wat ze lekker vinden.

Ik maak dan iets apart voor mezelf.

Inmiddels is het dieet bijna net zo gewoon als het 'normale' eten van voor mijn ziekte.

Bakken in olijfolie!!!

Bakken doen we voornamelijk in olijfolie

(reden hoog gehalte aan oliezuur), maar sesamolie en soja-olie zijn ook goed.

Zonnebloemolie niet.

Bakken is ongezond. Hoe minder hoe beter.

Als je het toch doet dan het liefst in een olie die bestand is tegen verhitten.

Olijfolie (en sesamolie) is goed bestand tegen verhitten.

Inmiddels adviseer ik ook voor het bakken de extra vierge te gebruiken.

In deze extra vierge zitten meer kankerremmende stoffen.

Deze is wel duurder - hoewel de Aldi een zeer betaalbare en door consumentenbopnd als best gekwalificeerde olijfolie extra vierge heeft -

om in te bakken en is minder bestand tegen verhitten.

Zelf doe ik als ik bak dat altijd in een combinatie van olijfolie met een

heel klein beetje roomboter.

Dat is beter voor de smaak, op zich is

roomboter goed bestand tegen verhitten en als het heter wordt dan 100 graden C.

begint het te sputteren. Als dat gebeurt draai je het vuur zachter en voorkom je dat je de olijfolie te erg verhit. Als olijfolie gaat walmen is het al gauw 200 tot 300 graden en dat is echt niet goed.

Alle andere olien liever niet gebruiken om te verhitten.

Met name

meervoudig onverzadigde vetten worden snel ranzig als je ze verhit en er ontstaan dan transvetzuren, deze transvetzuren zijn kankerverwekkend en zeer slecht voor je bloedvaten.

Of u uw producten in natuurwinkels of bij de gewone supermarkt koopt is niet belangrijk voor het klaarmaken van de gerechten.

O.i. is het beter uw groenten en fruit in de natuurwinkel te kopen,

maar dat is wat duurder en wij kopen voornamelijk in de gewone supermarkt en soms in de natuurwinkel.

Tips voor de broodmaaltijden

Eet in principe tarwebrood of volkorenbrood (liefst zuurdesem). Geen witbrood.

Volkoren pap met sojamelk en rozijnen/stukjes fruit.

Gebruik roomboter (dun gesmeerd). Geen margarine, ook geen speciale dieetmargarine (veel trans-vetzuren volgens Valstar).

Beleg met: magere kaas, tahin (Sesampasta), appel/perenstroop uit natuurwinkel (zonder toegevoegde suiker), engelse marmelade (zonder toegevoegde suiker), gekookt ei (liefst zachtgekookt), lever, stukjes fruit of bv. tomaat/paprika e.d. als het maar geen vlees is en weinig of geen suiker bevat.

Kwark met muesli of stukjes fruit (liever geen yoghurt, maar wel rechtsdraaiende biogarde). Eventueel met wat honing.

Drinken

Geperste groentensappen ,

liefst melkzuurgefermenteerd, bv. wortelsap, bietensap.

Kant en klaar verkrijgbaar in supermarkten en natuurwinkels, maar natuurlijk ook zelf te persen.

Fruitsappen.

Liefst aangelengd met water omdat vers geperst fruitsap, behalve citroenen, gemiddeld 15% suiker bevatten.

Volgens Houtsmuller wordt deze suiker na het drinken binnen 15 minuten in de lever omgezet in verzadigd vet.

Dat wordt opgeslagen en 's nachts aangeboden aan de lichaamscellen, dus ook aan de kankercellen. (zie Boek Houtsmuller 'Voeding als sterk wapen tegen kanker" blz. 47).

Groene thee (mag ook zwarte, maar groene is beter) in combinatie met zoethoutthee bv. en waar nodig een kop koffie (koffie zonder cafeine niet). (Cafeine is anti-oxidant volgens Houtsmuller/Valstar)

Karnemelk, vifit, biogarde, maar geen melk (teveel vet)

De kracht van groene thee.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat groene thee heilzame eigenschappen heeft:

Wie regelmatig groene thee drinkt, loopt minder risico op kanker, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen zoals angina pectoris (hartkramp), hartinfarcten en beroertes.

Groene thee stimuleert de spijsvertering en het afweersysteem, en heeft bovendien een antibiotische werking tegen virussen en schimmels.

Uitwendig gebruikt beschermt groene thee onze huid tegen gifstoffen in het milieu en tegen de felle zon; daardoor is de theeplant - wat maar weinig mensen weten - niet meer weg te denken uit de huidverzorgingsproducten van de cosmetica-industrie.

Groene thee heeft een remmende werking op een groot aantal functiestoornissen en aandoeningen - waarbij overigens opgemerkt dient te worden dat de heilzame werking vooral op het gebied van preventie ligt. Het sterkste punt van groene thee is dat hij mensen helpt om niet ziek te worden.

Op geestelijk vlak maakt groene thee het ons makkelijker te ontspannen en toch alert te zijn; de drank stimuleert de opmerkzaamheid, het concentratievermogen en het creatieve denken, zonder ons gespannen te maken, zoals bijvoorbeeld koffie doet.

Let wel, het is bekend dat groene thee een gunstige uitwerking kan hebben op onze gezondheid. Dit is echter geen garantie dat ook uw klachten of ziekten verdwijnen. Groene thee past in een strategie van voeding en gedrag om chronische ziekten en verouderingsziekten te voorkomen.

De bereidingswijze is belangrijk.

Tussendoortjes

Noten zijn toegestaan en zelfs goed volgens Houtsmuller. Walnoten, amandalen, hazelnoten bv. (reden is dat noten vitamine E en omega-3 vetzuren bevatten).

Geen pinda's en mais.

Fruit is altijd goed.

Vooral rood fruit als aardbeien, kersen, druiven, bessen, enz. Speciaal aanbevolen fruit: citrusfruit, ananas, grapefruit, kiwi, meloen, papaya.

Volkoren crackers met magere kaas, engelse marmelade, tahin enz.

Drinken:

Groenten- en fruitsappen zijn altijd goed.

Over de dag heen minimaal vijf bekers groene thee wordt aanbevolen.

Karnemelk, vifit, biogarde, maar geen melk (teveel vet) Rode wijn . Maximaal twee glazen per dag wordt aanbevolen door Houtsmuller en Valstar.

Volgens Ralph Moss is een glas rode wijn dezelfde als:

One glass of red wine (with its powerful antioxidant resveratrol) is equal to:

12 glasses white wine (witte wijn)

2 cups of tea (zwarte thee)

4 apples equivalent (appels)

5 portions of onion (uien)

5.5 portions egg plant (aubergine)

3.5 glasses of blackcurrant juice (zwarte bessensap)

3.5 (500 ml) glasses of beer (bier)

7 glasses of orange juice (sinaasappelsap)

20 glasses of apple juice (appelsap).

Overnemen en linken mag, mits met bronvermelding.

Uit Stichting Gezondheid Actueel

Eindredactie: Kees Braam.Kanker kan op een aantal manieren worden bestreden:

Voedingstherapieen:

De meest eenvoudige therapie is het eten van abrikozenpitten en/of bittere amandelen (geen zoete amandelen eten samen met de bittere).

Deze bevatten vitamine B17, ook wel amigdaline of leatrile genoemd.

Zo'n 60 per dag worden er aanbevolen.

Er is weerstand tegen dit dieet, omdat de oplossing te eenvoudig lijkt.

De pitten kunnen voor sommigen nogal vies zijn. Maar dit wordt voor een heel eind gecompenseerd door ze tezamen met abrikozen, appels of appelmoes te eten.

Het is het beste om de abrikozenpitten of bittere amandelen wat verspreid over de dag in te nemen en niet in een keer.

Mensen met bijvoorbeeld leverziekten kunnen klachten krijgen en kunnen het dan misschien niet aan.

Kleine kinderen hebben een hele grote lever, daarom wordt deze therapie voor kleine kinderen afgeraden.

Voor hen kunnen abrikozenpitten en bittere amandelen dodelijk zijn.

Men dient dus zelf te letten op eventuele bijwerkingen en men is er zelf verantwoordelijk voor als men kiest voor deze alternatieve kankertherapie, niet iedere tumor reageert daarbij even goed op deze therapie!

Als je er geen 60 per dag verdraagt, probeer het dan met wat minder.

Het helpt dan echter ook (veel) minder. Probeer de hoeveelheid met 5 of 10 pitten per dag op te voeren, zodat je in 12 of 6 dagen aan het rantsoen zit.

Preventief is het goed om zo'n 10 a 15 abrikozenpitten per dag te eten.

Zo vormt het ook een onderdeel van het Dr. Houtsmullerdieet.

Een combinatie van dagelijks 60 abrikozenpitten (verspreid over de dag) met het dieet van internist Houtsmuller is dan ook zeer aan te raden.

Sommigen hebben Dr. A.J. Houtsmuller belasterd, maar van de Hooge Raad mag de Vereniging tegen Kwakzalverij Dr. Houtsmuller geen kwakzalver of leugenaar noemen.

Een ongezonde levensstijl als roken, teveel zonnen, bruin bakken onder zonnebanken, snoepen, barbecuen en ongezond eten,

werkt altijd negatief in de strijd tegen kanker.

Ook kan een voortdurende irritatie van steeds hetzelfde lichaamsdeel, bijvoorbeeld door een scherpe kies of een kapot kunstgebit op den duur *** doen ontstaan.

De huidige milieuverontreiniging werkt helaas ook kankerbevorderend.

Sommige mensen zijn daarbij door een erfelijke aanleg meer bevattelijk voor bepaalde vormen van *** en dienen dan ook meer te letten op deze zaken en zich eventueel vaker preventief te laten onderzoeken, opdat vroegtijdig nog operatief kan worden ingegrepen.

Voedingssupplementen zijn overigens geen geregistreerde geneesmiddelen, een voedingstherapie is dus ook geen geneesmiddel. Sommige mensen hebben succes door het combineren van alternatieve en reguliere therapieen.

Aan de andere kant is het goed om te realiseren dat reguliere therapieen ook lang niet altijd genezen en schadelijke bijwerkingen kunnen hebben,

uw arts kan u hier meer over informeren.

Veel belovende nieuwe reguliere therapieen zijn het medicijn Gleevec en het pijnloos koken van tumoren met geluidsgolven:

Geluidsgolven:

Deze therapie is nog in een experimenteel stadium.

Een tumor wordt met gerichte geluidsgolven gekookt.

Op een mri-beeld kan het verhitten van de tumor worden waargenomen en zonodig aangepast.

Het omliggende gezonde weefsel wordt nauwelijks aangetast.

Het lichaam voert de restanten van de tumor zelf af in de loop van enkele maanden.

De negatieve bijwerkingen zijn veel geringer dan die bij bestraling met rontgenstraling.

Operatief verwijderen:

Dit heeft vooral zin als de hele tumor wordt verwijderd en er geen uitzaaiingen zijn.

Een doorsnijding van een uitzaaiing kan helaas averechts werken op een uiteindelijke genezing. Er kunnen kankercellen in het bloed komen,

wat verdere uitzaaiingen tot gevolg kan hebben.

Chemotherapie:

De bedoeling is dat de kankercellen net wel sterven en de gezonde cellen net niet.

Meestal zal dit resulteren in een eventuele korte levensverlenging, met een zwaardere terugval na langere tijd.

In de gevallen dat er wel herstel van *** optreedt, is er gevaar op een naslepende chronische moeheid.

Een chemotherapie die is ontworpen voor een specifieke kankersoort en in zeer lichte dosis wordt aangewend,

kan echt genezend zijn.

Het is echter altijd een afwegen van kansen.

Sommigen prefereren dan ook een chemotherapie gecombineerd met een voedingstherapie.

Bestraling:

Doel is de hele tumor dodelijk te bestralen.

Als er al uitzaaiingen zijn, dan is de waarschijnlijke negatieve bijwerking dat die zullen groeien,

wegens de afgenomen weerstand van het lichaam.

Als er geen uitzaaiingen zijn dan is er kans op genezing, zoals bijvoorbeeld bij vroegtijdige bestraling van stembandkanker.

Maar zelfs als er geen uitzaaiingen zijn, is het nog de vraag of alle kankercellen worden gedood. Als dat al het geval is, dan hebben de omliggende gezonde cellen echter een overdosis bestraling gehad met mogelijk kwalijke gevolgen op lange termijn.

Gleevec.

Een nieuw veelbelovend (aankomend) reglulier medicijn is Gleevec of Glivec.

Het is nog in een experimenteel stadium, maar de resultaten zijn veelbelovend.

In het Eindhovens Dagblad van 27 juni 2001 staat geschreven: De Amsterdamse onderzoeker en behandelaar dr. W. ten Bokkel Huinink,

als internist en oncoloog verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis,

spreekt van "het eerste op basis van basaal onderzoek ontwikkelde kankermedicijn dat echt werkt".

Hij rapporteert bij myeloide leukemie een werkingsgraad van negentig procent.

Inmiddels is ook bij een vrij zeldzame vorm van darmkanker (GIST, gastrointestinal stromal tumors,

oftewel tumoren aan het steunbindweefsel in de darm) de werkzaamheid van Glivec aangetoond.

Disclaimer:

Dit artikel is niet bedoeld als vervanger van uw huisarts of specialist. U dient alles te overleggen en te verifieren met uw arts. Courgette-tagliatelli met zalmsnippers in knoflooksaus.

Ingredienten:

Olijfolie met klontje boter voor bakken (zie methode Houtsmullerdieet)

Verse bieslook

Tagliatelli voor vier personen

1 courgette

300 gram zalmsnippers

2 teentjes knoflook

6 tomaten

tamari of shoyu .

Bereiding:

Kook de tagliatelli volgens gebruiksaanwijzing gaar in ongeveer 8 minuten.

Meng de kleingesneden bieslook met 4 eetlepels olijfolie in een aparte kom

Halveer de courgette (goed wassen vooraf) Haal zaadjes eruit met theelepel en schaaf de courgette met raps in lange dunne slierten. Hoe dunner hoe beter. Schep de courgetteslierten door de kokende pasta en laat nog 1 minuut meekoken. Daarna afgieten en warm bewaren (afgedekt in handdoek bv.)

In de olijfolie de zalmsnippers roerbakken (een minuut of 2/3) samen met de knoflook.

Op smaak brengen met wat peper en tamari of shoyu, hoewel het zonder die toevoegingen net zo lekker schijnt te zijn.

Daarna van vuur af de kleingeknipte bieslook erdoor roeren.

Bak in een aparte pan de grofgesneden tomaten op matig vuur in de olijfolie met een knoflookteentje geperst erbij tot de tomaten zacht zijn.

Serveer de tagliatelli met daaroverheen een lekkere schep zalmsaus en ernaast de warmgebakken tomaten.

- Toetje: een papje a la ?Budwig?

Ingredienten:

In ?nader? te bepalen verhoudingen:

biogarde

noten

honing

fruit: banaan + appel

KLEURENDIEET.

Kip-Shiitakesoep.

Voorgerecht voor 4 personen van het combinatietype

18 dl kippenbouillon

170 gram verse shiitakes, in blokjes

2 el gemalen en gepelde verse gember

3 el vissaus (oestersaus of visbouillon is ook goed)

1 el sesamolie

? tl chili- of pepersaus

3 kopjes dungesneden paksoi

4 tl (rijst)azijn

2 lente-uitjes, in plakjes

1 el zoutarme sojasaus

Breng de kippenbouillon samen met de paddestoelen en de gember in een pan aan de kook.

Draai het vuur laag en laat het geheel 3 minuten zachtjes koken.

Voeg de vissaus, sojasaus, sesamolie en de chilisaustoe: laat 2 minuten zachtjes koken.

Voeg de paksoi toe: laat zachtjes koken todat de paksoi zacht is geworden.

Roer azijn erdoorheen, kruid de soep op smaak en schep hem in kommetjes.

Garneer met lente-ui en dien op.

- Penne-pasta met rucola, courgette, walnoten en gepeperde geitenkaas

Hoofdgerecht voor 8 personen van het combinatietype

6 kopjes penne-pasta, gekookt

3 el olijfolie

3 teentjes knoflook, gesnipperd

1 bosje rucola of gemengde groente, gewassen

3 courgettes, in even grote reepjes gesneden

1 ui, gesnipperd en gefruit in olijfolie

200 g geroosterde walnoten

100g verkruimelde gepeperde geitenkaas

2 el gehakte peterselie

zeezout en peper om op smaak te brengen

Rooster de walnoten: verdeel ze over de bakplat in de oven (200 graden C), rooster ze 5 minuten.

Verhit de olijfolie langzaam in een grote koekepan of braadpan en fruit de knoflook, ui en courgette

Voeg de rucola toe en bak deze kort mee.

Voeg de walnoten, geitenkaas en gekookte penne toe en laat 2 minuten koken

Voeg zeezout en peper toe en garneer met peterselie.Bereiding preistamppot:

Gedroogde tomaten in stukjes snijden en aardappels schillen en ook in vierkante blokjes snijden.

Prie, aardappelblokjes en tomaten in olijfolie ca. 2 minuten roerbakken.

Daarna 1 dl. water toevoegen en zachtjes mengsel laten smoren.

Aardappelmengsel met pureestamper fijnstampen. Peterselie en creme-fraiche erdoor roeren, zodat een smeuiige stamppot ontstaat.

Al roerend op laag vuur heet laten worden en op smaak brengen met nootmuskaat en peper (niet teveel van beide)

Bereiding gebakken ananas:

Ananas in lengte in 4 parten snijden. Harde kern eruit halen.

In koekenpan roomboter verhitten en de ananasdelen om en om ca. tien minuten bakken op laag vuur. Af en toe keren.

In aparte kom kardemom, piment en honing door elkaar mengen.

Bestrijk daarmee de warme ananas en serveer naast de preistamppotschotel of serveer de ananas achteraf als toetje.

Ingredienten zalmmoot met wortels en zilvervliesrijst/wilde rijst:

4 zalmmoten van ongeveer 200-300 gram per stuk (bij de visboer het verst)

vier teentjes knoflook klein gesneden

twee gesnipperde uien

250 gram biologische champignons (mag ook Shiitake of kastanje-champignons)

vier tomaten in partjes gesneden

Italiaanse kruiden (gedroogd of vers)

Scheutje olijfolie (extra vierge).

eetlepel Tamari of Shoyu

750-1000 gram worteltjes (vers of gewassen en geraspt)

Rijst naar behoefte .

Bereiding:

Bak in olijfolie mengsel van gesnipperde ui en knoflook goudgeel (niet aan laten bakken)

Schep mengsel uit pan en bak daarin de zalmmoten aan beide kanten licht bruin (niet te hard)

Voeg mengsel van ui en knoflook toe en voeg ook de champignons, tomaten en italiaanse kruiden toe. (gedroogd liefst strooien over zalmmoten).

Met deksel op de pan 10 minuten laten sudderen. (keer zalmmoten enkele keren om)

Ondertussen rijst koken.

Daarnaast worteltjes beetklaar koken in weinig water.

Serveer met tomatensalade erbij.

Gevulde paprika met geitenkaas en ansjovis,4 pers.

Ingredienten: gevulde paprika met geitenkaas en ansjovis:

150 gram verse geitenkaas

1 blikje ansjovisfilets

? zakje verse koriander

4 kleine paprika's

wat verse sla melange

Bereiding:

Geitenkaas boven kom verkruimelen

Ansjovis uit laten lekken en klein snijden

Koriander fijn knippen.

Ansjovis en koriander door geitenkaas mengen. Eventueel wat peper erbij.

Een ovenschaal licht invetten met wat olijfolie.

Paprika's voorzichtig opensnijden en vullen met geitenkaasmengsel, dichtvouwen en in de ovenschaal zetten.

Oven op 175 graden voorverwarmen en schaal in oven zetten.

Schotel ongeveer tien minuten in de oven.

Serveren op een bord waarop de sla-melange is verdeeld, met een dressing van olijfolie, appeldiksap, citroensap en gedroogde pizzakruiden.

Op de sla de paprika's leggen en serveren met warme ciabatta.

. Linzensoep.

Ingredienten: linzensoep

- 250 gram bruine linzen

- 1 ui, gesnipperd

- 3 grote tenen knoflook

- 1 winterwortel, in kleine stukjes

- 1 stok prei, in plakken van 1 cm

- ? struik bleekselderij, in stukjes

- 1 dessertlepel pittige kerrie

- 1 dessertlepel garam massala

- scheut rode wijn

- 1 eetlepel bonenkruid

- 2 laurierblaadjes

- bouillonblokjes

Bereiding:

1. Week de linzen in een pan met ruim water zo mogelijk een paar uur. Dit kan worden overgeslagen, de kooktijd wordt dan wat langer.

2. Giet het weekvocht af, zet de linzen op met ruim vers water, een teentje knoflook, een eetlepel bonenkruid, twee laurierblaadjes.

3. Kook de linzen gaar. Het hangt af van soort en ouderdom hoe lang dat duurt, van drie kwartier tot meer dan een uur. Proef af en toe om te checken hoe gaar ze zijn.

4 Bak ondertussen in een zware pan met dikke bodem de gesnipperde ui en 2 tenen fijngehakte knoflook even aan in de olijfolie. Voeg de prei toe en roerbak even mee. Voeg dan de kerrie en de garam massala toe, roer goed en bak tot de specerijen geuren. Blus af met rode wijn. Doe de klein gesneden wortel erbij, voeg water toe tot alles onder staat en laat zachtjes sudderen tot de wortel bijna zacht is. Doe dan de bleekselderij erbij, een uitgeperste knoflookteen en sudder nog 5 minuten. Voeg tenslotte de linzen toe en warm alles goed door.

5. Maak op smaak af met peper en bouillonblokjes. Lekker met donker brood met gesmolten geitenkaas. Meteen opdienen kan, maar na een dag smaakt de soep nog beter.

Vietnamese groentenloempia's met gele rijst, 4 pers.

Dit gerecht is niet helemaal volgens Houtsmuller, maar de bereidingswijze is zo dat de loempia's weinig vet bevatten. Zeker als de loempia's goed uitlekken.

Dat is een beetje veel voor 4 personen. Pas anders hoeveelheid aan.

Ingredienten Vietnamese groenteloempia's met gele rijst::

50 gram dunne sperciebonen in reepjes gesneden

tamari of shoyu

olijfolie

100 gram tauge

teentje knoflook in dunne reepjes gesneden

? winterwortel in dunne reepjes gesneden

50 gram kastanjechampignons in plakjes gesneden

1 blikje bamboespruiten uitgelekt.

2 lente uitjes in ringen gesneden

1 eetlepel hosinsaus

2 theelepels gemberpoeder

1 eetlepel sherry

15 rijstvellen (Toko)

frituurolie

Voor wie wil een potje zoetzure chilisaus als dipsaus

Ingredienten gele rijst:

Zilvervliesrijst of wilde rijst (300 gram)

Twee theelepels kerrie of kurkuma

400 gram verschillende soorten champignons (liefst met shiitake erbij)

1 groene paprika

enkele teentjes knoflook

Bereiding:

Kook de sperciebonen ongeveer 1 minuut in kokend water. Laat ze goed uitlekken.

Verhit de olijfolie in een wok of braadpan op hoog vuur en roerbak alle groenten tegelijk ongeveer 1 minuut.

Voeg de hoisinsaus, gemberpoeder en sherry toe en breng op smaak met een scheutje tamari of shoyu. Roerbak nog een minuut.

Haal de wok van het vuur, laat de groenten afkoelen en uitlekken.

Week de rijstvellen ongeveer 20 seconden in heet water. Leg elk rijstvel op het werkblad en schep in het midden een flinke eetlepel van het groentenmengsel.

Vouw beide zijkanten van het rijstvel over de vulling en rol vervolgens het rijstvel met vullikng op tot een loempia.

Verhhit de frituuolie tot 180 graden C. Frituur de loempia's in ca. 3 minuten krokant en laat ze op keukenpapier goed uitlekken.

Bereiding gele rijst:

Kook rijst in ruim water met 1 theelepel kerrie of kurkuma toegevoegd

Maak champignons en paprika schoon en snijdt beide groenten in stukjes. Snijdt knoflook klein of pers fijn.

Verhit olijfolie in braadpan en bak champignons, paprika met knoflook en kerrie ongeveer twee minuten. Op smaak brengen met wat tamari of shoyu. Meng de groenten door de gele rijst.

Serveer rijst en loempia's met een fruitsalade naar eigen smaak. Denk bv. eens aan mango, perzik, avocado enz.

Limabonen gegratineerd.

Ingredienten Limabonen gegratineerd:

2 uien, kleingesneden

2 stengels bleekselderij, in ringen gesneden

olijfolie

2-3 teentjes knoflook, geperst

2 blikken tomatenblokjes op sap

2 dl. droge witte wijn

theelepel tijm

3-4 blikken limabonen (400 gram per blik)

tamari of shoyu

300 gram zachte geitenkaas

5 eetlepels broodkruim (volkoren)

Bereiding:

Fruit de groenten en de knoflook in de olijfolie op niet al te hoog vuur

Voeg de tomaten met het vocht, de wijn en de tijm toe en kook dit ongeveer 10 minuten tot een deel van het vocht is verdampt.

Laat de bonen uitlekken.

Schep de bonen door de saus en breng op smaak met tamari of shoyu

Doe het bonenmengsel in een ovenschaal, verkruimel de geitenkaas over de schotel en strooi het broodkruim er over.

Verhit de schotel in een voorverwarmde over (200 graden) tot de kaas is gesmolten en er een licht bruin korstje opkomt.

Serveer met veldslasalade.

Gestoofde zeeduivel.

4-6 stuks zeeduivel (400-600 gram)

2 uien

4 teentjes knoflook

2 prei

1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes op sap

1,5 dl visbouillon (zelfgemaakt of blokje)

zilvervliesrijst voor 4 personen

worteltjes voor 4 personen

150 gram diepvriesdoperwtjes

Bereiding:

Hak de uien klein. Snijd de knoflook in kleine schijfjes. Maak de prei schoon en sSnijd de prei in stukjes. Maak de zeeduivel schoon (laat dat bij de visboeer doen). Verhit de olie. Fruit de ui. Voeg de knoflook, de prei, tomaten en bouillon toe en stoof dit met de deksel op de pan een minuut of 5. Voeg daarna de zeeduivel toe en stoof nogmaals een 15 - 20 minuten op een zacht vuur. Maak op smaak met tamari of shoyu en bieslook en dille.

Serveer met zilvervliesrijst en mix van beetgaar gekookte worteltjes (vers) en doperwtjes (diepvries).

Zoetzure zuurkool met gebakken ananas.

Ingredienten zoetzure zuurkool:

750 gram zuurkool naturel

1 kg. Bloemige aardappels (biologisch)

150 gram geitenkaas

100 gram hazelnoten (met vlies)

2 uien

2 appels (zoetzuur)

1 beker zure room (125 cl.)

1 klontje roomboter (ongezouten)

olijfolie

scheutje magere melk

bijgerechten: gebakken ananas met honing/kruidensaus

ingredienten:

1 kleine ananas

1 theelepel roomboter (ongezouten)

1 theelepel gemalen kardemom

1 theelepel gemalen piment

3 eetlepels vloeibare honing

Bereiding:

Kook de aardappelen met weinig water gaar in 20 minuten.

Laat de zuurkool uitlekken en snijdt daarna nog wat kleiner

Bak de gesnipperde uien op laag vuur in de olijfolie glazig.

Leg daarna de zuurkool op de uien en strooi de gehalveerde hazelnoten erop en dek de pan af.

Voeg na een minuut of vijf de geschilde en in stukjes gesneden appels toe aan de zuurkool en dek opnieuw de pan af.

Pureer de gekookte aardappels met een klontje boter en een scheutje melk en roer dan het zuurkoolmengsel en de stukjes geitenkaas erdoor en klop de zure room door de schotel voor extra smeuigheid.

Serveer met warme gebakken ananas.

Bereiding gebakken ananas:

Ananas in lengte in 4 parten snijden. Harde kern eruit halen.

In koekenpan roomboter verhitten en de ananasdelen om en om ca. tien minuten bakken op laag vuur. Af en toe keren.

In aparte kom kardemom, piment en honing door elkaar mengen.

Bestrijk daarmee de warme ananas en serveer naast de zuurkoolschotel of serveer de ananas achteraf als toetje

Gevulde koolrolletjes.

Ingredienten Gevulde koolrolletjes:

3 koppen zilvervliesrijst

1 kop volle boekweit

2 gesnipperde uien

100 gram noten (amandelen, hazelnoten enz. geen pinda's)

1 1/2 dessertlepels karwijzaad

1 kop rozijnen

pakje tomatensaus (zonder toevoegingen)

16 hele groene koolbladeren.

Bereiding:

Kook de zilvervliesrijst en de boekweit samen gaar.

Stoom de koolbladeren even boven kokend water of giet kokend water over de koolbladeren

Vermeng daarna alle ingredienten met de rijst/boekweit behalve de tomatensaus en de koolbladeren.

Voeg daarna zoveel tomatensaus toe totdat er een vochtig mengsel ontstaat.

Vul alle koolbladeren met porties van het mengsel en rol deze op en zet vast met een cocktailprikker

Leg de koolrolletjes in een vuurvaste ovenschaal en schenk de overgebleven tomatensaus royaal eroverheen.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden en stoof ongeveer 20 minuten tot de kool gaar is.

Serveer met bietjessalade.

Courgettepizza met sojagehakt.

Dit recept is voor twee personen, maar is natuurlijk gemakkelijk aan te passen aan meerdere personen

Ingredienten Courgettepizza met sojagehakt:

Ingredienten:

1 kleine courgette

1 bakje sojagehakt bv. quorn of van het AH merk (175 gr.).

2 eetl. olijfolie

1 eetl. verse tijmblaadjes.

? eetl. fijngehakte rozemarijnblaadjes

? eetl. fijngehakte verse salie

tamari en peper

1 blikje gekoeld pizzadeeg (Danerolles)

1 ? dl. gekruide tomatensaus

150 gr. mozzarella

Bereiding:

Verwarm de oven op 225*C.

Was intussen de courgette en snijd hem in kleine blokjes.

Schep in een kom de courgette, de sojagehakt, de olie, de tijm, de rozemarijn en de salie door elkaar. Voeg tamari en peper naar smaak toe.

Bekleed een pizzavorm van ca. 28 cm met het pizzadeeg.

Strijk de tomatensaus erover uit en verdeel het courgettemengsel erover.

Rasp de mazzarella en strooi het erover.

Bak de pizza in de oven in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Lekker met bv. een frisse gemengde salade van waterkers, veldsla en bosui.

Home Recepten