Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De Snelkookpan

De snelkookpan (hogedrukpan) is een echt Amerikaanse vinding. Hij werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1939, in New York onder de naam: "pressure cooker".

Hij komt vooral van pas bij gerechten die een lange kooktijd vragen, zoals peulvruchten, bouillon, stoofvlees, stoofpeertjes etc. In de pan wordt namelijk onder druk van 1,8 atmosfeer de temperatuur verhoogd tot 120 ? C, waardoor de normale kooktijd wordt verkort. Wel is er een langere aankooktijd nodig, omdat de pannen meestal uit zeer dik materiaal bestaan.

Tips & Wetenswaardigheden

Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van uw snelkookpan goed door en laat de gebruiksaanwijzing van de pan altijd voorgaan op de aanwijzingen in de recepten!

Eten in de snelkookpan bereid behoudt zijn voedingsstoffen en vitamines omdat het gaart in de hete stoom.

Gedroogde peulvruchten worden heel snel gaar, maar vul de pan nooit meer dan voor de helft, omdat bonen sterk uitzetten.

Gebruik nooit minder dan de aangegeven hoeveelheid vocht in een recept.

Bij zoveel power in uw pan is het belangrijk dat u een kookwekker gebruikt.

Gebruik met name minder zout dan u gewend bent; in de hete stoom worden alle smaken extra geconcentreerd.

De meeste Snelkookpannen hebben tegenwoordig 2 standen:

Druk 1 (voor wat meer kwetsbare ingredienten - bijv. groenten en vis).

Druk 2 (voor hoge druk - bijv. vlees en eenpansgerechten).

Home Recepten