Italie

Al heel vroeg leert iedere Italiaan dat het niet uitmaakt wat je eet, als het maar lekker is.De Italiaanse keuken is een levendige, creatieve en grote (regionale) keuken.
De keuken is een deugniet: zij drijft de mensen maar al te vaak tot wanhoop, maar schenkt ook vreugde, want die keren dat iets u lukt of dat u een hindernis hebt overwonnen, voelt u voldoening en kraait u victorie. Pellegrino Artusi.

Veel ‘bekende’ Italiaanse gerechten zijn in feite heel eenvoudig van samenstelling, zoals bijvoorbeeld Milanese risotto (rijst met saffraan) en risi e bisi uit Venetie (rijst met jonge doperwtjes). Eenvoud kenmerkt het ware, want wordt de Italiaanse keuken niet gezien als de moeder van de kookkunst? Jammer voor Frankrijk, maar dat is ze. Deze smeltkroes van ontdekkingen op culinair gebied, waar allerlei ingredienten – grondstoffen zo u wilt – voor het eerst werden gebruikt: vanaf doppertjes en tomaten tot en met zout en aardappelen. Aardappelen? Inderdaad, die ook. En koffie, waarvan de cappuccino werd vernoemd naar het habijt van de Capucijner monniken.

Vers

Vers, vers, vers en nog eens vers is het credo voor de ingredienten. En de kleuren moeten in harmonie zijn. Glanzend, helder en rood is bijvoorbeeld rood.
Pasta
‘Wat eet u vanavond? Macaroni? En..? Pasta is geen hoofdgerecht, maar wordt daarvoor gegeten. Net zoals de minstens veertig andere pasta’s, die er zijn. In saus, hoewel de Italiaanse keuken weinig gebruik maakt van sauzen, of bouillon gewenteld en bestrooid met Parmezaanse kaas.

Gelati

In combinatie met Strega, die overheerlijke Italiaanse sinaasappellikeur, maakt ijs als toetje koninklijke gevoelens bij u los. De likeur mag u overigens best vervangen door koffie (capucino of espresso) zonder dat dat afbreuk doet aan uw gevoelens. In Italie maken ze bijna overal ijs van. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat ooit verse sneeuw van de bergen op smaak werd gebracht met vruchtensap (granita).

Kruiden

Italiaanse gerechten krijgen een origineel accent door het gebruik van diverse geurige (verse!) kruiden, zoals basilicum, oregano en rozemarijn. Die zijn makkelijk in eigen tuin, in een pot op de vensterbank of op het balkon te houden of te kweken. Maar ook olijfolie, olijven, ansjovis en knoflook, wijn en Parmezaanse kaas worden in de Italiaanse keuken met veel raffinement toegepast en… in heel wat gerechten!
Bron: De Multiculturele keuken.

Wordt vervolgd.

4 Reacties

 1. ik neem dit artikel mee.
  groeten, Heleen

 2. alles wat Italie aanbelangd neem ik graag mee naar m’n pagina!

  groetjes, Nicole.

 3. Ik kwam via jouw berichtje in mijn gastenboek nog even weer bij jou kijken en zag dit artikel. Moet ik natuurlijk meenemen!
  Groetjes Irene

 4. Ook dit artikel neem ik mee, ben wederom nieuwsgierig naar de rest!!
  groetjes van germa

Geef een reactie