Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Over zaden, kiemen en kiemplantjes.

(Hay) Uit kleine, harde, onooglijke graankorrels en zaadjes groeien zeer gezonde kiemplantjes.

Het kweken hiervan is eenvoudig. Uit kleine, harde, onooglijke graankorrels en zaadjes groeien zeer gezonde kiemplantjes.

Het kweken hiervan is eenvoudig.

Geschikt zijn graankorrels als tarwe, rogge en gerst, maar ook zaden als luzerne, tuinkers en mosterd. Ontkiemde erwten, linzen en verschillende bonensoorten (mung-, aduki- en sojabonen) zijn erg populair.Kiemplantjes bevatten alle vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft als afweerstof. Door de toenemende aandacht voor natuurlijk eten en volwaardige voeding is het kweken van kiemplantjes populair geworden.

Kiemen zijn rijk aan vitaminen uit de B-groep, en aan vitamine C en E. Bovendien bevatten ze waardevolle mineralen, sporenelementen en veel ballaststoffen. Vooral in de winter, wanneer veel groenten en salades uit de kas komen, zijn deze ontkiemde zaden heerlijk. Ze bieden knapperige versheid. Gerechten kunnen ermee op smaak worden gebracht. Gewoon op brood zijn ze echter ook lekker. Bijzonder geliefd zijn verse kiemplantjes in knapperige salades. Daarbij kunt u kruidige dipsauzen of dressings serveren, bv van yoghurt, umer, karnemelk of kefir. Deze hebben een zeer laag vetgehalte en versterken het aroma van de kiemplantjes, kruiden en specerijen.

Ook zijn het ideale 'dragers' voor de in vet oplosbare vitamines die met name in de kiemplantjes voorkomen.Benodigdheden en zaadjes vindt u in de reformwinkel en natuurvoedingswinkel, maar ook op speciale afdelingen in grote supermarkten. Het kweken van kiemplantjes is eenvoudig. Een weckpot als kas voor de kiemplantjes is voldoende, maar ook een kiemdoos stelt u niet voor grote uitgaven. Het is belangrijk de ontkiemende zaden vochtig te houden: laat ze 's nachts wellen in warm water en spoel ze overdag twee tot driemaal af met koud water. Na twee tot vijf dagen zijn de meeste zaden ontkiemd. Hygiene gaat boven alles, want ook bacterien en schimmels kunnen zich onder deze omstandigheden zeer goed ontwikkelen.Zaden afspoelen in warm water en 's nachts laten weken. Sommige zaden wellen binnen enkele uren, andere hoeven helemaal niet te wellen. Let goed op de aanwijzingen op de verpakking.Water afgieten en zaden laten ontkiemen.

Overdag meerdere malen afspoelen. Bij slijmproducerende zaden (mosterd, lijnzaad, tuinkers) is een keer per dag voldoende.

Voortdurend vochtig houden en niet laten uitdrogen.De zaden zijn na een paar dagen flink gegroeid en kunnen dan worden geoogst.

Het is fascinerend om te zien hoe uit harde, onooglijke zaden en graankorrels nieuwe plantjes groeien .

Home Recepten