Hoe schik je een Chineese tafel. Bron : Gloria Bley Miller – Groot Chinees Kookboek

Een Chinese maaltijd kan men op elk soort servies opdienen; authentieke Chinese schalen maken de maaltijd echter interessanter en geven haar een bepaalde sfeer en schoonheid. Deze schalen, verkrijgbaar in vele maten, vormen, dessins en kleuren, zijn betrekkelijk goedkoop; men kan ze in elke Chinese winkel vinden. De eettafel wordt gedekt met een eenvoudig wit tafellaken; bloemen of andere versiersels worden nooit gebruikt – de schoonheid van het eten zelf is voldoende.

SCHALEN

De schalen worden in het midden van de tafel geplaatst, waar ze een vierkant vormen met op elke hoek een platte schotel. De soepterrine wordt helemaal in het midden gezet. (Aangezien de meeste tafels rond zijn vormt dit vierkant in het midden een interessant contrast.)

Soepterrine. Groot en diep met rechte kanten zoals een souffleschaal. Voor ongeveer 2 liter soep.

Andere schalen. Zowel diepe als ondiepe schalen op een laag voetje voor gesauteerde en gefrituurde gerechten. Lange platte schalen voor hele vis. Ronde schalen voor koude gerechten. Grote ondiepe schalen voor langzaam gekookt vlees.

Lepels. Van porselein of metaal, in diverse maten, voor het opscheppen van soep en andere gerechten.Dipschaaltjes. Kleine schoteltjes voor toekruiden als verse mosterd, hoisinsaus, pruimensaus, etc. Voor soja, pikante saus en azijn worden kleine flesjes gebruikt.

Theepot. Porselein of keramiek; groot genoeg voor 4 a 6 kopjes thee; bij voorkeur met theemuts. De duurdere Chinese theepotten koopt men compleet met bijpassend mandje, waarvan de gewatteerde binnenkant met vrolijk gekleurd materiaal bekleed is.HET DEKKEN VAN DE TAFEL

Op elke plaats wordt een soepkom gezet op een bord; de soeplepel is in de kom of ligt rechts ervan op het bord. Een paar eetstokjes liggen rechts van het bord en boven de stokjes staat het theekopje. Als er een tweede kom gebruikt wordt staat deze links bovenaan. (Als er tegelijkertijd soep en rijst worden gegeten dan gebruikt men hiervoor aparte kommen; anders wordt dezelfde kom eerst met soep gevuld en later met rijst.) Als iedereen een eigen dipschaaltje heeft dan staat dit bovenaan in het midden; wordt er een wijnkopje gebruikt dan staat dit rechts bovenaan, naast het theekopje. Het volgende aardewerk wordt gebruikt:

Kom. Porselein, ongeveer 20 cm in omvang, zonder oren; te gebruiken voor soep en rijst.

Bord. Van gemiddelde grootte en voor allerlei doeleinden. Men zet zijn kom op het bord; het bord wordt ook gebruikt voor alle soorten afval zoals kreeftschalen, beentjes, etc. (Soms worden er voor de maaltijd vierkante stukjes tissuepapier op de borden gelegd, waarmee eetstokjes en soeplepels afgeveegd kunnen worden.)

Soeplepel. Porselein. (Dit materiaal is in tegenstelling tot metaal niet hittegeleidend; men kan dus zijn lippen niet branden.) Vrolijk beschilderd of effen wit.

Wijnkopje. Zeer klein porseleinen kopje zonder oor; niet veel hoger dan een vingerhoed en met een omvang van ? 4 cm. Wijnkopjes en wijnpotten worden alleen bij formele maaltijden gebruikt. De karaffen, die van tin, koper of porselein zijn, worden in bakjes heet water warm gehouden.

Theekopje. Klein porseleinen kopje zonder oor, ongeveer 7 cm in omvang. Past vaak bij de theepot. (Een wat formeler theekopje is iets groter en heeft een bijpassend schoteltje en dekseltje.)

Eetstokjes. Vervaardigd uit diverse materialen; bamboe is het meest geliefd. Worden gebruikt voor alles, behalve de soep.