Een-maat-minder-dieet
Simpel dieet; 6 dagen dieet 1 dag pauze 6 dagen dieet = een maat minder Zo werkt het:
Een kledingmaat minder staat voor volwassenen gelijk aan 3 tot 4 kilo aankomen
of afvallen. U past dus in een kleinere kledingmaat als u ruim 3 kilo afvalt!
Dat gaat als volgt: eet en beweeg zes dagen volgens het een-maat-minder-dieet.
Neem vervolgens een dag pauze. Op deze dag mag u eten wat u wilt en kunt u
de lichaamsbeweging overslaan. Daarna volgt u het dieetprogramma nog zes
dagen. Resultaat: een maat minder!* Begin de dag met een groot glas water
* Eet per dag een ontbijt, lunch en avondmaaltijd
* Neem tussendoor drie een-maat-minder-snacks
* Drink water en (kruiden)thee of ongezoete ijsthee
* Beweeg (wandel, fiets of sport) minimaal een half uur per dag* Een fruitsalade van 3 vruchten (bv 1 banaan, 1 kiwi en 4 aardbeien). Verdeel
er 3 eetlepels losgeklopte magere kwark over.
* Een schaaltje magere yoghurt met 3 eetlepels muesli en vers fruit zoals
stukjes appel, peer of perzik. Lekker met koffie of thee.
* Twee (geroosterde) bruine boterhammen met halvarine en zoet of hartig beleg.
Lekker met vruchtenthee.Zoet:
jam, honing, appelstroop, vruchtenhagel, appelfris of plakjes vers fruit zoals aardbei, appel of banaan.
Hartig: 20 plus (smeer)kaas, halfvolle verse roomkaas, cottage cheese, achterham, fricandeau, kipfilet, rookvlees, rosbief of sandwichspread met plakjes gekookt ei en tomaat.Varieer met brood en beleg: wissel bruin brood af met roggebrood, knackebrod,
een volkorenbolletje, bruine pistolet of sesambroodje.
Door het brood dubbeldik te beleggen met magere belegsoorten heeft u er extra
lang plezier van!
Bv rozenbotteljam met plakjes appel, halfvolle verse roomkaas met een plakje
kipfilet en blaadjes rucola, plakje 20plus kaas met plakjes radijs en een pluk alfalfa
of achterham met hot tomatenketchup en komkommer.* Twee volkoren boterhammen met halvarine en mager beleg.
Eet er tomaat, komkommer, radijs of een portie fruit bij.
Lekker met magere vruchtenyoghurt of (karne)melk.
* Een maaltijdsalade van 1/2 zakje gemengde groene sla,
1/2 blikje tonijn op water, 1 fijngehakte augurk, 1 trostomaat
en een dressing van 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels azijn of
citroensap, zout, versgemalen peper en fijngehakte bieslook.
Lekker met 2 sneetjes geroosterd bruinbrood.
* Een kom soep, bv Hollandse groentesoep, Chinese kippensoep of deze
Italiaanse tomatensoep:
pureer 3 ontvelde rijpe tomaten met een staafmixer. Breng het tomatenmengsel
met 1 eetlepel vloeibare bouillon (Maggi) aan de kook en laat het ong. 3 minuten
zachtjes koken. Roer er dan 1 theelepel rode pesto en 1/2 eetlepel verse halfvolle kaas door.
Breng op smaak met versgemalen peper, zout en fijngehakte basilicum.
Lekker met een bruin pistolet.Trakteer uzelf regelmatig op een grote kan ijsthee.
Zet thee van 2 theezakjes en 1 L kokend water.
Laat de thee ong. 6 minuten trekken, verwijder de theezakjes en
laat de thee afkoelen. Zet hem dan in de koelkast. Drink de thee
ijskoud met een schijfje citroen, een blaadje kruizemunt en ijsklontjes.
Geschikte theesoorten zijn sinaasappelthee, pepermuntthee of een
kruidenmelange, zoals aardbei, abrikoos, vanille.* Een appel of 2 kiwi's of 1 perzik of 1/4 watermeloen
* snee ontbijtkoek met of zonder halfvolle roomboter
* Volkorenbeschuit met ongezoete aardbeienjam en
gehalveerde aardbeien
* Snee licht roggebrood met 20plus smeerkaas en
plakjes tomaat
* Snee knackebrod met halvarine en plakje kipfilet
* Volkoren cracker met cottage cheese, plakjes radijs
en fijngehakte bieslook
* Fruitshake van 150 gr bosbessen, 1,5 dl karnemelk en
1 theelepel vanillesuiker
* een waterijsje(de recepten zijn voor 1 persoon)200 gr snijbonen
200 gr voorgekookte krielaardappeltjes
zout, versgemalen peper
1/2 rode paprika
2 eetl knoflook-yoghurtdressing (Sense)
1/2 blikje rode zalm (inh. 213 gr)
Snijd de snijbonen in schuine stukjes van ong. 1 cm.
Kook de krieltjes in ong. 10 min. in water met zout beetgaar,
kook de snijbonen de laatste 5 min. mee.
Giet ze af en laat afkoelen.
Snijd het vruchtvlees van de paprika in kleine stukjes.
Snijd de krieltjes in plakjes en schep ze om met de snijbonen,
de paprika en de dressing. Verdeel de zalm erover.
Lekker met een kop bouillon of heldere soep.
Bevat: 410 Kcal / 1720 Kj, eiwit 27 gr, vet 13 gr en koolhydraten 46 gr.
VARIATIE:
Vervang de zalm door 60 gr in blokjes gesneden magere feta.
Schep nog een fijngehakt bosuitje door de salade.60 gr Chinese mie
200 gr jonge prei
100 gr kipfilet
zout, versgemalen peper
1 eetl olie
1 teentje knoflook
1 eetl gembersiroop
Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd de prei in dunne ringen.
Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met peper.
Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag
en roerbak de kip in ong. 4 min. goudbruin.
Voeg de prei en de knoflook uit de pers toe en roerbak
5 min. mee.
Schep de gembersiroop en de mie erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Bevat: 490 Kcal / 2060 Kj, eiwit 35 gr, vet 15 gr en koolhydraten 54 gr.
VARIATIE:
Vervang de kip door reepjes omelet. Bak een omelet van
1 losgeklopt ei, 1 eetl melk, 1 eetl fijngehakte bieslook,
zout en peper. Snijd de omelet in reepjes en verdeel ze
over de mie.60 gr zilvervliesrijst
zout en peper
1 eetl olijfolie
1/2 pakje quorn-stukjes (inh. 175 gr)
200 gr Chinese groentemix
1/2 blikje ananasstukjes op eigen sap (inh. 225 gr)
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Verhit de olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de quorn
omscheppend rondom bruin. Schep de groentemix erdoor en
roerbak deze op halfhoog vuur ong. 5 min. mee. Voeg de ananas
stukjes en 3 eetl ananassap toe. Breng op smaak met zout en
peper en warm het geheel goed door.
Serveer met de rijst.
Bevat: 475 Kcal / 1995 Kj, eiwit 21 gr, vet 13 gr en koolhydraten 68 gr.
VARIATIE:
Vervang de quorn door 100 gr kipfilet in stukjes en bak een stukje
fijngehakte rode peper mee.
De zilvervliesrijst kunt u afwisselen met Tarly.Wilt u de warme maaltijd liever met het gezin mee-eten?
Neem dan 3 gekookte aardappelen of 3 opscheplepels
gekookte rijst of pasta. Vul dit aan met een grote portie
groenten en een stukje mager vlees, vis of vleesvervanger.
Laat de vette jus of saus aan uw neus voorbijgaan. En
kies voor een slanke smaakmaker zoals vers gehakte
tuinkruiden, gebakken champignons met knoflook, geraspte
Parmezaanse kaas of gegrilde paprikareepjes.Kies voor een slanke vleesvervanger!
Slanke vleesvervangers:
* ei en magere kaassoorten (20plus en 30plus)
* alle soorten peulvruchten
* magere vis zoals kabeljauw, tonijn en garnalen
* ongepaneerde vleesvervangers zonder kaas (bv van Tivall)
* gestoomde Quorn, tofu/tahoe
Vette vleesvervangers:
* Volvette kaassoorten
* alle soorten noten
* vette vis zoals paling en makreel
* gepaneerde vleesvervangers met kaas
* gefrituurde tofu/tahoe.Margriet nr. 25
15 - 22 juni 2001