Gewicht en de menopauze

Wanneer de eierstokken tijdens de overgang steeds minder oestrogeen gaan produceren, neemt het lichaamsvet de productie van dit belangrijke hormoon over; oestrogeen beschermt oudere vrouwen tegen het risico van osteoporose. Wanneer de eierstokken tijdens de overgang steeds minder oestrogeen gaan produceren, neemt het lichaamsvet de productie van dit belangrijke hormoon over; oestrogeen beschermt oudere vrouwen tegen het risico van osteoporose. Vet produceert het hele leven al oestrogeen; daarom zijn vetarme en vetvrije dieten voor vrouwen van alle leeftijden een grote vergissing. Tijdens en na de menopauze is lichaamsvet nog belangrijker voor een goede gezondheid en het is heel natuurlijk dat u een paar kilo zwaarder wordt dan voor de menopauze.
Evenwicht is echter belangrijk: te veel lichaamsvet na de menopauze betekent dat u de kans loopt op te veel oestrogeen in uw lichaam – een toestand die bekend staat als oestrogeendominantie – en daar zijn risico’s aan verbonden, zoals borstkanker.Het is dan ook niet zo vreemd dat tegenwoordig wordt geloofd dat het juiste gewicht voor een bepaalde lengte heel belangrijk is om er zeker van te zijn dat een vrouw na de menopauze over voldoende vet beschikt voor de productie van oestrogeen.
De Quetelet-Index is de best methode om dat te bepalen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de Quetelet-Index een betrouwbare indicator voor het osteoporose-risico is. Een daarvan liet zien dat vrouwen tussen de 45 en 59 jaar die botbreuken hadden gehad, een gemiddelde Quetelet-Index van 22,5 hadden, terwijl de vrouwen zonder botbreuken een gemiddelde Quetelet-Index van 25,3 hadden. Naarmate de Quetelet-Index daalt, neemt de botdichtheid af, ook al doen zich geen fracturen voor. Het lijkt erop dat vooral een snel en aanzienlijk gewichtsverlies relevant is voor het verlies aan botmassa.
De natuur mag de vrouw dan niet bepaald helpen in haar strijd tegen lichaamsvet, ze beschermt haar ook tegen vrouwelijke ijdelheid door het vrouwen moeilijker te maken om gewicht te verliezen.

3 Reacties

  1. Sinds bijna twee jaar ben ik in de overgang na een baarmoederoperatie waarbij ook de eierstokken zijn verwijderd. Van de ene op de andere dag was ik dus in de overgang. Na de operatie(s) was ik zoveel afgevallen (ik woog op een gegeven moment nog maar 43 kg en ben met sondevoeding weer 5 kg aangekomen voor ik naar huis mocht)dat ik eenmaal weer thuis op advies van mijn huisarts alles ben gaan eten wat eigenlijk verboden is voor iedereen die op zijn gewicht moet letten. Ik weeg nu 70 kg. terwijl ik altijd tussen de 60 en 62 kg. woog en alles kon eten waar ik zin in had zonder aan te komen. Ik wil nu 5 kg minder wegen en dit puntendieet lijkt mij iets om te gaan proberen.

    Groetjes, Carla

  2. Ik vind het een zeer interessant artikel en heb hem dan ook maar even uitgeprint voor eventuele familie leden die ook interesse hebben. Bedankt Ida

  3. Wat een interessant artikel. Voorlopig is het nog niet op mij van toepassing, maar ik vind het wel prettig om te weten.
    Uit dit artikel blijkt maar weer hoe slim de natuur in elkaar zit.

    GROETJES KATJA

Geef een reactie