Smaakversterker

Over de zinloze toevoeging van een mogelijke ziekmaker Smaakversterker is een goedkope manier om met een beweging meer power te geven aan de smaak van een gerecht. Geen wonder dat de producenten van veel pre-fab voedsel het toevoegen aan hun produkt. Het geeft net die extra kick, en bespaart op de duurdere extra kruiden.
Helaas weet niet iedereen dat smaakversterker een van die stoffen is waar EEN op de ZEVEN mensen in de loop van hun leven een allergie voor ontwikkelt. Je wordt geboren met de aanleg voor bepaalde allergieen en naarmate je vaker met de allergeen (de stof waar je op reageert) in aanraking komt des te groter de kans dat de allergie zich ook daadwerkelijk gaat manifesteren. Het is dus echt niet zo erg als je af en toe wat binnen krijgt, maar als je de allergie eenmaal ontwikkeld hebt wordt je ook van een beetje ziek.
Het gevaar bij smaakversterker zit hem hierin dat het voorkomt in een hele hoop kant en klaar producten. Je krijgt het ongemerkt de hele dag door binnen als je niet op past.
Stel je begint je dag met een boterhammetje kipfilet met tuinkruiden. Dan heb je je eerste portie al binnen. Om elf uur moet je even iets hebben en je neemt een bekertje opkikkerende drink bouillon of soep: Weer raak.
Bij de lunch een broodje kroket, saucijzenbroodje of zalmsla: Derde portie.
Om vier uur een borrel. Borrelhapje, borrelnootje: Foute boel!
Avond eten: Blikje soep, biefstukje gebakken in een GEZOND? bak en braadprodukt met italiaanse kruiden. Maak er aardapppelschijfjes bij, lekker in de oven met een potje van die gratin saus, Sla gezond aangemaakt met een zakje kruidenmix: 4 keer Raak.
‘s-avonds op de bank bij de buis, lekker die nieuwe smaak chips: Ja hoor weer smaakversterker toegevoegd.
Zo zie je dat je zonder dat je het merkt op een dag al heel wat van het spul binnen krijgt. Dan heb ik het nu alleen maar over die dingen waar je op het etiket kunt lezen wat er in zit.
Maar hoe zit het met de gemarineerde vleesreepjes die je bij de slager koopt? Daar gaat een kruiden mengsel bij, drie keer raden wat er in zit?
Je gaat eten in een restaurant. Ook gerenommeerde zaken gebruiken wel eens producten zoals bouillonpoeder om hun soepen, ragouts en sauzen te maken. Zit alleen weer een portie smaakversterker in.
We hebben het niet eens over de Chinese restaurants, daar gaat in elk gerecht een lepel Vehtsin.
Weet dus wat je eet. Het gevaar zit in een klein hoekje!Ten eerste is het nuttig om te weten in wat voor produkten smaakversterker gebruikt wordt.
99% van de pakjes en blikjes soep bevatten smaakversterker. Alle bouillon blokjes en poeders, behalve die van Zonnatura, bevatten het.
Alle sauzen uit pakjes, soep verbeteraars, gist extract, aromat, maggi, veel kruiden mixen (bijv: in hache mix zit het wel in hachee kruiden niet), bak en braadprodukten als Becel en Croma , Indonesche kruidenmixen(boemboes), veel saus uit potjes, de meeste kant en klaar marinades, alle zoutjes en nootjes met een andere smaak dan naturel, ragouts uit blik, maaltijden uit blik, Kant en klaar maaltijden, ook die van de traiteur, Alle gemarineerde vlees en vis produkten, gerookte zalmsteaks, gerookte kipfilet en eendenborst, vleeswaren als kipfilet (die van nature weinig smaak hebben) en ham, de meeste borrelballetjes, kroketten en andere diepvries snacks. Slaatje a van merk 1 bevat het wel, slaatje b van merk 1 niet en bij merk 2 is het precies omgekeerd.

Etiketen lezen is een van de manieren om er achter te komen of een produkt smaakversterker bevat.
Smaakversterker komt onder de volgende namen voor:
Smaakversterker, Smaakverfijner(da’s een nieuwe,
Vehtsin(chinees), Geschmacksverstarker(duits), asaisonnement(Frans), Taste enhancer(Engels), Meat tenderiser(oude amerikaanse naam), Adjinomoto(surinaams), Monosodium Glutamaat, Mononatrium glutamaat, MSG.
Alle nummers in de E 600 serie zijn smaakversterkers. Voor een precies overzicht daarvan ga naar: http://www.voedsel.net/e/e600-699.htm. E621, E631, E635(versterkt de werking van de ander)zijn de meest voorkomende.
Ajinomoto is trouwens de merknaam van een Japanse MSG producent die onlangs in opspraak is geraakt door dat hij een enzym (bactosoyton) uit varkensvet gebruikt voor de bereiding van zijn produkt.
En dan moet je ook nog naar verborgen MSGtjes zoeken. Vaak staat er dat ergens bouillon poeder in zit of gist extract. Dan weet jij dus nu dat daar ook SPUL in zit. Als je slager zegt dat hij een goede kruiden mix heeft gebruikt vraag dan of je even het etiket mag zien. Hij heeft hem namelijk echt niet zelf gemaakt. Die koopt hij gewoon in een groot pak bij de groothandel en daar zit een etiketje met ingredienten op.Het is echt niet zo moeilijk om zonder MSG te koken. Een soepje zelf maken is vaak even snel als een blik opwarmen en veel goedkoper. Klik op een van de banners op mijn recepten site en je komt bij mijn recepten verzameling, alles zonder MSG en vaak nog snel en makkkelijk ook.
Een bak- en braadprodukt (met of zonder kruiden) is helemaal onnodig. Bak gewoon in de olijf olie en voeg eigen kruiden toe. Goedkoper en gezonder!
Als je een extra kick aan je sauzen, soepen of ragouts wilt geven, gebruik dan een combinatie van wat azijn(of citroensap) en suiker. Dat doet wonderen.
Het internet staat vol met recepten. dus het recept van een lekkere marinade vinden is zo gedaan.
En de aardappelschijfjes, die zet je gewoon met een mengsel van ei, (zure)room en kruiden in de oven. Veel lekkerder en minder zout ook.Er zijn talrijke verschijnselen bij een allergie voor smaakversterker. Sommige mensen krijgen er 1 een beetje, anderen een mengsel en heftig. ook kan je de ene keer anders reageren als de andere.
Dit zou je er bij voorbeeld van kunnen krijgen:
Maag en darm krampen, diaree, benauwdheid, slijmvorming in de luchtwegen, koorts, rillingen, klam zweet, heftige verwarde dromen, hartkloppingen. Misschien kan je het lijstje nog aanvullen?
Enig speurwerk op het internet heeft nog de volgende verschijnselen aan het licht gebracht:
Hoge bloeddruk bevorderend, Slecht voor mensen met nierproblemen, hersenbeschadiging.

E620, E621, E622, E623, E624, E625: duizeligheid, hoofdpijn, kramp, diarrhee en misselijkheid. De stof werkt in grote hoeveelheden in op het zenuwstelsel en kan bij extreme hoeveelheden bij langdurig gebruik hersenbeschadiging veroorzaken.

E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E635 kunnen Astma aanvallen en vochtophoping veroorzaken. Worden afgeraden bij jonge kinderen en oudere mensen.
Bij E634, E636 en E637 zijn de bijwerkingen (nog) niet bekend.

8 Reacties

 1. Ook ik heb al jaren last van E621 zoals ik het voor het gemak aanduidt. Veel mensen geloven me niet. Nou ja dan maar niet. In ieder geval neem ik wel eens zo;n cup a soup overdag, maar nooit ‘s-avonds. Ook borrelnootjes en alle soorten chips, op de naturel na dan, zitten er vol mee. Resultaat als ik dat ‘s-avonds nuttig, is een vreselijk onrustige nacht met heel veel zweten. Niet leuk dus. Ik vind dat het probleem veel te weinig serieus wordt genomen. Overigens ter info: bij de groene winkel zijn behoorlijk veel produkten te vindene die het gewraakte spul niet bevatten, ook diverse bouillonblokjes.
  Met groet,
  Nely

 2. Ik geloof niet dat er in mijn artikel iets staat over verbieden.
  Ik probeer allen de mensen bewust te maken van hoeveel ze ongemerkt binnen kuunnen krijgen en waar ze op moeten letten….
  Iedereen moet zelf weten wat ze eten en hoeveel.
  dus hoezo overspannen reactie?

 3. Met MNG smaken dingen wel lekkerder, dus ik gebruik het wel. (wij hebben zelf een pot met het spul om zelf erbij te doen) Daarom snap ik ook dat het in pakjes zit. Veel mensen kunnen ook niet tegen (teveel) zout, moeten ze dat dan ook maar verbieden? Ik vind het verbieden van smaakversterkers een beetje een overspannen reactie.

 4. Hallo,
  Mooi artikel heb je geschreven over smaakversterkers. Heel veel mensen gebruiken kant en klare producten uit gemakzucht. Vaak probeer ik wijs te maken dat het niet gezond is, dat ze de smaakversterkers proeven in plaats van het product.
  Alles kan je zelf maken, het is veel lekkerder en je hebt het zelf in de hand wat je maakt! Maar maak dat de mensen maar eens wijs!
  Groet van Joke

 5. nog een ziekte die verergerd en bij sommigen zelfs veroorzaakt wordt door E621 ed. is Migraine.
  Ondertussen is bekend dat dat een hele grote trigger is voor veel mensen.
  Het ene chineese restaurant is er ook royaler mee dan de ander heb ik gemerkt.

 6. Je zet in je artikel dat het een mogelijke ziekmaker is, nou laat dat mogelijke er maar af, wij worden er altijd erg ziek van!
  Jaren getobt met de verschijnselen totdat ik in de VS en Canada restaurants tegenkwam met een bord op de deur: We cook glutamate-free!
  Terug in nederland uitgebreid getest en ja hoor, elke keer weer raak, voornamelijk bij de chinees (maar het is zo lekker)
  Het jammere is dat onder druk van de voedingsindustrie de regering niets doet en het hele probleem ontkend!
  groet, mhj

 7. daisyeurlings

  5 december 2001 at 12:23

  Ik heb het artikel favoriet gezet en uitgeprint zodat ik het kan laten lezen aan mijn familie. Er is namelijk nog heel wat ongeloof als je vertelt dat je allergisch bent en welke reacties dat het produkt kan veroorzaken. Kunnen ze het nu eens zelf lezen.

  Groetjes,
  Daisy.

 8. Ik heb je artikel favoriet gezet.
  Groetjes

Geef een reactie