Stomen is gezond en heerlijk Stomen is een gezonde, snelle en eenvoudige bereidingswijze. En bovendien bijzonder smakelijk! De techniek wordt vooral in het Verre Oosten toegepast en is eeuwenoud, maar toch helemaal van deze tijd. Bij stomen worden de ingredienten gegaard in de hete damp van een kokende vloeistof, zoals bouillon. Vlees blijft extra mals en sappig en groenten smaken lekker fris en knapperig.De voordelen van stomen zijn groot: de vitamines en mineralen in de ingredienten blijven beter behouden dan bij ?gewoon? koken, groenten blijven mooi op kleur en doordat er geen vet wordt toegevoegd is het ook een heel slanke bereidingswijze. Een minpuntje: normaal gesproken wordt vlees, dat in een elektrische stoompan of bamboe stoommandjes wordt gegaard een beetje grijs van kleur, omdat er geen knapperig korstje kan ontstaan. Daar hebben we iets op gevonden: door het vlees een ?jasje? te geven van bijvoorbeeld verse kruiden, pesto marinade of een plakje ham ziet het vlees er ook na bereiding heel lekker uit. Bovendien behoudt het vlees alle goede eigenschappen van stomen: het blijft extra mals en sappig, het is vlug klaar en bijzonder lijnvriendelijk.Enkele tips voor een lekker jasje:

Spek en ham: Alle soorten zijn geschikt, mits niet te dik gesneden.
“Kruiden”jasjes, van bijvoorbeeld gekleurde specerijen (kerrie en paprika), kokos of verse kruiden.
Marinades, bestaande uit pesto of kruidenpasta of op basis van ketjap of sojasaus.
Notenmixen. Als basis kunt u 65 gram pijnboompitten gebruiken, met daaraan toegevoegd: ? theelepel witte pepter, 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes, 1 eetlepel venkelzaad en ? theelepel kerrie, of u vervangt de sesamzaadjes, venkelzaad en kerrie bijvoorbeeld door 1 eetlepel karwijzaad. Notenmixen kunt u pureren met de staafmixer.