In de provence noemen ze dit dipfeest Grand aïoli. Het is dan ook echt een fantastisch feestmaal. Want alles zet je in één keer op tafel. Ideaal om met vrienden op 24 December lekker ontspannen het begin van de kerstdagen te vieren. Nog een voordeel van dit dipfeest: met al die groenten en het magere vlees is het ook nog eens een lekker licht begin.

De recepten die je hier vind zijn allen voor 6 personen. INGREDIENTEN:

  • 750 gram krielaardappeltjes in de schil
  • 300 gram sperziebonen schoongemaakt
  • 3 eieren
  • 1 bos bospeen
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 1 rode paprika, in repen
  • 2 gekookte bieten, in partjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 entrocotes (ca. 200 gram)
  • 12 grote (diepvries) garnalen, gepeld
  • verder nodig: een grillpan

    BEREIDING:

  • In een pan krielaardappeltjes in ruim water met zout in 15-20 minuten gaar koken. In een andere pan sperziebonen in ruim water met zout in 8-12 minuten gaar koken. Eieren in 6-8 minuten bijna hard koken. Sperziebonen in een zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. Eieren laten schrikken, pellen en halveren. Wortels schillen. Groenten en eieren op een grote platte schaal rangschikken.
  • Grillpan verhitten. Entrecotes bestrooien met peper, bestrijken met olijfoliew en in de grillpan aan elke kant in 2 minuten bruin roosteren, halverwege keren. Intussen garnalen bestrooien met zout en peper. In een koekenpan met anti-aanbaklaag 1 eetlepel olijfolie verhitten en garnalen op matig hoog vuur al omscheppend 3-5 minuten bakken tot ze roze kleuren en ondoorschijnened zijn. Vlees op een plank leggen en schuin in dunne plakken snijden.
  • Vlees en garnalen naast de groenten op de schaal leggen en serveren met warme krielaardappeltjes en de bijbehorende sauzen die hierna beschreven staan.
  • De bereidingstijd is ca. 30 minuten.

SAUS VAN GEGRILDE KERSTOMAATJES.
INGREDIENTEN:

  • 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1/4 theelepel tabasco (naar smaak)
  • 4 eetlepels verse basilicum, fijngehakt
  • verder nodig: een grillpan en een staafmixer.

    BEREIDING:

  • Grillpan verhitten en dun bestrijken met olijfolie. Kerstomaatjes in 5-7 minuten bruin roosteren.
  • In een steelpan 2 eetlepels olijfolie verhitten en ui en knoflook 5 minuten heel zachtjes fruiten. Kerstomaatjes en 50 ml water erdoor scheppen en het geheel in 5-7 minuten zachtjes tot een rulle saus koken. Zout en tabasco naar smaak toevoegen.
  • Vlak voor het serveren basilicum door de kerstomaatjessaus roeren en de saus met de staafm,ixer pureren.
  • De bereidingstijd is ca. 10 minuten.

    KNOFLOOKMAYONAISE
    INGREDIENTEN:

  • 1/2 citroen
  • 150 ml mayonaise
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1/4 theelepel cayennepeper

    BEREIDING:

  • Citroen schoonboenen en een theelepel gele schil er dun afraspen. Citroen uitpersen. In een kom mayonaise mengen met knoflook, cayennepeper, geraspte citroenschil en citroensap. Op smaak brengen met zout en peper.
  • Knoflookmayonaise in een schaaltje scheppen.
  • Bereidingstijd is ca. 10 minuten.

    OLIJVEN-ANSJOVISSAUS.
    INGREDIENTEN:

  • 1/2 citroen
  • 150 gram tapenade van zwarte olijven
  • 50 gram ansjovisfilets
  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijgehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • verder nodig: keukenmachine.

    BEREIDING:

  • Citroen schoonboenen en een theelepel gele schil er afraspen. Citroen uitpersen.
  • Alle ingredienten in de keukenmachine doen en tot een fijne saus pureren. Saus op smaak brengen met zout en peper en overdoen in een schaaltje.
  • Bereidingstijd is ca. 10 minuten.

WIJNSUGGESTIE:
Houd het ook met de wijn vooral lekker licht op kerstavond. Een frisse, fruitige, koel geserveerde Beaujolais, bijvoorbeeld Fleutie of Juliénas. Die passen wat stijl en smaak betreft prima bij dit dipfeest.