Kort samengevat: vastenkuren kunnen de gezondheid schaden. Nuldieten of vastenkuren zorgen gegarandeerd voor een gewichtsverlies. Ze doen echter nog veel meer. In tegenstelling tot wat zelfs sommige artsen beweren, komt u lichaam niet tot rust, maar moet harder werken. Uw mond, maag en darmen hebben wel minder te doen, maar de rest van uw lichaam functioneert ‘gewoon’ door. DWZ: zo ‘gewoon’ mogelijk. Hersenen, zenuwen hart en nieren en dergelijke moeten opeens werken onder heel moeilijke omstandigheden. Zo hebben hersenen o.a. glucose nodig om te kunnen werken. Dat is al zeer snel niet meer voorradig in het lichaam; via allerlei ingewikkelde chemische processen probeert het lichaam zo goed en zo kwaad mogelijk een soort surrogaat te maken ten koste van spierbouwstoffen en onvolledige ververbranding.
En er gebeurt nog veel meer. U verliest veel vocht met daarin opgeloste mineralen, zoals natrium, kalium en kalk. Een gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt, soms zo erg dat u er duizelig van wordt, vooral als u plotseling opstaat. Het mineralenverlies kan ook oorzaak zijn van kramp.
Natuurlijk wordt er lichaamsvet afgebroken om te kunnen dienen als energiebron. Maar zonder koolhydraten (suiker en zetmeel) is een volledige afbraak niet mogelijk, zodat er veel meer afbraakstoffen in het lichaam blijven dan onder normale omstandigheden. Een groot aantal van deze afbraakstoffen geeft een verhoging van o.a. urinezuur in het bloed. Dit kan in sommige gevallen jicht veroorzaken. Tijdens vasten krijgt u een slechte adem, maar u kunt ook zo misselijk worden dat u moet overgeven. Met vasten verliest u lichaamsgewicht, maar tegelijkertijd is het een ware uitputtingsslag voor uw lichaam, waarbij veel organen het zwaar te verduren krijgen.Na een vastenkuur, ook onder medische controle, komen de meeste weer aan. Het resultaat van deze drastische vermageringsmethode is op de lange duur teleurstellend.
Kort samengevat: vastenkuren kunnen de gezondheid schaden. Daarom moet u ze nooit zomaar, op goed geluk, proberen. Zelfs als u wilt vasten op religieuze gronden is het af te raden dit langer dan een dag vol te houden. Alleen in het ziekenhuis kan vasten in sommige gevallen worden torgepast om te vermageren.