Werkt uw schildklier te traag? Wat moet u doen als u gezond eet, voldoende aan lichaamsbeweging doet en er toch geen verandering komt in uw gewicht? Laat eerst door uw huisarts onderzoeken of er geen medische oorzaak is, zoals een te traag werkende schildklier.Als u vier of meer van onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoordt, zou u last kunnen hebben van een traag werkende schildklier. Laat dit door uw huisarts onderzoeken.

* Is uw gewicht de afgelopen maanden zonder duidelijke oorzaak geleidelijk toegenomen?
* Hebt u het vaak koud?
* Lijdt u aan verstopping?
* Bent u depressief, vergeetachtig of verward?
* Is uw huid droger dan normaal?
* Is er sprake van menstruatieproblemen?
* Hebt u moeite om zwanger te raken?
* Lijdt u aan gebrek aan energie?
* Hebt u vaker last van hoofdpijn?De schildklier, die in uw hals zit, helpt samen met de hypothalamus en de pijnappelklier in de hersenen de stofwisseling reguleren. Hij produceert twee hormonen, thyroxine en tri-joodthyronine. Die productie wordt aangestuurd door de hypothalamus en de pijnappelklier, die o.a. thyroide-stimulating hormone (TSH) en thyrotrophin-releasing hormone (TRH) produceren. Deze hormonen worden in de schildklier opgeslagen tot ze nodig zijn. Een te traag werkende schildklier, hypothyroidie, is een tekort aan schildklierhormoon, hetzij door een onvermogen van de pijnappelklier TSH te produceren, hetzij door falen van de schildklier zelf.
Er zijn naar schatting ruim honderd symptomen van een verstoorde schildklierwerking – dat maakt de diagnose vaak lastig. De symptomen kunnen zich ook bij andere klachten voordoen, waardoor het uw huisarts wat tijd kan kosten het probleem te onderkennen en de juiste behandeling voor te schrijven. De schildklierfunctie kan echter worden gecontroleerd dmv bloedonderzoek. Vraag uw arts dus om zo’n onderzoek als u denkt dat u problemen hebt met uw schildklier.
Milde vormen van hypothyroidie worden door dit onderzoek jammer genoeg niet opgemerkt en uw huisarts zal u daarvoor geen medicijnen voorschrijven. Vanuit zijn standpunt is er geen gevaar voor uw gezondheid, zijn belangrijkste zorg, maar het neemt niet weg dat een enigzins traag werkende schildklier kan bijdragen aan uw gewichtsproblemen.Maar wanhoop niet, er is nog een manier om uw schildklierwerking te testen.
De populairste manier om de schildklierwerking te testen voor de komstvan het bloedonderzoek was het meten van de basale lichaamstemperatuur. Deze test kan zelfs de moeite waard zijn als u nog niet eens aan een verstoorde schildklierwerking had gedacht.
De basale temperatuur is de temperatuur van het lichaam in rust. Als die te laag is, kan dat duiden op een luie stofwisseling door een onderactieve schildklier.
Neem op drie achtereenvolgende dagen ‘s ochtends vroeg uw temperatuur op.
Vrouwen die nog menstrueren zouden dit op de tweede, derde en vierde dag van de menstruatiecyclus moeten doen. De lichaamstemperatuur van de vrouw stijgt namelijk na de ovulatie. Het zou dus een vertekend beeld geven als u de test later in uw cyclus doet. Mannen , en vrouwen die niet menstrueren kunnen hun temperatuur op drie willekeurige achtereenvolgende dagen opnemen. De basale lichaamstemperatuur zou tussen de 36,4 en 36,7 graden moeten liggen.1. Neem een thermometer. Een ouderwetse is prima, maar er zijn tegenwoordig ook goede elektronische thermometers die binnen een minuut de temperatuur geven en piepen als ze klaar zijn.
2. Leg de thermometer ‘s avonds naast uw bed.
3. Blijf na het ontwaken stil in bed liggen – neem niet eerst iets te drinken en ga niet uw bed uit voor u uw temperatuur opneemt. Neem de thermometer in uw mond en houd hem daar tot hij piept. Houd een kwikthermometer tien minuten in uw mond en vergeet hem niet van te voren af te slaan.
4. Noteer uw temperatuur elke van de drie ochtenden en bereken uw gemiddelde basale of rusttemperatuur.Als uw temperatuur onder de 36,4 graden C ligt, werkt uw schildklier wellicht niet goed. Het is dan de moeite waard uw huisarts het resultaat van de temperatuurtest te laten zien en om een bloedonderzoek te vragen. Hebt u al eens een bloedonderzoek gehad en concludeerde uw huisarts daaruit dat er niets mis was met uw schildklier, maar geeft de temperatuur een te lage rusttemperatuur aan, ga dan terug naar de dokter. U kunt ook naar een natuurgeneeskundige gaan, die natuurlijke middelen kan voorschrijven.