Tafelmanieren

Een geheugensteuntje tafelmanieren Bron : De verzameling van Kris VANHOUTTE

Velen voelen zich onzeker wanneer zij worden uitgenodigd voor een min of meer officieel diner en zelfs ziet men er vaak tegenop om in een restaurant te eten. Die onzekerheid komt meestal voort uit de onbekendheid met wat men verstaat onder goede tafelmanieren, waarachter men trouwens veel meer zoekt dan er te vinden is.

Daarom volgen er hier een paar algemene richtlijnen. Weliswaar kunnen tafelmanieren van land tot land en van streek tot streek verschillen, maar als u de hoofdzaken, zoals die hier worden voorgesteld, ter harte neemt zal niemand u ooit van slechte manieren beschuldigen.

Het servet legt u bij de aanvang van de maaltijd in driedubbele strook over de knieen. Na afloop van de maaltijd legt u het naast uw bord. U dient het dan niet op te vouwen.

Wacht met eten tot iedereen bediend is of zichzelf bediend heeft; eventueel tot uw gastvrouw het sein daartoe geeft.

Uw bord stond aan de rand van de tafel. Houd het daar !

Begin niet royaal met specerijen te strooien. Dit is uitermate onbeleefd tegenover degene die de maaltijd bereidde. Proef eerst en als u dan meent specerijen etc. te moeten toevoegen, doe het dan met mate.

Eet onhoorbaar met gesloten mond. Praat en drink niet met een volle mond !

Houd uw lepel in onderhandse greep en eet uw soep van de lage kant van de lepel. Wip uw bord niet op om ook het allerlaatste beetje – hoe lekker ook – te kunnen opscheppen. Tijdens de soep en in het algemeen als u uw linkerhand niet gebruikt, rust deze naast uw bord op tafel – let wel : uw hand, niet uw arm.

Vork en mes houdt u in bovenhandse greep, het mes rechts. Breng het voedsel met uw vork naar uw mond: het mes mag de mond nooit raken !

Wanneer u uw bestek even niet gebruikt, houdt u dit niet als steekwapens omhoog. Laat het naar uw bord wijzen.

Groenten en aardappelen worden niet geprakt en gemengd.Begin niet met uw vlees klein te snijden, maar snijd, zo vaak u een hapje vlees wilt nemen, dit af.

Als u met uw tafelbuur wilt spreken, als er een toespraak wordt gehouden of als u om welke reden dan ook de maaltijd even wilt onderbreken, legt u mes en vork gekruist op uw bord, de tanden van de vork naar beneden. Het bestek mag daarbij niet op de tafel rusten.

Als u ophoudt met eten, legt u mes en vork naast elkaar schuin van rechts beneden naar links boven op het bord, de tanden van de vork omlaag gericht.

Wanneer u tijdens de maaltijd iets nodig hebt, dat u van uw plaats niet kunt bereiken zonder voor degene die naast u zit langs te reiken, verzoekt u haar of hem het u aan te geven.

Neem niet teveel op uw bord. Het getuigt niet van goede manieren om restjes op uw bord achter te laten. Eet uw bord leeg, maar schraap het niet schoon !

Aardappels mag u niet snijden – u maakt ze zonodig met uw vork klein.

Als uw gastvrouw toestemming verleent, kunt u eventueel botjes afkluiven. U gebruikt daarbij uw linkerhand.

Graten neemt u met twee vingers tussen uw lippen weg en legt u op de rand van uw bord. Pitten van kersen of pruimen deponeert u uit uw mond in het holletje van uw gesloten rechterhand en vervolgens op uw bord.

Neem een wijnglas onder de kelk bij de steel, maar drink pas nadat u met uw servet uw lippen hebt gereinigd.

Rook tijdens de maaltijd of tussen de diverse gangen niet. Dat mag pas na het nagerecht – mits andere aanzittende of de gastvrouw daartoe toestemming geven.

Wanneer bij enige gelegenheid onverhoopt zou blijken dat bovenstaande regels niet toereikend zijn, zodat u zich onzeker voelt, kijk dan onopvallend hoe anderen het probleem voor u oplossen.

4 Reacties

 1. Leuk deze wetenswaardigheden, neem ze mee.

  Groetjes Jozianne

 2. Ik heb deze pagina bij mijn favorieten gezet.
  We zien wel of we er iets mee doen de komende

  Groetjes Milkyway alias Kindkimkookt

 3. Ik heb deze pagina bij mijn favorieten gezet.
  We zien wel of we er iets mee doen de komende

  Groetjes Milkyway alias Kindkimkookt

Geef een reactie