Basisrecept asperges koken

Zo lukt het altijd! Leg de asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciale aspergeschiller.
Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperges zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven.
Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg.
Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook.
Neem nu de pan direkt van het vuur en laat de asperges 15 tot 20 min (niet langer) afgedekt in het hete water liggen.

Giet het water voorzichtig af en bereid ze naar eigen inzicht of recept.

20 Reacties

 1. dus als ik het goed begrijp kook je het water, doet de asperges er in tot het weer kookt en dan 20min van het vuur af???? nog nooit van gehoord ga het is proberen

 2. Hoe moet ik groene asperges bereiden

 3. Iedereen die ook maar iets van asperges kent, weet dat je de beste vind in PUURS (Klein-Brabant, Belgie). En als je daar niet van overtuigd bent, kom dan maar eens langs op het jaarlijkse asPUURSge-festival op 9, 11 en 12 mei 2002.

 4. De beste asperges koop je NIET in Limburg maar in Nuenen (Zuid-oost Brabant).

  Gewoon langs de boerderijen rijden en waar een bordje staat het erf op rijden. De lekkerste haal je op Boord 23 te Nuenen bij de fam. Raaymakers. Een gezellig praatje krijg je op de koop toe.

 5. De beste asperges koop je NIET in Limburg maar in Nuenen (Zuid-oost Brabant).

  Gewoon langs de boerderijen rijden en waar een bordje staat het erf op rijden. De lekkerste haal je op Boord 23 te Nuenen bij de fam. Raaymakers. Een gezellig praatje krijg je op de koop toe.

 6. Ik kook de asperges niet langer dan 1 minuut, daarna 10 minuten met deksel op de pan van het vuur af laten staan. Vervolgens uit het vocht halen. Dan blijven ze een beetje stevig, al dente. Lekker met (ongeveer 7 minuten) gepocheerde zalm een een saus van tot eenderde ingekookte visfond met droge vermouth (Noilly Prat), waaraan je room toevoegt, weer inkoken tot sausdikte en dan een klont echte boter (van het vuur) erdoor roeren.

 7. Ik kook de asperges niet langer dan 1 minuut, daarna 10 minuten met deksel op de pan van het vuur af laten staan. Vervolgens uit het vocht halen. Dan blijven ze een beetje stevig, al dente. Lekker met (ongeveer 7 minuten) gepocheerde zalm een een saus van tot eenderde ingekookte visfond met droge vermouth (Noilly Prat), waaraan je room toevoegt, weer inkoken tot sausdikte en dan een klont echte boter (van het vuur) erdoor roeren.

 8. Asperges bereiden.
  Schil de asperges goed met een dunschiller.
  Kook ze in ruim kokend water met zout {20 min}.Bewaar overigens de kontjes die je er af snijdt voor de soep.
  Giet ze af en bewaar ook het kook vocht.
  Besprenkel ze met gesmolten {room} boter en bestrooi ze voor het opdienen met geraspte Parmezaanse kaas.Eet smakelijk
  Voor de soep smelt je boter en bind deze met bloem zodat dit een stevige bal wordt.
  Giet er het kookvocht van de asperges bij en eventueel water.
  Doe de kontjes van de asperges erin en maak dit af met zout, maggieblokjes en balletjes van gehakt.
  Doe er eventueel vlak voor het opdienen een beetje sherry bij.

 9. Wij hebben nooit asperges gegeten.Paar dagen terug zijn we maar weer eens begonnen, met asperges te eten.En we beginnen het al lekker te vinden.Vooral het basis recept bevalt me uitstekend.Heb het gelijk uitgeprint.

 10. Wij hebben nooit asperges gegeten.Paar dagen terug zijn we maar weer eens begonnen, met asperges te eten.En we beginnen het al lekker te vinden.Vooral het basis recept bevalt me uitstekend.Heb het gelijk uitgeprint.

 11. ernageerlings

  2 juni 2001 at 22:05

  een steek boter en een schepje suiker in het kookwater versterkt de aspergesmaak en maakt het nog smeuiger

 12. heel lekker is het ook om asperges te koken, daarna doe je er wat ham en kaas omheen, strooi er wat bieslook over en wikkel dit weer in bladerdeeg (2 asperges per rolletje en goed inpakken). Leg de bladerdeeg-aspergerolletjes in een ovenschaal en bak ze op 250 graden in je oven in 25 minuten bruin. Lekker als volledige maaltijd, want het vult enorm!

 13. asperges afkoken in een pan met water, suiker, zout, boter en foelie. afgedekt met een theedoek- als het water kookt zet het vuur uit. (nootmuskaat is ook heel lekker er bij)

 14. thagedoorn

  9 mei 2001 at 12:19

  Probeer eens de Hollandaise saus van knorr erbij. Per zakje 250 cc water. Langzaam aan de kook brengen even zachtjes door laten koken. Scheutje witte wijn erbij (elzas Pinot blanc) Klont echte boter erin laten smelten en klaar is Kees. Een echt makkelijk en lekker suasje.

 15. basmeijer_

  9 mei 2001 at 12:05

  Bewaar na het koken het kooknat. Meng dit met wat kalfsbouillon. Snijdt wat achtergehouden asperges (geschild) in kleine stukjes en kook die een tijdje mee, voeg room en kruiden naar keuze toe en bindt de soep.

 16. Bewaar het water waarin de asperges (met of zonder schillen) in gekookt is. De afgesneden kontjes ook bewaren. Doe de dag, nadat de asperges gegeten is, in het water runderpoulet en laat dit enkele uren trekken. Voeg er het laaatste uur de kontjes toe.

 17. Asperges kun je ook gewoon in de magnetron bereiden. Bodempje water, dikkere uiteinden aan de rand leggen (dus kopjes naar het midden toe)en plm. 10 min. op vol vermogen.

 18. hansenmarlies

  8 mei 2001 at 20:35

  Asperges kun je ook heel goed stomen in een stoompan, dan blijven de smaken extra goed bewaard.

 19. Leg schillen en uiteinden onderin de pan. Daaroverheen een (thee)doek en daarin de aperges. Water, zout en suiker! toevoegen en ca. 20 minuten koken. Pas op dat de doek niet te dicht bij het vuur hangt. Anders heb je brand en asperges.

 20. Kook eerst de schillen en de kontjes in ruim water zout met een scheutje natuur azijn.
  In dit kooknat de asperges koken volgens bovenstaand recept.

Geef een reactie