Uit 1965 Vet varkensvlees in saus: dit is zeer calorierijk en wordt tezamen met witvis- een Finse specialiteit- gebakken.
Rendierbout wordt vaak gegeten in Finland. Men braadt een gewassen bout van ca. 1 ? kg samen met spek, of kookt hem en eet hem met gebakken aardappels., bloemkool, doperwten.
In Scandinavi? is men ook gek op lamsvlees. Men kookt het in dillesaus, Finland, of pekelt het en kookt het dan, zoals in Zweden. In Denemarken maakt men graag lamsragout.
De kerstgans is overal in het noorden een traditioneel gerecht. In Zweden vult men hem met appels en pruimedanten of kastanjes of rauwe aardappels. In Denemarken wordt hij eerst gepekeld alvorens hij met soepgroenten wordt gaargekookt. Er wordt een gans van 5 tot 7 kg gebruikt, en in de oven duurt het wel drie uur voor hij gaar is.
Zweedse sat? wordt gemaakt van stukjes mager spek, stukjes kippen- eenden of ganzenlever, appel, rode biet, champignons en ui.
Vis wordt in Scandinavi? heel veel gegeten. Er zijn restaurants die zich speciaal in palingrecepten hebben gespecialiseerd. In Noorwegen maakt men pannenkoeken met vis en kaas. Ook worden vissen op alle mogelijke manieren gevuld. Er worden omeletten gebakken met bokking, haring gemengd met slagroom of mayonaise en haring gemengd met runvlees om er frikadellen mee te maken met krentensaus.
In Zweden en Noorwegen begint het seizoen voor kreeft in augustus; in Finland al midden juli. Eind september is het kreeften seizoen al afgelopen. In deze periode worden de kreeften door amateurs, jong en oud, gevangen , en er worden kreeftenfeestjes gehouden door iedereen, en tuinen, balkons en terrassen worden versierd met bonte lampions en guirlandes. Er wordt sterke drank geschonken en men rekent op een borrel per kreeftenschaar. Per persoon wordt gerekend op 10-20 kreeften, dat hangt van de grootte af. De kreeften worden op een grote schaal in zeer hoge piramides opgemaakt. Er wordt vers geroosterd brood bij gegeten met boter, en soms ook kaas. In Finland stelt men vooral de kleinen kreeften van 10cm. Op prijs. Ze worden alleen in dille gekookt en in zijn geheel op tafel gebracht. Ieder haalt er zelf de scharen vanaf, daar bestaat speciaal bestek voor. Men breekt de scharen eraf en eet de inhoud op. De zeekreeft is de grootste kreeft die in de Noordzee voorkomt. Ze zijn er tot 80cm. Met een gewicht van 5kg. Het seizoen voor zeekreeft begint in april en duurt tot oktober. Hij ziet er verder hetzelfde uit als de rivierkreeft, en wordt vaak levend gekookt. Zeekreeft wordt in Stockholm (Zweden) samen met krab en mosselen gegeten. Kreeften zijn na 20-30min. gaar, en krab al na 5min.
Zalm behoort in de Scandinavische landen, in tegenstelling tot Nederland, tot de goedkope vissoorten.
De schol is in de Noordelijke landen de meest geliefde platvis, maar de zeetong wordt de best smakende en fijnste vis genoemd. Er bestaan wel een paar honderd recepten voor, die alleen al betrekking hebben op het garnituur waarmee de zeetong wordt opgediend.
Ganzensoep wordt gemaakt van de hals, organen en vleugels van de gans, met soepgroenten en pruimedanten.
Bloedsoep wordt alleen in november gegeten, in de donkere dagen voor kerstmis, dus voordat de lichte dagen weer beginnen. Dit gerecht vormt een onderdeel van de maaltijd op sint maarten (11 november), hetgeen in Zweden een van de meest geliefde traditionele feesten is. Bij het slachten van varkens en ganzen moet het bloed onmiddellijk worden opgevangen, hieraan ontleend de soep zijn naam. De bloedsoep komt als een echt familiegerecht op tafel. Hierbij komen dan ook nog verwanten en vrienden, als er geslacht wordt. In de soep gaan de organen en bloed van ca. 4-5 ganzen, 1-2liter varkensbloed, 3kg. Ganzenbotten en varkenskrabbetjes, soepgroenten en kruiden, pruimedanten en appelen. Men eet er graag roggebrood bij.
In de zomermaanden komen vooral als dessert bessen op tafel. In vele gebieden is de attractie van het bessenplukken zo groot, dat de hotelgasten mee et bos intrekken om vruchten te verzamelen. Deze vruchten: dieprode frambozen en een in Noorwegen gevonden variatie die er uit ziet als een gele framboos, bosaardbeien, bramen uit de moerassen, vosbessen en Finse veenbessen worden gebruikt om er desserts, gebak, sap en likeur van te maken. Ook zet men de vruchten op sterke drank (rum etc.) om ze dan later in het jaar te gebruiken voor vruchtengebak en garnituren. In Finland zijn vos- en veenbessen de meest geliefde ingredi?nten voor een compote.