Zeeuwse bloem???

Wat is het verschil in Zeeuwse bloem en pattendbloem Tja voor de Nederlanders is het niet zo moeilijk om aan Zeeuwse bloem te komen die kunnen eventueel Zeeuwse bloem kopen bij hun warme bakker. Voor buitenlanders ligt dat wat moeilijker. Ik zal even in het kort proberen uit te leggen wat Zeeuwse bloem nu eigenlijk is en wat het verschil nu is met de gewone patentbloem die je in de supermarkten koopt.Als we over Zeeuwse bloem praten dan hebben we het over zachte tarwe. Deze bloem komt uit landen met een zeeklimaat zoals bijvoorbeeld Nederland. Dit betekent dat in deze landen de invloed van de zee op de plantengroei zeer groot is. Door de nabijheid van de zee is er altijd veel waterdamp in de lucht. Doordat het zeewater minder snel warm wordt en ook minder snel afkoelt dan zand, stijgt en daalt de temperatuur in deze landen langzaam. Het gevolg daarvan is dat o.m. het groeien en rijpen van de planten ook langzaam verloopt. Landen als Australie, Canada, de Verenigde staten hebben een landklimaat, dat wil zeggen dat daar de invloed van de zee niet merkbaar is. In die landen stijgt en daalt de temperatuur snel. De zomers zijn daardoor heter en de winters strenger, terwijl de lucht veel droger is. Het gevolg daarvan is dat het groeien en rijpen van de planten daar snel verloopt. Tarwe uit een gebied met een zeeklimaat bevat over het algemeen veel water. Dit komt voornamelijk door de grote regenval. De korrels zijn vrij zacht en los van structuur, zij bevatten minder in water oplosbare eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten is niet hoog.
Tarwe uit een gebied met een landklimaat bevat weinig water, de korrels zijn vast van structuur, zij bevatten veel eiwit van hoge kwaliteit Dit alles is van grote invloed op de kwaliteit van de bloem en het meel wat daaruit gemalen wordt en daardoor ook op de kwaliteit van het brood dat daar van gebakken wordt. Zeeuwse bloem is dus een bloem die ongeschikt is voor het maken van brood, maar zeer geschikt is bij het maken van koek. Als mensen in het buiten land vragen wat voor bloem ze moeten gebruiken kan je ze adviseren om bij hun bakker te vragen om bloem uit een land met een zeeklimaat en te vermelden dat het voor de bereiding van koek is. De bakker weet dan geheid waar het over gaat en geeft de mensen de juiste bloem mee.Zeeuwse bloem zorgt er overigens voor dat de koek een beetje zacht wordt en blijft, bij patent werkt dat anders; daarvan wordt de koek krokant maar kan in geval van nood wel gebruikt worden. In de bakkerij gebruiken we vaak voor de koekdegen een combinatie van die twee. Het is een hele uitleg die nog niet eens helemaal volledig is maar ik hoop wel dat deze uitleg enigszins verduidelijkt hoe de Zeeuwse bloem een beetje in elkaar zit.

4 Reacties

 1. Door het kleine percentage eiwitten in Zeeuwse Bloem worden minder gluten gevormd en is daardoor geschikt voor o.a. koekjes, zoals speculaas e.a. patisserie. De meeste patentbloem heeft juist een hoog eiwitgehalte; tussen de 10 en 13 % en is dus echte broodbloem. Amerikaanse patentbloem is uitermate geschikt voor broodjes. Italiaanse bloem 00 (doppio zero) heeft meestal rond 11% eiwitgehalte en is bij uitstek de bloem voor bijv. Pizzadeeg en Pastadeeg. Als alternatief kun je Hollandse Patentbloem gebruiken. Zeeuwse en Amerikaanse bloem is voor particulieren te bestellen bij diverse molens zoals “De Zuidmolen” en voor bedrijven bij Zeelandia.

 2. Bedankt voor je uitleg ik wist het verschil niet.
  snoekbaars2

 3. De uitleg over het verschil van Zeeuwsebloem
  en patentbloem klopt helemaal.
  Mijn moeder is een echte zeeuw uit Zierikzee
  en heeft de gescheven uitleg geheel bevestigd
  Knap gedaan.

  Jacques_i

 4. femkemireille

  29 april 1999 at 11:56

  Bedankt voor je uitleg!

  Ik was inderdaad benieuwd wat nou het verschil tussen gewone bloem en Zeeuwse bloem was.

  Bedankt.

  Femke-Mireille

1 Pingback

 1. streaming movies

Geef een reactie