Kruidenwijzer

Het gebruik van kruiden is even oud als de mens. Het gebruik van kruiden is even oud als de mens.
Aanvankelijk werden kruiden gebruikt in de geneeskunst, later werden ze ook van toepassing als smaakverbeteraar van maaltijden.

In praktisch iedere keuken is tegenwoordig wel
een aantal kruiden voorhanden.

Hieronder vindt u een overzicht van de populairste
kruiden voor onze keuken, met vermelding van
hun toepassing in welk gerecht.

Fijn gestampt zaad te gebruiken in pudding, rijst, zure appelgerechten. Hele zaden aftrekken ter bereiding van de anijsmelk. Ook te gebruiken bij het inleggen van augurken.In het bijzonder worden melksausen geurig door basilicum, evenals meelspijzen. Verder zeer geurig toekruid in pasteitjes, worst-, vlees- en visgerechten. In salades, bij bereiding van kruidenazijn en bij rauwkost, vooral bij tomaten.De pijpvormige blaadjes dienen als toekruid bij sla, in slasausen, soepen, en andere gerechten. Vlak voor het opdienen toevoegen. Bieslook heeft een heerlijke zachte smaak.De bladeren, fijn gehakt, gedroogd of vers, zijn een geurig toekruid. Geliefd voor soepen en sausen. Wordt veel gebruikt bij het inleggen van snij- en slabonen, verliest zijn smaak niet bij het koken.Toekruid bij het inleggen van paling en haring. Verder in soepen en sausen, bij vlees-, wild- en champignongerechten. Mag niet in spijzen meekoken, daar het dan de geur en smaak verliest. Geneeskrachtig: kalmerend, kramp-opheffend, spijsvertering-bevorderend.De jonge, fijn verdeelde blaadjes en stengeltjes zijn te gebruiken als toekruid bij rauwe tomaat, salades, komkommer en in sausen bij vlees- en visgerechten.De fijngehalte blaadjes zijn een zeer smakelijk en te weinig bekend als toekruid bij salade en sausen. Bestanddeel van kruidenazijn. Wordt ook gebruikt bij het inleggen van augurken, uien en haring.Smaakt heerlijk in sauzen voor b.v . wild en vlees en wordt ook verwerkt als zoetigheid in cannoli. Gemalen kaneel wordt ook over vers fruit gestrooid.Het jonge, frisse, naar anijs smakende blad wordt gebruikt als toekruid in soep, saus, sla en komkommersalades. Door de zachte smaak kan grote hoeveelheden van dit kruid gebruiken.Heel populair, te gebruiken in geringe hoeveelheden in: salades, soepen en sausen allerhande. Vleesgerechten, meelspijzen en exotische gerechten. Geneeskrachtig: antiseptisch, urinedrijvend, bloeddrukverlagend, wormverdrijvend, spijsvertering-bevorderend.Als toekruid in kaaspannenkoeken, in sausen en bij bereiding van hete gerechten, bijv. Chili con carne.Geneeskrachtig, de welreikende zaden worden fijn gestamt gebruikt als specerijen in bladgroenten of bij de bereiding van gebak. Verder te gebruien bij het conserveren van vruchten, in kruidenazijn en likeurbereiding. Het aroma lijkt op dat van anijs.Speelt een belangrijke rol in de keuken, in soep en in court-bouillon, maar zeker ook in vis en vleesmarinades of ook bij gebakken kastanjes. Verse bladeren smaken sterker dan de droge.Zowel vers als gedroogd te gebruiken voor het kruiden van varkensvlees, kalfsvlees, worst, soepen , saus en salade.Het ruikt sterk naar munt,en is een van de weinige kruiden die baat hebben bij het drogen.. Het past bijzonder goed bij aubergines en tomaten, als ingredient in tomatensauzen en over pizza’s.Verse blaadjes, goed gehakt op het laatst aan een gerecht toevoegen. Mogen niet meekoken. Toekruid in soep, saus, vleesgerechten, visgerechten enz. Gedroogde peterselie verliest veel van geur en smaak.De blaadjes zijn zowel vers als gedriigd een geurig toekruid in sausen en vleesspijzen en aardappelen. Bijzonder geschikt voor het koken met kool. De blaadjes voor het opdienen verwijderen. Vormt ook een voornaam bestanddeel van kruidenazijn. Geneeskrachtig: kalmerend, krampopheffend, spijsvertering-bevorderend.Toekruid bij schapenvlees en bij het inleggen van vis.Bestanddeel van kruidenazijn. De blaadjes hebben en opwekkende geur, de smaak is sterk aromatisch.Te gebruiken in vlees en visgrechten. In sausen, in het bijzonder tomatensausen. Geneeskrachtig: kramp-opheffend, kalmerend, zweet-remmend.Toekruid in soepen en sausen. Goed gehakt op het laatst aan een gerecht toevoegen, mag even meekoken.Tijm heeft een sterke aromatische geur en smaak en is te gebruiken in soepen, sausen. Bij vlees-, vis- en wildgerechten. Wortelgewassen en prei worden door stoven met tijm gemakkelijker. Gedroogd behoudt tijm goed de geur en smaak. Geneeskrachtig:Tegen hoofdpijn of wanneer je een kater hebt : dampen met tijm. Is ook in de vorm van thee heel goed tegen keelpijn, eetlustopwekkend, hoestdempend, menstruatiebevorderend.

4 Reacties

  1. vind het altijd al moeilijk om de juiste kruiden te vinden

  2. Ziet er erg handig uit, heb het dus meegenomen bedankt.
    Groetjes Ann

  3. Leuk om alles over bovenstaande kruiden te weten te komen.
    Ik kook zelf redelijk vaak Thaais en ik zou graag een vertaling van kruiden willen bemachtigen. Weet jij misschien waar ik het beste kan zoeken?
    Succes met je pagina!
    Groetjes, Manon

  4. Leuk al die kruidenweetjes. Heb hem meegenomen, bedankt.
    Groetjes Conny

Geef een reactie