Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Sushi-alfabet

In dit artikel een omschrijving wat sushi is en een sushi-alfabet. Verse, mooi gepresenteerde Japanse vis- of groentehapjes. Wordt gegeten met sojasaus en mierikswortelpasta.Sushi. De verfijnde, subtiel aangeklede rijstrolletjes. Geboren uit

een eeuwenoude Japanse methode om vis te conserveren. Hier

ge?ntroduceerd door culinaire tovenaars uit het Oosten. En inmiddels

verkrijgbaar in talloze tong- en oogstrelende varianten.

De basis van sushi is altijd gemarineerde rijst. Hiermee worden

vervolgens de meest verrukkelijke, calorie-arme hapjes gemaakt.

Sushi nigiri bijvoorbeeld, rijst die belegd is met een smakelijk plakje

vis, schaaldier of omelet. Of sushi maki, een fraai pakketje van rijst

en verschillende verse ingredienten in zeewier. Sushi wordt extra lekker

als je ze subtiel dipt in sojasaus met een beetje wasabi (groene

mierikswortel).Sushi is trend

Overgewaaid uit Japan en al helemaal ingeburgerd in Nederland: de gezonde sushi-snack. Deze snelle, verse Japanse vis- of groentehapjes zijn kant-en-klaar te koop bij de supermarkt, maar je kunt ze ook nuttigen in de nieuwe, hippe sushibars die de grote steden in rap tempo veroveren. En als je je wilt ontwikkelen tot een echte sushi-expert kun je zelfs speciale kookcursussen volgen. Nigiri:rauwe vis op rijstblokje

Maki: rijst, groente en/of rauwe vis gerold in zeewier.

Sashimi: rauwe vis zonder rijst.

Yakitori: kipsate.

Tataki: rauwe vlees of vis, gemarineerd.

Tempura: groente of vis, gefrituurd in een deegjasje.

Hibachi: vis of vlees, gegrild.

Gunkan: 'bakjes'van zeewier met bijv. viskuit.

Temaki: zeewierhoorntje gevuld met rijst, rauwe vis en/of groente.

Wasabi: mierikswortelpasta.

Sake: rijstwijn.

Misosoep: bouillon met zeewier, bosui en tofu.

gari: gembersnippers

Home Recepten Kookboeken