Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Weetjes over Beignets en oliebollen

Het basisprincipe van beignets is eenvoudig; het omhullen met een beslag van een rauw of bereid ingredient en dit frituren in gloeiend hete olie. Het basisprincipe mag dan eenvoudig zijn, de beignets kunnen, zoals u in de recepten kunt zien, enorm varieren in vorm, smaak en inhoud. Wel worden ze bijna altijd warm, soms zelfs heet geserveerd. Zoete beignets worden meestal met suiker opgediend, bij hartige beignets wordt gewoonlijk een saus gegeven. Beignetbeslag wordt op dezelfde wijze als flensjes- en pannenkoekenbeslag gemaakt van bloem of zelfrijzend bakmeel, water of melk, ei en wat zout. De toevoeging van olie of gesmolten boter maakt het beslag soepeler. Het gebruik van koolzuurhoudend water, karnemelk of bier in plaats van gewoon water of melk maakt het beslag luchtiger.

Beignets worden gewoonlijk gefrituurd bij een temperatuur van 180-190? C. Elektrische pannen zijn voorzien van een thermostaat waarmee de temperatuur kan worden geregeld.

Bij frituren in een gewone pan kan gewoonlijk een frituurthermometer worden gebruikt. Ook kan de temperatuur van het vet of de olie gecontroleerd worden door er een stukje brood in te gooien; als het vet of de olie onmiddelijk begint te bruisen en het stukje brood in ca. 30 seconden bruin kleurt, is het heet genoeg.

Bij een elektrische frituurpan is doorgaans duidelijk aangegeven tot welk niveau de pan met olie of vet mag worden gevuld. Bij een 'gewone' pan geldt als vuistregel dat deze zoveel olie of vet moet bevatten dat het te frituren voedsel er royaal in kan ronddobberen, maar dat vet of olie tot ca. eenderde van de hoogte en zeker niet verder dan tot de helft mag komen.

Dit om te voorkomen dat tijdens het frituren het vet over de rand bruist waardoor de pan vlam zou kunnen vatten. Frituur nooit teveel beignets tegelijk. Daardoor koelt het vet te sterk af waardoor ze te veel vet absorberen. Laat de beignets uitlekken op keukenpapier, zodat het overtollige vet geabsorbeerd wordt en houd ze warm in de bijvoorbeeld op 100? C voorverwarmde oven of op een bord dat op een pan met zachtjes kokend water wordt gezet. Dek de beignets niet af en verpak ze evenmin in folie, want dan wordt het krokante korstje weer slap.

Kijk maar eens op mijn site daar staan ovenheerlijke recepten op.heb zelf 8 jaar in een oliebolle kraa gewerkt

Home Recepten