Bruin vet en geel vet

We hebben lichaamsvet nodig. Het bied bescherming tegen de kou en houd onze huid en aders soepel. Er zijn twee soorten vetcellen. We hebben lichaamsvet nodig. Het bied bescherming tegen de kou en houd onze huid en aders soepel. Er zijn twee soorten vetcellen, bruin en geel (ook wel wit genoemd). Bruin vet is donkerder omdat het meer mitochondrien (energiecentrales) bevat, delen van cellen waar energie wordt opgewekt en verbrand. Omdat bruin vet zoveel mitochondrien bevat, is het erg actief en wordt er veel energie verbrand. Geel vet is veel minder actief en het is dat vet dat zich, vooral bij vrouwen, vaak ophoopt rond de heupen, dijen en billen. Bruin vet zit meestal dieper in het lichaam.
Het vermogen van bruin vet om warmte te produceren, wordt thermogenese genoemd. Wanneer u meer calorieen eet, compenseert bruin vet die inname door vet om te zetten in warmte (en dus vet te verbranden). Als het bruine vet redelijk actief is, zal er minder gemakkelijk geel vet worden opgeslagen. Bij slanke mensen lijkt het bruine vet effectiever te werken, terwijl het bij mensen die de neiging hebben dik te worden veel minder effectief lijkt te zijn.
Thermogenese kan worden gestimuleerd door schildklierhormoon. Als uw schildklier dus goed werkt, zult u het meestal warm hebben en warme handen en voeten hebben; is dat niet zo, dan hebt u het misschien vaak koud. Daarom is het de moeite waard om, zoals beschreven in het artikel ‘Stofwisselingssnelheid’, te controleren of uw basale lichaamstemperatuur niet te laag is.

1 Reactie

Geef een reactie