Uit 1965 Knackebrood

1kg door een zeef gewreven gekookte aardappels die nog warm zijn, 375gr. Roggebloem.

Deze ingredi?nten direct tot een deeg kneden. Eventueel nog wat bloem toevoegen, maar in geen geval vocht, kruiden of specerijen.
Van het deeg een bal maken en afgedekt minstens 12 uur laten staan. Daarna het deeg in ca. 50 stukken verdelen en ieder stuk tot een vliesdunne ronde plak uitrollen ter grootte van een middelgrote koekenpan. De bodem van de pan mag slechts een ietsje vettig zijn. Bij dit recept wordt het brood niet zozeer gebakken, dan wel gedroogd. Daarom mag de bodem van de pan, die zo zwaar mogelijk moet zijn, wel middelmatig warm zijn, doch slechts heel matig verhit worden. De koeken moeten meerdere malen omgekeerd worden, met behulp van een deksel, en moeten op een rooster afkoelen en nog verder drogen.

Komkommer in room uit Denemarken.

1 komkommer, snufje zout, peper, gemberpoeder, 30gr boter, paar el room, gehakte dille.

De komkommer schillen, overlangs doorsnijden en in stukken van 10cm lang verdelen. Met boter in weinig water halfgaar smoren. Omschudden met room, peper, zout en dille.

Vissla (fiskesallad)

400-500gr gekookte kabeljauw of andere witvis, 125gr mayonaise, 2tl mosterd, 2el citoensap, 1 hardgekookt ei, waterkers.

Mosterd en citroensap langzaam en voorzichtig door de mayonaise werken. Vermengen met de ontgrate vis, die eerst in kleine stukjes gesneden is. Dit mengsel in hoopjes op een schaal leggen en garneren met ei en waterkers.