Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vanille

Waar komt vanille vandaan en is het een natuurlijke stof ? Waar komt vanille vandaan en is het een natuurlijke stof ?

Vanille komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden Amerika. Door de Spanjaarden is het later in Europa geintroduceerd en wordt nu ook in Afrika en Azie gekweekt. Grote exporteurs zijn Madagascar, Mauritius en Reunion.

Natuurlijke vanille is afkomstig van de vanilleplant (Vanilla planifolia). Het is een soort orchidee, en de peulen (zaden) van deze plant bevatten erg veel van de geurende stof vanilline. De peulen moeten eerst rijpen (fermenteren) om de vanilline vrij te maken. Hierbij krijgen ze ook de karakteristieke bruin-zwarte kleur.

De wereldproductie aan natuurlijke vanille is veel te weinig om aan de vraag te voldoen. Daarom wordt vanilline ook chemisch gemaakt. Dit is tevens veel goedkoper dan de natuurlijke vanilline. De smaak is niet volledig identiek, omdat de natuurlijke vanille ook nog andere aromastoffen bevat. De synthetische vanilline is chemisch identiek aan het natuurlijke vanilline en valt daarom onder de categorie natuur-identiek.Bron: VRAAGBAAK LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE

Home Recepten