Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Verschillende soorten dressings

Je kunt dressings in de winkel kopen, maar lekkerder is het om ze zelf te maken. Kruidenvinaigrette Lekker in tomatensalades en komkommmersalades.

  • 3 el wiitwwijnazijn

  • 1-2 el fijngesneden sjalotjes

  • 2-3 el fijngesneden kruiden bv platte peterselie, bieslook, kervel, dragon en basilicum.

  • 6-8 el extra vierge olijfolie.

Tomatenvinaigrette Lekker in bonensalades en in pastasalades

  • 4 el rodewijnazijn

  • 2 tomaten, ontveld en klein gesneden

  •  ½ sjalotje, zeer fijn gehakt

  • ½ teen knoflook, zeer fijn gehakt

  •  Snuf suiker

  •  8 el extra vierge olijfolie

Klasieke vinaigrette lekker in salades met kropsla

  • 4-5 el wittewijnazijn

  •  1 el dijonmosterd

  •  2 sjalotjes zeer fijn gesneden

  •  8 el extra vierge olijfolie

Knoflookvinaigrette lekker in aardappelsalades

  • 2-3 el wittewijnazijn

  • 1-2 el sjalotjes zeer fijn gehakt

  • 1-2 takjes fijngesneden peterselie

  • 1 teen knoflook door de pers

  • 6 el  extra vierge olijfolie

Dilledressing Lekker in saladesmet ijsbergsla

  • 1-2 el citroensap

  • 5 el zure room

  • 150 g magere yoghurt

  • 2 el milde olijfolie

  • ½ bos dille, fijngehakt.

Sinaasappeldressing Lekker in salades met venkel, wortel of witlof

  • 1-2 el limoensap

  • 4 el versgeperst sinaasappelsap

  • Rasp van ½ biologische sinaasappel

  • ¼ tl geraspte gemberwortel

  • Mespunt cayennepeper

  • 6-8 el arachide- of zonnebloemolie

Oosterse Vinaigrette Lekker in komkommersalades en in salades met groene asperges

  • 2 el sherryazijn

  • 1-2 tl Japanse sojasaus

  • ¼ tl gemalen koriander

  • ¼ tl geraspte gemberwortel

  • 1 el rode en 1 el gele paprikablokjes

  • 6 el arachide of zonnebloemolie

Roquefortdressing  lekker in salades met bleekselderij of met witlof.

  • 1 el citroensap

  • 5 el crème fraîche

  • 4-6 el magere yoghurt

  • 2 el extra vierge olijfolie

  • 100 g roquefort, fijngemaakt met een vork.

Thousand- Island- saus lekker in salades met little gem of met bloemkool

  • 150 g Griekse of Turkse yoghurt

  • 2 el zonnebloemolie

  • 2 el wittewijnazijn

  • 2-3 kleine augurkjes, zeer fijn gehakt

  • 2-3 geroosterde (rode) paprika’s zeer fijn gesneden.

  • Mespunt chilipoeder

Klop alle genoemde ingrediënten door elkaar tot een gladde saus en breng deze op smaak met versgemalen peper en zout.

Schudden in een brandschone jampot met deksel gaat ook prima.

Wanneer je een dubbele hoeveelheid maakt, kun je de dressing hierin meteen in de koelkast bewaren.

 

Home Recepten Kookboeken