Wat is het? Wat zijn de symptomen? Waardoor onstaat het? Wat is eraan te doen? Hypoglykemie is het tegenovergestelde van suikerziekte. De suikerstofwisseling werkt niet goed waardoor het bloedsuikergehalte in het bloed te laag is.
Hoewel hypoglykemie i.t.t. suikerziekte wel te ‘genezen’ is, kan iemand zich tijdens een ‘aanval’ van hypoglykemie heel belabberd voelen.Zweten en koud zijn – Koude handen, voeten,armen en benen – Een prikkelend gevoel in vingertoppen en voeten – Wazig zien – Hoofdpijn – Angstig en verward zijn – Duizeligheid – Flauwvallen – Een slap gevoel na de maaltijd – Geeuwhonger – Oorsuizingen – Woedeuitbarstingen.

Iemand die hypoglykemie heeft, zal niet van alle symptomen tegelijk last hebben. Dit maakt het voor een huisarts er niet makkelijker op om de diagnose hypoglykemie te stellen.Hypoglykemie kan ontstaan nadat iemand een grote hoeveelheid suiker heeft gebruikt.
Hierdoor gaat de alvleesklier te veel insuline produceren en neemt de hoeveelheid glucose in het bloed sterk af.Door de voeding aan te passen kan iemand weer kerngezond worden en blijven. Vermeden dienen te worden: suiker en suikerhoudende voeding, zuivelproducten, producten die gemaakt zijn van wit meel, zoete vruchten en het sap ervan, koffie, sterke thee, cola en rookartikelen. Om het bloedsuikergehalte op peil te houden, is het tevens noodzakelijk om meermalen per dag kleine hoeveelheden te eten. Bv. zes keer per dag iets eten ipv 3 keer. Als iemand zich aan dit dieet houdt, verdwijnen de klachten doorgaans binnen drie weken, maar als er sprake is van ernstige hypoglykemie kan het wel drie maanden duren. Wel is het noodzakelijk dat iemand dit dieet blijft volgen. Anders kan hypoglykemie weer terugkeren.