vier de herfst met deze lekkere appelrecepten

Appels vind je in de herfst in overvloed. Maak daarvan gebruik om uw gezin te verrassen met een van onderstaande recepten.
De basisbereiding kent u. Leg stukjes geschilde appel in een bodempje water, voeg eventueel een snuifje kaneelpoeder toe, en laat zonder roeren zachtjes stoven met het deksel op de pan. Suiker toevoegen naar eigen smaak.
De stooftijd hangt af van de appelen; voor een zachte soort is tien minuten al voldoende.Na de stooftijd voegt u suiker naar eigen smaak, een nootje boter en wat gemalen kruidnagel toe. Dan met een vork fijnpletten.Na de stooftijd voegt u suiker naar smaak, rozijnen en schilfertjes van gewassen sinaasappelschil toe.TIP: steek een scherp mes horizontaal door de appel, op ongeveer anderhalve centimeter van de onderkant. Hol dan pas de appel uit met de appelboor. De boor zal blijven steken op het mesvlak. Zo kan de vulling niet dwars door de appel wegvloeien.
Hol de appels uit. Vul de opening met een mengeling van bruine suiker en rodebessengelei, leg daar een nootje boter bovenop en overgiet met een klein beetje koffie.

De appels dicht tegen mekaar in een ovenschotel schikken en in een matig warme oven gaar laten worden. Af en toe overgieten met koffie.Vul de uitgeboorde appels met een mengeling van suiker en de confituur van uw keuze. Doe er een beetje vanillesuiker bij. Leg een nootje boter bovenop en laat een half uur gaar worden in een matig warme oven (180 graden).
TIP: als u de appels in een te warme oven zet, zullen ze waarschijnlijk ‘ontploffen’ en zien ze er op het bord niet meer zo mooi uit.Clafoutis komen uit Frankrijk overgewaaid en zijn supermakkelijke taarten

Maak een beslag met twee eieren, twee kopjes fijne suiker, 50 gram gesmolten boter en een pakje gist. Voeg er in rum geweekte rozijnen aan toe.
Bedek de bodem van een ovenschotel met een laag van stukjes appelen, stukjes peren en wat gestampte hazelnoten en/of walnoten. Giet het clafoutisbeslag hierover.
Twintig minuten in de oven (180 graden), wat laten afkoelen en lauw op het bord leggen.Ingredienten: 1 appel, 2 eetlepels kristalsuiker, een scheut cognac, gemalen kokosnoot
Bereidingswijze: Schil de appel en doe hem in 4 stukken. Verwijder het klokhuis. Snij nu allemaal dunne schijfjes. Verdeel deze schijfjes over 2 schaaltjes,strooi nu 1 eetlepel suiker over elk schaaltje, strooi daar naar keuze kokosnoot op en een scheutje cognac. Zet dit ongveer 1,5 tot 2 min. in de microgolfoven. Hoe langer de baktijd hoe platter de appeltjes worden ( het is een kwestie van smaak ) Eenmaal op tafel, een beetje opgeklopte room er bij doen. En nu smullen maar !
Dit is een heel lekker dessert. Probeer het eens.Ingredienten: 6 appelen
Siroop: 1 l water, 200 g water, zakje vanillesuiker.
Creme: 1/4 l melk, 4 lepels suiker, 2 lepels bloem, 2 eierdooiers, klontje boter, 2 lepels krenten.
Deeg: 1 eiwit, 125g bloemsuiker, 40 g amandelen.
Bereidingswijze: Bereiding appelen: Neem appelen van gemiddelde dikte, schil ze en laat ze pocheren in een siroop op smaak gebracht met suiker S2 en vanillesuiker. Laat uitlekken en snij een mooi hoedje van elke appel en hol de binnenkant uit .
Bereiding creme: Meng eierdooiers, suiker en bloem. Kook de melk en voeg bij de massa. Laat de creme eventjes opborrelen en voeg een klontje boter toe en de krenten. Vul de appelen met de creme en sluit deze met het deksel.
Afwerking : Overgiet de appelen met een deegje van eiwit, suiker en geschaafde amandelen. Bak gedurende 10 minuten in een matige oven om een korst te vormen. Leg de appel in het midden van een dessertbodje en giet er frambozensaus langs.Ingredienten: 150g zelfrijzende bloem
2 eetlepels gewone bloem
1 ei
1,2 dl melk
65g boter
200g suiker
1 appel
2 eetlepels calvados
muffinvormpjes of papieren cakevormpjes

Bereidingswijze: Oven voorverwarmen op 200 graden. Meng 150g zelfrijzende bloem met 2 eetlepels gewone bloem, kluts 1 ei en 1,2dl melk lichtjes door 65 gram gesmolten boter. Voeg de appel in klein gesneden stukjes toe en voeg de calvados en de suiker er bij. Meng met een vork de bloem met het melkmengsel. Smeer de vormpjes in met gesmolten boter. Vul 6 muffinvormpjes of 6 grote papieren cakevormpjes met het deeg. Pas op: vul ze maar tot 3/4 omdat het nog een beetje rijst. Bak ze 20 tot 25 min. in de warme oven en haal ze na het bakken uit de vormpjes. Tip: strooi kaneel op de muffins.Ingredienten: 6 jonagold appelen
fijne griessuiker
frambozenazijn
scheut olijfolie
Bereidingswijze: schil de appelen en verdeel ze in dunne plakjes. verhit de olijfolie in een wokpan, doe daarin de stukjes appel, bestrooi deze rijkelijk met suiker en besprenkel daarna met wat frambozenazijn. de appeltjes niet te zacht laten worden.

3 Reacties

  1. Lekkere recepten, ik neem ze mee!!!
    Dank! Groetjes, Geeske

  2. Wat een fijn artikel en wat een heerlijke recepten, heb het meegenomen, hartelijk bedankt, groetjes,
    Milla

  3. Wat leuk dit neem ik mee.
    bedankt Rita.

Geef een reactie