Olijfolie als pijnstiller

Goede olijfolie werkt net als een pijnstiller.
Naast de smaak blijkt er nog een reden te zijn om elke dag goede, extra vergine olijfolie te eten. Je wordt er gezond oud mee, dankzij de stof oleocanthal. Vier eetlepels goede olijfolie, die zit vol met de stof, is voldoende om de kans op bijvoorbeeld *** en alzheimer te verkleinen.

Het is bekend: een mediterraan dieet is goed voor je. Franse vrouwen worden nooit dik, Franse rode wijn schijnt goed voor het hart te zijn en Italiaanse, Spaanse en Griekse oudjes blijven tot op hoge leeftijd vitaal.

Vier eetlepels goede olie zorgt voor een gezonde oude dag

IBUPROFEN

Dat laatste is te verklaren, beweert Paul Breslin, een Amerikaanse wetenschapper, in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Oleocanthal heeft dezelfde werking als ibuprofen, een veel gebruikte pijnstiller.

Van ibuprofen wordt gedacht dat het op de lange termijn een aantal goede, en ook slechte, bijwerkingen heeft. Zo voorkomt ibuprofen *** en alzheimer, maar is het slecht voor de nieren.

Hoewel oleocanthal een heel andere stof is dan iboprofen, is de werking vergelijkbaar. 50 gram, of vier eetlepels, heeft hetzelfde pijnstillende effect als een normale dosis iboprofen. Breslin gaat er daarom vanuit dat olijfolie vergelijkbare effecten heeft.

EERSTE PERSING

De nuttige stof zit in elke fles olijfolie van de eerste persing (extra vergine), maar in de betere fles zit meer dan in olijfolie van mindere kwaliteit. Sommige olijfsoorten, en oudere olijfbomen, leveren een olie met meer oleocanthal.

Dat betekent niet dat u de duurste fles moet uitkiezen, beweert Breslin, die werkt aan de University of Pennsylvania. Proef een olie en hoe meer de olijfolie prikt in de keel, des te meer oleocanthal.

9 Reacties

 1. Neem ik mee, groetjes en bedankt

 2. lindadebrouwere

  28 september 2005 at 14:56

  Dat wist ik al, en wat ik ook al jaren doe, als je ergens pijn hebt (v.b je knie, schouder of ander gewricht goed masseren met olijfolie tot die helemaal opgenomen is in de porien, meermaals per dag.Proberen maar
  groetjes
  Linda

 3. Geef het maar effe door, want ik was zelf ook heel blij met deze tip.Olijfolie helpt nl ook heel goed tegen ‘n ruwe huid (ellebogen, voeten etc.)Gewoon met ‘n watje aanbrengen.Kan geen creme tegenop!

 4. Maar mijn gewicht zal er niet op verbeteren.
  Ik gebruik al jaren olijfolie, zou ik dan van alle pijntjes verlost moeten zijn??????

 5. Het is niet zo dat olijfolie geen dikmaker zou zijn!!! Ook dit produkt moet met mate gebruikt worden In de Spaanse keuken bijvoorbeeld wordt echt niet uitsluitend met olijfolie gewerkt, zonnebloemolie bijvoorbeeld wordt ook met grote hoeveelheden toegepast!

 6. Hallo,

  Van al wat gezond is kan je nooit genoeg weten.Ik vindt het fijn en goed om verder te geven.

  Bedankt

  Groeten,

  Christel

 7. Bedankt voor je interessante artikel, hier in Spanje gebruik ik niets ander, dus is het wel fijn om te weten. Hartelijke groetjes,
  Milla

 8. Heb dit toch maar even meegenomen.
  Ik gebruik elke dag rode wijn en olijfolie.
  Dus…..
  Groetjes Willeke.

Geef een reactie