Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kruiden op een rij

In dit artikel een overzicht van kruiden en specerijen. Bewaren komt tuinkruiden nooit ten goede en het beste kunnen ze daarom direct na het plukken worden gebruikt. Maar wie een eigen kruidentuin heeft en daarvan ook in de winter nog wil genieten, kan ze op de volgende manieren bewaren en de kruiden min of meer vers houden.

Voor een korte bewaartijd van slechts 1 of 2 dagen verpakt u de versgeplukte tuinkruiden in plastic zakjes voor in de koelkast. Pak tere varieteiten als basilicum eerst in lichtelijk vochtig keukenpapier alvorens ze in plastic te verpakken.

Om tuinkruiden te drogen worden ze aan hun steeltjes in een droge, goed geventileerde ruimte opgehangen. Hierdoor krijgen de blaadjes een sterkere smaak. Bewaar ze, wanneer ze goed gedroogd zijn, in luchtdichte doosjes.

Tuinkruiden kunnen met voortreffelijk resultaat worden ingevroren, vooral wanneer de kruiden jong, voer het bloeistadium, zijn geplukt, het liefst 's morgens vroeg, wanneer de dauw is opgetrokken en de blaadjes het meest aromatisch zijn, Rits de blaadjes van de steeltjes en halk ze fijn (laurier, rozemarijn, salie en tijm moeten in niet worden gehakt, maar aan kleine talkjes worden gelaten). Leg de fijngehakte kruiden in ijsbakjes, giet er ijswater over en vries ze in. Zijn ze eenmaal hard, pak dan de blokjes in plastic diepvrieszakjes en ze zijn klaar voor gebruik door ze gewoon in vloeistof te laten vallen.

Takjes tuinkruiden in een plastic zakje worden ingevroren.BASILICUM enigszins zoet, vol, mild kruidig, aromatisch.

Lekker bij witte vis, kalfsvlees, kip, vis, schelp- en schaaldieren, groene salade, eieren, tomaten, pesto en andere pastasauzen BIESLOOK mild, ui-achtig vis, eieren, kaas, salades, cremesoepen, aardappelen

BONENKRUID pittig, citroenachtig.

Lekker bij gedroogde peulvruchten, snij- en sperziebonen, eieren, kaas, gegrild vlees, tomatensaus

DILLE delicaat, anijsachtig.

Lekker bij zalm, panharing, kalfsvlees, wortelen, komkommer, aardappelen, mayonaise, zure room, verse roomkaas

DRAGON aromatisch, anijsachtig, verfrissend. Lekker bij kip, eieren, tomaten, bearnaisesaus

KERRIEBLADEREN kruidige, 'kerrie'-smaak.

Lekker bij Indiase curries, stoofpotten, soepen, vis, schelp- en schaaldieren en vullingen

KERVEL delicaat, licht anijsachtig.

Lekker bij vis, kip, omeletten, sauzen

KORIANDER intens aromatisch, kruidig.

Lekker bij Oosterse, Midden-Oosterse en Mexicaanse gerechten, wortelen, salades, yoghurt

LAURIERBLAD aromatisch, pittig.

Lekker bij soepen, bouillons, stamp- en stoofpotten, sauzen

MARJORAAN of OREGANO zoet, aromatisch, pittig.

Lekker bij gegrild vlees, kip, tomatensaus, eieren, kaas, kruidenolien en marinades

MUNT sterk, zoet, fris.

Lekker bij komkommer, aardappelen, erwten, kaas, meloen koude soepen, lamsvlees, yoghurt

PETERSELIE fris, licht kruidig.

Lekker bij eieren, vis, soepen, gevogelte, vlees

ROZEMARIJN pittig, olie-achtig, aromatisch.

Lekker bij lams- en varkensvlees, kip, brood, aardappelen

SALIE aromatisch, iets bitter.

Lekker bij varkens- en kalfsvlees, eend, gans, kalkoen, peulvruchten, eieren, ricotta, Parmezaanse kaas, risotto, pasta

THIJM intens aromatisch.

Lekker bij gebraden vlees en gevogelte, stoofpotten, bouillon, gebakken aardappelen

VENKEL anijsachtig.

Lekker bij vissoepen, varkensvlees, vis, eierenCAYENNE- of CHILIPOEDER kruidig, zeer scherp gemalen.

Lekker bij Indiase, Mexicaanse, Cajun, Caribische en Creoolse gerechten, vis, bearnaisesaus

FOELIE zoet, geurig hele blaadjes of gemalen.

Gebruiken als nootmuskaat

GEELWORTEL warm, mild aroma, heel en gemalen. Geeft subtiele smaak en een kenmerkende gele kleur, in kerrieschotels, rijst, peulvruchtgerechten en chutneys

GEMBER pittig, kruidig verse of gedroogde wortel, gemalen Oosterse en Indiase gerechten.

Lekker bij kip, groenten vooral pompoen en wortelen, rabarber, meloen, taarten en koekjes

JENEVERBES pittig, uitgesproken, geurend naar pijnboompitten.

Lekker bij worst, varkensvlees, wild, pates en terrines, vooral van hertenvlees, kool, vullingen

KANEEL zoet, vol, aromatisch stokjes of gemalen.

Lekker bij Midden-Oosterse schotels, curries, vruchtendesserts, taarten, brood, melk- en rijstpudding, chocolade-desserts

KARDEMOM pittig, citroen-achtig peulen, zaden of gemalen.

Lekker bij Indiase en Midden-Oosterse curries, stoofpotten, pasteien, taarten, vruchtengerechten, vlugge broden

KARWIJ aromatisch, sterk naar venkel geurend hele zaden of gemalen.

Lekker bij gestoofd vlees, worst, kool, varkensvlees, zuurkool, brood, kaas, volle vruchtentaarten

KOMIJN pittig, warm, aards hele zaden of gemalen.

Lekker bij Indiase en Mexicaanse gerechten, varkensvlees, kip, lamsvlees, kaas, bonensoep, rijstpilafs

KORIANDER zeer geurig, citroen-achtig hele bessen of gemalen.

Lekker bij Indiase en Oosterse schotels, vlees, kip, zure vis, paddestoelen, brood, taarten, pasteien en puddingen

KRUIDNAGEL sterk, zoet hele nagels of gemalen.

Lekker bij ham, varkensvlees, zoete aardappelen, pompoen, kruidcake, appels

MAANZAAD noot-achtig, zoet hele zaden of gemalen.

Lekker bij brood, taart, pasteien, salades, koolsla, ciernoedels, sauzen voor vlees en vis en andere vruchten, bouillon, hachee

MOSTERD pittig, heet hele zaden of gemalen.

Lekker bij rund- en varkensvlees, kip, konijn, groenten, inmaakmengsels en smaakversterkers, sauzen en dressings

NOOTMUSKAAT zoet, geurig hele noten of gemalen.

Lekker bij gevulde pasta's, vlees- en bechamelsauzen, spinazie- en aardappelgratins, taarten en koekjes, melkpuddingen en vla's, bisschopwijn

PAPRIKA iets pittig, zoet of heet gemalen.

Lekker bij vlees en gevogelte, vooral Oost-Europese gerechten, eieren, groenten, roomkaas

PEPER pittig, mild of heet bessen (korrels) of gemalen.

Lekker bij vrijwel alle hartige spijzen en enkele zoete zoals met aardbeien en sorbets

PIMENT lijkt wat op kruidnagel en kaneel hele bessen of gemalen.

Lekker bij Caribische vleesschotels, wild, lamsvlees, uien, kool, kruidenazijn, gepocheerde vruchten, taarten, brood en pasteien

STERANIJS warm, aromatisch, zoet-kruidig hele, gekneusde of gemalen zaden.

Lekker bij gerechten in Oosterse, vooral Chinese stijl, varkensvlees, eend en kip, vis en schaal- en schelpdieren, marinades

VENKELZAAD zoet, drop-achtig zaden.

Lekker bij Mediterraanse vissoepen en stoofpotten, geroosterde vis

Home Recepten