Energie-arme dranken voor WARME dagen

BRON: Thuiszorg Zoetermeer – zeker op warme dagen is het belangrijk dat u voldoende vocht drinkt. Gebruik minstens 1 1/2 – 2 liter drinkvocht per dag.
– zorg dat de dranken goed koud zijn.
– gebruik vruchtensap met mate ( niet meer dan 1 – 2 glazen per dag). Neem bij voorkeur vers geperst sap of ongezoet vruchtensap uit een pak.
– heeft u erge dorst, neem dan eerst een glas water om de dorst te lessen, voor u iets anders gaat drinken.
– voeg geen suiker toe aan de dranken.
– ijsgruis is ook lekker in een koele drank. U kunt dit maken door ijsblokjes in een plastic zak te doen en deze fijn te maken met een deegroller.
– koude watermeloen of andere niet te zoete meloen kan ook een goede dorstlesser zijn. Bewaar de meloen in de koelkast en besprenkel hem evt. met citroensap.* Mineraalwater met:
– citroensap;
– een beetje grapefruitsap;
– een beetje sinasappelsap;
– een combinatie van deze sappen;
– ijsblokjes van vruchtensap.

* Citruscocktail (2 glazen):
Meng het sap van een sinasappel, een grapefruit en een citroen; leg in de glazen een paar mandarijnenpartjes, vul dit tot de helft met het vruchtensap en voor de rest met mineraalwater.

Gemengde vruchtendrank (vruchtenbowl):
Neem een gelijke hoeveelheid sinasappelsap en citroensap. Leg in hoge glazen eerst wat stukjes vers fruit, bv aardbei, abrikoos, perzik of banaan.
Vul het glas tot de helft met het sap en voor de rest met mineraalwater; serveer de drank met ijsblokjes, een rietje en een lepel.* Tomatensap met:
– peper, selderijzout en fijngehakte peterselie;
– dunne geraspte komkommer, radijs en/of rammenas;
– citroensap en een ijsblokje.

* Tomatencocktail (voor 2 glazen):
meng 1 dl tomatensap met 1 dl grapefruitsap en het sap van een halve citroen, voeg een beetje peper en zout en een paar druppels Worcestersaus toe.
Zet het – een half uur in de koelkast.
Serveer de drank in een glas met een ijsblokje.* Koude thee met ijsblokjes, evt. met citroensap.

* Koude kruidenthee (bv. pepermuntthee).

* Koude vruchtenthee (bv. rozebottelthee, appelthee)

* IJsthee:
Laat de thee trekken, evt. zeven en voeg aan de warme thee een stuk komkommerschil toe.
Laat de thee koud worden, verwijder de schil en voeg naar smaak citroensap bij.
Schenk de thee in glazen en garneer met schijfjes komkommer.
Variatie: Laat in de warme thee wat salieblaadjes meetrekken; na zeven en afkoelen serveren met ijsblokjes.

* Gekruide thee (2 glazen):
Neem 1/4 liter water met 1/2 uitgeperste sinaasappel, 1/2 uitgeperste citroen, 1/2 kaneelstokje en 1 kruidnagel.
Breng dit aan de kook en giet dit in een theepot met 1 theezakje.
de thee 3 – 5 minuten laten trekken, af laten koelen, zeven en met ijsblokjes en schijfjes citroen serveren.* IJskoffie:
Laat gewone (evt. sterkere) koffie koud worden, serveer in kleine glaasjes met ijsblokjes en evt. een scheutje koude halfvolle melk.

* chocolade-ijskoffie:
Laat sterkere koffie koud worden, vermeng dit met eenzelfde hoeveelheid koude magere chocolademelk. Klop het geheel met de garde of mixer tot de drank schuimig is. Dien het op in hoge glazen en garneer het evt. met een dun schijfje sinasappel.

* Mokka-milkshake (2 glazen):
voeg aan – 1/4 liter koude halfvolle melk een flinke scheut sterke koude koffie toe. Klop dit met eenmixer of garde tot een schuimig geheel. In hoge glazen serveren met een rietje.* Karnemelk met:
– een beetje citroensap;
– sinasappelsap;
– andere vruchtensap;
– een combinatie van vruchtensappen (evt. met een ijsblokje).* Yoghurtdrank:
verdun een hoeveelheid magere yoghurt met sinasappel of een andere vruchtensap tot drinkdikte (verhouding: 3/4 yoghurt met 1/4 sap). Roer dit goed door elkaar.

* Yoghurt-appelshake:
Vermeng magere yoghurt met ongezoet appelsap en kaneel. Klop dit met een mixer tot een schuimig geheel. Snipper er wat appel door.Zoals wortelsap en bietensap.* 2 delen tomatensap en 1 deel bleek- of knolselderijsap.
* 2 delen tomatensap en 1 deel venkelsap.
* 2 delen tomatensap en 1 deel wortelsap, iets paprikasap en spinaziesap.
* 1 deel komkommersap en 1 deel radijssap.
* 1 deel venkelsap en 1 deel paprikasap.
* wortelsap met peterselie en selderij.

De dranken kunt u op smaak maken met wat peper en zout.* magere drinkbouillon:
naar wens toevoegen: stukjes tomaat, dunne reepjes prei, wortel, komkommer of verse tuinkruiden.

* Thee:
Zonder suiker, bv. met citroensap.

2 Reacties

  1. There are simple method to get free animal jam codes online without spending a single penny.

  2. Zet deze pagina even favoriet. Altijd makkelijk om een van die drankjes bij de hand te hebben.

    Groetjes, Anneke

Geef een reactie