Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Eten zonder vlees.

Veel volwassenen willen tegenwoordig wat minder vlees eten om gezondheidsredenen, vanwege vleesschandalen of dierenleed. Veel volwassenen willen tegenwoordig wat minder vlees eten om gezondheidsredenen, vanwege vleesschandalen of dierenleed. Maar het kan ook best gaan om meer smaak en variatie. De meeste mensen worden niet meteen vegetarier. Zo af en toe een stukje vlees moet kunnen. De 'deeltijd-vegetarier' is in opkomst.

Vleesloze kindervoeding

Vaak krijgt het Voedingscentrum de vraag of het ook mogelijk is om kindervoeding goed samen te stellen zonder of met minder vlees. Inderdaad, een kind kan vanaf de eerste hapjes zonder vlees worden grootgebracht.

Vlees is een belangrijke bron van ijzer, eiwitten en B-vitamines. Voeding zonder vlees betekent niet zonder meer dat er een tekort aan deze voedingsstoffen ontstaat. Deze voedingsstoffen komen namelijk ook in andere voedingsmiddelen voor.

IJzer

IJzer is nodig voor de aanmaak van bloed en is dus onmisbaar. IJzer zit in dierlijke en plantaardige producten, maar het lichaam neemt ijzer uit vlees het beste op. Wie af en toe geen vlees eet, hoeft er net als anders alleen op te letten dat zijn voeding goed en gevarieerd is. Het eten van volkorenbrood bijvoorbeeld zorgt al voor een flinke hoeveelheid ijzer. En omdat vitamine C helpt om ijzer beter op te nemen, is het goed om bij iedere (brood)maaltijd iets te eten of te drinken waarin vitamine C zit, zoals groente, fruit of sinaasappel- of grapefruitsap.

Om ijzertekort te voorkomen is het belangrijk om vaker een kant-en-klare vleesvervanger te kiezen met wat meer ijzer zoals een vegetarische hamburger, schnitzel of vegetarische mix, geweekte sojabrokjes, tahoe of tempeh.

Een boterham met appelstroop, een glas Roosvicee Ferro of een portie Cornflakes verrijkt met ijzer, kunnen helpen een ijzertekort te voorkomen.

In plaats van vlees kan men ook kiezen voor peulvruchten, ei, quorn, graanvlokken (gerst, rijst, haver of rogge) of gemalen noten.

Eiwitten

Vlees bevat veel eiwitten. We gebruiken die voor de opbouw en het in standhouden van ons lichaam. In de Westerse landen eten we gemiddeld zoveel eiwitrijk voedsel dat een beetje minder eiwit niet zo erg is. Ook zonder vlees kunnen we gemakkelijk aan voldoende eiwit komen. De keus is groot: eiwit zit in alledaagse producten als melk, kaas, kwark, eieren, brood, graanproducten, bonen, noten en zelfs, zij het wat minder, in aardappelen.

Omdat kaas en kwark veel eiwitten bevatten maar bijna geen ijzer, zijn het geen echte vervangers van vlees. Kaas en melk zijn wel elke dag nodig omdat er kalk in zit.

B-vitamines

Vegetarisch eten wordt vaak in verband gebracht met de kans op een tekort aan B12. Dat zit immers alleen in dierlijke producten. Wie wel melk, kaas en eieren gebruikt, hoeft daar niet over in te zitten. Vegetariers die helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen gebruiken, lopen het risico een tekort aan vitamine B12 te krijgen. Vegetarische voeding is op die manier af te raden.

Vitamine B1 en B2 komen eveneens in vlees voor. B1 zit ook in brood en in graanproducten, aardappelen, peulvruchten en melk; B2 in brood, melk en eieren. Met deze voedingsmiddelen hebben volwassenen en kinderen voor wat de B-vitamines betreft een volwaardige vervanging van vlees.

Artikel van het voedingscentrum.

Home Recepten