Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

heerlijk .. kaas

wat weet ik nog niet over kaas ...... Harde en halfharde kazen

De smaak van harde en halfharde kazen ontwikkelt zich naarmate de kaas ouder wordt. De meeste Nederlandse kazen zijn van dit type.

Kaas wordt gemaakt van melk van een koe, geit, schaap of een ander dier. De melk laat men door toevoeging van stremsel en zuursel en eventuele andere toevoegingen verzuren. Het dikke mengsel dat zo ontstaat, wordt gesneden en het waterige deel - de wei - wordt afgetapt. De overgebleven vaste massa - de wrongel - wordt gemengd met zout en eventuele toevoegingen (komijn, kruiden) en dient als basis voor verschillende soorten kaas. Bij deze kazen wordt de wrongel in een vorm geperst en in een pekelbad gedompeld. Dit geeft kaas een hartige smaak en zorgt voor de conservering. Hierna kan de kaas rijpen. Tijdens het rijpen verliest de kaas vocht en wordt de smaak pittiger. De bekendste Nederlandse kaassoorten zijn de Goudse en de Edammer. De Goudse kazen hebben de vorm van een wagenwiel. Ze hebben een gewicht dat varieert van de 4 tot 20 kilo. Edammers hebben een bolle (kogel) ronde vorm en wegen ca. 1,7 kilo. Baby-Edammers wegen 800 a 1100 gram. Leidse kazen zijn herkenbaar aan de roodbruine korst en het wapen van Leiden - 2 sleutels- dat in de korst is geslagen.

Vetgehalte

Het vetgehalte is een percentage van het droge deel in kaas. Als het vetgehalte berekend zou worden aan de hand van het gewicht van de kaas, zou dit steeds veranderen omdat de kaas tijdens de rijping vocht verliest. Een 48+ kaas heeft dus geen 48 gram vet per 100 gram kaas, maar 48% van het droge gedeelte bestaat uit vet.

Van jong tot oud: toepassingen

Jonge kaas: rijpt 4 weken, smaakt zacht en romig. Geschikt voor warme gerechten, maar in de oven kan er wat vet boven komen drijven.

Licht- of jong belegen kaas: rijpt 2 maanden, licht pittig. Geschikt voor warme en koude gerechten.

Belegen kaas: rijpt 4 maanden, is pittig van smaak, lost goed op in warme gerechten en geeft een mooi goudbruin korstje.

Extra belegen kaas: pittige, tikje pikante kaas met een rijptijd van 7 maanden. Geschikt voor alle toepassingen.

Oude kaas: rijpt 10 maanden, pittige, pikante smaak. Lost goed op in sauzen, maar kan in de oven soms korrelig en hard worden.

Overjarige of brokkelkaas: rijpt 12 a 24 maanden, zeer pittig en zeer pikant. Wordt brokkelkaas genoemd omdat de stukjes snel afbrokkelen tijdens het snijden. Niet geschikt voor verwerking in gerechten.

Bewaren

Hele kazen: enkele maanden op een koele plaats, regelmatig keren.

Stukken kaas: 1 a 2 weken in vetvrij papier of folie in de koelkast. Oude en harde soorten zijn langer houdbaar. Jongere soorten bevatten meer vocht en zijn daardoor gevoeliger voor schimmelvorming.

Vacuumverpakt: 1 a 2 maanden. Laat kaas voor gebruik even op kamertemperatuur komen, dan komt de smaak beter tot zijn recht.

Voedingswaarde gemiddeld per 100 g:

Kaas 60+: 425 kilocalorieen - vet 39 g - eiwit 20 g - koolhydraten 0 g.

Kaas 50+: 370 kilocalorieen - vet 31 g - eiwit 23 g - koolhydraten 0 g.

Kaas 48+: 345 kilcalorieen - vet 28 g - eiwit 23 g - koolhydraten 0 g.

Kaas 40+: 320 kilocalorieen - vet 24 g - eiwit 26 g - koolhydraten 0 g.

Kaas 30+: 285 kilocalorieen - vet 18 g - eiwit 31 g - koolhydraten 0 g.

Kaas 20+:265 kilocalorieen - vet 13 g - eiwit 37 - koolhydraten 0 g.

Boerenkaas 48+ en 20+

Deze kaas wordt op de boerderij gemaakt van de melk die rechtstreeks van de koe komt en niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd wordt. Het vetgehalte is meestal wat hoger dan van fabriekskaas. De smaak is pittig, maar varieert per soort en ook per maand. Boerenkaas is niet gestandaardiseerd. Elke boer en/of streek heeft zijn eigen kaas. Boerenkaas is er van jong tot oud, met brandnetel, met bieslook en er is ook boerengatenkaas en boerenkaas met minder vet.

Leidse kaas :

Kaas gemaakt van afgeroomde melk waaraan komijnzaad wordt toegevoegd. Leidse kaas onderscheidt zich door een lager vochtgehalte, een iets hogere zuurgraad en een droge pittige smaak. Leidse kaas is er van jong tot oud. Echte Leidse kaas is herkenbaar aan de twee sleutels op de korst.

Biogarde kaas (almhof) 50+

Halfharde kaas met een zacht, romig en fris karakter. De kaas bevat minder zout en is gemaakt met rechtsdraaiend melkzuur.

Kaas met minder zout en minder vet 20+ en 30+

Dit zijn kazen die beduidend minder zout bevatten of waaraan dieetzout is toegevoegd en die bovendien minder vet zijn (20+. 30+). Voorbeelden: AH minder vet, minder zout, Milner 30+, Cantenaar 30+, AH Leidse 20+, boeren 20+, Leerdammer Licht. Westlite 30+.

Altena 48+

Aan deze kaas is geen keukenzout toegevoegd. Altena is geschikt voor een natriumarm dieet. Er is ook een Altena met komijn.

Trenta 48+

In deze volvette kaas zijn de dierlijke vetten en stremsels vervangen door plantaardige, waardoor hij rijker is aan onverzadigde vetzuren en ook geschikt is voor vegetariers. De kaas is fris, vol en belegen van smaak.

Edammer 40+

Karakteristiek voor de Edammer is de bolle of kogelronde vorm. Edammer kaas (40+) heeft een lager vetgehalte dan Goudse kaas (48+) en een droge, ietwat rinse en hartige smaak. De kaas is goed snijdbaar, maar smelt minder makkelijk in sauzen.

Goudse kaas 48+

Dit is de bekendste Nederlandse kaas. Goudse kaas staat voor een type kaas, dat herkenbaar is aan de platte, ronde vorm. De kaas wordt in heel Nederland gemaakt en is er van jong tot overjarig. Er is ook Goudse met komijn.

Graskaas wordt gemaakt van melk van koeien die na een winter in de stal weer naar buiten mogen en het jonge, malse gras kunnen eten. Dat heeft invloed op de smaak van de melk en dus op de kaas. De jonge kaas is een beperkte periode van het jaar te koop. De smaak is zacht en romig.

Maasdammer 45+

Een gladde, veerkrachtige kaas, herkenbaar aan de grote gaten. De smaak is mild, droog, wat zoet en notig. De kaas rijpt minimaal 6 weken en is verkrijgbaar onder verschillende namen, waaronder Leerdammer en Hollandse gatenkaas. Maasdammer is niet geschikt om mee te gratineren.

Old amsterdam 48+

Een extra oude Goudse kaas met een rijke, pittige smaak. Door de constante en hoge kwaliteit is dit de enige Nederlandse kaas die de kwaliteitaanduiding 'Premier Grand Cru Classe' mag dragen.

Kollumer

Deze kaas wordt gemaakt van gedeeltelijk rauwe melk waaruit met de centrifuge eventuele bacterien worden verwijderd. Hierdoor benadert de kaas de smaak van boerenkaas. De kaas is smeuig, vol en romig en heeft een bijna peperige pittigheid. Deze kaas wordt meestal na 3 maanden rijpen verkocht, dus jong belegen en belegen.

Parrano 45+

Een Hollandse kaas met een Italiaans karakter. Door de structuur en het smeltgedrag is de kaas uitstekend geschikt voor verwerking in warme gerechten, met name pizza's en pasta's. De kaas bevat een kwart minder zout en rijpt in 4 maanden. De smaak is mild, iets zoet en pittig.

Roomkaas 60+

Roomkaas heeft een vrij hoog vetgehalte (60+) en is daardoor zacht en smeuig. Roomkaas wordt altijd jong verkocht en heeft een meer uitgesproken mild-romige, friszure smaak dan jonge Goudse.

AH ZAANLANDER 48+

Noord-Hollandse kaas van het type Goudse, gemaakt van melk van koeien die op Noord-Hollandse weiden hebben gegraasd. Het bereidingsproces duurt wat langer dan die van de traditionele Goudse. De kaas wordt kort gepekeld en is minder zout. Er zijn de volgende soorten:

Zaanlander zacht en mild:

Jonge kaas met een zachte, milde en romige smaak.

Zaanlander mild:

Licht- of jong belegen, milde, romige kaas.

Zaanlander licht pikant:

Belegen kaas mild, romig, licht pikant.

Zaanlander pikant:

Extra belegen, smeuige, pikante kaas.

zaanlander extra pikant :

Oude , smeuige , extra pikante kaas

Zaanlander extra pittig:

Zeer oude brokkelkaas (rijping minimaal 78 weken) met een extra pittige smaak.

Buitenlandse kazen :

Cheddar :

Deze Engelse kaas onderscheidt zich door een speciale behandeling van de wrongel. Men laat de wei weglopen zodat de wrongel dikker wordt. Vervolgens wordt de wrongel gemalen (dit heet cheddaring) en gemengd met zout en kruiden. Op deze manier raakt men meer wei kwijt. De wrongel wordt dan in hoge cilindrische vormen geperst. De kaas is stevig tot hard, afhankelijk van de leeftijd. De smaak varieert van mild en zoet bij jonge cheddar tot pikant en nootachtig bij oudere. De kaas laat zich goed raspen en smelt goed.

Emmentaler

De bekendste Zwitserse kaas wordt gemaakt van rauwe melk. De kaas is geel van kleur en heeft kenmerkende grote gaten. De smaak is zacht, nootachtig, iets zoet. De kaas kan goed in warme gerechten worden verwerkt, bekend is kaasfondue, waaraan soms gruyere wordt toegevoegd. Lekker bij de borrel, op brood en in salades.

Gruyere

Een Zwitserse boerenkaas, gemaakt van ongepasteuriseerde melk. De kaas heeft kleine gaatjes. De smaak is zoet en notig, enigszins zout en kruidig. Er is ook Franse gruyere. Gruyere wordt traditioneel gebruikt in kaasfondue.

Passendale

Een Belgische kaas die op natuurlijke en ambachtelijke wijze wordt bereid van gepasteuriseerde koemelk. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt de milde smaak steeds pittiger.

Parmesan

Deze extra harde Italiaanse kaas, gemaakt van halfvolle koemelk is zeer geschikt om te raspen of dun te schaven. De bekendste zijn Parmigianno reggiano die 2 jaar of langer rijpt (gemaakt in een begrensd gebied bij Parma en Reggio Emilia) en grano Pardano die 10 a 18 maanden rijpt, (Grano is Italiaans voor korrel), een korrelige kaas uit Noord-Italie. De kaas is hard, kruidig en pikant. Vers geraspte Parmezaanse kaas is lekker over pastas, risotto en soep. In dunne krullen geschaafde Parmezaanse kaas is heerlijk over salades en carpaccio.

Verse kazen

Verse kazen zijn de jongste onder de kazen. Ze zijn gemaakt door het stremmen van melk van koe, schaap, of geit. De zachte, witte, smeerbare kaas is niet of nauwelijks gerijpt en heeft geen korst. Door het hoge vochtgehalte en het ontbreken van een beschermende korst is verse kaas korter houdbaar.

Bewaren

U kunt verse kaas het beste bewaren in de koelkast. In de orginele verpakking tot de 'ten-minste-houdbaar-tot' datum. Verpakt in plasticfolie of een koelkastdoosje 3 tot 4 dagen.

cottage cheese (hUttenkAse)

Verse ongerijpte kaas, gemaakt van magere melk. De witte kaas heeft karakteristieke kleine korrels. Cottagecheese heeft een laag vetgehalte: 4,3 gram per 100 gram kaas.

Feta

Deze verse kaas wordt bewaard in pekel en is nauwelijks gerijpt. Deense feta wordt gemaakt van koemelk, Griekse feta van geiten-of schapenmelk. De smaak is fris, enigszins zout en pittig. De structuur is brokkelig.

Mascarpone

Witte, romige, volvette, milde verse kaas uit Italie. Tijdends de bereiding wordt room met 30% vet tot stremming gebracht. De kaas is smeuig, dik en smeerbaar. Mascarpone wordt vaker als room gebruikt dan als kaas. Kijk maar naar toepassingen zoals in tiramisu.

Meikaas

Deze verse, witte, zeer jonge kaas dient binnen enkele dagen na bereiding te worden gegeten. De kaas is het hele jaar door te koop, met name in en rond Amsterdam. Vroeger werd graskaas ook meikaas genoemd omdat de koeien vaak in mei naar buiten gingen.

Mozzarella

Een wit Italiaanse kaasje, gemaakt van koemelk of buffelmelk. De wrongel wordt gekneed, waardoor de kaas taai en elastisch wordt. Mozzarella smelt mooi, zonder uit te lopen. De smaak is mild.

Ricotta 10+

Italiaanse kaas, gemaakt van schapenmelk en wei. De kruimelige kaas lijkt op cottagecheese. De smaak is mild, iets zoet.

Verse roomkaas

Zachte romige kaas met een milde, friszure smaak. De kaas heeft een verhoogd vetgehalte (60+). Vaak worden er kruiden en andere smaakmakers, zoals knoflook, uitjes, geraspte mierikswortel, gember of ananas aan toegevoegd.

Voorbeelden

Verse roomkaas naturel, met tuinkruiden, MonChou, Boursin, Paturain, Fraisette, Cantadou, Bressot en Petrella.

Toepassingen

Als broodbeleg, op toastjes, in warme sauzen, in taarten.

Bewaren

In de koelkast. Ongeopend: enkelen maanden houdbaar.

Verse roomkaas mager

Roomkaas met een vetgehalte van 8%.

Rodekorstkazen

Bij deze zachte of halfzachte kazen wordt de korst tijdens het bereidingsproces ingewreven met pekelwater om de groei van een roodbacterie te stimuleren. Daardoor krijgt de kaas een specifieke smaak en een meer of minder krachtige geur. De smaak is mild tot pittig of zeer pikant. Het wordt niet aangeraden de korst te eten.

Appenzeller

Zwitserse halfharde kaas, gemaakt van rauwe melk. De kaas wordt gewassen in witte wijn of cider met zout en kruiden. Daardoor krijgt hij een oranjebruine korst en een kruidig aroma en smaak.

Langres

Deze handgemaakte Franse kaas uit Langres heeft een karakteristiek kuiltje aan de bovenkant. Dit kuiltje geeft aan dat de kaas rijp is. De kaas is zeer geurig, romig en pittig en smelt in de mond. Vaak wordt het kuiltje gevuld met champagne of marc de Bourgogne en zo als dessert gegeten.

Munster 50+

Uit de Franse Vogezen komt dit zeer geurige, romige en pikante kaasje. In Frankrijk eet men Munster met komijn en in de schil gekookte aardappelen.

Chaumes 50+

Franse kaas, gemaakt in Jurancon. Deze kaas is wit van binnen, met een licht oranje korst. De geur is licht, de smaak is vol, romig en heeft een pittig accent.

Kernhem 60+

Ook deze kaas komt uit Nederland. De karakteristieke smaak doet denken aan Port Salut. De structuur is mild en romig.

Limburgse kaas 45+

De oorsprong van deze vierkante 45+ kaas ligt in Belgisch Limburg. Tegenwoordig wordt hij vooral in Duitsland gemaakt. De kaas is zeer geurig, de smaak is pikant. De Nederlandse variant heeft een doordringende geur en zeer sterke smaak.

Pont l'Eveque 45+

Deze Normandische kaas wordt geuriger naarmate de kaas rijpt. De smaak is romig, lichtzoet en ietwat nootachtig.

Port Salut 50+

Toen de monniken van de abdij Nortre-Dame de Port du Salut (bij Entramnes in Noordwest-Frankrijk) na de Franse revolutie in hun kloosters terugkeerden, begonnen ze kaas te maken die spoedig bekend werd als Port-du-Salut. Tegenwoordig zijn er veel soortgelijke kazen uit diverse landen. De kaas is frisromig en zacht van smaak.

Reblochon 45+

Dit ronde bergkaasje wordt gemaakt in de Franse Haute-Savoi. Het is een frisgeurige kaas, mild met veel smaak en een nootachtige nasmaak.

Taleggio

Milde, romige volle Italiaanse kaas uit Lombardije.

Raclette 45+

Deze geurige Zwitserse half-harde kaas (uit Valais) wordt speciaal gemaakt om te smelten. Traditioneel wordt een halve kaas in een speciale houder voor de open haard gezet waarna de gesmolten kaas eraf wordt geschraapt en wordt gegeten met gekookte aardappelen en kleine augurkjes. Plakjes raclettekaas smelten ook onder de grill of het grillgedeelte van een gourmettoestel.

Saint albray

Heel typerend van deze Franse kaas is de gemengde oranjerode en witte buitenkant. Het is een milde kaas met veel smaak.

Tete de Moine betekent letterlijk monnikskop. Het is een geurige, aromatische en pittige kaas die met een speciaal snijapparaat (de 'girolle') in dunne plakjes wordt geschaafd. Traditioneel worden de plakjes bestrooid met komijnpoeder en peper.

Trappistenkaas (abdijkaas)

Oorspronkelijk werd deze geurige, volle Belgische kaas door monniken gemaakt. Daarom wordt hij ook wel abdijkaas genoemd. De smaak is vol en romig.

Wittekorstkazen

Dit zijn kazen waarvan de buitenkant is overdekt met een donzig, wit schimmellaagje. Dit laagje is eetbaar. De kaas is het lekkerst als de buitenkant licht meegeeft als erop gedrukt wordt en de binnenkant zacht en bijna vloeibaar is. Laat de kaas voor gebruik op kamertemperatuur komen, dan heeft hij veel meer smaak.

Toepassingen

Gepaneerd en gebakken in salades en als vleesvervanger. Wittekorstkazen zijn ook lekker op een kaasplateau, op stokbrood, toast en broodjes.

Bewaren

Ongeveer 1 week in de verpakking in de koelkast. Nog niet rijpe kaas kan enkele dagen buiten de koelkast verder rijpen.

Brie

Een Franse romige kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk of van rauwe melk (boerenbrie). Brie rijpt kort, meestal 3 a 4 weken. De smaak is romig en zacht. Brie is er in verschillende soorten en smaken: Brie de Pays (52+) met een wat sterkere smaak en roombrie (60+), gemaakt van gepasteuriseerde melk. De laatste rijpt vaak korter. Er is ook Brie bleu, een blauwaderige brie.

Brie de Meaux 45+

Deze klassiek gemaakte brie uit de streek rond Meaux (zuidoostelijk van Parijs) wordt op de boerderij gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk en rijp 4 a 6 weken. Tijdens het rijpen wordt de witte buitenkant een beetje bruin. Goed gerijpt heeft deze brie meer geur en smaak dan gewone brie.

Boursault

Een Franse kaas uit Normandie en Ile de France. Deze kaas is zeer romig en zacht tot licht pikant van smaak, vergelijkbaar met brie.

Camembert

Een Franse kaas, van oorsprong uit Normandie met een rijptijd van 2 a 3 weken. De smaak is mild en romig en licht kruidig.

Chaource

Uit de Franse Champagne en Bordeaux komt dit jonge, romige kaasje met een zoete smaak. De structuur is zo zacht dat de kaas smelt in de mond.

Blauwe kazen

Voor het rijpen wordt aan deze kazen een schimmelcultuur toegevoegd waardoor ze meer of minder blauw dooraderd zijn. De kazen hebben geen korst. De smaak varieert van mild en romig tot zeer pikant.

Toepassingen

Op kaasplateaus, door warme gerechten, zoals pasta's, in hartige taarten, kaassaus en in blokjes of als dressing door salades.

Bewaren

Ongeveer 1 week in een goed afgesloten verpakking in de koelkast bewaren, omdat blauwe kazen snel hun geur overbrengen op andere producten. Zie ook de 'ten minste-houdbaar-tot' datum op de verpakking.

Bleu d'Auvergne 50+

Franse kaas uit Auvergne met een mooie verdeling van blauwschimmels en een smeuige structuur. Het is een geurige en pittige kaas.

Blue Stilton 48+

Dit is een blauwaderkaas uit Engeland. Stilton rijpt 4 a 6 maanden en heeft een romige structuur en een licht pikant tot pikante smaak. Lekker in combinatie met port, noten en fruit, zoals peren en druiven.

Bluefort 60+

Deze Nederlandse blauwschimmelkaas is minder sterk van smaak dan zijn buitenlandse soortgenoten.

Cambozola 45+(camembert met gorgonzola)

Dit is een Duitse blauwschimmelkaas met volle, niet te sterke smaak.

Bresse Bleu 55+

Een romige Franse kaas uit het Franse Bresse. Het is een jonge kaas met een rijptijd van 2 a 4 weken en een milde, tikje kruidige smaak.

Castello blue 70+

Deze romige kaas heeft een witte buitenkant en blauwgeaderde binnenkant. De smaak is pikant en zoutig.

Danish blue (danablu)

Een Deense blauwschimmelkaas met verschillende vetgehaltes. De 50+ kaas is pikant. De 60+ is wat milder van smaak.

Fourme d'Ambert 45+

Deze kaas lijkt een beetje op stilton, maar heeft een heel eigen, uitgesproken smaak.

Gorgonzola 48+

Een Italiaanse blauwgroene schimmelkaas. Er zijn veel varieteiten, maar de twee belangrijkste zijn de gorgonzola dolce met een zacht en licht pikant karakter en de gorgonzola piccanate met een kruidige en pittige smaak. De dolce is ideaal om mee te koken.

Magor 60+ (gormas)

Deze Italiaanse kaas bestaat uit laagjes mascarpone (verse roomkaas), afgewisseld met gorgonzola. Het is een milde, romige kaas met veel smaak.

Roquefort 52+

Deze Franse blauwaderkaas, gemaakt van schapenmelk, rijpt minimaal 3 maanden in de grotten van Combalou. Daardoor krijgt de kaas een zeer pikante, doordringende en zoute smaak.

Geitenkazen

Zowel Nederlandse als buitenlandse geitenkazen zijn er in verschillende soorten. Verse geitenkaas is romig en heeft geen korst. Sommige kortgerijpte verse geitenkazen hebben een witschimmelkorst. Halfhard en hard gerijpte kazen hebben wel een korst. De kazen zijn meestal wit en friszuur en hebben een typerende smaak.

Bettine Blanc 58+

Deze zachte Hollandse geitenkaas wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk. De kaas rijpt 10 dagen. Verse Bettine blanc heeft een dun wit korstje. De smaak is romig en pittig zacht.

Chavroux 45+

Een piramidevormig Frans vers geitenkaasje met een zeer mild aroma.

Chevre de Bellay 45+

Dit is een verse Franse geitenkaas die wordt gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk. Er zijn diverse smaken: naturel, met kruiden en met as. De smaak is zacht, friszuur en romig. De kaas is smeerbaar.

Crottin Chavignol 45+

Net als veel andere jonge, ongerijpte geitenkazen wordt de Franse Crottin Chavignol soms op olie met kruiden bewaard. De gerijpte kaas is stevig en droog en geurig.

Geitenkaas met aardappelschillen 48+

Dit is een harde, witte Hollandse geitenkaas. Tijdens de bereiding worden gedroogde aardappelschillen toegevoegd die de kaas een heel bijzonder aroma en smaak geven. De kaas is mild van smaak, snijdbaar en schaafbaar.

Geitencamembert 45+

Deze camembert wordt gemaakt van geitenmelk. De kaas is smeuig van binnen en heeft een vrij sterk aroma.

Hollandse geitenkaas 48+

Dit is een halfharde, gerijpte geitenkaas die zich goed laat schaven. Jonge Hollandse geitenkaas is mild van smaak. Oude geitenkaas is pikanter.

Verse geitenkaas 45+- 50+ (oa chevre bellay)

In veel landen, maar vooral in Frankrijk, wordt verse geitenkaas gemaakt. Het zijn kleine, platte ronde kaasjes of bolletjes. Ze rijpen enkele dagen en zijn goed smeerbaar. De jongste zijn friszuur en mild van smaak, naarmate ze rijpen krijgen ze meer smaak. Er zijn veel variaties: bestrooid met kruiden, specerijen of as en verpakt in eau de vie gedrenkte kastanjebladeren.

Schapenkazen

Deze kaas wordt gemaakt van melk van schapen. Harde schapenkaas is pikant tot zeer pikant. Roquefort is een bekende blauwe schapenkaas. Een andere bekende schapenkaas is de harde, zeer pikante Italiaanse pecorino.

Toepassingen

Op kaasplateaus, stokbrood en broodjes, in salades, in blokjes bij de borrel.

Bewaren

Zachte schapenkaas: 2 dagen a 1 week in de koelkast.

Brebiou 50+

Dit is een schapenkaas onder andere uit de Franse Pyreneeen. Het is een geurige, pittige, smeerbare kaas met een witschimmelkorst.

Hollandse schapenkaas 45+

Een gele, halfharde stevige kaas met een Gouds model. Jonge schapenkaas is zacht van smaak, kan geschaafd worden en in stukjes gesneden. Oude schapenkaas is pikant.

Pecorino Romano 36+

Deze schapenkaas lijkt qua structuur en smaak op Parmezaanse kaas en wordt ook op dezelfde manier gebruikt. De pecorino komt uit Zuid-Italie, terwijl de Parmezaanse uit Noord-Italie komt. De smaak is pikant.

Perail de Brebis 45+

Dit kleine schapenkaasje uit de Pyreneeen wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. De structuur is zacht en romig, net als de smaak.

Smeltkazen

Smeltkaas is, zoals de naam al zegt, gesmolten kaas. Sommige soorten zijn zacht en smeerbaar, andere zijn steviger. Door het hoge vochtgehalte bevat de kaas in verhouding minder vet.

Toepassingen

Op brood, stokbrood en toast.

Bewaren

Door de hoge verhitting bij de bereiding en door de verpakking is de kaas buiten de koeling lang houdbaar (1 jaar). Bewaar smeltkaas na opening ca. 1 week in de koelkast.

Voedingswaarde gemiddeld per 100 g:

Smeltkaas 20+: 160 kilocalorieen - vet 9 g - eiwit 19 g -

koolhydraten 1 g.

Smeltkaas 30+: 220 kilocalorieen - vet 15 g - eiwit 20 g -

koolhydraten 1 g.

Smeltkaas 40+: 225 kilocalorieen - vet 17 g - eiwit 16 g -

koolhydraten 2 g.

Smeltkaas 48+: 270 kilocalorieen - vet 23 g - eiwit 15 g -

koolhydraten 1 g.

Gourmandise kirsch 60+

Deze kaas wordt gemaakt van cheddar, Goudse en Emmentaler kaas, waaraan room en boter zijn toegevoegd. Samen met kersenaroma's geeft dit een aparte smaak. De smaak is zacht en romig.

Magere smeerkaas 20+

Wordt gemaakt van gesmolten magere kaassoorten. Er zijn verschillende smaken die tijdens de bereiding worden toegevoegd, zoals kruiden, sambal, ham. Het vetgehalte varieert per merk maar ligt tussen de 7,5 en 9 g per 100 g smeerkaas.

Rambol 55+ - 58+

Deze Franse kaas is gemengd met walnoten ,kruiden of groene pepertjes.

Smeerkaas 40+ - 48+

Smeerkaas wordt gemaakt van gesmolten kaas met toevoeging. In de verpakking is de kaas lang houdbaar. Er zijn tientallen soorten smeerkaas, omdat verschillende soorten kaas kunnen worden gebruikt en er vaak allerlei smaakstoffen aan worden toegevoegd.

Home Recepten