Het Sleedoorn-Experiment

Op zoek naar een vurig drankje Misschien is het al een kwart eeuw geleden dat iemand mijn een drankje liet proeven dat hij uit Duitsland had meegenomen. Het was donker van kleur en hartverwarmend. Fruitig en Kruidig tegelijk.
Toen ik dat zelfde jaar dan ook in Duitsland was, ging ik natuurlijk op zoek. En daar stond het op de bovenste plank van de drank afdeleing een een klene dorps-SPAR: Schlehenfeuer.

2 Flessen mee naar huis genomen en met smaak opgedronken.

Ik was het hele drankje al weer vergeten, toen ik een jaar of 3 geleden weer eens in een Duitse SPAR was en het zag staan. Natuurlijk weer een fles gehaald. Ik vind het nog steeds even lekker.

Daarna overal in Nederland gezocht en gevraagd of ze het kennen en er aan kunnen komen…
Nee dus…
Nergens, niets, niemand…….Ik ben dus eens gaan speuren, met behulp van Google en weet inmiddels dat het een produkt is van Jagermeister en dat het behalve sleedoorn ook rum bevat.
Meteen verder gaan speuren naar borrels van sleedoorn gemaakt. En heb een paar leuk uitziende recepten gevonden di ik hieronder natuurlijk laat zienSleedoorndrupke
(uit Danielle Houbrechts, ‘Danielles Kruidenomnibus’, met dank aan Theofiel)
Neem 0,5 kg Sleedoornbessen, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever of brandewijn.

Was de vruchten en prik ze flink aan met een stopnaald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de brandewijn door. Vul enkele bokalen met Sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde brandewijn over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Vooral met kerstmis is dit een sfeervolle drank.

Baskische sleedoornlikeur ‘Pacharan’
1 liter jenever 28?, 500 gr sleepruimen, 1/2 kg suiker, 1 kaneelstok, 1 vanillestok , 4 kruidnagels
1 stukje gember en een weinig steranijs.

Alle vaste elementen in een neteldoek in de jenever ongeveer 6 weken laten trekken.Overhevelen in een schone fles, enkel de sleedoorn in de likeur laten. Dit is een Baskisch recept.

Belgische Sleedoornlikeur

Recept A
? kg sleedoorn, fles vodka 40?, kaneelpijpje en vanillestokje in fles doen en op een warme plaats zetten. Alles regelmatig schudden. Na ongeveer 2 maanden afzeven en naar eigen smaak eventueel bijzoeten met invertsuiker.

Recept B
? kg sleedoorn, 30 cc alcohol 90? en aanvullen met rode wijn tot bessen onderstaan.
2 maanden laten trekken op een warme plaats en regelmatig schudden.
Na 2 maanden afzeven door neteldoek,en sap laten uitklaren.
Na 2 a 3 weken overhevelen en ongeveer 35cc invertsuiker toevoegen.
Alcohol bijvoegen naar eigen smaakdan heb ik natuurlijk op mijn stadsbalkonnetje geen sleedoorn staan en mijn groentenman ziet mij ook al aankomen….

Er bestaat wel een dikke sleedoorn stroop, bedoeld om door de yoghurt te doen om aan te sterken na een ziekte, of om gewoon als natuurlijk vitamineshot te nemen. Weleda Sleedoorn Elixer….

Dus nu staat er hoog in mijn keukenkast een grote weckpot met daarin 1 flesje sleedoorn-elixer, ? liter 3 jaar oude lichte rum, en wat verwarmende specerijen te rijpen…

Als je mij over een paar maanden licht aangeschoten en met rode wangen van de warmte tegenkomt, dan is mijn sleedoornvuurtje gelukt en komt ik even vertellen hoe lekker het was…..Als jullie nog leuke sleedoorn tips en ideetjes hebben hoor ik dat graag natuurlijk…..

CHEERS!

7 Reacties

 1. Hoi ,wat een leuk artikel,en het lijkt me heerlijk.
  Dank je wel ik neem het mee

 2. Ik heb al een hele tijd een fles jenever in de kast staan en die blijft er maar ongeopend staan, maar nu weet ik wat ik er mee moet doen. Nu nog sleedoornvruchten vinden. Ik neem je arikel mee. Martha

 3. Ik ken dit recept van het sleedoorndrupke.
  Als dit recept overgenomen is van Danielle Houbrechts, dan is er wel een vergissing ingeslopen.
  In haar boek ‘Danielles Kruidenomnibus’ blz. 62 vermeldt zij slechts 1/2 kg bessen i.p.v. 1,5 kg.
  Graag een reactie hierop.
  Nogmaals proficiat met uw site.
  Theo
  theo.hayenx@pandora.be

 4. Mooi artikel ,neem ik dus mee!Dank je Lut.

 5. Hoi! Toen ik nog in Engeland woonde, werd me daar vaak ‘sloe gin’ aangeboden. Ook zeer hartverwarmend! Er is een leuke site over gemaakt: http://www.sloe.biz/ -hier heb ik dit recept gevonden dat ik zelf ieder jaar maak, ook omdat het zo supermakkelijk is:

  – Take a litre bottle of gin, and drink half a litre :-)

  – Cut or prick the sloes and drop into the half-empty bottle so that they displace the remaining gin to near the top.
  – Add one glass of sugar (approx 150g).
  – All you have to do now is turn or agitate the bottle daily for a week, then weekly for a month or two … by which time it will be ready to drink (but it is really best kept until the next winter).

 6. Rezept :
  Sie brauchen :
  500 g Schlehen

  500g Zucker

  1 Flasche 58%igen braunen Rum
  Temperaturen und Zeiten :
  3 Monate

  Zubereitung :
  Die Schlehen waschen und abtropfen lassen.

  Etwa 10 Schlehen mit den Kernen zerkleinern (am besten iin einem Morser)

  Die Schlehen in eine genugend gro?e Flasche fullen. Die zerhackten Schlehen mit hinzugeben und mit dem Zucker auffullen.

  Nun soviel Rum einfullen, das der Zucker selbst nach dem Schutteln noch etwa 1 cm bedeckt ist.

  Deckel drauf und an einem geschutzen Ort (z.B. im Flaschenregal) aufbewahren.

  Einmal die Woche schutteln um den Zucker nach und nach aufzulosen.

  Das Schlehenfeuer ist fertig, wenn die Schlehen so verschrumpelt sind, das sie nur noch aus Haut und Kern bestehen und der Zucker komplett aufgelost ist. Dies dauert mindestens 2-3 Monate. Auch hier gilt : je langer desto besser.

  Nach der Zeit das Schlehenfeuer durch ein Sieb abgie?en und in eine neue Flasche mit Korken einfullen.

 7. Achter mijn tuinhuisje groeien sleedoornstuiken. Is dus wel een idee om zo’n receptje van je eens te proberen. Ik neem je artikel dan ook mee, een borrel lust ik ook wel graag.
  Thanxx in elk geval.
  Marijke

Geef een reactie