Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Opbouw van een diner

Het beste voor het laatste bewaren? Voor dessert fans is dat wellicht zo, maar waarom bewaren we het dessert eigenlijk tot het laatst? Wat woorden over de opbouw van een diner. Toen ik gisteravond tijdens een diner (recensie) wat kaas geserveerd kreeg voor het dessert, vroeg ik me af of dat wel de juiste volgorde was. Ik ben toen wat gaan zoeken en vond een 'officiele' volgorde van een diner.

  • Koud voorgerecht met schaaldieren

  • Koud voorgerecht vis

  • Koud voorgerecht gevogelte

  • Koud voorgerecht vlees

  • Soep

  • Warm voorgerecht groente

  • Warm voorgerecht vis gepocheerd

  • Warm voorgerecht vis gebraden

  • Warm voorgerecht gevogelte

  • Warm voorgerecht vlees

  • Hoofdschotel vis

  • Hoofdschotel wit vlees

  • Hoofdschotel rood vlees

  • Warm tussengerecht

  • Koud tussengerecht

  • Sorbet

  • Hoofdschotel wild

  • Gemengde salade

  • Groenteschotel

  • Kaasgerecht

  • Fruit

  • Taart van vruchten

  • Mousses en bavarois

  • Ijs

  • Koffie met zoetigheden

Toen ik een aantal maanden geleden in een boek iets las over de opbouw van een diner, ben ik daar wat meer op gaan letten en mee gaan experimenteren. Met bovenstaande volgorde denk ik dat er een hele aardige opbouw neergezet is. De grote vuistregel die ikzelf in mijn achterhoofd probeer te houden bij het kiezen van een kaart, is dat je niet een lichte hoofdschotel neemt na een enorm zwaar voorgerecht. Het gemiddelde diner (voor mij tenminste) blijft tenslotte uit 4 gangen bestaan, inclusief de koffie.
Home Recepten