Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Moestuin tips

Ik krijg eens in de zoveel tijd de nieuwsbrief van plantaardig.com en er staan vreselijk veel nuttige en leuke moestuin-tips in die ik niemand wilde onthouden. Aardappelen

De vroege aardappelen zijn veelal aan oogsten toe. De opbrengst valt dit jaar soms wel wat tegen. Door de droogte zullen er weinig grote maten zijn. Verder is het nu opletten geblazen voor doorwas. Nu het geregend heeft zou het kunnen dat aardappelen door te lang in droge, warme grond te verblijven, doorwas vertonen. Is dit het geval, oogst ze dan nu onmiddellijk. Ook als de bladeren ziek zijn door de aardappelziekte is het beter om te rooien. In andere gevallen kan je de aardappelen nog wat in de grond laten om een dikkere huid te bekomen, waardoor de bewaring beter is. Voor de latere aardappelen blijft het opletten voor aardappelziekte, die een tijdje weg was door het mooie weer. Kies een drogende dag uit om aardappelen te oogsten. Oogst ‘s morgens en laat ze enkele uren drogen in de zon. Hoe minder vochtige aarde aan de knollen hoe beter ze bewaren. Het drogen zorgt er ook voor dat je de zieke, rotte aardappelen beter kan onderscheiden. Want enkele rotte aardappelen kunnen tijdens de bewaring veel schade veroorzaken. Bewaar de aardappelen op een donkere plaats of dek ze af tegen het licht. Vroeg gerooide aardappelen zijn heel gevoelig voor groenkleuring ten gevolge van blootstelling aan het daglicht.

Aardbeien

De junidragers mogen nu, na de oogst “gemaaid” worden, dat wil zeggen dat het oude blad verwijderd wordt en dat er slechts enkele bladeren blijven staan in het hart van de plant. Sommigen durven al eens, bij grotere oppervlakten de grasmaaier boven halen voor dit karwei, op de hoogste stand weliswaar. Maar de snoeischaar zal toch wel beter werk opleveren in dit verband. Bladsnoei doen we bij junidragers die nog maar één seizoen vruchten gedragen hebben. Alhoewel niet onmogelijk is dit niet aan te raden als er al twee jaren geplukt werd. Deze worden best gerooid. Alhoewel niet onmogelijke, is de kans om kleine vruchten, die wat droog aanvoelen echt wel heel groot bij een drie- of meerjarige teelt van aardbeien..

Waarom we die aardbeien na één seizoen eigenlijk best “maaien”? Dat is nodig om de plant niet te zwaar te laten worden. Laten we te veel blad staan, dan wordt de plant te dik en zal ze het volgende jaar veel te veel bloemtrossen dragen. Met kleine vruchten tot gevolg. Bladsnoei bij aardbeien zorgt dus het volgende jaar voor grotere vruchten.

Het is ook nog niet te laat om uitlopers op de plant te laten inwortelen. Gezien het late tijdstip is het best om de plantjes vast te zetten in een bloempotje gevuld met een mengeling van potgrond en tuingrond. Zo bekom je na een paar weken een bewortelde plant en kan je het plantje losknippen van de moederplant. Dit kan dan in de loop van de maand augustus uitgeplant worden, bij voorkeur niet later dan 20 augustus.

Bij de doordragende aardbeien zullen we tijdens de zomer er vooral op letten dat er niet teveel bloemen komen, met te kleine vruchten tot gevolg. Ook water geven is belangrijk om voldoende grote vruchten te bekomen.

Ajuin

De plantajuin is op veel plaatsen al gevallen, dat wil zeggen dat het loof plat gestreken langs de grond ligt. Dit zorgt voor een goede afrijping van het loof. Als het loof voor meer dan de helft bruin, is kan de ajuin geoogst worden. Kies een zonnige dag uit en laat ze nog wat nadrogen op de grond. Laat ze ook nadien nog drogen aan de buitenlucht, bijvoorbeeld in bakjes of opgehangen in bundeltjes van een vijftal ajuinen. Pas als het loof helemaal opgedroogd is kan u het afdraaien. Blijft het loof van de plantajuin ook in augustus nog groen, dan kun je het best het blad omknakken om de afrijping te bevorderen.

Zaaiui oogsten we pas in september.

Andijvie

Het is nog steeds mogelijk om andijvie te zaaien of te planten. Andijvie is immers een typische herfstgroente. Het is ook gekend dat andijvie in het najaar de grootste kroppen vormt. Kies dan ook een zeer ruime plantafstand. 40 cm tussen de planten is ideaal, 35 cm een absoluut minimum. Als er een voedingsbehoeftige voorteelt stond is het voor andijvie nodig om wat bij te bemesten, kroppen van anderhalve kilogram groeien niet vanzelf.

Asperges

De asperges zijn nu al hoog opgeschoten. Het afgraven van de ruggen kan geleidelijk gebeuren, zo kan ook het onkruid regelmatig bestreden worden.

Aubergine

De aubergines doen het dit jaar dank zij het mooie weer zeer goed, door de snelle groei is het misschien goed toch wat aandacht te besteden aan het gewasonderhoud

Rode biet

Misschien heb je de rode biet dit jaar vrij vroeg gezaaid en zijn de knollen nu volop oogstbaar? Niet erg natuurlijk, maar voor bewaring zijn deze niet geschikt. Heb je de afgelopen weken geen rode biet voor de bewaring gezaaid, dan kan dat nog tot 25 juli. Oogsten doe je dan begin november.

Bloemkool

Door de droogte is op een aantal plaatsen de oogstbare bloemkool wel wat tegen gevallen. Soms bleven de kooltjes wat aan de kleine kant. Geen nood. Wie bloemkool nog wil zaaien, moet dit echt wel vandaag doen om te planten de eerste dagen van augustus. Het risico bestaat dat deze bij vroege vorst wat tegenvalt, maar ook afgelopen herfst waren mijn ervaringen met deze teelt “tegen de deadline” positief te noemen. Nu nog bloemkool zaaien, betekent oogsten in november. Groene bloemkool leent zich uitstekend voor een late teelt.

Broccoli

Vind je het risico op een minder geslaagde teelt van bloemkool bij deze late zaaidatum te groot, kies dan voor broccoli. Deze kan nu nog net gezaaid worden en geplant worden de eerste tien dagen van augustus. De groeiduur van broccoli is immers een tiental dagen korter dan van bloemkool. Je kan dan broccoli oogsten in november! Na dit weekend is het ook voor broccoli veel te laat om nog te gaan zaaien.

Boerenkool

Nog altijd tijd om boerenkool te zaaien, deze plant is immers winterhard. Het is een heel dankbare wintergroente, maar je moet in het najaar rupsen en koolvlieg in de hand houden! Onder insectengaas telen is aan te raden. Rode boerenkool lijkt minder gevoelig voor rupsen?

Bonen

Net zoals bloemkool is het nu echt tijd om nog de laatste bonen te zaaien.

Chinese kool

Chinese kool kan gezaaid worden tot laat in augustus en is een ideale nateelt. Zo heb ik een paar jaar geleden chinese kool gezaaid begin september, met een zeer mooi resultaat. Maar zaai voor alle zekerheid toch maar voor 25 augustus.

Courgette

Wil je meer plezier van uw courgetteplanten, dan deze twee tips : oogst de vruchten niet te groot en steun de stengel, als deze nu nog niet al te zeer gekromd is, met een stok. Het eerste is om de plant niet uit te putten. Het tweede om geen rotte en bevuilde vruchten te bekomen doordat ze op de grond liggen. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen : wist je dat je nu nog snel courgettes kan planten om in september te oogsten? Voor zaaien is het nu te laat.

Groenlof

Nog een hele zomertijd om groenlof te telen. Suikerbrood noemen ze dat in Vlaanderen. Je kan je afvragen waarom deze groente zo populair is bij de tuinliefhebbers. En dat terwijl ze nauwelijks geteeld wordt door beroepstelers en zelden in de handel te vinden is. Het is een gemakkelijk te telen groente die tot diep in het late najaar en vroege winter kan geoogst worden.

Savooikool

Om rode en witte kool te planten is het nu wel te laat, maar in juli kan je nog steeds savooikool telen. Deze laat geplante savooikool zal geoogst worden na de jaarwisseling. Waarschijnlijk vind je op de plaatselijke markt nog wel wat plantjes, want om savooikool te zaaien is het in juli toch wel te laat. Late savooikool is een aanrader voor wie ook in de winter uit eigen tuin wil oogsten.

Komkommers

Na een periode van goede groei komt er zo halfweg de zomer dikwijls een moeilijk moment voor de komkommerplanten. Laat in ieder geval de vruchten niet te zwaar worden. Of ga extra vruchten dunnen. Zo kan de plant zich wat herstellen.

Meloenen

Een uitstekend meloenenseizoen. De eerste rijpe meloenen verwacht ik dan ook al eind juli. Dit jaar heb ik de test gedaan met het niet toppen van sommige planten. Afhankelijk van de geteelde soort zorgde dit er inderdaad voor dat er niet altijd vrouwelijk bloemen kwamen om de zijscheuten en er dus "een zijscheut op de zijscheut" nodig was om vrouwelijke bloemen te bekomen. Geen idee waar ik het over heb? Lees eens deze serie, en ook het artikel.

Paprika

Voor alle vruchtgroenten wordt het een goed seizoen, dus ook voor de paprika’s, zelfs deze in open lucht.

Pastinaak

Misschien had je het niet gedacht, maar om pastinaak te zaaien is het nog tijd tot 20 juli. Deze late zaaidatum is echt wel bedoeld om na nieuwjaar te oogsten. Pastinaak houdt van een arme, doorlaatbare bodem. Bemesten is voor deze late teelt niet nodig.

Prei

Een veel geplante nateelt, zelfs tot begin augustus . Prei heeft veel voeding nodig, een flinke bemesting is hier zeker op zijn plaats. Plant de prei in geultjes, ongeveer tien centimeter diep. Dan kan je eind augustus en eind september aanaarden. Eerst door het geultje dicht te maken, de tweede keer door een rug met aarde tegen de schacht te brengen.

Rammenas

Winterrammenas wordt ter plaatse gezaaid tot 20 augustus. Door de benaming zou je vermoeden dat deze zwarte wortelgroente winterhard is, maar dit is absoluut niet waar. Deze puntige of bolvormige wortel moet tijdens de winter bewaard worden in een bak met vochtig zand. Bemesten is voor de nateelt van rammenas overbodig.

Knolselderij

Knolselderij moet, vooral op lichte grond toch best regelmatig water krijgen, zeker vanaf de maand augustus, want dan begint de knolvorming pas goed op gang te komen. Er is dus ook nog tijd om wat bij te bemesten. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen is dit ook wel nodig. Ondanks dat knolselderij een wortelgroente is moeten we ze toch bemesten zoals bladgroenten om een voldoende dikke knol te bekomen, de uitzonderingen bevestigen de regel in dit geval. Misschien kan je nog wel wat helpen om voldoende dikke knolselderij te bekomen,

Slasoorten

Sla telen we het hele seizoen door. Om de twee weken planten we wat sla. Jammer genoeg wordt het vanaf nu moeilijk om slaplantjes te vinden in de tuincentra. Nochtans is het mogelijk sla in open lucht te planten tot de eerste dagen van september. Waarschijnlijk zullen we dus onze eigen slaplantjes moeten telen. Gelukkig kan dit vrij eenvoudig, zaai drie weken voor het uitplanten.

Spinazie

Stilaan wordt het tijd om er aan te denken een stukje grond vrij te houden voor de herfstspinazie en de winterspinazie. Gewoonlijk wordt ter plaatse gezaaid. Herfstspinazie wordt gezaaid in augustus tot uiterlijk half september. Winterspinazie kan je zaaien in september. Om winterspinazie te telen moet je een specifiek ras kiezen, dat wel degelijk onder de benaming winterspinazie verkocht wordt.

Spruitkool

Bij spruitkool moeten we er goed op letten dat er geen plotse rupsenaantasting is. Niet alleen de bladeren kunnen vol gaatjes komen te zitten, maar wat veel erger is, de piepkleine spruitjes kunnen door deze rupsen afgegeten worden, waardoor de oogst sterk verminderd wordt. Gebruik eventueel een biologisch rupsenmiddel (Conserve, Pyrethrum). Over het algemeen zullen we spruitkool tijdens het groeiseizoen geen water geven om een te weelderige groei te voorkomen.

Veldsla

Vanaf augustus kunnen we ook veldsla zaaien in de tuin. In de kas zaaien we vanaf september. Vorig jaar verscheen hier een uitgebreid teeltbeschrijving van veldsla : Alles over het kweken van veldsla, een gezonde groente

Venkel

Knolvenkel kan je zaaien tot 20 juli en planten tot 15 augustus. Bemesten doen we voor deze groente beter niet, waarschijnlijk is er nog voldoende over van de vorige teelt. Knolvenkel is een typische herfstgroente. Zie ook

Witloof

Hoe droog het ook is, laat u niet in de verleiding brengen het witloofgewas water te geven. De groeiperiode van witloof is voldoende lang, waardoor er altijd wel een vochtiger periode is waar de witloofwortel kan kan uitgroeien. Water geven leidt tot een te weelderig gewas, met later meer kans op rotte bladeren, zowel in de herfst als ze nog op het veld staan, als bij de uitgroei van de witloofkroppen. zie ook

Wortelen

Nog altijd ruim de tijd om wortelen te zaaien. Maar het insectengaas mogen we nog altijd niet vergeten. De wortelvlieg blijft actief tot oktober. De laatste wortelen moet je zaaien voor 15 augustus om dan te kunnen oogsten in november. Let wel, dit zijn enkel de fijne wortelen van het type busselwortelen (type Amsterdamse bak) Mits wat afdekking kan je deze teelt ook nog oogsten tot de jaarwisseling. Bemesten doen we we voor deze late wortelteelt niet.

Home Recepten