Captains Dinner

Feestelijke Maaltijd met capucijners Dit wordt een stukje culinaire jeugdherinnering.

Mijn moeder maakte vroeger wel eens een zogenaamd Captains Dinner voor speciale gelegenheden. Dat was altijd heel erg lekker, en ik moet zeggen dat ik het te weinig zelf maak.

Ik heb 2 verschillende verhalen gehoord over de oorsprong van dit gerecht.

De ene is dat het een vorm van Hollandse benadering zou zijn van de Indische rijsttafel. De 2de gaat uit van dat wat er vroeger gemidded te eten was aan boord van een schip: peulvruchten als capucijners, spek of zoutvlees en uien. De Kapitein van het schip had de middelen om dit dieet aan te vullen met van huis meegenomen gezouten en gedroogde vlezen en in zuur ingemaakte zaken als uien, augurken en ander tafelzuren.


De basis van een Captains Dinner zijn in iedergeval de capucijners, ui, vlees(waren) en verschillende tafelzuren.

Je kunt hiervoor gewoon capucijners uit pot nemen en die afspoelen en opwarmen, maar de lange weg – dwz gedroogde capucijners 24 uur weken en ca 3 uur koken – is natuurlijk net iets lekkerder.

Bij de capucijners worden in iedergeval lekker bruin gebakken uien geserveerd, apart in een schaaltje of en gewoon doorheen.


In veel recepten zie je dat mensen spekblokjes uitbakken en die met de uien door de capucijners scheppen. Bij mij thuis – hoewel wij beslist geen Joods religieuze achtergrond hebben – werd altijd een schaal vol met heerlijke plakken pekelvlees erbij geserveerd.
Andere vlees gerechten die bij een Captains Dinner passen zijn gebakken speklapjes, carbonades, gehaktballetjes, verse worst, rundersaucijs en merguez. Er hoort minstens een vleesgerecht bij.

Twee lekkere recepten van andere (random gekozen)smulwebbers voor knapperige uien:

Uienringen
en
gebakken uitjes (bawang goreng)

Augurken, zilveruitjes en piccalilly behoren tot de klassiekers aan de tafel van de kapitein, maar er zijn tegenwoordig zoveel lekkere zuren in de handel dat je het aantal zoet zuurgerechtjes zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Je kunt er zelfs een Indisch tafelzuur als Atjar, of Atjar Tauge bij geven.

Een zelfgemaakte appelmoes is bij dit een captains dinner erg lekker, niet alleen voor de kinderen!

In een versie die ik op het net tegen kwam werden hard gekookte eieren in zoetzure saus als (vegetarisch) bijgerechtje geserveerd. Ook geven sommigen er gekookte rijst bij.


Graag hieronder jullie reacties hoe jullie ideale captaiins dinner er uit ziet. En vergeet niet de link naar, of het recept van, jouw favoriete captains-dinner bijgerecht te vermelden.9 Reacties

 1. met spek/ui/zuur en stroop… mmmmmm

 2. Ik neem meestal capucijners uit een blik of pot, en daarbij gaan dan altijd rauwe gesnipperde uitjes (of preiringetjes), en gebakken appel met uien (eerst uien bakken, daarna appelpartjes op het laatste even meebakken). Dan iets van spek, dat kunnen uitgebakken gerookte spekblokjes of -reepjes zijn, of een speklapje in stukjes gesneden en dan gebakken. Een blikje cocktailworstje of weense worstjes opwarmen. In het vocht daarvan plakken pekelvlees opwarmen. Je zou ook salami of cervelaatsworst blokjes erbij kunnen geven.
  Piccalilly, als ik het heb, gaat er ook bij. Zelf ingemaakte augurkjes of bommen. Zilveruitjes. Reepjes verse rode paprika, of plakjes tomaat. Geraspte wortel, evt tot een salade verwerkt met een dressing, en wat nootjes of pijnboompitten. Ach… als je kijkt wat je in je kasten hebt staan, kom je er wel tot een feestelijke maaltijd, want ik vind het altijd wel wat hebben, zo’n hele tafel vol met schaaltjes met allerlei lekkers.

  Eet smakelijk.
  Tineke

 3. - capucijners
  – uitgebakken spekjes
  – gebakken uiringetjes
  – kleine gehaktballetjes
  – gebakken appel
  – augurkjes
  – zilveruitjes
  – piccalilly
  – stroop
  Toen de kinderen nog thuis woonden kwam dit 1 of 2 keer in de winter op tafel en het was altijd schoon op, dankzij de kinderen dan. Smullen!!!
  menge161

 4. Jaren geleden heb ik eens captainsdinner gegeten in een drie sterren restaurant ter gelegenheid van de viering van de ingebruikneming van een nieuwe zeilboot van een vriend.

  Dit gerecht hoorde daar niet thuis.
  Dat moet je klaarmaken en eten onder mogelijk wat primitieve omstandigheden na minstens twee dagen flink in touw te zijn geweest. als het kan in de buitenlucht.
  En dan is het niet belangrijk of er zure uitjes of mosterd bij zijn. Wel een goed glas bier is een must.
  Het karakter van het gerecht zweemt naar improvisatie, dus weinig kapsones erbij.
  Groetjes
  VOBO.

 5. Wij eten het met rauwe, gesnipperde ui, gefruite uitjes, uitgebakken spek,piccalily en MOSTERD(saus).
  Flink doorelkaar husselen…:)
  Echt lekker.

 6. Ach, ik ben al wat ouder, en bij ons vroeger thuis werden de capucijners zelf op de tuin geteeld.Gedroogd en op ruiters gezet. Daarna in de schuur op gegangen en tegen de witer bij de kachel werden deze dan gepelt en uit gezocht. Moeder zette ze dat een avond van te voren in de week. En kookte ze de volgende dag met een stukje spek er bij.Je had toen nog reuzel, dat uitgesmolten werd en waar je kaantjes van kreeg. Nou met dat uitgesmolten bvet en een lepeltje stroop aten wij thuis de capucijners. Nu zou men zeggen daar wordt je dik van, toen niet ik moest op het land werken en verbrande het vet wel.
  Het smaakte heerlijk Roelof

 7. Ja bij ons eten wij ook hardgekookte eieren erbij, maar niet in een saus, gewoon z?…
  De klassieke zz uitjes, augurken, piccalilly en gefruite uien en spekblokjes horen er ook bij, evenals uitgebakken spekjes (kaantjes) en wij eten er altijd brood bij, vanwege het vocht van de capucijners (uit pot) dat erbij blijft, en waar dan het brood (ik neem tegenwoordig stokbrood of turks brood) ingedoopt kan worden.

 8. Ik heb het nog nooit zo gegeten.
  Wel capucijners met spekjes, uitjes, champignons e.d. en dan van het vocht een lekkere dikke saus maken en dan met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
  Mmmmmmmmm!

Geef een reactie