De mossel bekend & geliefd

www.xquis.com/_media/products/medium/26.jpg
">De mossel is het meest bekende en geliefde schelpdier. Hij behoort tot de bivalven of tweekleppigen. Dat wil zeggen dat deze schelpdieren omsloten worden door twee scharnierende kleppen. Mosselen zijn weekdieren, die vooral in de kustgebieden leven. In de Oosterschelde en de Waddenzee komen zij in grote aantallen voor. In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats.

De kleur van het mosselvlees verschilt van blank tot oranje. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blanke mosselen. De kleur is echter geen kwaliteitskenmerk. Het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door het langsstromende zeewater te filteren.
Mosseltjes van ongeveer 1 centimeter groot noemt men mosselzaad. Wanneer de mosselen circa 4 tot 5 cm lengte hebben, worden ze zogenaamde ‘halfwasmosselen’genoemd. Na ongeveer twee jaar zijn de mosselen 6 tot 7 centimeter groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.
Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op bodem gekweekt. Daarnaast is er in Nederland een aantal mosselkwekers die met een zogenaamde hangcultuurmossel werken. Hierbij worden de mosselen aan touwen gekweekt. De mosselen hangen in het water boven de bodem waar ze gemakkelijker aan voedsel kunnen komen.


Aankopen
Een verse mossel is in principe gesloten. Maar open mosselen hoeft u niet zondermeer we te gooien. Tik even op de schelp en kijk of het diertje zich sluit. Als de mossel sluit, kan u hem nog gebruiken.Reken een kilo tot anderhalve kilo mosselen per persoon. Een kilo mosselen bevat ongeveer 35 tot 49 stuks.

Bewaren
Bewaar de mosselen voor korte tijd in de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen. Als u de mosselen langer dan een dag wil bewaren, legt u ze best in gezouten water in de koelkast.

Bereiding
De schrik van iedere mosselliefhebber is de slikmossel. Deze mossel is onder het zand of het slik bedolven geraakt en gestikt. De dode mossel heeft zich met slik gevuld en kan het aroma van een hele mosselpan bederven. Een slikmossel is te herkennen aan de matte schelp en het is iets zwaarder. Probeer bij het wassen de mosselschelpen even over elkaar te schuiven. Een verse mossel zal de schelp onwrikbaar sluiten. Bij een slikmossel laten de schelpen los.
Mosselen kunnen rauw, gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten worden. Mosselen kan men bovendien, net als oesters, rauw eten. Het is echter wel een karwei om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken. Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Zodra de schelp open gaat is de mossel klaar om opgediend te worden. Zij hebben dan nog de frisse, zilte smaak. Als men mosselen te lang laat koken worden ze taai en donkerbruin.


Gezondheid
Mosselen zijn gezond omdat ze veel eiwitten en vitaminen bevatten. Ze bevatten een laag percentage gezonde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Mosselen zijn rijk aan vitamine B en foliumzuur. Verder bevatten ze fosfor, ijzer en zink.

4 Reacties

 1. heb dit heerlijke recept bij mijn favo’s gezet
  hartelijk bedankt groetjes laura

 2. Zeezout is ook rijk aan jodium!!!
  Maar: jodium is helemaal niet slecht (hoewel iedereen dat denkt…): het helpt voor een goede schildklierwerking, ijzergehalte en houdt je energierijk!

  Kortom: waar maken jullie je druk over??? Gewoon mosselen kopen en opeten!!! (snap niet dat je ze KUNT bewaren, zo lekker!!!) En 1 dag bewaren in koelkast, gewoon i de verpakking, kan gewoon, hoor! Geen 30 jaar ervaring hiermee, wel 10 + veelvulgige gebruiker (dus toch vglbaar met 30 jaar? hihih!)

  Dat wilde ik even kwijt.
  Groetjes, Henrike31

 3. Dit was een tip die ik van mijn vishandelaar kreeg maar gebruik wel zeezout hiervoor want het keukenzout bevat jodium

 4. net gelezen,,,,bewaar mosselen nooit in zout water,,,, maar dat wist ik al 30 jaar….en daarom ook nog nooit gedaan…zijn de mossels nu anders ??.

Geef een reactie