Ovenschotel met kaas

In dit artikel enkele tips voor ovenschotels waarin kaas is verwerkt. Ovenschotels komen, vooral in het moderne gezin, heel goed van pas, omdat ze op ieder willekeurig moment kunnen worden voorbereid en dan alleen maar kort voor het eten in de oven behoeven te worden opgewarmd.
Er kunen uitstekend resten aardappel, groenten, deegwaren, rijst, worst en vlees in worden opgemaakt en er komt naturlijk ook kaas aan te pas, want een stuk oude kaas speciaalhiervoor geraspt, geeft aan de schotel net dat vleugje pikanterie waarnaar we met andere toevoegingen zo vaak vergeeft zoeken.Op alle gerechten die bestrooid met harde kaas de oven ingaan, moeten wel vlokjes boter worden gelegd om daarmee te voorkomen dat de kaas te donker wordt. Verbrande kaas smaakt al gauw bitter.Vooral Parmezaanse kaas is erg droog en neigt spoedig tot verbranden. Om dat te vermijden kan men hem vermengen met wat melk of room en met deze creme het gerecht voor het bakken afdekken.Matigheid met het toevoegen van zout en specerijen is geboden daar kaas een uitgesproken smaak heeft. Dit geldt wel in het bijzonder voor Parmezaanse kaas waarvan altijd wat minder kan worden gebruikt.Is de kaas al bruin voordat het gerecht door en door warm is. leg er dan vetvrij papier of aluminiumfolie op.Verkruimelde blauw geaderde kaas op een macaronischotel gestrooid, geeft aan de korst een heel aparte pikante smaak, die het heel goed doet bij de dikwijls wat flauwe macaroni.

8 Reacties

 1. hoi,
  Ik heb ze bij mijn favorieten gezet hoor, bedankt.
  gr. van johan

 2. Wat een slimme tips! Deze neem ik mee…

  groeten,
  Nicky

 3. Goede tips… ik zet ze meteen op m’n pagina met ovengerechten!
  Groetjes Irene

 4. Hallo
  Ik neem dit mee staan leuke tips bij.
  Groetjes Mieke

 5. Dank je wel, wat een handige tips allemaal! Bernice

 6. HALLO,

  BEDANKT VOOR DEZE HANDIGE WEETJES. IK ZET ZE DAN OOK METEEN FAVORIET, ZODAT IK HET NOG EENS KAN NAKIJKEN ALS IK WEER EENS TWIJFEL.

  BEDANKT EN TOT ZIENS!
  GR.
  ANITA

 7. bollenmonster

  12 april 2001 at 13:10

  Vermeng oude geraspte kaas met paneermeel (wees niet te zuinig) en strooi dit over de ovenschotel. Hierop plakjes roomboter (met de kaasschaaf gaat het handig)en dan in de oven. Jammie

Geef een reactie