Weight Watchers, Een betere gezondheid uit Het complete fitnessboek, deel 1 Sommige mensen denken ten onrechte dat oefeningen alleen maar zin hebben wanneer ze iedere dag een lang en zwaar programma afwerken vergelijkbaar met een marathontraining. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het niet nodig is dergelijke extreme prestaties te leveren om een betere conditie te bereiken. De laatste paar jaar heeft men zelfs ontdekt dat ook geringe activiteit nog invloed heeft op uw gezondheid.
Begin jaren negentig heeft de Amerikaanse hartstichting aangetoond dat gebrek aan beweging niet slechts een van de factoren is die bijdraagt tot hart- en vaatziekten, maar zelfs een van de hoofdoorzaken is geworden. Gebrek aan beweging staat, samen met roken, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte, boven aan de lijst van factoren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
In 1993 verkondigde een groep artsen uit Amerika dat regelmatige lichaamsbeweging bijdraagt tot een betere gezondheid. Zij gaven de volgende aanbeveling:

Iedere volwassene zou iedere werkdag ten minste 30 minuten aan een niet al te zware lichaamsactiviteit moeten besteden.

U zult merken dat regelmatig bewegen veel voordelen oplevert:
* U vermindert de kans op hartkwalen, op het ontwikkelen van diabetes, verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van ******.
* Het is goed voor uw cholesterolgehalte.
* Het kan het verlies aan botmassa (osteoporose), dat optreedt bij het ouder worden, terugdringen.
* Meer calorieverbranding, wat u helpt bij het afvallen, zodat u het niet alleen van minder calorieen hoeft te hebben.
* Stevig spierweefsel bij het afvallen.
* Meer welbevinden – minder onrust, neerslachtigheid en spanning. Bovendien heeft bewegen een positief effect op uw gevoel voor eigenwaarde.

Het zal duidelijk zijn waarom lichaamsbeweging nuttig is. U krijgt er veel voor terug. En daarbij komt ook nog dat ons lichaam er op iedere leeftijd gunstig op reageert!Een belangrijk punt: u hoeft zich niet in het zweet te werken bij een sportschool of kilometers te rennen om enig resultaat te bereiken.
Stel u ten doel niet uitsluitend een zittend leven te leiden. Juist wanneer u van een zittend bestaan overgaat naar meer (middelzware) beweging zult u hiervan profijt trekken. U hoeft geen atleet te zijn om baat te hebben bij lichaamsbeweging!

Leidt u een zittend leven? Het antwoord is ja als u zich in een of meer van de volgende beweringen herkent.

* U gaat zelden ter ontspanning wandelen, zwemmen, fietsen of dansen.
* Uw vrije tijd brengt u hoofdzakelijk door met weinig energie vragende activiteiten als televisie of film kijken, lezen, computeren of vrienden bezoeken.
* U hebt een kantoorbaan. U werkt voornamelijk aan uw bureau of brengt uw tijd door met vergaderen.
* Karweitjes in en rond het huis zijn niet echt arbeidsintensief. Het echt ‘zware’ werk laat u aan andere over.
* U pakt liever de auto dan dat u gaat lopen, en u neemt eerder de lift dan de trap.

Komt dit u bekend voor? Zo ja, maakt u zich dan geen zorgen. Het is echt niet moeilijk om wat meer beweging in uw leven te brengen!Veel soorten oefeningen hebben een zelfde effect, maar er bestaat er niet een die het hele lichaam traint. Sommige oefeningen zijn geschikt om uw spieren krachtiger te maken, andere maken de spieren en gewrichten soepeler, en weer andere zijn goed voor hart- en bloedvaten en verbranden een aanzienlijke hoeveelheid calorieen. Lees om te weten welke oefeningen het beste voor u zijn de volgende beschrijving van alle facetten die betrekking hebben op uw lichamelijke conditie en hoe u deze kunt verbeteren.Wat is lenigheid?
Lenigheid is de mogelijkheid om uw gewrichten op allerlei manieren te bewegen zonder dat dit ergens problemen of pijn oplevert. Het betekent dat uw spieren, pezen en gewrichten los en soepel zijn. Soepele spieren raken veel minder snel geblesseerd.

Hoe kunt u uw lenigheid verbeteren?
Door de juiste stretchoefeningen te doen kunt u uw lenigheid verbeteren.

Wat is aerobische conditie?
Bij een goede aerobische of cardiovasculaire conditie kunt u langdurig krachtige bewegingen (zoals lopen, joggen, zwemmen of fietsen) maken zonder oververmoeid te raken, en voelt u zich na afloop snel weer fit. Deze conditie is sterk afhankelijk van de capaciteit van uw longen, hart en bloedvaten die zuurstof leveren aan de actieve spieren.

Hoe verbetert u uw aerobische conditie?
U bereikt een betere aerobische conditie door de grote spiergroepen langdurig ritmisch te bewegen (zoals bij wandelen, zwemmen of dansen). Het mag geen al te zware inspanning zijn, maar het is wel de bedoeling de oefening minstens 20 tot 30 minuten per keer vol te houden.

Wat is spierkracht?
Spierkracht is de mogelijkheid om de spieren te oefenen dmv een weerstand met gewichten, in water (zoals bij zwemmen), maar ook door het sjouwen met boodschappen! Sterke, getrainde spieren zorgen voor een goede houding en een goed geproportioneerd lichaam.

Hoe bereikt u meer spierkracht?
Spierkrachttraining gaat uit van het principe dat de spieren sterker worden naarmate ze harder moeten werken. Fysiologen noemen dit soort training wel ‘overload’. Krachttraining is bedoeld om aparte spiergroepen te oefenen. Zo zijn er speciale oefeningen ontwikkeld om de buikspieren sterker en strakker te maken.

Wat zijn calorieverbrandende oefeningen?
Bij alle oefeningen worden calorieen verbrand, maar er zijn speciale oefeningen voor een maximaal effect, gebaseerd op de voortdurend ritmische samentrekking van de lange arm- en beenspieren (of beide). De oefeningen zijn licht tot middelmatig intensief, zodat u er enige tijd mee door kunt gaan en er een aanzienlijke calorieverbranding plaatsvindt.

Hoe kunt u meer calorieen verbranden?
Met oefeningen waarmee de grote spiergroepen worden getraind kun je meer calorieen verbranden. Lopen en dansen zijn hiervoor bijzonder geschikt.Zoals we al hebben vermeld, heeft ieder soort oefening een ander effect. Ieder onderdeel levert een bijdrage aan de totale conditie en welzijn van uw lichaam.
Hoe komt u erachter welke oefeningen het meest geschikt zijn voor het doel dat u zich stelt? Als u de volgende vragenlijst doorneemt en aankruist, vindt u het antwoord op deze vraag.
Lees iedere stelling door. Als daarin uw huidige conditie beschreven staat, kruis dan het hokje eens aan. Slaat de bewering niet op uw huidige conditie, kruis dan het hokje oneens aan. Volg daarna deze aanwijzingen om te bepalen welke oefeningen voor u het meest geschikt zijn.

* Hebt u twee of meer keer eens aangekruist in een bepaalde categorie, doe dan de oefeningen uit die categorie.
* Hebt u twee of meer keer eens aangekruist in meer dan een bepaalde categorie, doe dan de Totaal Workout.Aerobische Workout

* Van een niet al te zware activiteit (bv traplopen of 5 a 10 minuten lopen) raak ik buiten adem. eens / niet eens
* Van activiteiten als lopen, fietsen of dansen gaat mijn hart tekeer en raak ik buiten adem. eens / niet eens
* Van werken in de tuin raak ik buiten adem en vermoeid eens / niet eens
* Van ontspanningsactiviteiten als wandelen, zwemmen of dansen raak ik vermoeid, zodat het mijn plezier bederft. eens / niet eens

Lenigheid / ontspannings Workout

* Mijn spieren en gewrichten voelen vaak stijf en strak aan. eens / niet eens
* Volgens mijn huisarts komt de pijn uit mijn onderrug voort uit gebrek aan conditie en is het niet het gevolg van een blessure of een aangeboren afwijking. eens / niet eens
* Ik sta vaak onder druk, en veel van mijn tijd wordt opgeeist door familie, werk en sociale verplichtingen. eens / niet eens
* Het uitvoeren van huishoudelijke karweitjes is lastig of pijnlijk doordat mijn spieren en gewrichten stijf zijn. eens / niet eens

Calorieverbrandings Workout

* Ik eet niet echt veel, maar ik kan mijn gewicht moeilijk onder controle houden. eens / niet eens
* Mijn huidige gewicht is meer dan 10 pond hoger dan mijn streefgewicht. eens / niet eens
* Zelfs als ik een calorie-arm dieet volg, kost het me moeite om af te vallen. eens / niet eens
* Ik weet dat ik een calorie-arm dieet moet volgen om af te vallen, maar ik wil ook graag iets aan mijn conditie doen. eens / niet eens

Spierversterkings Workout

* Ik ben ongeveer op mijn streefgewicht en wil graag stevige, goed gevormde spieren. eens / niet eens
* Ik mis de spierkracht om goed mee te kunnen doen aan sportieve evenementen (zoals tennis of skien). eens / niet eens
* Ik zou graag in mijn hele lichaam iets meer spierkracht ontwikkelen. eens / niet eens
* Mijn spieren worden zo slap en vormloos als ik afval. eens / niet eens