Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Geschiedenis van Panade en Gulliver′s Restaurant 1988-2004

Daar ik 15 jaar enorm veel menukaarten heb gemaakt met een persoonlijke touch, vis,vlees,gevogelte,wild,vegetarisch,voorgerechten,hoofdgerechten,nagerechten, kerstdiners, fadomenu′s, mediterraan menu, joodse recepten e.a. wil ik deze delen met andere Smulwebbers.

We hebben 2 restaurants gehad in Amsterdam.

1 van 1988- 1995 hebben we in een brasserieachige ruimte Panade gerund.Dit restaurant was nieuw gebouwd en stond in de Kinkerbuurt, een volksbuurt waar wij (Hessel en ik) altijd gewoond hebben. Een experimenteel restaurant zoals Jamie Olivier dat nu ook doet. Om werkloze mensen weer aan het werk te krijgen. Subsidie van de gemeente gehad en na 2 jaar is het gelukt om een paar mensen parttime in loondienst te nemen.Om met vrijwilligers te werken was uiterst inspannend en moeilijk omdat ze zich ook als vrijwilligers gedroegen.Overdag zat er ook een vrijwillige bargroep in voor mensen die werkloos waren goedkoop te voorzien van drank en spijs. Dat botste en na 3 jaar hebben we ook het overdag gedeelte overgenomen. Dat betekende hoge huurkosten en weinig inkomsten.Het restaurant begon na een aantal jaren van experimenteren heel goed te lopen. Ik haalde het restaurant diploma en Hessel de middenstand diploma ook tussen de bedrijven door.

De personeelskosten begonnen de pan uit te rijzen en ik had meer werk met het personeel dat ofwel ziek was, ofwel niet flexibel waren.In 1995 hebben we het met veel moeite van de hand gedaan aan iemand die zijn financiele verplichtingen niet nakwam en we konden naar de centen fluiten.We hadden inmiddels al ons 2e restaurant.

2 Van 1995- 2004 waren wij de trotse bezitters van een huiskamer restaurant.

Zonder personeel. 7 tafels in een oud pand in de Staatsliedenbuurt.

Ik koken en Hessel in de bediening. De eerste jaren waren heel moeilijk, omdat we een verlopen zaak moesten opstarten. De menukaart was heel anders en dat was wennen voor de gasten. Maar we kregen een vaste klantenkring en ondanks het harde werken genoten we van de positieve reacties op het eten en de klassieke muziek.

Helaas ben ik in 2002 er letterlijk bij neer gevallen en werd er bij toeval keelkanker gevonden. Daarnaast een burn out en bloedvat vernauwingen.

Na een zware operatie en bestralingen was mijn lichaam zo op dat ik alleen nog maar op de bank en in bed kon liggen. Hessel heeft het restaurant tijdens die periode nog bijn 2 jaar voort gezet met 7 verschillende koks. De clientele liep langzaam achteruit en we besloten met pijn in ons hart de zaak te verkopen.Ook deze verkoop liep verkeerd af. 2 Vrouwen namen het over. Omdat we naar Groesbeek gingen verhuizen, (daar ben ik geboren en woont mijn gedeeltelijke familie),hadden we haast. Ook zij kregen de financiering niet rond en hebben we een huurkoop contract gemaakt. Dat betekent dat ze elke maand een vat bedrag moesten betalen. Dat hebben ze 2 maanden gedaan en zijn met de stille trom vertrokken.Ook nu weer konden we naar ons geld fluiten. Heel erg was het en is het nog, maar we hebben ons er weer uit geknokt.

Hoewel ik met een laag energieniveau moet leven, genieten we met volle teugen van het leven.

mijn motto is "Moi hindoen".Groesbeeks dialect voor "gewoon doorgaan". Ik heb wat recepten uit deze tijd in een ander artikel geplaatst.

Home Recepten