Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie: Koken voor elkaar: topkoks voor thuiskoks 6

Koken voor elkaar, topkoks voor thuiskoks 6

120 pagina′s | Postnl Marketing & Sales B.V.

€11.99 Wat maakt dit kookboek leuk?

Dit is alweer de zesde uitgave van Topkoks voor thuiskoks. Net zoals bij de eerdere uitgaves is dit een boek om mee te nemen in je eigen keuken en gerechten te koken die net even dat stapje verder gaan dan normaal. Niet alleen leuk voor jezelf om nieuwe kooktechnieken te leren, maar ook om indruk te maken op vrienden en familie. Een aantal zeer bekende chefs die hun bijdrage aan dit kookboek hebben geleverd zijn bijvoorbeeld: Niven Kunz, Jonnie Boer, Ron Blauw, Robert Kranenborg, Cees Holtkamp, Gijs Verbeek en Ramon Beuk. Het kan dan ook niet anders, hier staan heel mooie gerechtjes in, die je uitdagen in je eigen keuken. En smaakcombinaties die je echt niet zelf zou kunnen verzinnen, zoals bijvoorbeeld risotto met koffie, met sesam geroosterde tonijn met kersen, of wat dacht je van varkenswang met inktvis!

Extra leuk

Bij de aanschaf van dit boek, kun je dubbel blij zijn want niet alleen is het een goedkoop kookboek met prachtige gerechten van topkoks om thuis te maken, ook steun je met de aankoop van dit boek de organisatie WFP; World Food Programme van de Verenigde Naties. Bij elk boek wat verkocht wordt, krijgen er 40 kinderen in kansarme landen een maaltijd.

Opzet van het boek

Het boek is verdeeld in drie gedeeltes: voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Tussendoor zijn bepaalde dingen uitgelicht, zoals "Wijs met wijn". Het Twentsch wijnhuis beschrijft belangrijke dingen waarop je moet letten bij het kiezen van een wijn bij een gerecht, of ′Hoe geef ik een diner′-tips van Willem Reimers, beter bekend als meneer Reimers van de televisieprogramma′s ′Knallen in de Horeca′ en ′Herrie in het hotel′. Bij elk recept staat een paginagrote foto, die je een goede impressie geeft van hoe het er uiteindelijk uit zou moeten (kunnen) zien. De recepten zijn goed stap-voor-stap beschreven, waardoor het goed haalbaar is om deze gerechtjes na te koken. Onderaan de pagina van elk recept wordt er een wijnadvies en een stukje informatie gegeven over de chef en zijn/haar restaurant die dat recept heeft aangeboden. Daarnaast worden de benodigdheden genoemd die je nodig hebt om het gerecht te maken (bijvoorbeeld een ovenschaal, spuitzak, staafmixer etc.)en worden er tips gegeven om de ingrediënten van het gerecht aan te passen voor de thuiskok.

Recepten

Voor deze recensie heb ik twee gerechtjes uitgekozen en ben ik vol goede moed aan de slag gegaan in de keuken. Ik moet zeggen, dat viel me honderd procent mee! De twee recepten die ik heb gemaakt zijn goed te doen voor een hobbykok en de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. Zelfs in het dorp waar ik woon!

Als eerste maakte ik de Gamba aïoli van Peter Lute, van restaurant ‘Lute’ in Ouderkerk aan de Amstel. Het is een heel simpel gerechtje, maar zo lekker! Ook heel leuk als een tapa op een uitgebreide tapastafel. Ik heb de gamba′s in totaal 14 minuten in de oven gehad, bij 10 minuten waren mijn gamba′s nog niet gaar. Is wellicht de bedoeling van Peter Lute, maar ik koos ervoor om ze nog wat langer door te garen, tot ze mooi roze, sappig en vol van smaak waren door de saffraan en de kruiden. Een aanrader!

Toen waagde ik me aan de doperwtengnocchi van Ronald Kunis, chefkok van ′de Kas′ in Amsterdam.

Het leukste hieraan vond ik de techniek om een touwtje over de pan te spannen en zo de gnocchi af te snijden boven het kokende water, dit werkte heel goed en snel. Ik denk dat ik de doperwten te fijn heb willen mixen in mijn keukenmachine, want het eindresultaat vond ik een beetje elastisch. Dit krijg je ook als je aardappelpuree lang met een mixer bewerkt. Dat was natuurlijk terug te proeven in het eindresultaat. Ik wijt het aan het te lang mixen van de doperwten, maar om dit zeker te weten, zal ik het recept nog eens moeten maken. Dat ben ik sowieso van plan, want de smaken bij elkaar waren heerlijk! Lekker fris, verrassend en gezond. In het kookboek staat het als een hoofdgerecht, maar carnivoor die ik ben, zou ik het eerder als voorgerecht serveren in een kleinere hoeveelheid. De hoeveelheid gnocchi die je krijgt bij 500 gram doperwten is enorm. Naar mijn mening niet geheel in verhouding tot de mozzarella en de tomatensaus. Dus de volgende keer maak ik het halve gnocchirecept. Dat is zeker voor een voorgerecht meer dan genoeg!

Home Recepten