Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

'Plantaardige' halvarine bevat slachtafval.

Van plantaardige halvarine verwacht je dat dit alleen uit plantaardige stoffen bestaat. Dat dit niet zo is bewijst het volgende artikel. De term 'plantaardig' wordt vaak ten onrechte gehanteerd als het gaat om halvarines. De Nederlandse Vegetariers Bond (NVB) spreekt in dit verband zelfs van misleiding. In zogenoemde plantaardige halvarines wordt vaak het bindmiddel gelatine, gemaakt van slachtafval, gebruikt. De NVB noemt deze situatie onacceptabel en heeft een tijdje geleden de minister van Volksgezondheid om opheldering gevraagd. Ook wordt er bekeken of er in Europees verband actie kan worden ondernomen.Uit een onderzoek van de NVB blijkt dat veel kuipjes halvarine in de supermarkt de aanduiding 'plantaardig' op de verpakking vermelden. Bij Zeeuws Meisje, Planten en Blue Band is dit volstrekt onterecht omdat deze merken dierlijke gelatine bevatten.

Zelfs de bekende producent Alpro, onder meer te vinden in reformwinkels, heeft in de Soya Minarine gelatine verwerkt. Becel, Sense, Linera, Zonne Pond, Twenty Four en diverse huismerken van supermarkten bevatten volgens het onderzoek gelatine, maar gebruiken de term 'plantaardig' niet. Verschillende merken in natuurvoedingswinkel en Wajang Light gebruiken geen gelatine en zijn daarom gerechtigd de kwalificatie 'plantaardig' te gebruiken.Gelatine wordt in halvarines gebruikt als bindmiddel voor water. Op die manier krijgt de consument een mager smeermiddel waarin het vet is vervangen door 'gebonden' water'. Uit slachtafval als huiden en botten van onder meer runderen en varkens wordt gelatine gewonnne. Joodse, islamitische en hindoestaanse consumenten vermijden dit product omdat het afkomstig kan zijn van dieren die in hun godsdienst voor consumptie zijn verboden.Een woordvoerster van de Keuringsdienst van Waren zegt in het tijdschrift 'Laten & Laten Leven' van de NVB dat de term 'plantaardig' wel degelijk gebruikt mag worden voor halvarines met gelatine. "Alleen als producten de aanduiding '100% plantaardig' of 'zuiver plantaardig' gebruiken is het toevoegen van dierlijke vetten, melkeiwitten of gelatine niet toegestaan."

Toch vindt de NVB het hoog tijd dat de Warenwet op dit punt wordt veranderd. Drs. Hans van Boven van de NVB: "Je bent niet zuiver bezig als je dierlijke ingredienten in een product gebruikt en het dan als 'plantaardig' in de winkel zet."

Home Recepten