Krieltjes prei/kerrie en hamburger

Gelukkig heb je dan nog de diepvries in de maand(en) dat de moestuin niet veel meer oplevert behalve de laatste winterprei, boerenkool, spruitjes en nog wat winterwortel.
prei kerrei krieltjes hamburgerDus vandaag de laatste verse winterprei geoogst, gesmoord en dan klaargemaakt in een kokos/curry sausje met krieltjes van de zomer al voorgebakken, gekaramelliseerde, gebakken uienringen met een hamburger (kan ook vegetarische zijn).

Haast Fastfood, maar toch net weer anders in een gezonde ecologische variant.

Wat ruikt de net schoongemaakt geoogste prei toch altijd weer ontzettend sterk naar prei als je hem even in de auto hebt liggen. We gingen even wat prei wegbrengen naar een adresje waar we regelmatig eieren van hun eigen vrije uitloop kippetjes halen en in dit geval dus ruilhandel met gesloten beurzen. En als je dan de auto ruikt na een goed uurtje, tussendoor namelijk even wat boodschappen gedaan in het dorp, ruikt de hele auto naar een heerlijke preilucht. Wat een verschil met prei uit de ecologische winkel of supermarkt, die rook ik namelijk nooit als we die hadden gehaald. Dus naast smaak ook geur niet te overtreffen zo Lekker van eigen land.

Maar ik dwaal af, terug naar gerecht. Waarvan het mooiste is dat behalve de hamburgers en de kruiden alles uit de eigen moestuin komt

Per persoon de ingrediënten:
• 250 gram prei
• 75-100 gram krieltjes (mag ook meer als je wat meer koolhydraten wilt)
• 2 uien
• Stukje santen, koffieroom, water (heb je geen santen dan kan kokosmelk ook i.p.v. santen en koffieroom)
• Kruiden (peper, nootmuskaat, eventueel zout, naar smaak) en kerrie 1-1,5 theelepel
• Olie, braadboter

Bereiding
• Bak de voorgebakken krieltjes in 10-15 minuten mooi bruin in wat olie en wat boter
• Was de prei en snijd deze in dunne halve ringetjes
• Kook de prei dan 7-10 minuten
• Bak de prei op in een wok/koekenpan met kerrie, santen en de kruiden naar smaak.
• Voeg naar 1 minuut de koffieroom toe
• Warm het geheel goed door onder roeren en houdt het warm tot de rest klaar is
• Maak de uien schoon en snij ze in dunne halve ringen.
• Bak, karamelliseer ze in wat olie tot ze mooi licht bruin zijn
• Bak de hamburger in de aangegeven tijd mooi bruin
• Maak het bord op en eet smakelijk

“Fastfood” maar grotendeels van eigen land en net ff anders, wat ons betreft