Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een schitterende feesttafel

Uw feesttafel schittert niet alleen door de fijne gerechten die u serveert, maar ook door de versiering op tafel (een wit of helder gekleurd tafelkleed, bijpassende servetten, kaarsen, enz.). Om uw feesttafel nog levendiger te maken, kan u ze versieren met bloemen, denappels of dennentakjes. Het menu zelf blijft natuurlijk het belangrijkste.

Alles op zijn tijd

Een feestmaaltijd vraagt wat voorbereiding. Enkele nuttige tips voor een goede planning kunnen u daarbij helpen.

Wat u op voorhand kan doen

- Kies uw menu in functie van het aantal mensen dat u uitnodigt. Hou rekening met de bereidingswijze van de verschillende gangen (let er bv. op dat niet alles in de oven moet). Stel een lijst op van wat u vooraf kan doen.

- Zorg dat u al uw ingrediënten in huis hebt: diepvriesproducten, kruidenierswaren, tafeldecoratie, enz.

- Denk aan aangepaste wijnen voor uw gerechten. En bij een feestmaaltijd hoort uiteraard ook een aperitief... Koop uw wijn op voorhand zodat hij een beetje kan 'rusten'. Laat de wijn chambreren door hem ruim op voorhand in de kamer te zetten waarin u hem zal opdienen.

De dag voordien

- Koop al uw verse producten.

- Dek eventueel al de tafel.

- Stel de menukaarten op en vermeld eventueel de datum en de gelegenheid. Schrijf er de naam van de gerechten op, gevolgd door de bijhorende wijnen. Op het einde komen de koffie en de pousse-café.

- Maak de paté, mousse, bavarois, enz. op voorhand klaar, net als de basis voor sausen en soepen.

De dag zelf

- Bereid uw gerechten en zorg voor de afwerking en het garnituur.

Aandachtspunten

- Zorg ervoor dat de op voorhand bereide gerechten snel afkoelen en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast.

- De 'final touch' van uw gerechten (room, kaas, boter) voegt u pas op het laatste moment toe. Ook het garnituur verzorgt u het best op het moment zelf.

- Wanneer u room hebt toegevoegd aan uw soep, mag u ze niet meer laten koken (verwarm op een zacht vuur).

De volgorde van uw menu

Een feestmenu bestaat doorgaans uit meer gangen dan een normaal menu. Die gangen worden in een welbepaalde volgorde opgediend:

Aperitief en hapjes

Koud voorgerecht

Soep

Warm voorgerecht

Hoofdgerecht

Kaas

Dessert

Koffie en zoetigheden

Een harmonieus menu

Probeer ook voldoende variatie in uw menu te brengen: smaak, kleur, ingrediënten, bereidingswijze, enz. Kies bijvoorbeeld kroketten voor uw hoofdgerecht wanneer u het voorgerecht opdient met verse pasta of rijst. Of voorzie een garnituur van fruit voor uw hoofdgerecht wanneer u groenten kiest voor het voorgerecht.

Vergeet ook de kleine lekkerbekken niet. Serveer een cocktail die u zowel met als zonder alcohol kan bereiden of voorzie lekkers dat goed scoort bij de jongsten, zoals appelmoes of frietjes.

Het bestek op de juiste plaats

Dit is de juiste volgorde voor uw bestek (van links naar rechts): kleine vork, visvork, grote vork, (bord), groot mes, vismes, soeplepel, klein mes. Het kleine bestek is voor het voorgerecht, het grote bestek voor het hoofdgerecht. Dessertbestek legt u boven het bord.

Geen water bij de wijn

Voor de juiste volgorde van de glazen, plaatst u van rechts naar links eerst het wittewijnglas, vervolgens het rodewijnglas en als laatste een apart glas voor het water. Zet de glazen op een schuine lijn naar achter toe, zodat uw gast gemakkelijk bij elk glas kan. Zorg ook voor een karaf water op tafel. Een schijfje citroen of limoen of een takje munt in het water zorgt voor een lekker smaakje.

De tafel afruimen

Voor u het dessert serveert, ruimt u eerst alle borden, gebruikt bestek, schotels en lege flessen af.

Nog enkele handige tips

• Voorzie voor het aperitief 5 verschillende hapjes per persoon (toastjes, warme hapjes, aperitieflepels, enz.).

• Hoeveel wijn per persoon?

- 2 glazen champagne of schuimwijn;

- 1/3 fles witte wijn;

- 1/2 fles rode wijn.

Uit een fles van 75 cl haalt u 5 of 6 glazen. Volgens de regels van het wijnschenken moet u de glazen 2/3 volschenken.

• De borden van uw warme gerechten kan u het best voorverwarmen:

- in de microgolfoven: spoel de borden af zonder ze te laten drogen. Stapel de borden en zet ze zo'n 15 sec. in de microgolfoven op halve kracht.

- in de oven: warm de borden 10 min. op in een op 100 °C voorverwarmde oven.

• Ruiken uw vingers naar knoflook, dan kan u die geur verwijderen door uw vingers onder stromend water voorzichtig af te schrapen met het mes waarmee u het knoflook gesneden hebt. En om de lookteentjes gemakkelijk te pellen, legt u ze in warm water dat u even laat koken (in de microgolfoven of op het vuur). Haal de teentjes uit het water en ze zijn zo gepeld.

• Te veel zout in de soep? Voeg een hele geschilde aardappel toe en breng aan de kook. Haal de aardappel uit de soep, leng aan met een beetje vocht (bouillon, fond, melk, enz.) en uw soep is 'gered'.

• Er bestaat een eenvoudig trucje om geurtjes van het koken uit uw keuken te verdrijven. Verwarm een bodempje azijn van 1 cm in een steelpan op een zacht vuur. De azijn verdampt en lost zo de geuren op.

Prettige Feesten !

Home Recepten