Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De geschiedenis vd Vlaardingse ijzerkoekjes

Naar aanleiding van mijn produkt omschrijving vond ik dit op internet

Ik was nieuwgierig naar Echte Vlaardingse IJzerkoekjes, gebakken volgens het aloude recept van Daatje de Koe. IJzerkoekjes, bekend bij alle Vlaardingers en ver daarb uiten.

Daatjes de Koe (1838-1915) was een kordaat Vlaardings dametjes die samen met haar broers een kruidenierszaakje had op de hoek van de Peperstraat en de Hoogstraat Zij was de eerste die IJzerkoekjes verkocht aan voornamelijk visserlui.

Niet alleen de Vlaardingse vissers wisten de weg te vinden naar de IJzerkoekjes, ook die uit Scheveningen en Katwijk behoorden tot de vaste klantenkring. Waneer de vissers voor lange tijd naar zee vertrokken namen zij in hun 'stoppekistje' bovenop het gebruikelijke proviand zoals boter en suiker een zakje IJzerkoekjes mee. Eén van de belangrijkste redenen waarom juist IJzerkoekjes mee naar zee gingen was omdat de koekjes van zacht deeg zijn en dus lang 'vers' blijven.

De naam

Een veelgestelde vraag over IJzerkoekjes is waar zij hun naam aan te danken hebben. Veel mensen denken dat dat komt omdat er ijzer in het koekje verwerkt is. Maar hij heeft zijn naam te danken aan de bereidingswijze. Het deeg wordt namelijk gegaard tussen 2 ijzers.

Zo ziet hij er uit van boven

Maar ik zelf heb een hele plaat van gietijzer zoals ik eerder beschreef

Bij de molen hadden ze dit niet die 2 ijzeren platen

Dat was wel makkelijker geweest met omdraaien

Home Recepten